stdClass Object ( [id] => 1229021 [title] => Crveni bum: Lula je prvi brazilski predsjednik iz radničke obitelji, ali se istaknuo kao pragmatični vođa koji je uravnotežio veliki biznis i program socijalnog blagostanja [alias] => crveni-bum-lula-je-prvi-brazilski-predsjednik-iz-radnicke-obitelji-ali-se-istaknuo-kao-pragmaticni-voda-koji-je-uravnotezio-veliki-biznis-i-program-socijalnog-blagostanja [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Današnji predsjednički izbori u Brazilu, sudeći po anketama, bit će lišeni gotovo svake neizvjesnosti. Kandidat ljevice i bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva (u daljnjem tekstu: Lula) ima toliku prednost pred aktualnim desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom da je praktički jedino pitanje hoće li sve biti gotovo već u prvom krugu – ako Lula sutra dobije više od 50 posto glasova – ili ćemo službenu potvrdu Lulina trijumfa dobiti u drugom krugu, planiranom za 30. listopada.

Zadnje ankete, koje je prošli vikend provela brazilska agencija IPEC, pokazuju da Lula dobiva 48, a Bolsonaro 31 posto glasova. U slučaju drugoga kruga Lula pobjeđuje još uvjerljivije – on bi dobio 54, a Bolsonaro 35 posto glasova.

Gotovo sigurna pobjeda ljevice u najvećoj zemlji Latinske Amerike označit će skoro apsolutnu dominaciju “crvenih” na kontinentu. Jer nakon Luline pobjede svih sedam najmnogoljudnijih zemalja Latinske Amerike imat će ljevičarsku vlast: Brazil (215 milijuna stanovnika), Meksiko (130 milijuna), Kolumbija (50 milijuna), Argentina (45 milijuna), Peru (33 milijuna), Venezuela (30 milijuna) i Čile (20 milijuna).

Te zemlje obuhvaćaju više od 90 posto stanovništva Latinske Amerike, a to je ujedno i sedam zemalja s najvećim BDP-om na kontinentu, pa ih se ponekad naziva “latinskoameričkim G7”.

Kako se i zašto događa “crveni bum” Latinske Amerike? Počnimo s Brazilom.

---

image

AFP

Nelson Almeida/Afp
---

Izvlačenje iz klasnog gliba

Ikona latinskoameričke ljevice, 76-godišnji Lula već je bio na čelu Brazila, u dva mandata od 2003. do 2011. godine. Njegova Radnička stranka vladala je Brazilom punih 13 godina, jer ga je 2011. naslijedila stranačka kolegica Dilma Rousseff, koja je sredinom 2016., u pola drugog mandata, svrgnuta u parlamentarnom puču pod optužbom da tolerira korupciju.

Dvije godine poslije i sâm Lula je procesuiran i osuđen zbog – kako se naknadno pokazalo – lažnih optužbi za korupciju, što ga je spriječilo da se na predsjedničkim izborima 2018. kandidira protiv Bolsonara, iako su mu ankete i tada davale veliku prednost.

Lula je u Brazilu i čitavoj Latinskoj Americi postao slavan kao jedan od vodećih aktera epohe demokratskog socijalizma, koji je desetke milijuna Brazilaca podignuo iz ekstremnog siromaštva i zemlju uveo u eru prosperiteta (koja je trajala sve do sredine prošlog desetljeća, kada su Brazil u punoj mjeri pogodili efekti globalne krize iz 2008. godine).

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

Kao prvi brazilski predsjednik koji je došao iz radničke obitelji, Lula je glavni akcent svojih mandata stavio na izvlačenje milijuna depriviranih iz klasnoga gliba koji ih je osuđivao na siromaštvo. Njegov socijalno-obrazovni program “Bolsa Familia” (“Obiteljska stipendija”) omogućio je socijalna davanja obiteljima iz nižih slojeva i redovito školovanje njihove djece. Tim je programom oko 50 milijuna Brazilaca s dna socioekonomske ljestvice počelo uspon prema srednjoj klasi.

Bivši vođa sindikata, Lula nikad nije završio srednju školu. No u političkoj se karijeri istaknuo kao pragmatični vođa sa smislom za društveni kompromis, koji je uravnotežio potporu velikom biznisu i velike programe socijalnog blagostanja. U njegovu vladu ušli su konzervativni bankari, a Lula nije napadao velike korporacije. I možda najvažnije – za razliku od većine ostalih latinskoameričkih ljevičara, nije previše napadao Ameriku.

---

image

AFP

Ernesto Benavides/Afp
---

Ulazak u BRICS

Na taj način uspio je ostvariti i postupni gospodarski rast – praćen rastom plaća i potrošnje – i postupno smanjenje siromaštva i nejednakosti, bilježeći blistave socijalne indekse, osobito za kontinent koji ima najveće socioekonomske nejednakosti na planetu. Drugi mandat okončao je s rastom BDP-a od 7,5 posto, čime je brazilsko gospodarstvo ostvarilo najveći uspjeh latinskoameričke ljevice u novijoj povijesti.

Rast Lulina Brazila kao globalne sile priznao je i svijet: Brazil je 2009. izabran za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2016., a iste godine postao je i član novoformirane organizacije BRIC (Brazil, Rusija, Indija, Kina), koja okuplja najveća svjetska gospodarstva u nastajanju (ulaskom Južne Afrike 2011. BRIC je postao BRICS), odnosno nove gospodarske i političke sile multipolarnog svijeta.

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

Ne čudi da je čitavo vrijeme predsjednikovanja imao visoku podršku u brazilskoj javnosti. Na izborima je i 2002. i 2006. u drugom krugu osvajao po 61 posto glasova, a predsjednički ured je 2010. napustio s podrškom većom od 80 posto. Tu je golemu popularnost zadržao i danas, desetljeće nakon što je otišao s predsjedničke funkcije: milijuni Brazilaca u njemu vide nacionalnog spasitelja od bijede i siromaštva.

Stručnjaci ističu da su Lulini mandati stvorili novi predložak za latinskoameričku ljevicu, koja je dugo smatrala da se pravednije društvo može postići samo klasnom borbom i socijalističkom revolucijom. Lula je demonstrirao mekši pristup socijalističkom preobražaju društva, čime je napravio odmak od “borbenog” oblika demokratskog socijalizma kakav je simbolizirao predsjednik Venezuele Hugo Chavez – a i njegov nasljednik Nicolas Maduro – da ne govorimo o odmaku od revolucionarnog socijalizma Fidela Castra i Kube.

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

’Brazilom vlada hrpa luđaka’

No bilo kakav pristup socijalizmu ima moćne protivnike u objema Amerikama. Tako se dogodilo da je u travnju 2018., nakon što ga je Vrhovni sud Brazila osudio zbog korupcije na 12 godina zatvora, Lula završio u “pržunu”, šest mjeseci prije novih predsjedničkih izbora na kojima je bio glavni favorit: u trenutku hapšenja imao je prednost od 20 posto pred Bolsonarom, baš kao i ove godine.

