StoryEditorOCM
SvijetBOLNICE PREPUNE

Eksplozivni pejdžeri: pogledajte kako su žrtve padale s motora, na tržnici, u banci, na ulici... svi točno u 15.30!

Piše JL
18. rujna 2024. - 12:14
Slika preuzeta iz UGC videa objavljenog na društvenim mrežama prikazuje muškarce prekrivene krvlju u južnim predgrađima Bejruta nakon što su deseci članova skupine Hezbollah ozlijeđeni kada su njihovi dojavljivači eksplodirali-/Afp

Izraelska obavještajna agencija Mossad postavila je malu količinu eksploziva u 5000 pejdžera tajvanske proizvodnje koje je naručila libanonska skupina Hezbolah nekoliko mjeseci prije detonacija koje su se dogodile u utorak, rekli su Reutersu sigurnosni izvori.

Na društvenim mrežama se pojavljuje sve više snimki trenutka eksplozije, kao i njezinih posljedica, koje prenosi Jutarnji list.

Eksplozivni materijal bio je ugrađen pored baterije u svakom pejdžeru, piše New York Times pozivajući se na izvore. Ugrađen je i prekidač koji se mogao daljinski aktivirati da detonira eksploziv.

U 15:30, po lokalnom vremenu u Libanonu, korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vodstva Hezbollaha. Umjesto toga, poruka je aktivirala eksploziv. Najmanje je 11 ljudi poginulo, a oko 4000 ih je ozlijeđeno, koliko je dosad poznato, među kojima su borci te skupine i iranski veleposlanik u Bejrutu.

Kako tvrdi New York Times, uređaji su bili programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi prije nego što eksplodiraju.

Eksplozije su osakatile mnoge članove Hezbolaha, prema snimkama iz bolnica koje je pregledao Reuters. Ranjenici su imali ozljede različitog stupnja na licu, nedostatke prstiju i otvorene rane na boku gdje su vjerojatno nosili pejdžere.

"Stvarno smo jako pogođeni", rekao je viši libanonski sigurnosni izvor, koji ima izravna saznanja o istrazi grupe o eksplozijama.

Eksplozije pejdžera dogodile su se u vrijeme rastuće napetosti između Izraela i Hezbolaha, koji su uključeni u prekogranični rat od izbijanja sukoba u Gazi prošlog listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 12:14