StoryEditorOCM
Politikanije loša plaća

SDP ovog čovjeka plaća 150.000 eura godišnje! Svima je misterij zašto zapravo...

Piše Ivana Toma/JL
13. srpnja 2023. - 10:32

Vodstvo SDP-a još nije razriješilo potres i sukobe u splitskoj organizaciji, a već im se dogodio novi slučaj koji govori o razmiricama u zagrebačkoj. Predsjednik Gradske skupštine Zagreba Joško Klisović jučer je objavio da se odriče plaće od 2300 eura i do kraja mandata će dužnost obavljati volonterski jer mu je dosta da stranačke kolege govore da je SDP talac njegove plaće.

Otkad je Možemo! objavilo da ne želi sa SDP-om ići u predizbornu koaliciju, što je SDP-u nanijelo popriličnu reputacijsku štetu, sve se više artikulira nezadovoljstvo i u stranačkom vrhu, što znači da bi današnja sjednica Predsjedništva, na kojoj je najveća zanimljivost trebao biti njihov američki PR-ovac Alex Braun, mogla biti burna.

Na sjednici će se definitivno riješiti status SDP-ova splitskog vijećnika Damira Barbira koji je svojim glasom, suprotno odluci Gradske organizacije SDP-a Split, glasao za prijedlog gradonačelnika Ivice Puljka da Grad podigne kredit od 150 milijuna eura. Dio članova Predsjedništva jako je ljut i smatraju da nepoštivanje stranačkih odluka ne ostavlja nikakve dileme, te da Barbira treba izbaciti iz SDP-a.

Neslužbene informacije iz SDP-a govore da mu je još u utorak u sjedištu na Iblerovu trgu napisan i poslan zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, no nitko tu vijest jučer nije službeno potvrdio. Barbir je, naime, izvršni tajnik SDP-a za Dalmaciju i u radnom je odnosu u SDP-u s plaćom koja navodno iznosi 1500 eura. Bude li izbačen iz stranke, ne može više ostati stranački zaposlenik. Budući da je Barbir izbor predsjednika stranke Peđe Grbina, u SDP-u se sve više rogobori zbog njegovih kadrova.

Nekoliko sugovornika reklo nam je da mu je prvo bio loš izbor prijatelja Vedrana Babića za glavnog tajnika, a pošto se Babić morao povući zbog optužnice za falsificiranje potpisa za kandidaturu Marija Vučinića za brodsko-posavskog župana, Grbin je, smatraju, promašio i s imenovanjem Marka Kričke, kojemu je supruga HDZ-ovka, na to mjesto. Spočitavaju mu i dovođenje Viktora Gotovca na čelo zagrebačkog SDP-a i aferu koju je stranka imala zbog Gotovčeva izbacivanja.

image
Nikola Vilic/Cropix

- Ovo je trebalo biti redovno Predsjedništvo, ali ćemo morati razmotriti i raspraviti aktualnu situaciju - kaže sugovornik iz vrha stranke koji se nije izjasnio o tome kakva sudbina čeka Barbira zato što je u Gradskom vijeću Splita glasao suprotno odluci stranke, no napominje da mu sigurno neće ići u prilog to što je javno objavio poruke koje je razmijenio sa stranačkim vodstvom.

- HDZ će danas također imati sjednicu svog Predsjedništva, ali će njihove teme biti puno zanimljivije i dinamičnije - rekao je naš sugovornik aludirajući na aferu HEP, odnosno HEP-ovu prodaju viškova plina koji je otkupljivao od Ine, i to po cijenama znatno nižima od tržišne, a iznosile su čak i samo jedan cent.

SDP-ovci će sigurno raspraviti i ovu aferu, a vjerojatno je da će o njoj razgovarati i sa svojim PR stručnjakom Braunom koji, kako nam kažu u stranci, svaki mjesec fizički dolazi u Zagreb i razgovara s vodstvom stranke, dok s Grbinom komunicira na tjednoj bazi, ali online.

S obzirom na loš rejting predsjednika SDP-a Grbina koji ne doseže 2 posto, ali i same stranke koja ne može prebaciti 17 posto, SDP-ovci se sve više pitaju zašto skupo plaćaju Brauna. Prema informacijama iz SDP-a, Brauna plaćaju kvartalno u iznosima između 35 i 40.000 eura, a na godišnjoj razini američkom PR-ovcu iz SDP-ove blagajne sjedne oko 150.000 eura.

Premda se u samome vrhu SDP-a otvara više pitanja, a kod dijela vodstva osjeća se lagano distanciranje od Grbina, nikome ne pada na pamet inicirati njegovu smjenu. Za to su dva razloga - jedan je što bi to štetilo stranci kada bi se događalo uoči izbora, a drugi što SDP nema nikoga tko bi bio dobar izbor ako bi se Grbin povukao.

Predsjednik Skupštine grada Zagreba, Klisović, jučer je objavio da će od Odbora za imenovanja zatražiti da po hitnom postupku u proceduru Skupštine uputi prijedlog da on svoju funkciju ubuduće obavlja volonterski.

Kaže da mu je dosta spočitavanja iz SDP-a da je stranka talac njegove plaće, pa se odriče 2300 eura, koliko je primao za obnašanje te dužnosti.

- Takvi su se prigovori samo pojačali pošto je Možemo! objavilo da ne želi u predizbornu koaliciju sa SDP-om. Uvijek anonimni ljudi guraju te teze i toga mi je dosta. SDP nije bio niti će ikada biti talac moje plaće - kazao je Klisović.

Rekao je i da mu nikada nitko iz stranke nije otvoreno rekao da nije u redu što prima plaću za dužnost predsjednika Skupštine, te da je odluka isključivo njegova, a o njoj je obavijestio predsjednika SDP-a Peđu Grbina i v.d. šefa zagrebačkog SDP-a Branka Kolarića.

- Moja plaća nije i ne može biti problem, a dok je u koaliciji, SDP mora biti u dobroj vjeri, mora biti konstruktivan i korigirati gradonačelnika Tomaševića - izjavio je Klisović koji, tvrdi, nema informaciju računa li Grbin s njim za parlamentarne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:28