StoryEditor
PolitikaMARIO PETROVIĆ

Poznati komunikacijski stručnjak za ‘Slobodnu‘: Ovo je veliki korak Hrvatske prema centru, Jandroković je odradio odličan posao

6. srpnja 2020. - 07:56
Uvjerljiva pobjeda HDZ-a kao satisfakcija za Gordana JandrokovićaGoran Mehkek/Hanza Media

Hrvatska je zakoračila prema centru, a Andrej Plenković je novi/stari premijer. Realnost će biti brzo sastavljanje Vlade i to bez velikih ucjena kojih smo se naslušali u kampanji. Vidljivo je to jasno iz rezultata ovih izbora u kojima je upravo Plenković potopio Bernardićev brod nazvan Restart - kaže nam komunikacijski stručnjak Mario Petrović, direktor "Millenium promocije".

- Plenković je dobio izbore upravo na toj centrističkoj politici, ali više u smislu centrističke real-politike sigurnosti, a manje u nekom ideološkom smislu. No očito je da je Plenković lišen desničarenja i velikih ideoloških prijepora odveo HDZ u pobjedu upravo zbog te i takve politike, a koju je prepoznalo kao pobjedničku najveći broj građana Hrvatske.

Petrović smatra kako je jedna bitna činjenica važna za HDZ, a ta je da je Jandroković kao šef izbornih stožera HDZ-a odradio odličan posao na terenu i jako dobro mobilizirao biračko tijelo HDZ-a, što je u konačnici donijelo ovako veliku razliku između HDZ-a i Restarta.

- Teza o tome da se Hrvatska politika smješta prema centru lako je obranjiva. Plenković je zadnjih nekoliko godina pozicionirao HDZ u desni centar, a prilično daleko od teške desnice. Da vodi ispravnu politiku pokazali su birači koji su HDZ-u dali najviše mandata još od daleke 2003. godine. Po tome će Plenković ući u hrvatsku političku povijest kao izrazito uspješan političar, predsjednik Vlade i jedan od najjačih predsjednik HDZ-a - kaže Petrović.

- Na drugoj strani spektra imamo također političare i stranke koje se može smjestiti u politički centar ili lijevi centar, a tu možemo prije svega pozicionirati Pametno, Fokus i Stranku s imenom i prezimenom i njihove čelnike. Ali i HNS s jednim mandatom koji će očito jedini proći u Sabor od svih rubnih opcija.

Još je jedna činjenica važna za buduću političku scenu u Hrvatskoj, a to je nova opcija na ljevici koja se pojavila kroz pokret Možemo!, smatra Petrović.

- Njezin čelnik Tomašević prometnuo se u novo lice hrvatske lijeve politike, a već sutra i u najozbiljnijeg kandidata za novog gradonačelnika Zagreba. I na kraju treba reći da su se čelnici stranaka sudarili s realnošću stvarnih glasova koje su im dodijelili građani. Mnoge opcije su nestale i teško će se vratiti... Neki će to prihvatiti i krenuti se baviti ozbiljnim političkim ili nekim drugim poslom, a neki će još dugo razmišljati gdje su pogriješili...

Izdvojeno

10. srpanj 2020 16:17