Tako je novi predsjednik Brazila postao Bolsonaro, poznat i kao “tropski Trump”, bivši vojni časnik koji se još u kampanji “proslavio” rasističkim, mizoginim i homofobnim ispadima, da bi mandat obilježio tragično indolentnom reakcijom na pandemiju (umrlo je gotovo 700.000 Brazilaca), kao i politikom krčenja amazonske prašume za interese biznisa. Nakon ljevičara iz radničke klase, Brazil je preuzeo proamerički desničar iz vojnog miljea.

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

Lula je u zatvoru ostao 19 mjeseci. Iz zatvora se oglasio u travnju 2019. intervjuom u kojem je oštro napao Bolsonara i njegovu vladu, ustvrdivši da Brazilom upravljaju “američke marionete i hrpa luđaka”.

– Nikad nisam vidio brazilskog predsjednika da pozdravlja američku zastavu. Nikad još nisam vidio predsjednika koji ide uokolo i izjavljuje “Volim SAD!”. Voli svoju majku, voli svoju domovinu, kakva je to sad ljubav prema SAD-u?! Zar netko zaista misli da će SAD misliti na Brazil? Oni na prvom mjestu misle na sebe, kao i na drugom, trećem, četvrtom, petom... Ove naše marionete misle da će SAD nešto napraviti za nas. Ne možemo dopustiti da ovu zemlju vodi hrpa luđaka. Ova zemlja to ne zaslužuje, kao ni njezin narod – poručio je tada Lula.

---

image

AFP

Caio Guatelli/Afp
---

Gerilci na vlasti

Pet mjeseci kasnije, u studenome 2019., Lula je pušten iz zatvora, dočekan vojskom svojih pristaša s crvenim zastavama. Pozdravio ih je visoko dignutom šakom, obećavši nastavak borbe za crveni Brazil. I doista, u ožujku 2021. Vrhovni sud mu je poništio kaznu – čime se potvrdilo da je ranija osuda bila politička namještaljka – što je značilo da se može kandidirati na ovogodišnjim izborima. Ankete provedene nakon te odluke Vrhovnog suda odmah su pokazale veliku Lulinu prednost pred Bolsonarom, koja stoji i danas.

To je priča o Brazilu, ali i o čitavoj Latinskoj Americi. Uz neke višedesetljetne ljevičarske punktove (Kuba, Venezuela, Bolivija, Nikaragva), novi uspon latinskoameričke ljevice počeo je 2018., kad je u Meksiku pobijedio socijalist Lopez Obrador, nastavio se 2019. pobjedom Alberta Fernandeza u Argentini, da bi 2021. čak tri zemlje Latinske Amerike dobile socijalističke čelnike: u lipnju Peru (Pedro Castillo, bivši gerilac), u studenome Honduras (Xiomara Castro), u prosincu Čile (Gabriel Borić).

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

A ove je godine stigao neočekivani jackpot: Kolumbija. U toj zemlji, tradicionalno jednoj od najvećih saveznica SAD-a na kontinentu, na lipanjskim izborima dogodila se povijesna promjena: nakon što su se 200 godina na vlasti izmjenjivali konzervativci i liberali, Bogota je dobila prvog ljevičarskog predsjednika, 62-godišnjeg ekonomista Gustava Petra, također bivšega gerilca, koji je 70-ih i 80-ih bio član revolucionarne skupine MI-19 (sredinom 80-ih čak je bio 18 mjeseci u zatvoru).

Dolazak Petra na vlast u Kolumbiji dodatno je podcrtao snažnu “crvenu fazu” u kojoj se posljednjih godina nalazi Latinska Amerika. S Kolumbijom i Brazilom ljevica ima dominantnu ulogu na tom kontinentu.

Kako se to dogodilo? Kako je Latinska Amerika postala svjetski bastion demokratskog socijalizma 21. stoljeća?

Odgovor leži u imperijalnom ponašanju sjevernoameričkog hegemona prema Latinskoj Americi tijekom 20. stoljeća, a i ranije. Štoviše, ako pođemo od magistralne knjige “Otvorene vene Latinske Amerike”, koju je 1971. objavio čuveni urugvajski pisac Eduardo Galeano – a u prošlom broju Spektra uvjerljivo ju je prikazao kolega Siniša Kekez – kolonijalno ponašanje Zapada prema Latinskoj Americi traje i mnogo dulje, o čemu svjedoči podnaslov knjige: “500 godina pljačke jednog kontinenta”.

Galeano tu iznosi polumilenijsku povijest zapadne eksploatacije latinskoameričkoga kontinenta, koju su započeli iberijski osvajači, a nastavili Amerikanci. Eksploatacijska shema uvijek je bila ista: u sprezi s kompradorskim elitama zapadne vlade i korporacije su bezočno iskorištavale rudna, mineralna i agrikulturna bogatstva Latinske Amerike, što je onemogućilo da se zemlje na kontinentu industrijski razviju.

A ako bi se koji latinskoamerički državnik pobunio protiv te eksploatacijske sheme, mahom bi vrlo brzo stradao u atentatu ili vojnom, odnosno civilnom puču. Od desetaka takvih primjera navest ćemo tri: Gvatemalu (1954.), Brazil (1964.) i Čile (1973.). Obrazac je bio uvijek isti.

Te 1951. ljevičarski pukovnik Jacobo Arbenz Guzmán uvjerljivo je dobio izbore u Gvatemali, postavši jedini demokratski izabrani predsjednik Centralne Amerike toga doba. Već 1952. pokreće agrarnu reformu, kojom se sukobio s interesima moćne američke korporacije United Fruit Company, koja je bila vlasnik golemih posjeda u Gvatemali, pa je spomenuta korporacija lobirala kod vlade SAD-a da ga svrgnu s vlasti.

Tadašnji predsjednik SAD-a Dwight Eisenhower uz to je bio zabrinut prisutnošću komunista u Arbenzovoj vladi (sâm Arbenz nije bio komunist), pa je ovlastio CIA-u da “riješi problem”. CIA je organizirala vojni puč – vodio ga je gvatemalski pukovnik Carlos Castillo Armas – kojim je Arbenz u travnju 1954. svrgnut i prinuđen da ode u meksički egzil, gdje je 1971. i umro. Na mjestu predsjednika zamijenio ga je pukovnik Armas, koji je poništio Arbenzove reforme.

