StoryEditorOCM
Svijetmilijuni pregleda

A što bi on bio gori od Plenkovića? I Donald Trump se pridružio TikToku, a htio ga zabraniti - pogledajte mu prvi video

Piše B.L./JL
3. lipnja 2024. - 14:24

Bivši američki predsjednik Donald Trump pridružio se TikToku, a u subotu je na ovoj vrlo popularnoj aplikaciji protiv koje se nekad borio objavio svoj prvi video. Naime, Trumpu u prošlosti nije odgovaralo to što aplikaciju kontrolira kineska kompanija ByteDance te ju je jednom pokušao zabraniti u SAD-u - piše Jutarnji list.

Doduše, za sada na platformi ima preko tri milijuna pratitelja i ne planira stati, a u prvom je videu objavio kako prisustvuje Ultimate Fighting Championship (UFC) borbama u New Jerseyu,a u videu se pojavljuje i izvršni direktor UFC-a, Dana White.

- Predsjednik je odsad na TikToku - rekao je White u videu, na što je Trump rekao da mu je "velika čast". Video za sada ima preko 60 milijuna pregleda, no ta brojka neprestano raste.

Podsjetimo, Trump je pokušao zabraniti TikTok putem raznih mjera zbog straha da bi kineska vlada mogla pristupiti povjerljivim američkim podacima. Savezni sudovi kasnije su ga zaustavili u toj namjeri, no Trump se čak nedavno prisjetio pokušaja zabrane aplikacije.

Iako se distancirao od tog pokušaja, u ožujku je za CNBC rekao da bi, iako i dalje smatra TikTok prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, zabrana spomenute aplikacije samo "osnažila Facebook".

- Bez TikToka, možete učiniti Facebook većim, a ja smatram da je Facebook neprijatelj naroda - rekao je Trump. Kako tvrdi, takva bi politika samo "udaljila mlade Amerikance i pogodovala Meti".

Inače, Trumpov dolazak na TikTok je ojačao njegovu poziciju uoči američkih predsjedničkih izbora, i to samo nekoliko dana nakon njegove kaznene presude u New Yorku. S druge strane, Joe Biden i dalje vodi kampanju na TikToku, iako je njegova administracija podržala zabranu TikToka diljem zemlje. TikTok je uložio pravni prigovor na zakon koji je Biden potpisao u travnju kojim bi se aplikacija zabranila ako ne nađe novog vlasnika, odnosno, tvrtku koja nije kineska. Usmena rasprava u predmetu zakazana je za rujan - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 13:04