StoryEditorOCM
SvijetNAPAD NA IZRAEL

Završen sastanak izraelskog ratnog kabineta: ‘Odobrili smo planove‘

Piše SD VIJESTI/HINA
14. travnja 2024. - 20:10

- Iran napao Izrael s s 200 dronova, krstarećih i balističkih projektila

- Izrael i saveznici presreli većinu bespilotnih letjelica i projektila koje je lansirao Iran

- Iran je prvi put u povijesti ciljao Izrael izravno s vlastitog tla

- Diljem Izraela oglasile su se sirene, glasne eksplozije iznad Jeruzalema

- BBC piše da su Iranci vjerojatno htjeli jeftinim dronovima opteretiti izraelsku protuzračnu obranu kako bi krstareći i balistički projektili imali veće izglede da pogode mete

NOVO 20:07 Obraćajući se medijima na engleskom jeziku, glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su planovi za napadnu i obrambenu akciju odobreni nakon sinoćnjeg napada Irana.

"Hamas i Iran žele zapaliti Bliski istok i eskalirati [u] regiji", dodajući da IDF ostaje "na visokom stupnju pripravnosti" i "procjenjuje situaciju", kazao je kontraadmiral Daniel Hagari.

"Tijekom posljednja dva sata odobrili smo operativne planove i za ofenzivnu i za obrambenu akciju. Nastavit ćemo štititi državu Izrael i zajedno s našim partnerima nastavit ćemo graditi sigurniju i stabilniju budućnost za cijeli Bliski istok", rekao je Hagari.

Glasnogovornik IDF-a nije dao nikakve dodatne pojedinosti o tome koji su planovi odobreni.

19:36 Izraelska vojska priopćila je u nedjelju da će uskoro pozvati dvije rezervne divizije za operacije u Gazi, gdje vodi rat protiv islamističke militantne skupine Hamas.

"U skladu s procjenom situacije, Izraelske obrambene snage pozivaju otprilike dvije pričuvne brigade za operativne aktivnosti na fronti u Gazi", rekla je vojska ne navodeći pojedinosti.

Ranije ovog mjeseca Izrael je povukao neke snage iz Gaze, rekavši da će se pripremati za daljnje operacije u enklavi, uključujući južno područje Rafaha, gdje je više od milijun ljudi pronašlo utočište.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će evakuirati civile iz Rafaha prije bilo kakvog upada čiji je cilj slamanje tamošnjih postrojbi Hamasa, ali to nije umanjilo međunarodnu zabrinutost zbog planiranog napada.

19:30 Hezbollah je pohvalio zračni napad Teherana na Izrael.

Napada na Izrael opisao je kao "hrabru" odluku, dodajući da je Iran iskoristio svoja zakonska prava unatoč "prijetnjama, zastrašivanju i pritisku".

Grupa sa sjedištem u Libanonu uključena je u sukobe s izraelskim snagama na granici otkako je izbio rat protiv Hamasa.

Iran je u različitim stupnjevima podupirao, financirao i obučavao nekoliko proxy skupina diljem regije Bliskog istoka, uključujući Hamas u Gazi, Hutije u Jemenu, Hezbollah u Libanonu i brojne druge frakcije sa sjedištem u Siriji i Iraku.

19:10 Završio je sastanak ratnog kabineta koji je vodio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Na sastanku su trebali dogovoriti kako će odgovoriti Iranu. Najavljena je i konferencija za medije na kojoj će govoriti kontraadmiral Daniel Hagari.

 

18:05 Predsjednik Europskog vijeća EU-a podijelio je sliku koja pokazuje da je današnji sastanak G7 u tijeku. "Jednoglasno smo osudili iranski napad bez presedana na Izrael", rekao je Charles Michel.

"Sve strane moraju biti suzdržane. Nastavit ćemo sa svim našim naporima da radimo na deeskalaciji. Završetak krize u Gazi što je prije moguće, posebno trenutnim prekidom vatre, napravit će razliku", dodao je putem objave na X.

EU je "nenavedena članica" organizacije koja se danas sastala kako bi raspravljala o situaciji na Bliskom istoku.

17:11 Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Sjedinjene Države neće sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi protiv Irana, rekao je dužnosnik Bijele kuće u nedjelju.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine bespilotnih letjelica i projektila na Izrael kao odgovor na navodni izraelski napad na iranski konzulat u Siriji 1. travnja.

U izjavi objavljenoj kasno u subotu nakon napada, Biden je kazao da je rekao Netanyahuu kako je Izrael "pokazao izvanrednu sposobnost da se obrani i porazi čak i napad bez presedana".

Biden u izjavi nije rekao jesu li on i Netanyahu razgovarali o mogućem odgovoru Izraela ili potencijalnom angažmanu SAD-a.

SAD ne želi niti "eskalaciju" niti "širi rat s Iranom", izjavio je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće.

"Predsjednik Joe Biden je bio jasan: ne želimo eskalaciju. Ne želimo širi rat Iranom. Mislim da će nam sati i dani koji dolaze puno toga reći", rekao je John Kirby za NBC televiziju.

"Jasno smo dalo do znanja svim stranama, uključujući Iran, što bismo učinili (...) i koliko ozbiljno bismo primili svaku prijetnju našem osoblju" raspoređenom na Bliskom istoku", dodao je Kirby.