Taj američki prevrat u Gvatemali imao je velike posljedice za budućnost Latinske Amerike. Među ostalim, tih dana u glavnom gradu Gvatemale zatekli su se, neovisno jedan od drugoga, dva nepoznata mladića za koje će uskoro čuti cijeli svijet: 27-godišnji kolumbijski novinar Gabriel Garcia Marquez – koji će postati književni nobelovac – i godinu mlađi argentinski liječnik Ernesto Che Guevara, koji će postati najslavniji gerilac 20. stoljeća.

CIA vs. Allende

Obojica su uživo gledala zadnje Arbenzove dane. Marquezov čuveni roman “Sto godina samoće”, objavljen 13 godina kasnije, otvoreno aludira na korporaciju United Fruit Company – kao zloglasnog aktera nesreće latinskoameričkog čovjeka – koja se u romanu naziva “Kompanija banana”. A Che Guevara je upravo nakon Gvatemale postao to što je postao. Kako u knjizi “Che Guevara: Život, smrt, legenda” piše srpski novinar i dugogodišnji dopisnik iz Latinske Amerike Borislav Lalić, boravak u Gvatemali u vrijeme američkog rušenja Arbenza presudno je utjecao na Chea.

”Poslije događaja u Gvatemali osjećaj antiamerikanizma je samo pojačan, a svijest o nužnosti revolucionarnih prevrata na kontinentu ‘koji ima sve, a nema ništa’ po prvi put ga je počela ozbiljno mučiti”, piše Lalić.

Tu muku Che Guevara će razriješiti vrlo skoro. Nakon što je po Arbenzovu padu počeo progon ljevičara u Gvatemali, Che bježi u Meksiko, gdje će za nekoliko mjeseci upoznati Fidela Castra, čime mu je daljnji životni put bio određen. A mnogo kasnije Marquez će napisati da je Fidel Castro “najbolje što se Latinskoj Americi dogodilo u 20. stoljeću”.

Deset godina nakon Gvatemale ista priča ponovila se u Brazilu. Predsjednik Joao Goulart, koji je na vlast došao 1961., također je pokrenuo agrarnu reformu, a uz to je održavao dobre odnose sa socijalističkim zemljama te se žestoko protivio američkim sankcijama prema Kubi. Washington je opet pokrenuo isti scenarij: u travnju 1964. CIA je organizirala vojni udar protiv Goularta, koji je protjeran u egzil, kao posljednji ljevičarski predsjednik Brazila sve do Luline pobjede na izborima 2002. godine.

Umjesto Goularta na vlast u Brazilu je došla vojna hunta predvođena vođom puča Castelom Brancom, a demokracija se u Brazil vratila tek 1985. godine.

Devet godina nakon Brazila ista priča ponovila se u Čileu. Tom zemljom je 1970. zavladao marksistički političar Salvador Allende, prvi komunist koji je u nekoj zemlji Latinske Amerike izabran na demokratskim izborima.

Da bi mogao financirati opsežne socijalne programe koji su trebali popraviti položaj čileanske sirotinje, Allende je posegnuo za nacionalizacijom čileanskog bogatstva – od banaka do rudnika bakra – koncentriranog u rukama proameričke elite i multinacionalnih kompanija. Mnogi drže da mu je glave došlo nacionaliziranje rudnika bakra u vlasništvu velikih američkih korporacija Kennecot i Anaconda, koje su od Bijele kuće zatražile intervenciju.

Bijela kuća posegnula je za oprobanim rješenjem: rušenjem vlade preko proameričkog dijela vojnog vrha, u ovom slučaju preko generala Augusta Pinocheta. U zoru 11. rujna 1973. čileanski ratni avioni bombardirali su predsjedničku palaču La Moneda, a vojni vrh je od Allendea zatražio da podnese ostavku, što je ovaj odbio, te se preko radija oprostio s narodom Čilea, prije nego što će biti ubijen u palači. Isti dan pomorski vojni ataše SAD-a u Čileu Patrick Ryan šalje depešu Pentagonu: “Naš Dan D uspio je skoro savršeno.”

To je priča Latinske Amerike, koju je zadesila sudbina “stražnjeg dvorišta” beskrupulozne kolonijalne sile. Čini se da bi Lulina pobjeda u Brazilu mogla označiti početak nove etape latinskoameričke emancipacije, u kojoj bi zemlje crvenog kontinenta trebale same stvarati vlastitu povijest, a ne da im je diktira “div sa sjevera”. Osim, naravno, ako Lula ne prođe kao Arbenz, Goulart ili Allende.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbori u Brazilu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Izbori u Brazilu 2 0 14593 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-28 13:01:18 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-02 08:31:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-02 08:31:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23374451.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23485343.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23490394.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23489845.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23473693.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23473690.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23473113.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23466306.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23466303.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23466299.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23374312.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/28\/23473716.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Miguel Schincariol\/Afp","Nelson Almeida\/Afp","Mauro Pimentel\/Afp","Ernesto Benavides\/Afp","Mauro Pimentel\/Afp","Mauro Pimentel\/Afp","Mauro Pimentel\/Afp","Caio Guatelli\/Afp","Caio Guatelli\/Afp","Caio Guatelli\/Afp","Miguel Schincariol\/Afp","Mauro Pimentel\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>","

AFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1269","hd_23374451_1920.jpg":"1920x1080","k_23374451_1280.jpg":"1280x1280","k_23374451_1024.jpg":"1024x1024","k_23374451_640.jpg":"640x640","k_23374451_480.jpg":"480x480","k_23374451_340.jpg":"340x340","k_23374451_220.jpg":"220x220","o_23374451_1280.jpg":"1280x846","o_23374451_1024.jpg":"1024x676","o_23374451_640.jpg":"640x423","o_23374451_480.jpg":"480x317","o_23374451_340.jpg":"340x224","o_23374451_220.jpg":"220x145","h_23374451_1280.jpg":"1280x854","h_23374451_1024.jpg":"1024x683","h_23374451_640.jpg":"640x427","h_23374451_480.jpg":"480x320","h_23374451_340.jpg":"340x227","h_23374451_220.jpg":"220x147","pp_23374451_1280.jpg":"1280x1628","pp_23374451_1024.jpg":"1024x1303","pp_23374451_640.jpg":"640x814","pp_23374451_480.jpg":"480x611","pp_23374451_340.jpg":"340x432","pp_23374451_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23485343_1920.jpg":"1920x1080","k_23485343_1280.jpg":"1280x1280","k_23485343_1024.jpg":"1024x1024","k_23485343_640.jpg":"640x640","k_23485343_480.jpg":"480x480","k_23485343_340.jpg":"340x340","k_23485343_220.jpg":"220x220","o_23485343_1280.jpg":"1280x853","o_23485343_1024.jpg":"1024x682","o_23485343_640.jpg":"640x426","o_23485343_480.jpg":"480x320","o_23485343_340.jpg":"340x226","o_23485343_220.jpg":"220x146","h_23485343_1280.jpg":"1280x854","h_23485343_1024.jpg":"1024x683","h_23485343_640.jpg":"640x427","h_23485343_480.jpg":"480x320","h_23485343_340.jpg":"340x227","h_23485343_220.jpg":"220x147","pp_23485343_1280.jpg":"1280x1628","pp_23485343_1024.jpg":"1024x1303","pp_23485343_640.jpg":"640x814","pp_23485343_480.jpg":"480x611","pp_23485343_340.jpg":"340x432","pp_23485343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_23490394_1920.jpg":"1920x1080","k_23490394_1280.jpg":"1280x1280","k_23490394_1024.jpg":"1024x1024","k_23490394_640.jpg":"640x640","k_23490394_480.jpg":"480x480","k_23490394_340.jpg":"340x340","k_23490394_220.jpg":"220x220","o_23490394_1280.jpg":"1280x872","o_23490394_1024.jpg":"1024x698","o_23490394_640.jpg":"640x436","o_23490394_480.jpg":"480x327","o_23490394_340.jpg":"340x231","o_23490394_220.jpg":"220x149","h_23490394_1280.jpg":"1280x854","h_23490394_1024.jpg":"1024x683","h_23490394_640.jpg":"640x427","h_23490394_480.jpg":"480x320","h_23490394_340.jpg":"340x227","h_23490394_220.jpg":"220x147","pp_23490394_1280.jpg":"1280x1628","pp_23490394_1024.jpg":"1024x1303","pp_23490394_640.jpg":"640x814","pp_23490394_480.jpg":"480x611","pp_23490394_340.jpg":"340x432","pp_23490394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23489845_1920.jpg":"1920x1080","k_23489845_1280.jpg":"1280x1280","k_23489845_1024.jpg":"1024x1024","k_23489845_640.jpg":"640x640","k_23489845_480.jpg":"480x480","k_23489845_340.jpg":"340x340","k_23489845_220.jpg":"220x220","o_23489845_1280.jpg":"1280x852","o_23489845_1024.jpg":"1024x681","o_23489845_640.jpg":"640x426","o_23489845_480.jpg":"480x319","o_23489845_340.jpg":"340x226","o_23489845_220.jpg":"220x146","h_23489845_1280.jpg":"1280x854","h_23489845_1024.jpg":"1024x683","h_23489845_640.jpg":"640x427","h_23489845_480.jpg":"480x320","h_23489845_340.jpg":"340x227","h_23489845_220.jpg":"220x147","pp_23489845_1280.jpg":"1280x1628","pp_23489845_1024.jpg":"1024x1303","pp_23489845_640.jpg":"640x814","pp_23489845_480.jpg":"480x611","pp_23489845_340.jpg":"340x432","pp_23489845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23473693_1920.jpg":"1920x1080","k_23473693_1280.jpg":"1280x1280","k_23473693_1024.jpg":"1024x1024","k_23473693_640.jpg":"640x640","k_23473693_480.jpg":"480x480","k_23473693_340.jpg":"340x340","k_23473693_220.jpg":"220x220","o_23473693_1280.jpg":"1280x853","o_23473693_1024.jpg":"1024x682","o_23473693_640.jpg":"640x426","o_23473693_480.jpg":"480x320","o_23473693_340.jpg":"340x226","o_23473693_220.jpg":"220x146","h_23473693_1280.jpg":"1280x854","h_23473693_1024.jpg":"1024x683","h_23473693_640.jpg":"640x427","h_23473693_480.jpg":"480x320","h_23473693_340.jpg":"340x227","h_23473693_220.jpg":"220x147","pp_23473693_1280.jpg":"1280x1628","pp_23473693_1024.jpg":"1024x1303","pp_23473693_640.jpg":"640x814","pp_23473693_480.jpg":"480x611","pp_23473693_340.jpg":"340x432","pp_23473693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23473690_1920.jpg":"1920x1080","k_23473690_1280.jpg":"1280x1280","k_23473690_1024.jpg":"1024x1024","k_23473690_640.jpg":"640x640","k_23473690_480.jpg":"480x480","k_23473690_340.jpg":"340x340","k_23473690_220.jpg":"220x220","o_23473690_1280.jpg":"1280x853","o_23473690_1024.jpg":"1024x682","o_23473690_640.jpg":"640x426","o_23473690_480.jpg":"480x320","o_23473690_340.jpg":"340x226","o_23473690_220.jpg":"220x146","h_23473690_1280.jpg":"1280x854","h_23473690_1024.jpg":"1024x683","h_23473690_640.jpg":"640x427","h_23473690_480.jpg":"480x320","h_23473690_340.jpg":"340x227","h_23473690_220.jpg":"220x147","pp_23473690_1280.jpg":"1280x1628","pp_23473690_1024.jpg":"1024x1303","pp_23473690_640.jpg":"640x814","pp_23473690_480.jpg":"480x611","pp_23473690_340.jpg":"340x432","pp_23473690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23473113_1920.jpg":"1920x1080","k_23473113_1280.jpg":"1280x1280","k_23473113_1024.jpg":"1024x1024","k_23473113_640.jpg":"640x640","k_23473113_480.jpg":"480x480","k_23473113_340.jpg":"340x340","k_23473113_220.jpg":"220x220","o_23473113_1280.jpg":"1280x853","o_23473113_1024.jpg":"1024x682","o_23473113_640.jpg":"640x426","o_23473113_480.jpg":"480x320","o_23473113_340.jpg":"340x226","o_23473113_220.jpg":"220x146","h_23473113_1280.jpg":"1280x854","h_23473113_1024.jpg":"1024x683","h_23473113_640.jpg":"640x427","h_23473113_480.jpg":"480x320","h_23473113_340.jpg":"340x227","h_23473113_220.jpg":"220x147","pp_23473113_1280.jpg":"1280x1628","pp_23473113_1024.jpg":"1024x1303","pp_23473113_640.jpg":"640x814","pp_23473113_480.jpg":"480x611","pp_23473113_340.jpg":"340x432","pp_23473113_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23466306_1920.jpg":"1920x1080","k_23466306_1280.jpg":"1280x1280","k_23466306_1024.jpg":"1024x1024","k_23466306_640.jpg":"640x640","k_23466306_480.jpg":"480x480","k_23466306_340.jpg":"340x340","k_23466306_220.jpg":"220x220","o_23466306_1280.jpg":"1280x853","o_23466306_1024.jpg":"1024x682","o_23466306_640.jpg":"640x426","o_23466306_480.jpg":"480x320","o_23466306_340.jpg":"340x226","o_23466306_220.jpg":"220x146","h_23466306_1280.jpg":"1280x854","h_23466306_1024.jpg":"1024x683","h_23466306_640.jpg":"640x427","h_23466306_480.jpg":"480x320","h_23466306_340.jpg":"340x227","h_23466306_220.jpg":"220x147","pp_23466306_1280.jpg":"1280x1628","pp_23466306_1024.jpg":"1024x1303","pp_23466306_640.jpg":"640x814","pp_23466306_480.jpg":"480x611","pp_23466306_340.jpg":"340x432","pp_23466306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23466303_1920.jpg":"1920x1080","k_23466303_1280.jpg":"1280x1280","k_23466303_1024.jpg":"1024x1024","k_23466303_640.jpg":"640x640","k_23466303_480.jpg":"480x480","k_23466303_340.jpg":"340x340","k_23466303_220.jpg":"220x220","o_23466303_1280.jpg":"1280x853","o_23466303_1024.jpg":"1024x682","o_23466303_640.jpg":"640x426","o_23466303_480.jpg":"480x320","o_23466303_340.jpg":"340x226","o_23466303_220.jpg":"220x146","h_23466303_1280.jpg":"1280x854","h_23466303_1024.jpg":"1024x683","h_23466303_640.jpg":"640x427","h_23466303_480.jpg":"480x320","h_23466303_340.jpg":"340x227","h_23466303_220.jpg":"220x147","pp_23466303_1280.jpg":"1280x1628","pp_23466303_1024.jpg":"1024x1303","pp_23466303_640.jpg":"640x814","pp_23466303_480.jpg":"480x611","pp_23466303_340.jpg":"340x432","pp_23466303_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23466299_1920.jpg":"1920x1080","k_23466299_1280.jpg":"1280x1280","k_23466299_1024.jpg":"1024x1024","k_23466299_640.jpg":"640x640","k_23466299_480.jpg":"480x480","k_23466299_340.jpg":"340x340","k_23466299_220.jpg":"220x220","o_23466299_1280.jpg":"1280x1920","o_23466299_1024.jpg":"1024x1536","o_23466299_640.jpg":"640x960","o_23466299_480.jpg":"480x720","o_23466299_340.jpg":"340x510","o_23466299_220.jpg":"220x330","h_23466299_1280.jpg":"1280x854","h_23466299_1024.jpg":"1024x683","h_23466299_640.jpg":"640x427","h_23466299_480.jpg":"480x320","h_23466299_340.jpg":"340x227","h_23466299_220.jpg":"220x147","pp_23466299_1280.jpg":"1280x1628","pp_23466299_1024.jpg":"1024x1303","pp_23466299_640.jpg":"640x814","pp_23466299_480.jpg":"480x611","pp_23466299_340.jpg":"340x432","pp_23466299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23374312_1920.jpg":"1920x1080","k_23374312_1280.jpg":"1280x1280","k_23374312_1024.jpg":"1024x1024","k_23374312_640.jpg":"640x640","k_23374312_480.jpg":"480x480","k_23374312_340.jpg":"340x340","k_23374312_220.jpg":"220x220","o_23374312_1280.jpg":"1280x853","o_23374312_1024.jpg":"1024x682","o_23374312_640.jpg":"640x426","o_23374312_480.jpg":"480x320","o_23374312_340.jpg":"340x226","o_23374312_220.jpg":"220x146","h_23374312_1280.jpg":"1280x854","h_23374312_1024.jpg":"1024x683","h_23374312_640.jpg":"640x427","h_23374312_480.jpg":"480x320","h_23374312_340.jpg":"340x227","h_23374312_220.jpg":"220x147","pp_23374312_1280.jpg":"1280x1628","pp_23374312_1024.jpg":"1024x1303","pp_23374312_640.jpg":"640x814","pp_23374312_480.jpg":"480x611","pp_23374312_340.jpg":"340x432","pp_23374312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23473716_1920.jpg":"1920x1080","k_23473716_1280.jpg":"1280x1280","k_23473716_1024.jpg":"1024x1024","k_23473716_640.jpg":"640x640","k_23473716_480.jpg":"480x480","k_23473716_340.jpg":"340x340","k_23473716_220.jpg":"220x220","o_23473716_1280.jpg":"1280x853","o_23473716_1024.jpg":"1024x682","o_23473716_640.jpg":"640x426","o_23473716_480.jpg":"480x320","o_23473716_340.jpg":"340x226","o_23473716_220.jpg":"220x146","h_23473716_1280.jpg":"1280x854","h_23473716_1024.jpg":"1024x683","h_23473716_640.jpg":"640x427","h_23473716_480.jpg":"480x320","h_23473716_340.jpg":"340x227","h_23473716_220.jpg":"220x147","pp_23473716_1280.jpg":"1280x1628","pp_23473716_1024.jpg":"1024x1303","pp_23473716_640.jpg":"640x814","pp_23473716_480.jpg":"480x611","pp_23473716_340.jpg":"340x432","pp_23473716_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4814909 Threads: 3 Questions: 168170435 Slow queries: 73125 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4935110 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/crveni-bum-lula-je-prvi-brazilski-predsjednik-iz-radnicke-obitelji-ali-se-istaknuo-kao-pragmaticni-voda-koji-je-uravnotezio-veliki-biznis-i-program-socijalnog-blagostanja-1229021 [printLink] => /vijesti/svijet/crveni-bum-lula-je-prvi-brazilski-predsjednik-iz-radnicke-obitelji-ali-se-istaknuo-kao-pragmaticni-voda-koji-je-uravnotezio-veliki-biznis-i-program-socijalnog-blagostanja-1229021?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 692694 [name] => Predsjednički izbori u Brazilu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-02 10:31:40 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednicki-izbori-u-brazilu [link] => /tag/predsjednicki-izbori-u-brazilu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 692695 [name] => Luiz Inacio Lula da Silva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-02 10:31:40 [main_article_id] => 0 [alias] => luiz-inacio-lula-da-silva [link] => /tag/luiz-inacio-lula-da-silva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbori u Brazilu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Crveni bum: Lula je prvi brazilski predsjednik iz radničke obitelji, ali se istaknuo kao pragmatični vođa koji je uravnotežio veliki biznis i program socijalnog blagostanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23374451.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Miguel Schincariol/Afp [mainImageDesc] =>

