StoryEditorOCM
Svijetmoguća eskalacija

Ako Ukrajina napadne rusku bazu na Krimu, Putin bi mogao uzvratiti dosad neviđenom žestinom: Medvedev najavljuje ‘sudnji dan‘

Piše PSD
9. kolovoza 2022. - 20:45

Will Vernon, BBC-jev dopisnik iz Moskve, kaže kako bi, ako se pokaže da je Ukrajina odgovorna za napad na Krim o kojemu su u utorak poslijepodne izvijestili svjetski mediji, to predstavljalo značajnu eskalaciju sukoba, prenosi Jutarnji list.

Napadnuti Novofedorivka i Saki udaljeni su oko 50 km od luke Sevastopolj, sjedišta ruske Crnomorske flote, koja je predvodila blokadu ukrajinske obale.

- Bio bi to prvi veliki napad na cilj unutar samoga Krima - izjavio je Vernon.

{twitter}

{/twitter}

Ukrajinci su se Krimu približili i u lipnju 2022. - tad je "vođa" Krima, kojega je imenovala Rusija, rekao kako su ukrajinske snage pucale na platforme za crpljenje nafte u Crnome moru u vodama Krima, što je rezultiralo s nekoliko žrtava.

A krajem srpnja ruske vlasti priopćile su kako je bespilotna letjelica udarila u objekt ruske mornarice u gradu Sevastopolju te ranila šestero ljudi.

Inače, Krim je međunarodno priznat kao ukrajinski teritorij, ali Rusija tim poluotokom vlada već osam godina, a ruske državne strukture i vojni objekti ondje su vrlo dobro uspostavljeni, piše Jutarnji list.

Osim toga, Krim u Kremlju ima tzv. "sveti status" - Rusi ga povijesno smatraju svojom zemljom koju je Moskva "ponovno trijumfalno osvojila" 2014. godine.

- A napad, i to tako duboko unutar krimskoga teritorija, bio bi velika sramota za ruskoga predsjednika Vladimira Putina. Postoji strah da bi, počnu li Ukrajinci sustavno napadati ruske ciljeve unutar Krima, ruski odgovor mogao biti vrlo ozbiljan - upozorio je BBC-jev dopisnik.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, sad zamjenik predsjedavajućega Vijeća sigurnosti, prošloga mjeseca rekao je da će, ako Krim bude napadnut, "sudnji dan čekati sve uključene".

- Bit će to vrlo brzo i vrlo teško - zaprijetio je.

{twitter}

{/twitter}

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 02:54