Kiby je dodao da će SAD "ostati budan i na oprezu" glede bilo kakvih iranskih prijetnji američkim vojnicima.

Biden je u subotu navečer rekao da su američke snage sudjelovale u uništenju "skoro svih" dronova i projektila koje je Iran ispalio na Izrael, dodajući da je premijeru Netanyahuu potvrdio svoju "nepokolebljivu" potporu.

Između Bidena i Netanyahua je posljednjih tjedana došlo do neslaganja oko šestomjesečnog rata u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koja se suočava s teškom humanitarnom situacijom i prijetnjom glađu.

"Nastavljamo s njim surađivati, savjetovati ga", rekao je Kitby i ponovio da će SAD "nastaviti pomagati (Izraelcima) da se obrane".

16:34 Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell sazvao je za utorak sastanak ministara vanjskih poslova članica Europske unije s obzirom na to da napad Irana na Izrael bez presedana potiče bojazan od širenja rata na Bliskom istoku.

"Naš je cilj pridonijeti deeskalaciji i sigurnosti u regiji", napisao je u nedjelju Borrell na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Zbog iranskog napada na Izrael sazvan je i video sastanak G7 za nedjelju poslijepodne, kao i izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Prvi put u povijesti Islamske Republike, Iran je preko noći izravno napao svog najvećeg neprijatelja, Izrael.

Napad je odmazda za ubojstvo visokih iranskih časnika u Siriji u navodnome izraelskom zračnom napadu koji se dogodio ranije ovaj mjesec.

Svijet strahuje od eskalacije sukoba u regiji gdje već više od šest mjeseci traje rat između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

15:53 Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost rekao je da Izrael mora "luđački" odgovoriti na napad Irana.

Itamar Ben Gvir rekao je da Izrael "ne smije biti lukav".

“Koncepti obuzdavanja i proporcionalnosti su koncepti zastarjeli 7. listopada. Kako biste uspostavili odvraćanje na Bliskom istoku, morate im pokazati da ste poludjeli i potpuno izgubili razum", rekao je Ben Gvir, a prenosi Sky News.

O Ben Gviru smo pisali nakon terorističkog napada Hamasa, opširnije možete pročitati OVDJE

15:11 Hoće li doći do eskalacije sukoba na Bliskom istoku nakon napada Irana na ciljeve u Izraelu, sada je u rukama Izraela, odnosno u prvom redu, premijera Benjamina Netanyahua, kaže nam poznati bosanskohercegovački vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Opširnije pročitajte OVDJE

14:36 Iranski ministar vanjskih poslova, Hossein Amirabdollahian, rekao je da su susjedne države bile obaviještene o osvetničkim napadima na Izrael 72 sata unaprijed.

- Otprilike 72 sata prije naših operacija, obavijestili smo naše prijatelje i susjede u regiji da je odgovor Irana protiv Izraela siguran, legitiman i neopoziv, rekao je Amirabdollahian na konferenciji za novinare.

14:32 Iran je obavijestio SAD da će njegovi napadi na Izrael biti ‘ograničeni‘ i zbog samoobrane, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian na sastanku sa stranim veleposlanicima u Teheranu u nedjelju.

Izrael je rekao da je Iran lansirao 170 bespilotnih letjelica, više od 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila.

Napad je pokrenut kao odgovor na napad za koji se uvelike okrivljuje Izrael na zgradu iranskog konzulata u Siriji početkom travnja u kojem su ubijena dva iranska generala.

To je prvi put da je Teheran pokrenuo izravan vojni napad na Izrael unatoč neprijateljstvu koje datira iz Islamske revolucije u zemlji 1979. godine.

14:26 Britanski premijer Rishi Sunak u nedjelju je rekao da su britanski vojni zrakoplovi oborili bespilotne letjelice koje je, u napadu na Izrael lansirao Iran te je pozvao da prevlada pribranost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba.

"Mogu potvrditi da su naši zrakoplovi oborili brojne iranske bespilotne letjelice", rekao je Sunak novinarima tv postaja.

Borbeni zrakoplovi bazirani u Iraku i Siriji raspoređeni su da presretnu dronove i rakete nakon što je Teheran objavio da je pokrenuo napad u subotu.

"Zalažemo se za sigurnost Izraela i šire regije, što je, naravno važno i za našu sigurnost ovdje kod kuće. Sada svi trebamo razmisliti hladne glave" i pribrano, istaknuo je britanski premijer koji bi se kasnije u nedjelju trebao pridružiti razgovorima čelnika G7.

"Važno je da se koordiniramo sa saveznicima i tada ćemo razgovarati o sljedećim koracima", rekao je.

13:27 Papa Franjo je u nedjelju uputio "hitan apel" za prekid "spirale nasilja koja predstavlja opasnost da se Bliski istok uvuče u još veći sukob" nakon iranskog napada na Izrael.

"Hitno pozivam na prekid svake akcije koja bi mogla potaknuti spiralu nasilja, a ona bi mogla uvući Bliski istok u još veći sukob", rekao je na kraju tradicionalne nedjeljne molitve na Trgu svetog Petra.