AFP

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23374451.jpg [title] => Miguel Schincariol/Afp

AFP

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23485343.jpg [title] => Nelson Almeida/Afp

AFP

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23490394.jpg [title] => Mauro Pimentel/Afp

AFP

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23489845.jpg [title] => Ernesto Benavides/Afp

AFP

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23473693.jpg [title] => Mauro Pimentel/Afp

AFP

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23473690.jpg [title] => Mauro Pimentel/Afp

AFP

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23473113.jpg [title] => Mauro Pimentel/Afp

AFP

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23466306.jpg [title] => Caio Guatelli/Afp

AFP

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23466303.jpg [title] => Caio Guatelli/Afp

AFP

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23466299.jpg [title] => Caio Guatelli/Afp

AFP

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23374312.jpg [title] => Miguel Schincariol/Afp

AFP

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/28/23473716.jpg [title] => Mauro Pimentel/Afp

AFP

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Današnji predsjednički izbori u Brazilu, sudeći po anketama, bit će lišeni gotovo svake neizvjesnosti. Kandidat ljevice i bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva (u daljnjem tekstu: Lula) ima toliku prednost pred aktualnim desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom da je praktički jedino pitanje hoće li sve biti gotovo već u prvom krugu – ako Lula sutra dobije više od 50 posto glasova – ili ćemo službenu potvrdu Lulina trijumfa dobiti u drugom krugu, planiranom za 30. listopada.

