StoryEditorOCM
SvijetDrama u Beču

Austrijski mediji pišu o uhićenju mladića (17), htio je sve oko sebe poubijati. Otkrilo se i tko su mu uzori

Piše VIJESTI SD
18. rujna 2023. - 20:08

Svi austrijski mediji, uključujući javnu televiziju ORF, izvješćuju o uhićenju 17-godišnjeg Austrijanca turskog podrijetla zbog sumnje da je član terorističke skupine i da je planirao teroristički napad u Beču. Ovaj mladić je detaljno izrađivao planove za napad, a njegove aktivnosti su bile pod budnim nadzorom Ureda za zaštitu Ustava i borbu protiv terorizma, prenosi SR Munchen.

Istraga je otkrila da je 17-godišnjak aktivno sudjelovao u internetskoj chat grupi gdje je raspravljao o konkretnim planovima za teroristički napad u Beču. Također je podijelio svoju sliku na kojoj je držao borbeni nož u jednoj ruci dok mu je druga bila podignuta u znaku pozdrava ISIL-a. Tijekom ispitivanja, priznao je svoju umiješanost u planiranje napada, uključujući i vlastitu žrtvu. Navodno se ugledao na prethodne napadače iz Beča, Berlina i Francuske.

Prilikom pretresa doma mladića, koji živi s roditeljima u bečkom stambenom okrugu Favoriten, specijalne policijske postrojbe pronašle su šablone s logom ISIL-a, borbeni nož i razne nosače podataka. Mladić je uhićen u Beču prije pet dana, iako je cijeli život živio s austrijskim državljanstvom. Osim sumnji u terorističke aktivnosti, njegova pristranost prema strogoj islamskoj vjeri također je istaknuta tijekom istražiteljskog procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 08:57