StoryEditorOCM
SvijetMILINA OD ZEMLJE

Kad pročitate ovaj tekst vidjet ćete kako može funkcionirati jedna sposobna i pametna država. Nažalost, to još nije Hrvatska. Hoće li uopće ikad i postati?

Piše Vanja Valtrović
25. svibnja 2021. - 15:05
Van Gogh-Roosegaarde biciklistička staza u dužini od gotovo jednog kilometra napravljena jes premazom koji po danu upija sunčevu svjetlost da bi noću isijavala u uskovitlanoj kompoziciji prema motivu kultne Van Goghove slike ”Zvjezdana noć”Profimedia

"Deus mare, Batavus litora fecit."

Izreka po kojoj je Bog stvorio more, a Bataviri, prastanovnici Nizozemske, obalu, najbolji je uvod u razne priče o toj zemlji. Pogotovo one o inovacijama i pametnim rješenjima koja iz nje dolaze.

Gotovo trećina današnje Nizozemske nalazi se ispod razine mora, a ni ono što je iznad nje nije puno visoko; samo polovica države nalazi se iznad jednog metra nadmorske visine. A onome čemu ne prijeti more prijete rijeke: oko 30 posto nizozemskog teritorija izloženo je opasnosti od poplava.

Gledajući ove brojke, moglo bi se lako zaključiti da to baš i nije atraktivno mjesto za naseljavanje i život, ali neke druge brojke prikazuju potpuno drukčiju sliku. Nizozemska je jedna od najgušće naseljenih zemalja na svijetu. Na kopnu površine 60 posto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 20:55