StoryEditorOCM
Regijapotpredsjednik vlade

Vulin ogorčen zbog rezulucije o Srebrenici: Srednje ime Njemačke je genocid, a prali bi svoju prošlost na teret nas Srba

Piše vijesti sd
31. svibnja 2024. - 09:04

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin kazao je da je najava predsjednika RS Milorada Dodika o formalnom prijedlogu za radruživanje rezultat usvajanja Rezolucije o Srebrenici. 

- BiH može postojati samo ako postoji RS, to je Daytonski sporazum, ne može drukčije. Mi Srbi dajemo sve od sebe da sačuvamo mir - poručio je Vulin, prenosi Dnevni avaz.

Komentirao je i priopćenje Veleposlanstva SAD u BiH koja je najavu o razdruživanju tumačila kao kraj manjeg bh. entiteta.

Vulin je rekao da to treba promatrati "s posebnom pažnjom". On je naveo da je teško objasniti da je sve drugo svetinja osim srpske granice.

- Srpski svijet mora biti naš odgovor, mora biti cjelina. Poštujem to što je Dodik rekao mirno razdruživanje - nije ni oročeno, ni ograničeno. To doživljavam kao pokušaj formuliranja stava, osjećaja srpskog naroda u političku platformu - rekao je Vulin za ruski Sputnjik.

Kazao je Vulin da je rezolucijom o Srebrenici već otvorena Pandorina kutija, navodeći kako "to nije bilo slučajno".

- Njemačka, čije je srednje ime genocid, odlučila je oprati vlastitu biografiju na teret Srba - kazao je. 

Vulin je kazao da poslije Rezolucije o Srebrenici Srbija treba redefinirati svoju vanjsku politiku.

Također, rekao je kako trebaju redefinirati i put ka Europskoj uniji te da Srbija nikad neće priznati Kosovo i da će braniti RS, kao i da voli Rusiju, dok Zapad od nje traži sve suprotno tome.

Što se tiče odnosa s Rusijom, Vulin je rekao da je beskrajno ponosan što Srbija nije postala dio "antiruske histerije u Europi". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 03:29