StoryEditorOCM
Svijetpogledajte slike

Novo rusko oklopno vozilo osvojilo bizarnu titulu, vojni analitičari su složni: ‘To je najčudnije oružje u ovom ratu!‘

3. srpnja 2023. - 20:59

Novo rusko oklopno vozilo, doduše s vrlo starim komponentama i prilično nezamislivom kombinacijom oružja oko kupole, osvojilo je neslužbenu nagradu vojnih analitičara za najčudnije oružje u rusko-ukrajinskom ratu. Ni slavni izumitelj Grunf ga se ne bi posramio!

MT-LB je sovjetski višenamjenski oklopni transporter, razvijen još 1960-ih. Izvorno je napravljen u više od 80 različitih verzija, kao zapovjedno, transportno, vučno ili inženjerijsko vozilo. Aktualna ‘uradi sam‘ kombinacija sa priložene slike, koja je nedavno poharala internet i društvene mreže, nije, međutim, još pala na pamet ni najmaštovitijem sovjetskom izvornom konstruktoru.

I to iz posve logičnih razloga: raketna kapsula UB32 skinuta s helikoptera i automatski minobacač 2B9  ‘Vasilek‘, zašarafljeni na šasiju na samo metar i pol udaljenosti, nemaju puno vojnog ni sigurnosnog rezona nalaziti se jedno uz drugo. Riječ je o potpuno nekompatibilnim oružjima na istoj pokretnoj platformi, prastarom sovjetskom gusjeničaru.

image

Grunfovski opremljen sovjetski gusjeničar

Screenshot/Twitter

MT-LB je dosad možda i najčešće prerađivano oklopno vozilo u rusko-ukrajinskom ratu. Ukrajinci su s ovim oklopnjakom i sa zarobljenim ruskim tenkovima T-62 uradili prilično uspješne borbene improvizacije ugradnjom mornaričkih protuavionskih topova, pa i daljinski upravljanih kupola s mitraljezima. Vrlo učinkovitim vozilom se pokazala i ukrajinska lagana samohodna haubica od 100 milimetara montirana na MT-LB. Ovaj sovjetski oklopnjak generalno nije bio nimalo loše vozilo za takve modernističke intervencije. Gusjeničar od 13 tona s dizelskim motorom od 250 konja ima mjesta za dva člana posade i čak 11 putnika, te time dovoljno širok prostor u utrobi za smještaj raznolikog spektra naoružanja umjesto pješaka.

image

Ukrajinski protuzračni sustav S60 na kamionu 

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp

Rusi se, za razliku od Ukrajinaca, ni dosad nisu baš pretrgli oplemeniti ovu grdosiju modernim tehnologijama; odakle im? Montirali su i oni na svoje MT-LB-ove protuzračne mitraljeze, ali bez ikakve složenije optike, daljinskog upravljanja ili drugih dodataka. No, primjerak čiji su tvorci odlučili zakititi ga raketno-minobacačkom kombinacijom idejom nadilazi svaki manjak opreme i repromaterijala: za punu polivalentnost nedostaje mu eventualno, još samo podmornička cijev za ispaljivanje torpeda na ratne brodove.

image

Raketni lanser UB32 na kamionetu

Screenshot/Twitter

U vojskama i milicijama sovjetskih zemalja postoji duga tradicija ugradnje raketnih kapsula UB32 skinutih s letjelica na kamione, oklopne transportere, pa čak i na ručna kolica, piše Forbes. Rakete S-5 ili S-8 nisu navođene ni precizne, ali su jeftine, pouzdane i dostupne. Salva ovih projektila ispaljena s udaljenosti od 3-4 kilometra uvijek će natjerati neprijatelja u zaklon.

Automatski top-minobacač 2B9 također je staro, ali pouzdano oružje. U upotrebu u sovjetskoj vojsci uveden je 1970-ih,  te za razliku od konvencionalnih minobacača može pucati u pojedinačnom i automatskom modu. Četiri mine od 82 milimetra ispaljuje u samo nekoliko sekundi, a usmjeri li vatru visoko može ih istjerati priličnu gomilu u kratkom roku na radijus od 5 kilometara. Nije baš precizan, ali sasvim dobro funkcionira u suzbijanju neprijateljskih trupa. Kao bonus, ovaj minobacač može poslužiti i kao protutenkovski top za izravnu paljbu.

Glavni problem ruske posade ovoga ‘hibridnog‘ MT-LB-a je u tome što su njegova oružja posve nesklapna. Ispaljivanje rakete s jednoga kraja vozila implicira najprije da njegova minobacačka posada mora obavezno sići s gusjeničara, kako ih ne bi spržio vrući ispuh lansiranih raketa. Isti vatreni val će pritom sigurno tostirati, užariti, a možda i ozbiljno oštetiti zatvarač automatskog minobacača 2B9, ali to je svakako manja šteta od kompletno spaljene mu posade.

image

Dio uništenog i zarobljenog ruskog arsenala vozila

Sergei Supinsky/Afp

MT-LB oplemenjen oružjima UB32-2B9 naprosto je dijete ruskog ratnog očaja: vozilo koje bilo koja vojska na svijetu može proizvesti tek nakon što joj ponestane pomno dizajniranih i pravilno opremljenih i integriranih oklopnih vozila. Nije nikakva tajna da su Rusi taj logistički prag davno prešli: u 16 mjeseci borbi u Ukrajini izgubili su više od 10 tisuća svojih najboljih borbenih vozila. Ta kolona zauvijek izgubljenih ruskih oklopnjaka i tenkova, inače, puno je dulja nego što ih većina svjetskih vojski ima u svom cjelokupnom ratnom inventaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:29