StoryEditorOCM
SvijetBESANA NOĆ

LIVESirene u Izraelu, aktivirana Željezna kupola. Nakon napada na Bejrut uslijedio protuudar Hezbolaha. Iran zaprijetio

Piše Hina/Jutarnji list
27. rujna 2024. - 19:23

Ključni događaji:

- Iran upozorio da su izraelski udari na Bejrut ‘opasna eskalacija koja mijenja igru‘

- Izvor blizak Hezbollahu rekao je da je njihov šef Hassan Nasrallah živ

- Izraelske obrambene snage objavile su da su napale ‘središnji stožer‘ Hezbollaha u Bejrutu

- Benjamin Netanyahu u UN-u poručio da ‘njegova zemlje pobjeđuje‘ i zaprijetio Iranu

- SAD-a i Francuska predlažu 21-dnevni prekid vatre

- Benjamin Netanyahu naredio nastavak borbi svom snagom protiv Hezbollaha u Libanonu

- Katar se pridružio pozivima na deeskalaciju

------------------------

NOVO 22:03 - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei sazvao je hitnu sjednicu iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u svom domu, izvještava New York Times pozivajući se na dva iranska dužnosnika koja su upoznata sa sastankom.

Dužnosnici kažu da je sastanak sazvan nakon izraelskog napada na zapovjedni centar Hezbollaha u južnom Bejrutu, usmjeren na vođu libanonske terorističke skupine koju podržava Iran, Hassana Nasrallaha.

21:20 - U proteklih nekoliko minuta, presretnuta su dva raketna napada na u sjeverni Izrael. Prema Izraelskim obrambenim snagama, sirene su se oglasile u Safedu, gradu na sjeveru, i okolnim područjima.

Izraelska vojska je u zasebnoj objavi na društvenim mrežama dodala da su njeni borbeni zrakoplovi napali ciljeve Hezbollaha u Libanonu u proteklih sat vremena. Tvrde da su gađali bacače usmjerene na Izrael i zgrade u kojima su bili pohranjeni - kako u južnom Libanonu tako i "duboko" u zemlji, piše Sky News.

RANIJE - Izraelska vojska objavila je u petak da je napala središnji Hezbolahov stožer u južnim predgrađima Bejruta. Hezbolahova televizija al-Manar objavila je da su uništene četiri zgrade i da u višestrukim napadima ima mnogo žrtava.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u izjavi koju je prenosila televizija da je središnji stožer bio smješten u civilnim području. Sigurnosni izvori u Libanonu rekli su da je napadnuto područje na kojem se obično nalaze najviši dužnosnici Hezbolaha. Riječ je o najgorem napadu na Bejrut u gotovo godinu dana sukoba s Izraelom. 

Čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah bio je meta novog izraelskog napada na južna predgrađa Bejruta i izraelska vojska provjerava je li pogođen, objavio je američki portal Axios, pozivajući se na izraelski izvor. Napad se dogodio nedugo nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao u govoru u UN-u da će nastaviti napadati Hezbolah u Libanonu, utrnuvši nade u prekid vatre koji bi mogao spriječiti sveopći regionalni rat.

Izraelski Ministar obrane Yoav Gallant promatrao je napad IDF-a na sjedište Hezbollaha u Bejrutu iz podzemne zapovjedne sobe izraelskih zračnih snaga, kaže njegov ured. Na fotografiji koju je objavio njegov ured, vidi se Gallant zajedno s načelnikom stožera IDF-a general pukovnikom Herzijem Halevijem, načelnikom IAF-a general bojnikom Tomerom Barom i drugim najvišim časnicima.

image

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant (lijevo)

Israel Defense Forces (idf)/Anadolu Via Afp

Izvor blizak Hezbollahu rekao je da je njihov šef Hassan Nasrallah živ nakon niza izraelskih zračnih napada na Bejrut. Izraelski vojni radio je ranije rekao da vojska procjenjuje je li vođa militantne skupine bio u stožeru u južnom Bejrutu kada je napadnuta. Iran provjerava njegov status, rekao je visoki iranski sigurnosni dužnosnik, piše Reuters.

Ured izraelskog premijera Netanyahua objavio je fotografiju za koju kaže da prikazuje Benjamina Netanyahua kako odobrava zračni napad na sjedište Hezbollaha u Bejrutu ranije u petak. Kako se čini, fotografija prikazuje Netanyahua u njegovom hotelu u New Yorku, uz svog vojnog tajnika i načelnika stožera.

Oružje koje je Izrael koristio u svom posljednjem napadu na Bejrut je "posve nova vrsta bombe" - GBU-72, kaže vojni analitičar Elijah Magnier za Al Jazeeru. Oružje je "napredna bomba za razbijanje bunkera teška 2.200 kg napravljena 2021.", rekao je Magnier.

image

People and a fire truck rush to the scene of an Israeli air strike in the Haret Hreik neighbourhood of Beirut‘s southern suburbs on September 27, 2024. A source close to Hezbollah said the massive Israeli strikes on Beirut‘s southern suburbs flattened six buildings. (Photo by Ibrahim AMRO/AFP)

Ibrahim Amro/Afp

Bomba nije korištena u prošlosti za "isti cilj", rekao je, sugerirajući da je Izrael želio "potvrditi ubojstvo šefa Hezbollaha i htio se uvjeriti da nitko neće preživjeti". Bačena je s malom odgodom, što joj je omogućilo da prodre do bunkera ispod zemlje i sruši cijele strukture, objasnio je Maginer.

“Riječ je o četiri do šest objekata, odnosno nekoliko bombi ovog kalibra koje se koriste za jednu metu. To znači da je to bila vrlo vrijedna meta - barem Izraelci vjeruju da jest."

Veleposlanstvo Irana u Bejrutu priopćilo je da su današnji izraelski udari na libanonski glavni grad "opasna eskalacija koja mijenja igru". Veleposlanstvo je dodalo kako se radi o "zločinu" koji zaslužuje "odgovarajuću kaznu".

Libanonski privremeni premijer Najib Mikati ranije je rekao da napadi Izraela pokazuju da mu "nije stalo" do napora da se postigne prekid vatre. Mikatijev tiskovni ured poslao je izjavu dok je bio u New Yorku na Općoj skupštini UN-a, gdje su SAD i druge zemlje pozvale na 21-dnevni prekid vatre između Izraela i libanonske naoružane skupine Hezbollah, piše Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 23:10