StoryEditorOCM
SvijetDEMONTAŽA terorizma

Izrael je razmontirao protivnika i pobio mu kompletno vojno vodstvo, ali Hezbollah je ideologija. Nju je puno teže ubiti

Piše Jadran Kapor
28. rujna 2024. - 21:50
Prije Nasrallaha, izraelski IDF ubio je Ibrahima Mohammeda Kobeissia, Ibrahima Aqila, Fuada Shukra, Mohammeda Naameh Nassera, Wissama Tawila, Sami Abdallaha i mnoge druge čelnike Hezbollaha-/afp /

Ubojstvom nekolicine ključnih zapovjednika, a potom i lidera Hezbollaha Hassana Nasrallaha, Izrael je nepunih 10 dana razmontirao kompletnu vojnu strukturu ove organizacije šiitskih muslimana.

Hezbollah je politička stranka, ali i vojna organizacija utemeljena u Libanonu 80-ih godina tijekom 15-godišnjeg građanskog rata u toj zemlji, a uz pomoć Iranske revolucionarne garde. Načelno, kroz čitavu je svoju povijest bila i ostala produljena ruka iranske politike ne samo na jugu Libanona, nego na području cijelog Bliskog istoka. Štoviše, Hezbollah je ratovao i u Bosni i Hercegovini od 1992. do ‘95. Samo šest mjeseci nakon početka rata u BiH Iran je tamo poslao tisuće svojih boraca pod krinkom Crvenog polumjeseca, priznao je njihov tadašnji terenski zapovjednik Saeed Kasemy. Iran je bošnjačkoj vojsci i milicijama osigurao 30 posto naoružanja, ako je vjerovati izvješću Odbora za obavještajne poslove SAD od 9. listopada 1998. Uz 3 ili 4 tisuće iranskih, u Bosni je od svibnja ‘94. djelovalo i 400 boraca Hezbollaha.

image

Dim iznad predgrađa Bejruta

Joseph Eid/Afp

SAD i mnoge zapadne zemlje stavile su Hezbollah na popis terorističkih organizacija. S iskustvom iz građanskog rata u Siriji i veliku pomoć u naoružanju i novcu iz Irana, Hezbollah se prometnuo u ozbiljnu prijetnju Izraelu. Još od operacije Poplava Al-Akse, u kojoj je Hamas počinio najveći zločin u povijesti izraelske države, u kojoj je ubio oko 1200 civila i izraelskih vojnika, te oteo 251 osobu i odveo je u Gazu, Hezbollah štiti leđa Hamasu. Na početku Izraelskog osvetničkog napada na Gazu tek sporadično, ali onda sve intenzivnije kako je u Gazi rastao broj stradalih civila. Uz pomoć preciznog naoružanja i upotrebe umjetne inteligencije, Izrael je doista bio uspješan u likvidiranju Hamasovih zapovjednika čak i na nižim razinama. Ali upotreba umjetne inteligencije udeseterostručila je "toleranciju" na kolateralne civilne žrtve. Nema dvojbe, Izrael je u Gazi napravio nesrazmjeran pokolj u kojemu je do sada ubijeno preko 40 tisuća ljudi, što civila, što pripadnika Hamasa. Takav nesrazmjer u izraelskom uzvratnom udaru naprosto je prisilio Hezbollah na sve snažnije udare na sjever Izraela kako bi tamo vezao dio njihovih snaga i podržao svoje muslimanske saveznike. 

image

Hassan Nasrallah u obraćanju građanima južnog Bejruta

Anwar Amro/Afp

Posljedica Hezbollahovih sve snažnijih udara na sjever Izraela je 20 tisuća izbjeglica iz pogranične zone i tako se za Izrael otvorila nova fronta.

Hezbollah je, u odnosu na Hamas, daleko snažnija vojna sila. Najjača ne-državna vojna sila na svijetu. No, mnogi su njenu snagu ipak precijenili, zanemarujući činjenicu da je Izrael 17., državna vojna sila svijeta, k tome još financijski i oružano potpomognuta od SAD. Hezbollah ima 20 tisuća, aktivnih ih još 30 tisuća boraca u pričuvi. Raketne snage Hezbollaha procijenjene su na 120 do 200 tisuća iranskih i ruskih raketa različitih kalibara. Izrael se pak oslanja na ultra moderno zrakoplovstvo, jednako modernu i višeslojnu protuzračnu obranu i elitne antiterorističke postrojbe Sayeret Matkal. Čini se da su ove snage, u sinergiji s operativcima Mosada i vojne obavještajne službe Aman, u kratkom roku i mimo svih očekivanja razmontirali Hezbollah na način koji će sigurno ući u povijest i sve obavještajne udžbenike. 

