StoryEditorOCM
Regijavesela večer

Hercegovački vinari uoči ovogodišnje berbe u Međugorju iznijeli na stolove crvenu blatinu i zlatnu žilavku: jelo se i pilo, pjevalo i plesalo

Piše Damir Tolj
17. rujna 2022. - 13:25

Tko će na kraj izaći s Hercegovcima, osobito početkom rujna, kada se iz dozrelih boba već cijedi ono što će tek postati vino. A dotle se pije ono što je vrhunskim vinom postalo još lani - prije svega to su crvena blatina i zlatna žilavka.

Tako je bilo i nekidan u Međugorju: udruženi lokalni vinari okupljeni u udrugu BLAŽ, ugostili su sve koji su htjeli zaviriti u njihov pehar. Pa su gosti navalili!

Ali, bili bismo nepravedni kada s blatinom i žilavkom ne bismo sljubili i trnjak, drevnu autohtonu sortu, dugo zanemarivanu, koja je posljednjih godina doživjela preporod širom zemlje hercegove, s obje strane Neretve.

 

- Hercegovina je na enološkom performansu BLAŽ u Međugorju pokazala svoje najbolje plodove. Škrta zemlja, često je prva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 04:46