StoryEditorOCM
Svijetvojna špijunaža

Nakon što je ‘nevidljivi‘ F-117 oboren nedaleko od Beograda njegovi dijelovi otišli su u Rusiju i Kinu, iz čega je nastao kineski nevidljivi lovac J-20 ‘Chengdu‘

Piše PSD
11. travnja 2022. - 14:41
Kada je F-117 konačno bio izložen, posjetitelji se nisu smjeli zadržavati u njegovoj blizini više od nekoliko minutaEmmanuel Dunand/AFP

bezumni i okrutni napad Rusije na Ukrajinu i najrazličitija oružja koja se pri tome koriste, kako sa strane agresora, tako i obrambenih snaga koje vojno pomažu zapadne sile  izazivaju zgražanje, ali i ineters za vojnu komponentu rata. Poslovično na vrhu zanimanja u toj piramidi stoje zrakoplovi, što novoje klase i boljih performansi, to su zanimljiviji.

Kontroverze oko aviona Lockheed F-117, koji je trebao biti okosnica američkog zrakoplovstva, te prva letjelica potpuno nevidljiva za radarske sisteme, ne prestaju ni godinama nakon njegovog povlačenja iz aktivne službe.

Od F-117, lovca-bombardera, kao i njegovog 'velikog brata' bombardera B2, očekivalo se mnogo, prije svega dominacija zrakoplovstva SAD-a barem jedno ili više desetljeća.

U praksi, ovi projekti su više puta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 10:03