StoryEditorOCM
Regijaporuka bošnjacima

Dodikove igre negiranja genocida: ‘Pokrenuta je ideja da Srebrenica promijeni ime‘; Komentirao i granicu na Drini...

Piše vijesti sd
3. lipnja 2024. - 11:37

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako je u Srebrenici pokrenuta ideja o promjeni njenog naziva.

Ako Skupština općine donese odluku da ga mijenja, RS će donijeti takav zakon i proglasiti ga važećim. Dodik je istaknuo i da je ljudima koji tamo žive "dosta etiketa koje se vezuju za taj toponim", prenosi N1.

“Smatram da ljudi imaju pravo da se izjasne o tome. Po proceduri koja je određena zakonom, ako Skupština općine Srebrenica donese odluku da se promijeni to ime u neko drugo, onda će Republika Srpska donijeti zakon. Nemam ja tu što raditi, bez obzira svidjelo se to Bošnjacima ili ne!”, rekao je Milorad Dodik.

Dodik je rekao  i da će to, sudeći po reakcijama Bošnjaka, sada sigurno biti top tema i naveo da je dugo nastojanje da se prefiks “bosanski” stavi u što više naziva, uključujući i Aleksandrovac u kojemu on živi, prenosi klix.ba.

“I kada smo prije desetak godina ukinuli te prefikse, to je bila ludnica. Oni stalno zloupotrebljavaju taj prefiks”, objasnio je Dodik.

Dodik je rekao da Srbe boli to što su srpske općine Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac ostali u Federaciji BiH, ali da će RS poštovati granice i neće ih prelaziti ni u političkom ni u jednom drugom smislu te dodao da granica na Drini postoji "samo kao administrativna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 11:38