StoryEditorOCM
Svijetiznenadile reakcije

Djevojka se u Firenci popela na kip boga plodnosti i simulirala seks: ‘Nijedan muškarac ne može se natjecati s njim...‘

Piše T.F./ JL
18. srpnja 2024. - 09:28

Bivši talijanski ministar kulture stao je u obranu pijane turistkinje koja je simulirala seks s firentinskim kipom. Njezino je ponašanje opisao kao ‘ljubavno ushićenje‘.

Plavokosa žena odjevena u kratke hlače i majicu kratkih rukava izazvala je negodovanja kada je snimljena kako se penje na kip Bakhusa u niši u ulici u blizini mosta Ponte Vecchio. Radi se o replici Giambologninog originala iz 16. stoljeća, donosi The Telegraph, a prenosi Jutarnji list.

Slike su objavljene na Facebook stranici "Dobro došli u Firencu", a prikazuju mladu ženu kako grli i ljubi kip, a zatim simulira seksualne položaje.

Te su objave na društvenim mrežama izazvale val protesta javnosti i kulturnih dužnosnika ogorčenih takvim ponašanjem.

Vittorio Sgarbi, likovni kritičar i bivši podtajnik za kulturu, koji je ranije ove godine smijenjen zbog navodnog sukoba interesa, poznat je po svojim provokativnim mišljenjima, a o ovom je slučaju rekao da nije riječ o erotskom činu.

- Nijedan pravi muškarac ne može se natjecati s golim kipom boga vina i plodnosti, dodao je Sgarbi.

No Firentince je razbjesnilo ponašanje turista i traže veće kazne za napade na talijanska povijesna blaga.

- Trebaju li nam ovakvi turisti u Firenci?, pita se bivši gradski vijećnik Marco Passeri.

- Turisti su dobrodošli, no mora postojati poštovanje prema našim spomenicima, originalima ili kopijama, a sumnjam da ova žena zna razliku, rekla je za Corriere della Sera Antonella Ranaldi, gradska nadzornica za umjetnost.

Prošlog je tjedna jedan tinejdžer prijavljen policiji nakon što se popeo na firentinsku katedralu Santa Maria del Fiore i snimio se mobitelom dok je dolazio do njezine proslavljene kupole. Potom je fotografije i video objavio na svojem Instagramu.

Drugi je turist prije mjesec dana urezao svoje inicijale u Ponte Vecchio, a zatim ga je zaustavila policija. Prošle se godine nekolicina mladića popela na repliku Michelangelovog kipa Davida na Piazzi della Signoria u Firenzi.

- Ove stalne grubosti i neuljudnosti se događaju jer se svatko osjeća pozvanim nekažnjeno činiti što god želi, rekla je Patrizia Asproni iz kulturne organizacije Confcultura.

- Moramo primijeniti singapurski model: stroge kontrole, visoke kazne i nulta tolerancija, dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2024 04:38