StoryEditorOCM
Regijaneprepričiva presica

Vučić napao hrvatske medije: Ja jesam ružan, ali mi uši nisu klempave. Ovdje možete čuti i da sam ubojica, diktator...

Piše vijesti sd
12. srpnja 2024. - 18:21

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je još jednu neprepričljivu konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na brojne teme, no ponovno je iskoristio priliku da sebe prikaže kao žrtvu i stalnu metu u regiji - prenosi Jutarnji list.

Naveo je kako postoji čitav plan rušenja njega i Srbije, govorio je o ratnim sukobima, odnosima s državama Zapada, NATO savezu, javlja Nova.rs i opisuje kako je konferencija bila "teška za slušanje" jer je Vučić opisivao ratna zvjerstva i mučenja civila.

Na samom početku konferencije Vučić je objavio da je Srbija kupila pet tona zlata te da su rezerve te zemlje "na najvišem nivou".

Usporedio je i dinarsku i deviznu štednju u odnosu na razdoblja od 2012. do danas.

- Zašto sam ovo sve ispričao, zato što mi dobro znamo, a to pokazuje i posljednji izvještaj MMF-a koji govori o vrlo dobroj financijskoj situaciji u Srbiji.... Želim vas obavijestiti da će od sutra biti u dvodnevnoj posjeti Egiptu i naš veliki i važan zadatak da uspostavimo najbolje moguće odnose. Potpisat ćemo ugovor o slobodnoj trgovini s Egiptom, rekao je Vučić te najavio da će se nakon toga u Londonu sastati s europskim liderima.

Izazovi s kojima se Srbija suočava, kaže, ona nije stvorila i nije za njih odgovorna.

- Mnogi su sukob u Ukrajini pokušali iskoristiti za konačni udar na Srbiju. Samo ponižena, ekonomski i politički uništena Srbija je dobrodošla. Mi smo prije 24 sata imali priliku pratiti događaje iz Srebrenice, 29 godina od maskara. Umjesto to da bude prilika za riječi pomirenja, Srbija i njeni građani, srpski narod u cjelini, bili su izloženi neistinama, pogrdama i najdirektnijim prijetnjama, rekao je Vučić pa nastavio o "moralnom sakaćenju Srbije" i optužbama na njegov račun da je "Putinov potrčko".

image
Pedja Milosavljević/Cropix

- To rade ne bi li se tražila od Zapada podrška za dalje akcije protiv naše zemlje. Riječ je o ozbiljnom planu koji se provodi. Da bi se to ostvarilo je potrebno ekonomsko slabljenje Srbije, usporavanje njenih europskih integracija – a to rade zemlje iz okruženja koje su dio EU i koje nisu... Za sve ovo je potrebna političko-medijska agresija, a to vidite kroz dio europskih i svjetskih medija, regionalnih i naravno, srpskih. Vrlo sam pažljiv kad o svemu ovome govorim, jer znam što je demokracija, za razliku od svih ovih zemalja o kojima govorim, rekao je Vučić.

Nastavio je s kritikom medija, rekavši da se u regiji u medijima može vidjeti sve što se ne može vidjeti u svjetskim medijima.

- Ovdje možete čuti i da sam ubojica, zlikovac, diktator... Kod njih ne možete čuti i neusporedivo manje stvari, a da ne budete osuđeni za to što ste nekoga prozivali ili ne znam što govorili. Nemojte smetnuti s uma, pogledajte kako funkcioniraju glavni mediji u Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Prištini. Što god ja izgovorio, bit će da sam poludio, ljutito objašnjavao i pobjesnio. Stavit će da su mi klempave uši... Ja jesam ružan čovjek, ali mi uši nisu klempave. Prikrivaju naše ekonomske ide, to kriju, ali pričaju o velikosrpskim projektima, zaključio je Vučić.

Rekao je da javnost u regiji samo čeka priliku i priželjkuje sukob i intervenciju NATO-a.

- Pošto NATO, naravno, nije imao hrabrosti da napadne Rusiju, da su imali principe valjda bi to učinili kad su napali malenu Srbiju. Malo su promijenili te moralne principe, a pošto je Srbija previše mala i nije nuklearna sila, ne može se suprotstaviti njima... Zato je njima važno da Srbiju isprovociraju i da napravimo nešto zbog čega bi NATO mogao intervenirati, ne bi li Srbija konačno bila slomljena. I kad bi Srbija prihvatila sve što oni traže i rade, jer ono jučer su nedvosmisleni pozivi na rat, to je jasno markiranje i targetiranje i što u stvari mora biti odgovor na apsolutno nepostojeću velikosrpsku politiku... A taj odgovor je kraj Srbije, rekao je Vučić, javlja Nova.rs, a prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2024 12:40