StoryEditorOCM
Svijetranjeno gospodarstvo

Izraelska ekonomija sve teže diše: Ratovanje je skupo, brojne tvrtke se gase, turizam je pao za više od 75 posto...

Piše vijesti sd
29. rujna 2024. - 23:37

Izraelska se ekonomija zbog rata suočava s ozbiljnim problemima, piše Washington Post. Višemjesečni sukobi u Gazi i sada u Libanonu doveli su do gašenja na desetine tisuća tvrtki.

Izrael je doživio smanjenje kreditnog rejtinga i oštro smanjenje bruto domaćeg proizvoda. Mnogi izraelski obveznici vojne pričuve morali su prekinuti svoje poslove i karijere, ili se boriti da ih već nekako usklade s vojnim obvezama. Oko 287.000 Izraelaca je pozvano u vojsku.

Građevinarstvo i poljoprivreda također su se suočili sa značajnim izazovima. Prema podacima tamošnjeg Državnog zavoda za statistiku, turizam je pao za više od 75 posto, zbog čega su brojni obrti i trgovine zatvorene.

image

Antivladin prosvjed u Tel Avivu - prosvjednici traže oslobađanje taoca koje je oteo Hamas
 

Jack Guez/Afp

S druge strane, vojna potrošnja se barem udvostručila, a Središnja banka upozorava da bi rat koji upravo traje mogao stajati 67 milijardi dolara do 2025. godine. Ovo je projekcija napravljena prije nedavne izraelske eskalacije u Libanonu i mobilizacije dvije pričuvne brigade upućene na sjeverno ratište.

"Ekonomija je u ozbiljnoj opasnosti ako se vlada ne probudi. Trenutno su potpuno isključeni iz bilo čega što nije rat i ne vidi se kraj", rekao je za Washington Post izraelski ekonomist Dan Ben-David, koji vodi Shoresh institut za socioekonomska istraživanja.

Ben-David je primijetio da su zaposleni u Ministarstvu financija, koje trenutno vodi izraelski ministar financija Bezalel Smotrich, frustrirani vladom Benjamina Netanyahua, za koju smatraju da daje prednost podilaženju svojim pristašama umjesto da se bavi jačanjem ekonomije. Napomenuo je kako ih je pozvao da unatoč ovim izazovima ostanu na svojim pozicijama.

image

Benjamin Netanyahu 

Christophe Ena/Afp

"One su posljednja javna brana koju imamo. Političari su u la-la zemlji", rekao je.

Dany Bahar, viši suradnik u Centru za globalni razvoj, rekao je za The Washington Post da izraelska ekonomija obično pokazuje otpornost tijekom ratova, ali je dodao da ovaj rat izgleda kao "majka svih ratova" i da je situacija skupa, a da se novac negdje mora naći. To se događa u trenutku eskalacije sukoba sa Hezbollahom koji također pojačava svoje vojne aktivnosti...

Istovremeno, izraelski mediji upozoravaju na podcjenjivanje Hezbollahovih sposobnosti, ističući potencijalne ekonomske i vojne posljedice koje bi mogle proizaći iz eskalacije neprijateljstava koje najviše osjeća stanovništvo sa sjevera Izraela.

image
Hazem Bader/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 23:40