"Uz molitvu, ali i osjećaj zabrinutosti i boli pratim vijesti koje stižu posljednjih sati o pogoršanju situacije u Izraelu zbog intervencije Irana", poručio je Sveti Otac vjernicima s prozora Apostolske palače s pogledom na slavni trg okružen Berninijevom kolonadom.

"Nitko ne bi trebao ugrožavati postojanje drugih, no sve zemlje moraju stati na stranu mira i pomoći Izraelcima i Palestincima da žive u dvjema državama, jedni pored drugih. To je njihovo pravo", istaknuo je Papa.

Ponovno je pozvao na "prekid vatre u Gazi" i na "pregovore", zatraživši pritom da se "stanovništvu koje se suočava s humanitarnom krizom pruži pomoć" te da se "hitno oslobode taoci oteti prije nekoliko mjeseci".

13:25 Većinu iranskih bespilotnih letjelica koje su letjele iznad sirijskoga zračnog prostora tijekom iranskih noćnih napada oborili su Izraelci i američki mlažnjaci prije nego što su dosegli ciljeve u Izraelu, rekla su u nedjelju dva zapadna obavještajna izvora.

Reutersu su rekli da su presretanjem u zraku oboreni deseci projektila i bespilotnih letjelica koje je ispalio Iran, a koji su letjeli iznad južne Sirije u pokrajini Deri, sirijskoj Golanskoj visoravni i nekoliko lokacija u istočnoj Siriji duž granice s Irakom.

Američka protuzračna obrana djeluje iz američke baze u al-Tanfu, kao i duž jordanske granice i u istočnoj Siriji, gdje Washington drži stotine vojnika u nekoliko zračnih baza, rekao je jedan izvor.

Nije mogao potvrditi jesu li američki vojni zrakoplovi i obrambeni razarači raspoređeni na Bliskom istoku korišteni u, kako je opisao, ‘vrlo pripremljenom‘ odgovoru temeljenom na točnim obavještajnim podacima o vremenu iranske odmazde i njezinu opsegu.

13:10 Rusija poziva sve strane da pokažu suzdržanost i izražava zabrinutost zbog daljnje eskalacije nakon što je Iran preko noći lansirao projektile i bespilotne letjelice na Izrael.

- Računamo na države u regiji da će postojeće probleme riješiti političkim i diplomatskim sredstvima, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je dodala da je više puta upozoravala da Vijeće sigurnosti UN-a nije bilo u stanju adekvatno odgovoriti na napad na iranski konzulat u Siriji, u kojem je ubijeno sedam časnika Islamske revolucionarne garde, uključujući najviše zapovjednike.

Do toga je došlo nakon što su se Sjedinjene Države, Britanija i Francuska usprotivile priopćenju Vijeća sigurnosti UN-a koje je izradila Rusija, a kojim bi se osudio napad na kompleks iranskog veleposlanstva u Siriji.

Iran je optužio Izrael za taj napad, ali Izrael je rekao da ne komentira strana izvješća.

 12:50 Izrael pažljivo odmjerava korake nakon velikog napada Irana, rekao je ministar vanjskih poslova Israel Katz u intervjuu za radio stanicu izraelske vojske, dok ga iranski dužnosnici upozoravaju da ne poduzima odmazdu.

- Rekli smo: ako Iran napadne Izrael, mi ćemo napasti Iran. I ta obveza još uvijek vrijedi, rekao je Katz.

Međutim, rekao je da će se konkretno pitanje mogućeg odgovora raspravljati u odgovarajućem okviru pod predsjedanjem premijera Benjamina Netanyahua.

Katz je izrazio uvjerenje da će tamo biti donesene odgovarajuće i ispravne odluke.

Izraelska televizijska postaja Channel 12 i drugi mediji objavili su u podne da će se ratni kabinet sastati u 15:30 po lokalnom vremenu kako bi razgovarao o sljedećim koracima.

image

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz

Tobias Schwarz/Afp

12:40 Papa Franjo pozvao je Iran i Izrael da izbjegavaju bilo kakve akcije koje bi mogle potaknuti "spiralu nasilja" koja bi riskirala uvlačenje Bliskog istoka dublje u sukob.

- Dosta rata, dosta napada, dosta nasilja. Da dijalogu, da miru, rekao je papa hodočasnicima na Trgu svetog Petra.

12:17 Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovore britanske, francuske i njemačke veleposlanike, javlja Iranska radnička novinska agencija.

Izrael je rekao da je Francuska sinoć bila uključena u patroliranje njegovog zračnog prostora, dok je Velika Britanija poslala zrakoplove na Cipar da oslobode američke zrakoplove iz zajedničke misije protiv Islamske države u Iraku i Siriji kako bi mogli pomoći Izraelu.

image

Papa Franjo poziva na mir

Alberto Pizzoli/Afp

12:10 Predsjednik Irana rekao je da je vojska te zemlje sinoć "očitala lekciju" Izraelu.

- Na svaku novu avanturu odgovorit će se težim i žalosnim odgovorom, rekao je Ebrahim Raisi u objavi na X-u koju je objavilo ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je svoj napad pozdravilo kao "povijesnu, moćnu, pobjedonosnu operaciju".

image

Iranski demonstranti ispred britanskog veleposlanstva u Teheranu

 

Atta Kenare/Afp

12:10 IDF je "spreman i za daljnju agresiju", rekao je glasnogovornik IDF-a pukovnik Peter Lerner za Sky News.

