StoryEditorOCM
SvijetUltraortodoksni atak

Dok je u Hrvatskoj regrutacija skoro gotova stvar, pogledajte kako su Izraelci zbog nje napali ministra

Piše vijesti sd
1. srpnja 2024. - 14:27
Ultraordoksni Židovi okružili su automobil izraelskog ministra prosvjedujući protiv presude izraelskog Vrhovnog suda kojom je naložio vladi da ultraortodoksne Židove regrutira u vojsku    Ahmad Gharabli/Afp

Protesti u Jeruzalemu protiv regrutacije ultraortodoksnih Židova u izraelsku vojsku u nedjelju su postali nasilni, a demonstranti su napali i službenike za provođenje zakona i ministrov automobil.

Bacali su kamenje na policajce i automobil izraelskog ministra Yitzhaka Goldknopfa dok se vraćao svojoj kući, rekao je glasnogovornik izraelske policije. Demonstranti su također zapalili kante za smeće, blokirajući autocestu, prenosi Klix.ba.

Goldknopfov glasnogovornik potvrdio je CNN-u da ga je policija sigurno evakuirala iz tog područja nekoliko minuta nakon napada te da nije ozlijeđen.

 

image

Okruženi automobil ministra Yitzhaka Goldknopfa koji je bio zasut kamenjem i jajima

 

Ahmad Gharabli/Afp

Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju demonstrante kako okružuju ministrov automobil i udaraju po staklu.

Ultraortodoksni Židovi protestiraju na ulicama Jeruzalema otkako je izraelski Vrhovni sud u utorak donio presudu kojom je naložio vladi da regrutira ultraortodoksne Židove u vojsku.

Od osnivanja Izraela, ultraortodoksni Židovi su bili izuzeti od obvezne vojne službe. Sud je također rekao da vlada više ne može financirati vjerske škole "ješive", čiji učenici ne sudjeluju u nacrtu.

Iako i muškarci i žene podliježu izraelskoj obveznoj regrutaciji, presuda se odnosi samo na ultraortodoksne Židove.

Policija je priopćila da je morala upotrijebiti silu kako bi rastjerala demonstrante nakon što su ignorirane zapovijedi da odu.

Uhićeno je pet osoba, od kojih dvije zbog napada na policajce, a tri zbog bacanja kamenja ili drugih predmeta.

"Policija ozbiljno shvaća pokušaje tih nasilnih prekršitelja zakona da kamenjem, motikama, jajima i drugim stvarima ozlijede izraelske policajce. Ne postoji veza između zakonitog protesta i kaznenog i nasilnog ponašanja ove vrste koje može dovesti do tjelesnih i imovinskih povreda", navodi se u priopćenju policije.

image

 Ministar Yitzhak Goldknopf 

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 14:30