StoryEditorOCM
Svijetimovinska pitanja

Časne iz Španjolske teško optužuju Vatikan, nadbiskup: ‘Bolno je čuti da je Papa uzurpator‘; moguća i ekskomunikacija

Piše vijesti sd
20. lipnja 2024. - 10:16
Redovnice iz samostana iz 15. stoljeća u sjevernoj Španjolskoj stavile su se pod nadležnost ekskomuniciranog svećenika Pabla de Rojasa Sanchez-Franca (ilustracija)Vincenzo Pinto/Afp

Redovnice iz samostana iz 15. stoljeća u sjevernoj Španjolskoj razišle su se s Rimokatoličkom crkvom zbog imovinskog prijepora i pridužile se odmetnutom svećeniku.

Crkva je zaprijetila da će ekskomunicirati 16 časnih sestara klarisa koje žive u Beloradu, gradu od 1800 stanovnika na popularnoj hodočasničkoj stazi Camino de Santiago (put svetog Jakova), u blizini Burgosa.

Odmetnute redovnice na društvenim su mrežama objavile odvajanje od Vatikana zajedno s “manifestom” na 70 stranica, piše Hina i Fenix-magazin.

 Vatikan blokirao transakciju

U pismu koje je potpisala poglavarica samostana, sestra Isabel de la Trinidad, redovnice kažu da ih crkvena hijerarhija “progoni” zbog imovinskog spora.

Redovnice su 2020. godine postigle dogovor o kupnji samostana u Orduni, oko 100 kilometara sjeverno od Belorada, ali ga nisu mogle platiti jer je Vatikan blokirao planiranu prodaju njihove druge napuštene imovine kojom su kanile financirati kupnju.

“Transakciju je blokirao Rim”, napisale su u pismu, optužujući usput Vatikan za “doktrinarni kaos” u pitanjima vjere.

image

 Vatikan je blokirao planiranu prodaju napuštene imovine časnih sestara kojom su mislie financirati kupnju druge (ilustracija)

Andreas Solaro/Afp

Redovnice su objavile da su se stavile pod nadležnost ekskomuniciranog svećenika Pabla de Rojasa Sanchez-Franca, koji je poznat po svojim ultrakonzervativnim stavovima.

On je na čelu Pobožne zajednice svetog Pavla apostola, vjerske skupine koju Crkva smatra sektom. Sanchez-Franco, koji se predstavlja kao biskup i tako se odijeva, podupire sedesvakantizam, pokret koji smatra da su svi pape nakon Pija XII. heretici.

Nadbiskup zaprepašten poglavaricom

Nadbiskup Burgosa Mario Iceta, koji je 2019. ekskomunicirao Sanchez-Franca, kazao je da je zaprepašten odcjepljenjem časnih sestara.

“Vrlo je bolno čuti poglavaricu kako govori da je Papa uzurpator”, rekao je.

Pozvao je na dijalog kako bi se riješio spor, ali je u samostan poslao svoje predstavnike u pratnji sudskog izvršitelja i zatražio predaju ključeva samostana.

Redovnice su ga odbile i podigle tužbu protiv Crkve zbog “zlouporabe ovlasti”. Na svom nedavno kreiranom Instagram profilu optužile su nadbiskupiju da im je blokirala bankovne račune i onemogućila im kupnju “osnovnih dobara”.

Crkva još nije ekskomunicirala redovnice i želi s njima pojedinačno razgovarati jer smatra da skupina oko Sancheza-Franca njima manipulira.

image

Samostan španjolskih klarisanalazi se na popularnoj hodočasničkoj stazi Camino de Santiago u blizini Burgosa

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 10:16