Sinoćnju obranu Izraela nazvao je "jedinstvom razumnih igrača protiv đavolskog plana Irana". Poslao je jasnu poruku Iranu da "ovo jednostavno neće samo tako proći".

Upitan hoće li Izrael odgovoriti, kaže: "To je vrlo dobro pitanje. Danas gledamo prema vladi, vlada će se sastati kasnije danas i oni će donijeti odluke i uputiti vojsku u skladu s tim." IDF će se "pripremati za svaku mogućnost".

Na pitanje je li se otvorila nova fronta u izraelskom ratu, rekao je: "Svakako se nadam da nije, no mislim da trebamo biti spremni na tu realnost."

- Nikakve bespilotne letjelice ili krstareće rakete nisu stigle do Izraela, a od 120 balističkih raketa, samo je nekoliko njih stiglo do bilo koje destinacije, rekao je.

Sedmogodišnja djevojčica, koja je u napadu teško ozlijeđena, bori se za život.

12:00 Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su na "najveću suzdržanost" kako bi se izbjeglo "uvlačenje regije u nove razine nestabilnosti".

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a priopćilo je da UN i njegovo Vijeće sigurnosti moraju riješiti "kronična pitanja i sukobe" na Bliskom istoku.

Ističu kako se nesuglasice moraju riješiti "dijalogom i diplomatskim kanalima kako bi se poštovala vladavina prava i poštivala Povelja Ujedinjenih naroda.

"Eskalacija bi značila prijetnju "globalnoj sigurnosti i stabilnosti", dodaju.

Tu poruku ponovilo je jordansko ministarstvo vanjskih poslova, rekavši da bi eskalacija "mogla gurnuti cijelu regiju u ponor rata".

Prvi korak prema deeskalaciji je "okončanje izraelske agresije na Gazu i početak provedbe dvodržavnog rješenja", navodi se.

image

Djelovanje izraelske protutračne obrane
 

Screenshot HRT

11:35 Bejrutska zračna luka ponovno je otvorena i nastavljeni su letovi u i iz libanonske prijestolnice.

Ovo dolazi nakon vrlo napete noći tijekom koje je jedno od glavnih pitanja ovdje bilo: hoće li Hezbollah sudjelovati u iranskoj odmazdi protiv Izraela?

Strah je bio da bi Izrael to mogao iskoristiti za pojačano granatiranje južnog Libanona i šire.

Dan nakon iranskog napada, svi u Libanonu pozorno prate odgovor Izraela, budući da je ranije vođa Hezbollaha upozorio da bi to "moglo dovesti do nove faze sukoba".

10:10 Zapovjednik iranskih oružanih snaga rekao je u nedjelju da je napad izveden tijekom noći na Izrael "postigao sve svoje ciljeve".

- Operacija ‘Iskreno obećanje‘ uspješno je provedena između jučer navečer i jutros i postigla je sve svoje ciljeve, izjavio je general Mohamad Bagheri na televiziji, precizirajući da nijedno urbano ili gospodarsko središte nije bilo na meti iranskih bespilotnih letjelica i projektila.

Iran je upozorio Izrael da slijedi veći napad na njegov teritorij ako uzvrati na noćašnji napad Teherana, dodajući da je Washington upozoren da ne podržava izraelsku vojnu akciju.

- Ako Izrael uzvrati Iranu, naš će odgovor biti puno veći od noćašnje vojne akcije, rekao je načelnik stožera oružanih snaga general-bojnik Bagheri za državnu televiziju, dodajući da je Teheran preko Švicarske upozorio Washington da bi bilo kakva podrška izraelskoj odmazdi rezultirala napadom na američke baze u regiji.

Sjedinjene Države imaju nekoliko vojnih baza u regiji.

- Naše operacije su gotove i nemamo namjeru nastaviti s njima, rekao je Bagheri, prije nego što je ustvrdio da je iranski napad dronovima i projektilima bio uspješan protiv dvije izraelske vojne baze.

Kazao je da su ciljane dvije lokacije - "obavještajni centar koji je cionistima davao potrebne informacije" za napad koji je uništio iranski konzulat u Damasku 1. travnja, kao i "zračna baza Novatim, odakle su poletjeli zrakoplovi F-35" koji su ga bombardirali.

- Ta dva centra su znatno oštećena i stavljena izvan upotrebe, ustvrdio je.

- Nemamo namjeru nastaviti ovu operaciju, ali ako cionistički režim poduzme akciju protiv Islamske Republike Iran, bilo na našem tlu ili u našim centrima u Siriji ili drugdje, naša sljedeća operacija bit će puno veća od ove, upozorio je iranski zapovjednik.

Najmoćniji iranski saveznik u regiji, libanonska šijitska skupina Hezbolah koja izmjenjuje vatru s Izraelom od početka rata u Gazi, objavila je rano u nedjelju da je ispalila rakete na izraelsku bazu.

Dronove protiv Izraela također je navodno lansirala jemenska skupina hutista koja je povezana s Iranom i koja napada plovne puteve u i oko Crvenog mora kako bi pokazala solidarnost s Hamasom.

