StoryEditorOCM
SvijetNIGERIJA

Masovna otmica djevojaka: naoružani napadači razbili su vrata i prozore i oteli 24 studentice iz hostela sveučilišta

Piše VIJESTI SD
25. rujna 2023. - 10:24

Nigerijska vlada je objavila da se dogodila još jedna masovna otmica djevojaka i radnika sveučilišta na sjeverozapadu zemlje, u saveznoj državi Zamfara, a vijest prenose sve svjetske agencije.

Naoružani napadači razbili su vrata i prozore i oteli 24 studentice iz hostela sveučilišta u ranim jutarnjim satima u petak, rekli su svjedoci. Također su odveli zaštitara i deset građevinskih radnika koji su spavali u prostorijama Federalnog sveučilišta Gusau, rekli su lokalni dužnosnici.

Glasnogovornik državnoga guvernera potvrdio je da je 35 ljudi sa sveučilišta odvedeno.

– Naoružani razbojnici stigli su na motociklima i počeli pucati; tada sam se probudio. Otišli su u hostele za djevojke u blizini kampusa, razbijali prozore i vrata i vikali da izađu – rekao je student Hussaini Abubakar, koji živi u obližnjem hostelu.

Drugi student, koji se predstavio kao Sodiq Moshood, rekao je također da ga je probudio zvuk pucnjave.

“Bio sam jako uplašen, a pucnjava je trajala nekoliko minuta, u tri sata ujutro. Vani je bio metež”, kaže student.

– Šest studentica spasile su snage sigurnosti – rekao je glasnogovornik sveučilišta.

Naoružane bande haraju sjeverozapadom zemlje zadnjih godina. Pljačkaju, otimaju ljude ili ih ubijaju. Pokušaji snaga sigurnosti da zaustave njihovo divljanje nisu baš bili uspješni –​ stradalo je na tisuće osoba, a žarište ovih zločina je u Zamfari.

Predsjednik Nigerije Bola Tinubu proveo je neke odvažne ekonomske reforme, ali tek treba objasniti kako će se uhvatiti ukoštac s raširenom nesigurnošću diljem Nigerije.

Današnje nigerijske granice određene su dogovorima europskih država u 19. stoljeću i ne podudaraju se s etničkim, vjerskim ili jezičnim podjelama, tako da je Nigerija među etnički najšarolikijim zemljama svijeta. U posljednjih nekoliko godina vjerske su razlike izbile u prvi plan, osobito na sjeveru gdje je u nekim federalnim jedinicama uveden u cijelosti ili djelomično islamski šerijatski zakon. Na sjeveru zemlje zadnjih deset godina vladaju nemiri zbog napada islamističkih militanata i njihovih saveznika iz skupine Boko Haram.

Aktualni val otmica je pak primarno financijski motiviran i za otete se traže visoke otkupnine. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 16:36