StoryEditorOCM
Svijet‘prazni lijesovi‘

Morbidna provokacija nadomak Eiffelovog tornja šokirala Pariz, uhićena trojica muškaraca: ‘Iza svega stoji Rusija!‘

Piše Hina
3. lipnja 2024. - 21:50

Francuska policija uhitila je troje ljudi u ponedjeljak nakon što je blizu Eiffelovog tornja u subotu pronađeno pet praznih lijesova umotanih u francuske zastave s natpisom ‘Francuski vojnici iz Ukrajine‘.

Javni tužitelji su zatražili da se trojicu pojedinaca iz Bugarske, Njemačke i Ukrajine, koji su svi mlađi od 30 godina, kazni zbog nasilja s predumišljajem.

Tri muškarca viđena su kako dolaze u kombi u subotu oko 9 sati, a kasnije je otkriveno da su u lijesovima ostavili vreće gipsa.

Policija je brzo uhitila vozača koji je tvrdio da su mu druga dvojica platila 40 eura za prijevoz lijesova. On je dan prije toga stigao u Pariz iz Bugarske.

image
Screenshot YouTube

Druga dvojica uhićeni su na autobusnom kolodvoru Bercy gdje su se navodno planirali ukrcati na autobus za Berlin.

Policiji su rekli da im je plaćeno 400 eura da postave lijesove, javljaju francuski mediji.

Francuski obavještajni dužnosnici vjeruju da Rusija stoji iza cijele akcije.

Tužitelji su rekli da je ostavljanje lijesova pred Eiffelovim tornjem čin psihološkog nasilja.

Francuska bi uskoro mogla poslati vojne instruktore u Ukrajinu unatoč zabrinutosti nekih saveznika i kritika iz Rusije, rekli su diplomatski izvori za Reuters prošlog tjedna.

Francuski dnevni list Le Monde je navodeći sigurnosne dokumente objavio da je trojac bio u kontaktu s muškarcem koji je na pariškom spomeniku holokaustu sredinom svibnja sprejem nacrtao crvene dlanove.

Francuski tužitelji su u studenom otvorili istragu o tome jesu li dvojica državljana Moldavije, koji su priznali da crtali Davidove zvijezde po zidovima pariških zgrada, to činili po nalogu nekoga iz inozemstva.

Nakon medijskih izvješća o tome da je Moldavce usmjeravao pojedinac u Rusiji, ured javnog tužitelja je rekao da je netko iz inozemstva telefonom komunicirao s njima na ruskom jezikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 02:21