Jordan je objavio da je tijekom noći presreo leteće objekte koji su ušli u njegov zračni prostor kako bi osigurao sigurnost građana. Prema priopćenju jordanske vlade u nedjelju "geleri su u tom vremenu padali na više mjesta, ali nije došlo do značajnije štete niti ozljeda građana, izvještava HRT.

image

Obaranje iranske rakete; Izraelski ratni kabinet kojim predsjedava Benjamin Netanyahu; Slavlje na ulicama Irana; Joe Biden
 

AFP/Jutarnji list

09:38 "Mi u Hamasu smatramo vojnu operaciju koju je provela Islamska Republika Iran prirodnim pravom i zasluženim odgovorom na zločin ciljanja iranskog konzulata u Damasku i ubojstva nekoliko čelnika Revolucionarne garde", stoji u priopćenju Hamasa koji je podržao iranski napad.

09:12 Zahvaljujući sofisticiranom proturaketnom sustavu Strijela, koji su Izraelci osmislili u suradnji sa SAD-om, uspješno je presreteno čak 99 posto cjelokupne noćašnje prijetnje, što je iz perspektive IDF-a, uistinu nevjerojatno strateško postignuće, piše Jutarnji list.

09:03 Izraelska vojska rekla je kako je Francuska bila među zemljama uključenim u obranu Izraela od iranskog napada.

- Francuska ima vrlo dobru tehnologiju, mlažnjake, radar i znam da su pridonijeli patroliranju zračnog prostora, rekao je glavni glasnogovornik izraelske vojske.

Dodao je da nema točne podatke o tome jesu li francuski zrakoplovi oborili neku od iranskih raketa.

U obrani su pomogli Velika Britanija, SAD i Jordan.

image

Iranski general Mohammad Bagheri (lijevo) upozorio je SAD da će njihove baze biti na meti ako Washington podupre Izrael u bilo kakvoj vrsti odmazde

-/Afp

08:55 Načelnik stožera iranskih oružanih snaga rekao je da će svaka izraelska odmazda biti dočekana većim napadom od sinoćnjeg, prema državnim medijima.

Tasnim je izvijestio da je general Mohammad Bagheri također upozorio SAD da će njihove baze biti na meti ako Washington podupre Izrael u bilo kakvoj vrsti odmazde.

- Naš odgovor će biti puno veći od večerašnje vojne akcije ako Izrael uzvrati Iranu, rekao je.

Zapovjednik Islamske revolucionarne garde, Hossein Salami, također je upozorio da će Teheran uzvratiti na svaki izraelski napad na njegove interese, dužnosnike ili građane.

08:30 Američki državni tajnik Antony Blinken kaže da će se "savjetovati sa saveznicima i partnerima u regiji i diljem svijeta u satima i danima koji dolaze".

Rekao je da SAD ne traži eskalaciju, ali da će "nastaviti podržavati obranu Izraela" i "braniti američko osoblje".

- Sjedinjene Države najoštrije osuđuju napad Irana na Izrael, rekao je Blinken.

08:20 Jordan i Irak ponovno su otvorili svoj zračni prostor koji su zatvorili sinoć.

Državna TV u Jordanu rekla je da je zemlja nastavila operacije zračnog prometa, pozivajući se na zrakoplovne vlasti.

Iračke zračne vlasti priopćile su da su sigurnosni rizici sada prevladani.

Jordan, koji se nalazi između Irana i Izraela, pripremio je protuzračnu obranu za presretanje svake bespilotne letjelice ili projektila koji naruši njegov teritorij, rekla su dva regionalna sigurnosna izvora.

image

 Olaf Scholz osudio je napad

Daniel Mihailescu/Afp

08:15 Njemački kancelar Olaf Scholz osudio je u nedjelju iranski zračni napad na Izrael, a Japan se pridružio osudi tog napada, prenose svjetske agencije.

Njemački kancelar Olaf Scholz "najoštrije moguće" osuđuje iranske zračne napade na Izrael i "Iran riskira regionalni požar tim neodgovornim i neopravdanim napadom", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit u nedjelju nakon dolaska kancelara u kinesku gospodarsku metropolu Čongking.

Scholz je započeo trodnevni posjet Kini.

- U ovim teškim trenucima Njemačka čvrsto stoji uz Izrael. Sada ćemo blisko razgovarati o daljnjim reakcijama s našim G7 partnerima i saveznicima.

Japan je oštro osudio osvetnički napad Irana na Izrael, nazivajući ga eskalacijom događaja. Tokio je poručio da je duboko zabrinut situacijom, u izjavi koju je u nedjelju objavio ministar vanjskih poslova.

- Ovaj napad je jedan od onih koji dodatno pogoršavaju trenutnu situaciju na Bliskom istoku. Duboko smo zabrinuti i oštro osuđujemo ovu vrstu eskalacije, stoji u priopćenju.

Za Japan su posebno važni mir i stabilnost, a vlada će nastaviti poduzimati potrebne diplomatske korake kako bi spriječila pogoršanje situacije, navodi se također u priopćenju.

