StoryEditorOCM
Svijetpodaci who-a

Humanitarna kriza u Gazi: Više od 8000 djece do pet godina liječeno od akutne pothranjenosti

Piše hina
12. lipnja 2024. - 23:55

Više od 8000 djece mlađe od pet godina liječeno je u Pojasu Gaze zbog akutne pothranjenosti, a 28 ih je umrlo, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Značajan dio stanovništva ovog palestinskog teritorija, koji je predmet intenzivne kampanje odmazde nakon krvavog napada na Izrael 7. listopada, sada se suočava s katastrofalnom razinom nedostatka hrane i uvjetima bliskim gladi, objasnio je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tijekom brifinga za novinare u Ženevi.

“Unatoč izvješćima o povećanju isporuka hrane, trenutno nema dokaza da oni kojima je najpotrebnija dobivaju hranu u dovoljnoj količini i kvaliteti”, naglasio je.

Suočeni s ovom situacijom, WHO i njegovi partneri pokušali su ojačati usluge prehrane u Pojasu Gaze, objasnio je dr. Tedros.

“Kod više od 8000 djece mlađe od pet godina dijagnosticirana je i liječeni su od akutne pothranjenosti, uključujući 1600 djece koja pate od teške akutne pothranjenosti”, istaknuo je.

Teška akutna pothranjenost često je povezana s medicinskim komplikacijama i glavni je uzrok morbiditeta i mortaliteta među djecom.

image
Bashar Taleb/Afp

Međutim, zbog nesigurnosti i nedostatka pristupa trenutno mogu raditi samo dva stabilizacijska centra za ozbiljno pothranjene pacijente, objasnio je šef WHO-a.

“Naša nemogućnost sigurnog pružanja zdravstvenih usluga, u kombinaciji s nedostatkom čiste vode i sanitarnih uvjeta, značajno povećava rizik od pothranjenosti djece”, rekao je.

“Već su 32 smrtna slučaja pripisana pothranjenosti, uključujući 28 među djecom mlađom od pet godina”, rekao je.

Dr Tedros je također inzistirao na rastućoj zdravstvenoj krizi koja pogađa okupiranu Zapadnu obalu. Od 7. listopada WHO je zabilježio 480 napada na zdravstvene službe na Zapadnoj obali, ostavivši 16 mrtvih i 95 ozlijeđenih na ovom palestinskom području.

Formiranje "ilegalnih naselja" otežao je palestinskom stanovništvu pristup zdravstvenim uslugama, rekao je šef WHO-a istaknuvši da je na Zapadnoj obali, kao i u Pojasu Gaze, "jedino rješenje mir”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 23:55