Zadnje ankete, koje je prošli vikend provela brazilska agencija IPEC, pokazuju da Lula dobiva 48, a Bolsonaro 31 posto glasova. U slučaju drugoga kruga Lula pobjeđuje još uvjerljivije – on bi dobio 54, a Bolsonaro 35 posto glasova.

Gotovo sigurna pobjeda ljevice u najvećoj zemlji Latinske Amerike označit će skoro apsolutnu dominaciju “crvenih” na kontinentu. Jer nakon Luline pobjede svih sedam najmnogoljudnijih zemalja Latinske Amerike imat će ljevičarsku vlast: Brazil (215 milijuna stanovnika), Meksiko (130 milijuna), Kolumbija (50 milijuna), Argentina (45 milijuna), Peru (33 milijuna), Venezuela (30 milijuna) i Čile (20 milijuna).

Te zemlje obuhvaćaju više od 90 posto stanovništva Latinske Amerike, a to je ujedno i sedam zemalja s najvećim BDP-om na kontinentu, pa ih se ponekad naziva “latinskoameričkim G7”.

Kako se i zašto događa “crveni bum” Latinske Amerike? Počnimo s Brazilom.

---

image

AFP

Nelson Almeida/Afp
---

Izvlačenje iz klasnog gliba

Ikona latinskoameričke ljevice, 76-godišnji Lula već je bio na čelu Brazila, u dva mandata od 2003. do 2011. godine. Njegova Radnička stranka vladala je Brazilom punih 13 godina, jer ga je 2011. naslijedila stranačka kolegica Dilma Rousseff, koja je sredinom 2016., u pola drugog mandata, svrgnuta u parlamentarnom puču pod optužbom da tolerira korupciju.

Dvije godine poslije i sâm Lula je procesuiran i osuđen zbog – kako se naknadno pokazalo – lažnih optužbi za korupciju, što ga je spriječilo da se na predsjedničkim izborima 2018. kandidira protiv Bolsonara, iako su mu ankete i tada davale veliku prednost.

Lula je u Brazilu i čitavoj Latinskoj Americi postao slavan kao jedan od vodećih aktera epohe demokratskog socijalizma, koji je desetke milijuna Brazilaca podignuo iz ekstremnog siromaštva i zemlju uveo u eru prosperiteta (koja je trajala sve do sredine prošlog desetljeća, kada su Brazil u punoj mjeri pogodili efekti globalne krize iz 2008. godine).

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

Kao prvi brazilski predsjednik koji je došao iz radničke obitelji, Lula je glavni akcent svojih mandata stavio na izvlačenje milijuna depriviranih iz klasnoga gliba koji ih je osuđivao na siromaštvo. Njegov socijalno-obrazovni program “Bolsa Familia” (“Obiteljska stipendija”) omogućio je socijalna davanja obiteljima iz nižih slojeva i redovito školovanje njihove djece. Tim je programom oko 50 milijuna Brazilaca s dna socioekonomske ljestvice počelo uspon prema srednjoj klasi.

Bivši vođa sindikata, Lula nikad nije završio srednju školu. No u političkoj se karijeri istaknuo kao pragmatični vođa sa smislom za društveni kompromis, koji je uravnotežio potporu velikom biznisu i velike programe socijalnog blagostanja. U njegovu vladu ušli su konzervativni bankari, a Lula nije napadao velike korporacije. I možda najvažnije – za razliku od većine ostalih latinskoameričkih ljevičara, nije previše napadao Ameriku.

---

image

AFP

Ernesto Benavides/Afp
---

Ulazak u BRICS

Na taj način uspio je ostvariti i postupni gospodarski rast – praćen rastom plaća i potrošnje – i postupno smanjenje siromaštva i nejednakosti, bilježeći blistave socijalne indekse, osobito za kontinent koji ima najveće socioekonomske nejednakosti na planetu. Drugi mandat okončao je s rastom BDP-a od 7,5 posto, čime je brazilsko gospodarstvo ostvarilo najveći uspjeh latinskoameričke ljevice u novijoj povijesti.

Rast Lulina Brazila kao globalne sile priznao je i svijet: Brazil je 2009. izabran za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2016., a iste godine postao je i član novoformirane organizacije BRIC (Brazil, Rusija, Indija, Kina), koja okuplja najveća svjetska gospodarstva u nastajanju (ulaskom Južne Afrike 2011. BRIC je postao BRICS), odnosno nove gospodarske i političke sile multipolarnog svijeta.

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

Ne čudi da je čitavo vrijeme predsjednikovanja imao visoku podršku u brazilskoj javnosti. Na izborima je i 2002. i 2006. u drugom krugu osvajao po 61 posto glasova, a predsjednički ured je 2010. napustio s podrškom većom od 80 posto. Tu je golemu popularnost zadržao i danas, desetljeće nakon što je otišao s predsjedničke funkcije: milijuni Brazilaca u njemu vide nacionalnog spasitelja od bijede i siromaštva.

Stručnjaci ističu da su Lulini mandati stvorili novi predložak za latinskoameričku ljevicu, koja je dugo smatrala da se pravednije društvo može postići samo klasnom borbom i socijalističkom revolucijom. Lula je demonstrirao mekši pristup socijalističkom preobražaju društva, čime je napravio odmak od “borbenog” oblika demokratskog socijalizma kakav je simbolizirao predsjednik Venezuele Hugo Chavez – a i njegov nasljednik Nicolas Maduro – da ne govorimo o odmaku od revolucionarnog socijalizma Fidela Castra i Kube.

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

’Brazilom vlada hrpa luđaka’

No bilo kakav pristup socijalizmu ima moćne protivnike u objema Amerikama. Tako se dogodilo da je u travnju 2018., nakon što ga je Vrhovni sud Brazila osudio zbog korupcije na 12 godina zatvora, Lula završio u “pržunu”, šest mjeseci prije novih predsjedničkih izbora na kojima je bio glavni favorit: u trenutku hapšenja imao je prednost od 20 posto pred Bolsonarom, baš kao i ove godine.