Japan se uvelike oslanja na Bliski istok kada je u pitanju uvoz nafte, a 95 posto sirove nafte dolazi iz te regije.

image

  Joe Biden  o napadu će razgovarati s partnerima iz G7

Andrew Caballero-reynolds/Afp

07:30 Američki predsjednik Joe Biden osudio je napade Irana na vojne objekte u Izraelu i najavio da će u nedjelju sazvati čelnike G7 radi koordiniranog diplomatskog odgovora na iranski napad.

"Danas je Iran, zajedno s svojim opunomoćenicima koji djeluju iz Jemena, Sirije i Iraka, izveo zračni napad bez presedana na vojne objekte u Izraele. Najoštrije osuđujem ove napade", stoji u pisanom priopćenju američkog predsjednika.

Kazao je i kako je američka vojska, kako bi podržala obranu Izraela, prošli tjedan prebacila zrakoplove i obrambene razarače u regiju. Zahvaljujući tome Izrael je uspio oboriti gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile.

U priopćenju se navodi i kako je američki predsjednik u subotu razgovarao s izraelskim premijerom Netanyahuom kako bi potvrdio američku predanost sigurnosti Izraela.

Izraelske sigurnosne vlasti objavile su prekid opće opasnosti u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama bez presedana, a Izrael je ponovno otvorio zračni prostor od 7.30 ujutro u nedjelju.

Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada.

Rečeno je da se očekuje da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova.

Iran je tijekom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno, priopćila je izraelska vojska u nedjelju, dodajući da su oružane snage ostale u potpunosti funkcionalne i da razmatraju daljnje opcije, piše HRT.

07:25 U televizijskom brifingu, glavni vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, ocijenio je akcije Irana "vrlo ozbiljnima" i rekao da one "guraju regiju prema eskalaciji".

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant završio je procjenu operativne situacije s višim dužnosnicima u izraelskom obrambenom establišmentu.

"Sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima uspjeli smo obraniti izraelski teritorij. Prouzročena je vrlo mala šteta i to je rezultat impresivnih operacija IDF-a", rekao je pa dodao.

"No kampanja još nije gotova - moramo ostati budni, moramo biti spremni za svaki scenarij".

07:20 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu na X-u je objavio da će "njegova zemlja pobijediti".

Iranski napad dronovima odgovor je na izraelsku agresiju na iranski konzulat u Damasku i time se ta stvar može smatrati zaključenom, objavilo je rano u nedjelju iransko veleposlanstvo pri UN-u.  "U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znatno oštriji", navodi se u objavi na društvenoj mreži X.  "To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se. 

Američki ministar obrane rekao je da Amerika ne želi sukob s Iranom, ali da neće oklijevati zaštititi svoje snage i podržati obranu Izraela. Lloyd Austin rekao je kako poziva Iran da deeskalira situaciju i zaustavi sve daljnje moguće napade.

06:44 Iranski napad na Izrael s 200 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica pošto ih je golema većina presretnuta i oborena.

Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i "u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija".

Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanesena je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde. Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti.

Evo sinoćnjeg tijeka događaja:

Kasno sinoć Iran je lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih odmah su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izraelska televizija Channel 12.

Iranska državna televizija objavila je kasno u subotu da je Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike Irana, pokrenula "velik" napad "dronovima i projektilima" prema Izraelu.

Navodi se da je to "odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstvo u Damasku". 

Iranski čelnik, ajatolah Ali Khamenei u subotu je navečer objavio na društvenoj mreži X da će "Izrael biti kažnjen".

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari nešto je ranije objavio da deseci iranskih dronova lete prema Izraelu preko iračkog zračnog prostora. Do Izraela će im trebati nekoliko sati. 

Umirovljeni general Amos Yadlin izjavio je za izraelski Channel 12 da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

00:10 Postoji više od 1000 kilometara udaljenosti između Irana i Izraela, a u iranskom vojnom arsenalu nalazi se najmanje devet tipova projektila koji mogu prijeći tu udaljenost, naovdi iranska novinska kuća ISNA. To uključuje "Sejil", koji može letjeti brzinom većom od 17000 km/h i s dometom od 2500 km, "Khaibar" s dometom od 2000 km i "Haj Qasem", koji ima domet od 1400 km i nazvan je po nekadašnjem zapovjedniku snaga Kuds Kasemu Suleimaniju, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u Bagdadu prije četiri godine.

Projektil "Emad" ima domet od oko 1700 km i prva je iranska precizno vođena balistička raketa zemlja-zemlja dugog dometa, koja koristi manevrirajuće vozilo za ponovni ulazak u atmosferu (MaRV), koje je teže presresti i uništiti od standardne balističke bojeve glave. "Fattah-2" nova je inačica hipersonične rakete razvijene u Iranu, koja se sastoji od kombinacije hipersoničnih kliznih vozila (HGV) i hipersoničnih krstarećih raketa (HCM). Ima domet od 1500 do 1800 kilometara. Ostale iranske rakete srednjeg dometa koje mogu doseći Izrael su "Shahab-3", "Ghadr", "Paveh" i "Kheibar Shekan".

U lipnju je Iran predstavio svoj prvi hipersonični balistički projektil domaće proizvodnje. Hipersonične rakete mogu letjeti najmanje pet puta brže od zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškima za presretanje.

