StoryEditorOCM
SvijetNetzah Yehuda

Amerika najavila sankcije za bataljun ortodoksnih Židova zbog smrti Amerikanca; Netanyahu: ‘To je moralna niskost‘

Piše Vijesti sd
23. travnja 2024. - 13:50
Vojnike bataljuna Netzah Yehuda SAD tereti za mučenje i smrt  78-godišnjeg Palestinca - Amerikanca Omara Assada Menahem Kahana/Afp

Izraelski čelnici rekli su da će se boriti protiv uvođenja sankcija bilo kojoj jedinici izraelske vojske zbog navodnih kršenja ljudskih prava, nakon što su mediji javili da Sjedinjene Američke Države planiraju nametnuti prve sankcije protiv obrambenih snaga te zemlje.

Washington će uvesti sankcije izraelskom bataljunu Netzah Yehuda zbog postupanja prema Palestincima na Zapadnoj obali, javili su izraelski mediji, piše Radio Slobodna Evropa.

Bataljun Netzah Yehuda osnovan je 1999. godine s ciljem da prihvati vjerska uvjerenja ultraortodoksnih Židova i drugih religioznih regruta u vojsci.

image

Pripadnici bataljuna Netzah Yehuda za vrijeme molitve

Menahem Kahana/Afp

Vlada je formirala bataljun kako bi omogućila pripadnicima tih društvenih skupina da služe vojsku, dopuštajući im da prakticiraju vjeru, vrijeme za obavljanje molitve i učenje, ali im ograničavajući interakciju s vojnikinjama.

Za kaznu ih premjestili u Pojas Gaze

Sjedinjene Države su pozvale na kaznenu istragu nakon što su vojnici Netzah Yehuda optuženi da su umiješani u smrt Omara Assada, 78-godišnjeg Palestinca - Amerikanca, koji je preminuo od srčanog udara 2022. godine nakon što je pritvoren, a kasnije pronađen napušten na gradilištu.

Nalaz obdukcije koju su izvršile palestinske vlasti pokazao je da je Assad umro od srčanog udara nakon maltretiranja. Slučaj je privukao neobičnu pažnju zbog njegovog dvojnog državljanstva, njegovih godina i zahtjeva američkog State Departmenta za istragom Assadove smrti. Izraelska vojska je rekla da su mu vojnici privremeno začepili usta krpom i vezali ruke plastičnim lisicama zbog odbijanja da surađuje.

image

Antony Blinken rekao je a je donio odluke u vezi s optužbama da je Izrael prekršio nekoliko američkih zakona  

Afp

Zapovjednik bataljuna Netzah Yehuda dobio je ukor, a dva oficira su smijenjena, ali su izraelski vojni tužitelji odlučili ne podizati kaznene prijave jer smatraju da greške koje su počinili vojnici nemaju veze s Assadovom smrti. Glavni vojni pravobranitelj je prenio tvrdnje vojnog medicinskog zvaničnika koji ocjenjuje kako je nemoguće utvrditi da je Assadovu smrt prouzročilo ponašanje vojnika te da vojnici nisu mogli biti svjesni njegovog zdravstvenog stanja.

Posljednjih godina bilo je još nekoliko incidenata, od kojih su neki zabilježeni kamerom. U ovim slučajevima vojnici Netzah Yehuda su bili optuženi ili ih se teretilo za zlostavljanje palestinskih zatočenika. Bataljun je ponajprije djelovao na Zapadnoj obali prije nego što je, nakon kritika Sjedinjenih Američkih Država, krajem 2022. godine premješten s toga palestinskog teritorija. Jedinica odnedavno služi u Pojasu Gaze.

Blinken se poziva na ‘Leahyjeve zakone‘

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je 19. travnja da je donio "odluke" u vezi s optužbama da je Izrael prekršio nekoliko američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama sigurnosnih snaga koji počine gruba kršenja ljudskih prava.

Takozvani Leahyjevi zakoni iz 1990-ih godina, čiji je autor tadašnji senator Patrick Leahy, zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama snaga sigurnosti koji počine gruba kršenja ljudskih prava ili nisu izvedeni pred lice pravde. Blinken je rekao da bi najava mogla biti objavljena "vrlo brzo".

image

 Benjamin Netanyahu mogućnost uvođenja sankcija bataljunu nazvao je vrhom apsurda i moralnom niskošću

Afp

Izraelski čelnici su oštro reagirali na izvještaje o sankcijama. Za premijera Benjamina Netanyahua je mogućnost uvođenja sankcija bataljunu "vrh apsurda i moralna niskost" u vrijeme kada izraelske snage vode rat u Pojasu Gaze protiv Hamasa, pokreta koji su Sjedinjene Države i Europska unija proglasili terorističkom organizacijom. Netanyahu je rekao da će njegova vlada "djelovati svim sredstvima" protiv bilo kakvih poteza.

Benny Gantz, ministar u ratnom kabinetu zemlje, razgovarao je s Blinkenom 21. travnja i zatražio da "preispita buduću odluku". Izraelska vojska je navela da je bataljun Netzah Yehuda aktivna borbena jedinica koja djeluje u skladu s načelima međunarodnog prava, piše Radio Slobodna Evropa.

image

Israeli soldiers of the Jewish Ultra-Orthodox battalion ""

Bataljun Netzah Yehuda je najprije djelovao na Zapadnoj obali prije nego što je, nakon kritika SAD-a, krajem 2022. godine premješten u Pojas Gaze

Menahem Kahana/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:16