StoryEditorOCM
SvijetNeredi u Francuskoj

Macron sve stavio na kocku i doživio veliko poniženje. Može li itko zaustaviti Le Pen? Na ulicama palice, baklje, dim...

Piše Vijesti Sd
1. srpnja 2024. - 08:14

Nakon što su izlazne ankete pokazale da je ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, na desetke tisuća ljudi izašlo je na ulice francuskih gradova s porukom: ‘Ili krajnja desnica ili mi!‘. Demonstracije protiv stranke Marine Le Pen prerasle su u sukobe s policijom i nerede diljem Francuske.  

Na prosvjede je inicijalno pozvala krajnja ljevica netom nakon prvih anketa koje pokazuju da je Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojila i 34 posto glasova. Nereda je bilo u Parizu, Rennesu, Rillieuxu-la-Pape....

image
Luc Auffret/Anadolu Via Afp
image
Luc Auffret/Anadolu Via Afp
image
Luc Auffret/Anadolu Via Afp
image
Luc Auffret/Anadolu Via Afp

Politico analizira kako se predsjednik Emmanuel Macron suočava s gorko bolnim izborom: baciti sve što ima na zaustavljanje krajnje desnice ili pokušati spasiti ono što je ostalo prije konačne smrti svog nekoć dominantnog pokreta.

Za 46-godišnjeg čelnika Francuske jučerašnji prvi krug parlamentarnih izbora bio je ogromno poniženje. Sazvao je prijevremene izbore nakon katastrofalnog poraza od krajnje desnice na europskim izborima u lipnju i s jednim ciljem na umu: zaustaviti skretanje u ekstremizam. Postigao je suprotno, piše Politico.

Drugo najveće europsko gospodarstvo i jedina europska sila s nuklearnim oružjem sada je bliža nego ikad dolasku krajnje desnice na vlast. Stranka Nacionalno okupljanje (RN) pobijedila je u prvom krugu glasanja. 

Za apsolutnu većinu potrebno 289 mjesta u parlamentu

Ako birači 7. srpnja donesu parlamentarnu većinu Nacionalnom okupljanju, a prognoze sugeriraju da je to moguće, Francuska će se naći u neistraženim vodama. Zemlja će biti pod vodstvom onih koji su simpatizirali Vladimira Putina, obećavali rat protiv migracija i razmatrali izlazak iz NATO-a.

Iako je Nacionalno okupljanje ublažilo neke svoje oštrije stavove, ipak ostaje duboko skeptično prema zapadnim mainstream političkim stavovima. Pobjeda krajnje desnice na ovim izborima također bi snažno povećala njezine izglede na predsjedničkim izborima 2027. 

image
Francois Lo Presti/Afp

"Možemo s lucidnošću reći da je detoksikacija Nacionalnog okupljanja u završnoj fazi. Pobijedili su na europskim izborima tri puta zaredom, a Marine Le Pen dvaput je prošla u drugi krug predsjedničkih izbora. Ako pobijede na drugim najvažnijim izborima (parlamentarnim) u Francuskoj, postat će mainstream", uvjeren je Bruno Cautrès, politički analitičar s instituta Sciences Po.

Prema analizi instituta za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos, projicirani rezultati stavljaju Nacionalno okupljanje blizu apsolutne većine. Stranka je dobila 33.2 posto glasova u prvom krugu, što znači da bi mogla dobiti između 230-280 mjesta u parlamentu. 

image
Ludovic Marin/Afp

Budući da je prag za apsolutnu većinu u parlamentu 289 mjesta, krajnja desnica bi čak mogla biti u poziciji formirati vladu za tjedan dana sa stranačkim šefom Bardellom kao premijerom. Sada je pitanje može li to išta ili itko zaustaviti.

Koliko će se Le Pen približiti apsolutnoj većini, ovisi o tome kako će druge stranke, pa i Macron, reagirati na njenu jučerašnju pobjedu. Hoće li druge stranke ostaviti svoje razlike po strani te se ujediniti i stvoriti sanitarni kordon kako bi pobijedile krajnju desnicu?

Francuski parlamentarni izbori složeni su dvokružni proces, u kojem dva kandidata koji dobiju minimalno 12.5 posto glasova u prvom krugu prolaze u drugi krug. U procijenjenih 315 izbornih jedinica treći kandidat, često netko iz Macronove koalicije Ansambla, također se kvalificira za drugi krug.

image
Yara Nardi/Afp

Sinoć su Macronovi saveznici pokušavali smisliti što učiniti. Macronova centristička parlamentarna skupina trebala bi se smanjiti s 250 zastupnika na manje od 100 u Nacionalnoj skupštini.

Sada se njegovi centristički saveznici suočavaju s golemim pritiskom da se povuku iz utrke u mnogim područjima i savjetuju svojim pristašama da glasaju za lijevi savez, koji uključuje krajnje lijeve radikale, u pokušaju da pobijede Le Pen.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 08:21