Iran, veliki proizvođač bespilotnih letjelica, u kolovozu se pohvalio i naprednom bespilotnom letjelicom domaće proizvodnje pod nazivom Mohajer-10 s operativnim dometom od 2000 km, sposobnošću letenja do 24 sata i nosivošću do 300 kg. Iran također ima krstareće rakete kao što je Kh-55, sposobne nositi nuklearno oružje s dometom do 3000 km i naprednu protubrodsku raketu Khalid Farzh s dometom od oko 300 km, sposobnu nositi bojevu glavu od 1000 kg.

23:55 Benjamin Netanyahu okupio je svoj ratni kabinet.

23:40 Sirene su se oglasile u kibucu na sjeveru Izraela, priopćile su Izraelske obrambene snage.

Sirena se oglašena usred predstojećeg napada bespilotnim letjelicama i projektilima koji je pokrenuo Iran i nakon što su rakete ispaljene iz Libanona.

Ranije je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari rekao građanima da moraju ući u sklonište i ostati tamo najmanje 10 minuta ako se u njihovom području oglasi sirena.

"Obavijestit ćemo vas ako budete trebali ostati u skloništu dulje vrijeme", dodao je.

23:33 SAD će pokušati pomoći Izraelu da presretne sve što je moguće - ne samo one dronove i projektile koji prolaze iznad američkih brodova - unatoč tomu što je Iran obavijestio SAD da se ne treba miješati, potvrdio je viši američki dužnosnik za ABC News.

SAD očekuje da će većina dronova i projektila biti presretnuta - više od 85 posto, ali postoji strah da će izraelski odgovor biti puno jači, osobito ako bude mrtvih.

Vjeruje se da su meta tri vojne baze, osobito ona u kojoj Izrael drži zralopolove F-35.

23:30 Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari izdao je priopćenje u kojemu je poručio da se pozorno prate iranske bespilotne letjelice koje su ispaljene prema Izraelu s teritorija Irana.

“Ovo je teška i opasna eskalacija situacije. Naše obrambene sposobnosti su na najvišoj razini pripravnosti uoči ovog velikog napada iz Irana”.

23:27 Jedan američki dužnosnik izjavio je za ABC News kako se smatra da će između 400 i 500 dronova i projektila biti lansirano na Izrael iz Irana, Sirije, južnog Libanona i s položaja Hutista, ali većina će stizati iz Irana.

23:22 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitni sastanak izraelskog ratnog kabineta.

Premijer je okupio dužnosnike u vojnom stožeru u Tel Avivu, dodaje se.

23:20 Reuters izvještava, pozivajući se na vojne izvore, da je Sirija svoje obrambene sustave zemlja-zrak ruske proizvodnje Pancir stavila u stanje visoke pripravnosti oko glavnog grada, Damaska i glavnih baza u slučaju izraelskih napada.

image

Izraelska protuzračna obrana na djelu
 

Screenshot X

23:15 Izrael je navodno već počeo presretati iranske bespilotne letjelice iznad Jordana i Sirije. Kanal 12 javlja da Izrael počeo presretati iranske bespilotne letjelice iznad Sirije i Jordana zahvaljujući tzv. "zračnom kišobranu", sustavu zračne podrške kojeg su SAD postavile u suradnji s regionalnim saveznicima.

U međuvremenu, iranski ministar obrane izdao je izjavu u kojoj upozorava susjedne zemlje da će svaka od njih koja otvori svoj zračni prostor Izraelu kako bi presrela dronove postati meta.

23:09 Bidenova administracija ocjenuje da je Iran lansirao više od 100 bespilotnih letjelica, desetke krstarećih projektila i desetke balističkih projektila, poručili su neimenovani dužnosnici.

Jedan od dužnosnika rekao je kako se očekuje da će ciljevi biti ustanove izraelske vlade, a ne civilni ili vjerski objekti, piše Jutarnji list.

23:06 Izrael će zatvoriti svoj zračni prostor od ponoći i 30 minuta po lokalnom vremenu. Bit će zatvoren za međunarodne i domaće letove, priopćilo je ministarstvo prometa Izraela.

Jordan je proglasio izvanredno stanje nakon što je Iran lansirao desetke dronova i projektila na Izrael. Ranije su objavili da su zatvorili svoj zračni prostor te da su spremni presresti svaki dron ili zrakoplov koji uđe u zračni prostor Jordana.

23:00 Izraelska vojska priopćila je da bi moglo proći nekoliko sati dok dronovi stignu na njihov teritorij. Mediji u Izraelu javljaju da bi dronovi mogli početi pristizati oko 2 sata po lokalnom vremenu, ali projektili bi mogli i ranije. U Izraelu je sada ponoć.

Javljaju da su iz Irana osim dronova lansirane i krstareće rakete.

22:52 Jordanska protuzračna obrana spremna je oboriti svaku iransku letjelicu koji bi narušila njihov zračni prostor.

Pozivajući se na dva regionalna sigurnosna izvora, Reuters izvještava da je jordanska protuzračna obrana spremna presresti i oboriti sve iranske bespilotne letjelice ili zrakoplove. Izvori su rekli da je vojska također u stanju visoke pripravnosti, a radarski sustavi nadziru aktivnost dronova.

image

Deseci iranskih dronova upućeni su prema Izraelu

 

-/Afp

22:42 Izrael je najavio da će zatvoriti svoj zračni prostor za manje od dva sata, a iračko je ministarstvo prometa objavilo da je zračni prostor te zemlje već sada zatvoren, javlja Al Jazeera.