Tako je novi predsjednik Brazila postao Bolsonaro, poznat i kao “tropski Trump”, bivši vojni časnik koji se još u kampanji “proslavio” rasističkim, mizoginim i homofobnim ispadima, da bi mandat obilježio tragično indolentnom reakcijom na pandemiju (umrlo je gotovo 700.000 Brazilaca), kao i politikom krčenja amazonske prašume za interese biznisa. Nakon ljevičara iz radničke klase, Brazil je preuzeo proamerički desničar iz vojnog miljea.

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

Lula je u zatvoru ostao 19 mjeseci. Iz zatvora se oglasio u travnju 2019. intervjuom u kojem je oštro napao Bolsonara i njegovu vladu, ustvrdivši da Brazilom upravljaju “američke marionete i hrpa luđaka”.

– Nikad nisam vidio brazilskog predsjednika da pozdravlja američku zastavu. Nikad još nisam vidio predsjednika koji ide uokolo i izjavljuje “Volim SAD!”. Voli svoju majku, voli svoju domovinu, kakva je to sad ljubav prema SAD-u?! Zar netko zaista misli da će SAD misliti na Brazil? Oni na prvom mjestu misle na sebe, kao i na drugom, trećem, četvrtom, petom... Ove naše marionete misle da će SAD nešto napraviti za nas. Ne možemo dopustiti da ovu zemlju vodi hrpa luđaka. Ova zemlja to ne zaslužuje, kao ni njezin narod – poručio je tada Lula.

---

image

AFP

Caio Guatelli/Afp
---

Gerilci na vlasti

Pet mjeseci kasnije, u studenome 2019., Lula je pušten iz zatvora, dočekan vojskom svojih pristaša s crvenim zastavama. Pozdravio ih je visoko dignutom šakom, obećavši nastavak borbe za crveni Brazil. I doista, u ožujku 2021. Vrhovni sud mu je poništio kaznu – čime se potvrdilo da je ranija osuda bila politička namještaljka – što je značilo da se može kandidirati na ovogodišnjim izborima. Ankete provedene nakon te odluke Vrhovnog suda odmah su pokazale veliku Lulinu prednost pred Bolsonarom, koja stoji i danas.

To je priča o Brazilu, ali i o čitavoj Latinskoj Americi. Uz neke višedesetljetne ljevičarske punktove (Kuba, Venezuela, Bolivija, Nikaragva), novi uspon latinskoameričke ljevice počeo je 2018., kad je u Meksiku pobijedio socijalist Lopez Obrador, nastavio se 2019. pobjedom Alberta Fernandeza u Argentini, da bi 2021. čak tri zemlje Latinske Amerike dobile socijalističke čelnike: u lipnju Peru (Pedro Castillo, bivši gerilac), u studenome Honduras (Xiomara Castro), u prosincu Čile (Gabriel Borić).

---

image

AFP

Mauro Pimentel/Afp
---

A ove je godine stigao neočekivani jackpot: Kolumbija. U toj zemlji, tradicionalno jednoj od najvećih saveznica SAD-a na kontinentu, na lipanjskim izborima dogodila se povijesna promjena: nakon što su se 200 godina na vlasti izmjenjivali konzervativci i liberali, Bogota je dobila prvog ljevičarskog predsjednika, 62-godišnjeg ekonomista Gustava Petra, također bivšega gerilca, koji je 70-ih i 80-ih bio član revolucionarne skupine MI-19 (sredinom 80-ih čak je bio 18 mjeseci u zatvoru).

Dolazak Petra na vlast u Kolumbiji dodatno je podcrtao snažnu “crvenu fazu” u kojoj se posljednjih godina nalazi Latinska Amerika. S Kolumbijom i Brazilom ljevica ima dominantnu ulogu na tom kontinentu.

Kako se to dogodilo? Kako je Latinska Amerika postala svjetski bastion demokratskog socijalizma 21. stoljeća?

Odgovor leži u imperijalnom ponašanju sjevernoameričkog hegemona prema Latinskoj Americi tijekom 20. stoljeća, a i ranije. Štoviše, ako pođemo od magistralne knjige “Otvorene vene Latinske Amerike”, koju je 1971. objavio čuveni urugvajski pisac Eduardo Galeano – a u prošlom broju Spektra uvjerljivo ju je prikazao kolega Siniša Kekez – kolonijalno ponašanje Zapada prema Latinskoj Americi traje i mnogo dulje, o čemu svjedoči podnaslov knjige: “500 godina pljačke jednog kontinenta”.

Galeano tu iznosi polumilenijsku povijest zapadne eksploatacije latinskoameričkoga kontinenta, koju su započeli iberijski osvajači, a nastavili Amerikanci. Eksploatacijska shema uvijek je bila ista: u sprezi s kompradorskim elitama zapadne vlade i korporacije su bezočno iskorištavale rudna, mineralna i agrikulturna bogatstva Latinske Amerike, što je onemogućilo da se zemlje na kontinentu industrijski razviju.

A ako bi se koji latinskoamerički državnik pobunio protiv te eksploatacijske sheme, mahom bi vrlo brzo stradao u atentatu ili vojnom, odnosno civilnom puču. Od desetaka takvih primjera navest ćemo tri: Gvatemalu (1954.), Brazil (1964.) i Čile (1973.). Obrazac je bio uvijek isti.

Te 1951. ljevičarski pukovnik Jacobo Arbenz Guzmán uvjerljivo je dobio izbore u Gvatemali, postavši jedini demokratski izabrani predsjednik Centralne Amerike toga doba. Već 1952. pokreće agrarnu reformu, kojom se sukobio s interesima moćne američke korporacije United Fruit Company, koja je bila vlasnik golemih posjeda u Gvatemali, pa je spomenuta korporacija lobirala kod vlade SAD-a da ga svrgnu s vlasti.

Tadašnji predsjednik SAD-a Dwight Eisenhower uz to je bio zabrinut prisutnošću komunista u Arbenzovoj vladi (sâm Arbenz nije bio komunist), pa je ovlastio CIA-u da “riješi problem”. CIA je organizirala vojni puč – vodio ga je gvatemalski pukovnik Carlos Castillo Armas – kojim je Arbenz u travnju 1954. svrgnut i prinuđen da ode u meksički egzil, gdje je 1971. i umro. Na mjestu predsjednika zamijenio ga je pukovnik Armas, koji je poništio Arbenzove reforme.

Taj američki prevrat u Gvatemali imao je velike posljedice za budućnost Latinske Amerike. Među ostalim, tih dana u glavnom gradu Gvatemale zatekli su se, neovisno jedan od drugoga, dva nepoznata mladića za koje će uskoro čuti cijeli svijet: 27-godišnji kolumbijski novinar Gabriel Garcia Marquez – koji će postati književni nobelovac – i godinu mlađi argentinski liječnik Ernesto Che Guevara, koji će postati najslavniji gerilac 20. stoljeća.