image

Izrael je u subotu objavio da je potvrđena smrt Hezbollahovog lidera Nasrallaha 

Anwar Amro/Afp

Sve je počelo eksplozijama 3000 dojavljivača, tzv. ‘pagera‘ - rudimentarnog komunikacijskog sredstva na koje se Hezbollah vratio jer se mobiteli lako prisluškuju. Dojavljivače je Hezbollahu podvalila jedna od izraelskih obavještajnih službi i to vjerojatno s ugrađenim praškastim, izuzetno stabilnim i razornim eksplozivom PETN kojeg se može detonirati i bez upaljača.  S obzirom na to da klasični uređaji za rentgenski pregled ručne prtljage često nemaju algoritme otkrivanja atomske mase PETN sastojaka, radio stanice i pageri još uvijek su zabranjeni na svim letovima prema bejrutskoj zračnoj luci Rafic Hariri. Detoniranjem pagera Izrael je pogodio masu od 3000 vodećih pripadnika Hezbollaha. Dakako, pri tome je stradalo i mnogo članova njihovih obitelji, pa će se u budućnosti valjda voditi i rasprava o tome kao ratnom zločinu.

Dan kasnije, kad je Hezbollah odbacio pagere, eksplodirale su i ručne radio stanice. Izrael je sveo Hezbollah na usmenu komunikaciju. Ali tu posao njihovih obavještajaca na terenu tek počinje.

image

Demonstracije u Sidonu nakon što je ubijen Ismail Haniyeh, a par sati prije njega i Fuad Shukr

 

Mahmoud Zayyat/Afp

Krenulo je od Ibrahima Aqila, zapovjednika elitne postrojbe Radwan koji se, u nemogućnosti sigurnije komunikacije, fizički sastao s 14 svojih najbližih suradnika. Precizna izraelska bomba sve ih je pobila. U tom napadu stradao je i Ahmed Wahbi, instruktor Radwana i glavni Hezbollahov čovjek za podršku Hamasu nakon njihove prošlogodišnje invazije u Izrael. 

Preciznom bombom ubijen je Mohammed Srur, zapovjednik Hezbollahovog "zrakoplovstva" koji je nadzirao sve napade bespilotnim letjelicama. Ubijen je također Ibrahim Qubaisi, zapovjednik raketnih snaga, udarne pesnice Hezbollaha. 

Ubijen je i Ali Karavi, zapovjednik Hezbollahovog Južnog fronta.

Onda je došao red i na Fuada Shukra, "desne ruke" Hezbollahovog lidera Hasana Nasrallaha. Pa je onda ubijen i "politički tajnik" Hezbollaha Hashem Safieddine, čelnik Džihadističkog vijeća.

image

Veliki krater nakon što je zrakoplovstvo IDF-a u subotu pogodilo tvornicu u južnom dijelu Bejruta

 

Anwar Amro/Afp

U petak poslijepodne izvršen je snažan udar na južno predgrađe Bejruta i zgradu u kojoj je trebao biti glavom i bradom šef Hezbollaha Hassan Nasrallah. Hezbollah je najprije demantirao da je Nasrallah ubijen. Čini se da ni Izraelci nisu bili baš sasvim sigurni, pa su u subotu ujutro izvršili još dva zračna napada. I onda je autor ovih redaka iz Izraela dobio WhatsApp poruku - imamo potvrdu, Nasrallah uživa u društvu 72 djevice. 

Sasvim je očito da u Izraelu vlada veliko olakšanje sada kada je Nasrallah likvidiran s najvećim dijelom njegovog vojnog stožera. Međutim, znači li to kraj Hezbollaha?

Hezbollah nije samo stranka, niti je vojna postrojba. Hezbollah je ideologija, a nju nije tako lako ubiti. Nasljednik Hassana Nasrallaha se već naslućuje. Bit će to, po svemu sudeći njegov rođak po majci, Hashim Safi Al Din. Kao čelnik Izvršnog vijeća Hezbollaha do sada je vodio sve civilne aktivnosti Hezbollaha, a njegov brat Abdallah je Hezbollahov poslanik u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 21:58