22:41 Iranska televizija javlja da je iranska elitna Revolucionarna garda pokrenula opsežne napade dronovima na ciljeve u Izraelu.

"Kao odgovor na zločin cionističkog režima prilikom napada na konzularni odjel iranskog veleposlanstva u Damasku, zračne snage Revolucionarne garde pogodile su određene ciljeve na teritorijima cionističkog režima desecima bespilotnih letjelica i projektila", navode u priopćenju, piše Jutarnji list.

22:40 Washington je poručio da je Iran započeo zračni napad na Izrael koji će se vjerojatno odvijati nekoliko sati.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je u priopćenju da predsjednika Joea Bidena redovito ažurira njegov tim za nacionalnu sigurnost i da je u stalnoj komunikaciji s izraelskim dužnosnicima, američkim partnerima i saveznicima.

22:37 Jordanska Uprava za civilno zrakoplovstvo poručila je da će od 23 po lokalnom vremenu zatvoriti svoj zračni prostor kako bi osigurali sigurnost civilnog prometa.

 Jordan, Irak, Kuvajt, Sirija i Libanon prijavili su prekide u civilnom zračnom prometu zbog poremećaja u GPS sustavima.

Izrael će zatvoriti zračni prostor za dolaske i odlaske u ponoć i 30 minuta.

22:34 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael spreman za ‘izravni napad iz Irana‘.

- Naši obrambeni sustavi su raspoređeni; spremni smo za svaki scenarij, kako u obrani tako i u napadu, rekao je u televizijskoj izjavi, dodajući da Izrael ima potporu Sjedinjenih Država i "mnogih" zemalja.

image

zraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael spreman za ‘izravni napad iz Irana‘.

Afp

22:25 Al Jazeera prenosi da stižu izvješća kako su iz Irana lansirane bespilotne letjelice lansirane te da lete prema Izraelu.

 U informativnim emisijama izraelske televizije Channel 12 izvijestili su da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

Izraelski mediji objavili su da je Iran lansirao dronove prema Izraelu. Sve je potvrdio glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari.

U javnom obraćanju upozorio je građane da kada čuju sirene krenu prema skloništima te da tamo čekaju daljnje informacije kao i da se informiraju isključivo preko službenih kanala. Hagari je rekao da dronovima treba neko vrijeme da stignu do Izraela, ali da nema potrebe za panikom.

Stručnjak s kojim su razgovarali, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi bili opremljeni s po 20 kg eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna da ih sruši.

Barak Ravid, politički izvjestitelj za Axios, objavio je na X-u da je Iran pokrenuo napad na Izrael koristeći desetke dronova, citirajući četiri američka i izraelska dužnosnika.

Četiri američka i izraelska dužnosnika potvrdila su informaciju o napadu dronovima za Axios.

Izraelske snage kažu da će se sirene oglasiti u svim područjima koja budu ugrožena bespilotnim letjelicama.

 

image

Joe Biden vratit će se ranije u Washington kako bi se posavjetovao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost dan nakon što je rekao da očekuje iranski napad na Izrael

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari rekao je i da je IDF spreman za sve. Istovremeno, američki predsjednik Joe Biden vratit će se ranije u Washington iz Delawarea kako bi se posavjetovao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost dan nakon što je rekao da očekuje iranski napad na Izrael.

U javnom obraćanju, Hagari je upozorio građane da kada čuju sirene krenu prema skloništima te da tamo čekaju daljnje informacije kao i da se informiraju isključivo preko službenih kanala. Hagari je rekao da dronovima treba neko vrijeme da stignu do Izraela, ali da nema potrebe za panikom, piše Hina i N1.

image

Iranski dronovi nose po 20 kilograma eksploziva

-/Afp

“Posljednjih dana ojačali smo naše obrambene i ofenzivne redove i odlučni smo poduzeti sve potrebne mjere za obranu građana Države Izrael”, rekao je pak ministar obrane Yoav Galant, dodavši da pažljivo prate planirani napad Irana.

Dodao je da su unaprijedili svoje sposobnosti na kopnu, moru i u zraku te u obavještajnoj upravi zajedno s partnerima, predvođenim Sjedinjenim Državama. Prozvao je Iran terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdanih uputa.

image

Izraleki ministar obrane Yoav Galant prozvao je Iran terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdanih uputa

Menahem Kahana/Afp

Izraelske oružane snage su u punoj pripravnosti i izdale su upute za javnost zbog straha od iranskog napada. Objavljujući upute na brifingu koji je prenosila televizija, vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su deseci borbenih zrakoplova u zraku u stanju pripravnosti.

Školska nastava i druge obrazovne aktivnosti otkazuju se, kao i kampovi i organizirani izleti od nedjelje nadalje, rekao je novinarima Hagari. Nedjelja označava početak dvotjednih školskih praznika za židovski praznik Pashu.

U informativnim emisijama izraelske televizije Channel 12 izvijestili su da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

image

Deseci iranskih dronova upućeni su prema Izraelu

 

-/Afp

Stručnjak s kojim su razgovarali, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi bili opremljeni s po 20 kg eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna da ih sruši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:00