CIA vs. Allende

Obojica su uživo gledala zadnje Arbenzove dane. Marquezov čuveni roman “Sto godina samoće”, objavljen 13 godina kasnije, otvoreno aludira na korporaciju United Fruit Company – kao zloglasnog aktera nesreće latinskoameričkog čovjeka – koja se u romanu naziva “Kompanija banana”. A Che Guevara je upravo nakon Gvatemale postao to što je postao. Kako u knjizi “Che Guevara: Život, smrt, legenda” piše srpski novinar i dugogodišnji dopisnik iz Latinske Amerike Borislav Lalić, boravak u Gvatemali u vrijeme američkog rušenja Arbenza presudno je utjecao na Chea.

”Poslije događaja u Gvatemali osjećaj antiamerikanizma je samo pojačan, a svijest o nužnosti revolucionarnih prevrata na kontinentu ‘koji ima sve, a nema ništa’ po prvi put ga je počela ozbiljno mučiti”, piše Lalić.

Tu muku Che Guevara će razriješiti vrlo skoro. Nakon što je po Arbenzovu padu počeo progon ljevičara u Gvatemali, Che bježi u Meksiko, gdje će za nekoliko mjeseci upoznati Fidela Castra, čime mu je daljnji životni put bio određen. A mnogo kasnije Marquez će napisati da je Fidel Castro “najbolje što se Latinskoj Americi dogodilo u 20. stoljeću”.

Deset godina nakon Gvatemale ista priča ponovila se u Brazilu. Predsjednik Joao Goulart, koji je na vlast došao 1961., također je pokrenuo agrarnu reformu, a uz to je održavao dobre odnose sa socijalističkim zemljama te se žestoko protivio američkim sankcijama prema Kubi. Washington je opet pokrenuo isti scenarij: u travnju 1964. CIA je organizirala vojni udar protiv Goularta, koji je protjeran u egzil, kao posljednji ljevičarski predsjednik Brazila sve do Luline pobjede na izborima 2002. godine.

Umjesto Goularta na vlast u Brazilu je došla vojna hunta predvođena vođom puča Castelom Brancom, a demokracija se u Brazil vratila tek 1985. godine.

Devet godina nakon Brazila ista priča ponovila se u Čileu. Tom zemljom je 1970. zavladao marksistički političar Salvador Allende, prvi komunist koji je u nekoj zemlji Latinske Amerike izabran na demokratskim izborima.

Da bi mogao financirati opsežne socijalne programe koji su trebali popraviti položaj čileanske sirotinje, Allende je posegnuo za nacionalizacijom čileanskog bogatstva – od banaka do rudnika bakra – koncentriranog u rukama proameričke elite i multinacionalnih kompanija. Mnogi drže da mu je glave došlo nacionaliziranje rudnika bakra u vlasništvu velikih američkih korporacija Kennecot i Anaconda, koje su od Bijele kuće zatražile intervenciju.

Bijela kuća posegnula je za oprobanim rješenjem: rušenjem vlade preko proameričkog dijela vojnog vrha, u ovom slučaju preko generala Augusta Pinocheta. U zoru 11. rujna 1973. čileanski ratni avioni bombardirali su predsjedničku palaču La Moneda, a vojni vrh je od Allendea zatražio da podnese ostavku, što je ovaj odbio, te se preko radija oprostio s narodom Čilea, prije nego što će biti ubijen u palači. Isti dan pomorski vojni ataše SAD-a u Čileu Patrick Ryan šalje depešu Pentagonu: “Naš Dan D uspio je skoro savršeno.”

To je priča Latinske Amerike, koju je zadesila sudbina “stražnjeg dvorišta” beskrupulozne kolonijalne sile. Čini se da bi Lulina pobjeda u Brazilu mogla označiti početak nove etape latinskoameričke emancipacije, u kojoj bi zemlje crvenog kontinenta trebale same stvarati vlastitu povijest, a ne da im je diktira “div sa sjevera”. Osim, naravno, ako Lula ne prođe kao Arbenz, Goulart ili Allende.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Miguel Schincariol/Afp Nelson Almeida/Afp Mauro Pimentel/Afp Ernesto Benavides/Afp Mauro Pimentel/Afp Mauro Pimentel/Afp Mauro Pimentel/Afp Caio Guatelli/Afp Caio Guatelli/Afp Caio Guatelli/Afp Miguel Schincariol/Afp Mauro Pimentel/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/crveni-bum-lula-je-prvi-brazilski-predsjednik-iz-radnicke-obitelji-ali-se-istaknuo-kao-pragmaticni-voda-koji-je-uravnotezio-veliki-biznis-i-program-socijalnog-blagostanja-1229021 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=84a88840158311cf93833dc50f86567382036cd2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Crveni+bum%3A+Lula+je+prvi+brazilski+predsjednik+iz+radni%C4%8Dke+obitelji%2C+ali+se+istaknuo+kao+pragmati%C4%8Dni+vo%C4%91a+koji+je+uravnote%C5%BEio+veliki+biznis+i+program+socijalnog+blagostanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcrveni-bum-lula-je-prvi-brazilski-predsjednik-iz-radnicke-obitelji-ali-se-istaknuo-kao-pragmaticni-voda-koji-je-uravnotezio-veliki-biznis-i-program-socijalnog-blagostanja-1229021 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcrveni-bum-lula-je-prvi-brazilski-predsjednik-iz-radnicke-obitelji-ali-se-istaknuo-kao-pragmaticni-voda-koji-je-uravnotezio-veliki-biznis-i-program-socijalnog-blagostanja-1229021 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbori u Brazilu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetIzbori u Brazilu

Crveni bum: Lula je prvi brazilski predsjednik iz radničke obitelji, ali se istaknuo kao pragmatični vođa koji je uravnotežio veliki biznis i program socijalnog blagostanja

Piše Damir Pilić
2. listopada 2022. - 10:31

Današnji predsjednički izbori u Brazilu, sudeći po anketama, bit će lišeni gotovo svake neizvjesnosti. Kandidat ljevice i bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva (u daljnjem tekstu: Lula) ima toliku prednost pred aktualnim desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom da je praktički jedino pitanje hoće li sve biti gotovo već u prvom krugu – ako Lula sutra dobije više od 50 posto glasova – ili ćemo službenu potvrdu Lulina trijumfa dobiti u drugom krugu, planiranom za 30. listopada.

Zadnje ankete, koje je prošli vikend provela brazilska agencija IPEC, pokazuju da Lula dobiva 48, a Bolsonaro 31 posto glasova. U slučaju drugoga kruga Lula pobjeđuje još uvjerljivije – on bi dobio 54, a Bolsonaro 35 posto glasova.

Gotovo sigurna pobjeda ljevice u najvećoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 21:56