stdClass Object ( [id] => 1356796 [title] => HDZ-u i ne treba kampanja pored ovakve oporbe: Grlić Radman još će koju godinu na miru dopunjavati imovinsku karticu [alias] => jesu-li-vladajuci-spremniji-za-izbore-od-razjedinjene-oporbe-ili-sto-ce-hdz-u-kampanja-pored-ovakve-oporbe [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sjećate li se možda demografske mjere "Biram Hrvatsku – mobilnost radne snage", o kojoj se prije dvije godine trubilo na sve strane?

Ta je mjera, barem se tako planiralo, uz pomoć poticaja za samozapošljavanje trebala vratiti barem oko 4000 Hrvata iz inozemstva i povećati mobilnost unutar same Lijepe naše. I kakvi su rezultati? Stiglo je svega 447 zahtjeva, a od 327 odobrenih (podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s početka prosinca 2023.), njih 275 podnijeli su ljudi koji su se htjeli vratiti u domovinu. Toliko je, eto, današnja Hrvatska privlačna iseljenim Hrvatima. Istodobno, državu je u prvoj godini mjere "Biram Hrvatsku" napustilo tek nešto manje od 50 tisuća ljudi...

No dobar broj njih i dalje ima biračko bravo! I možda će u superizbornoj godini dati nekome svoj glas na makar jednima od triju izbora pred nama (za Europski parlament, za Sabor i predsjedničkim izborima). Ili će se pridružiti vojsci "neodlučnih" birača, čija bi izborna mobilizacija, maštaju u oporbenim redovima, mogla biti stvar koja će pomaknuti klatno omjera političkih snaga.

Po posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, broj neodlučnih raste. Gledate li na Hrvatsku kroz naočale s dioptrijom vladajućih, dakle kroz ružičaste naočale premijera Andreja Plenkovića, nema razloga za malodušnost. Shvatili ste, to znači da nema ni razloga za neke drastične promjene! "Poruka" je jasna: Slušajte Jacquesa Houdeka, ali samo ono kad pjeva "HDZ zna!".

A kad se Plenković uhvati brojki...

Jer gurnut će vam pod nos makroekonomske statističke podatke koji govore da gotovo živimo u idili. Evo, na primjer, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj tijekom studenoga, kažu podaci Eurostata, porasla je za 2,6 posto u odnosu na listopad, što će reći da, uz Dansku i Švedsku, bilježimo najveći rast. Istodobno, industrijska se proizvodnja u zoni eura i čitavoj Europskoj uniji smanjila (najviše u Grčkoj, 4,1 posto).

Sigurno ste već negdje čuli kako smo u razdoblju od 2021. do 2023. imali drugi najbrži gospodarski rast u EU-u (odmah nakon Irske). HDZ-ovci će se, kao premijer Plenković nekidan na saborskom "aktualcu", pohvaliti da je za vrijeme SDP-ove koalicijske vlade prosječna plaća rasla 24, a za HDZ-ove vladavine za 430 eura, ili 18 puta više. Sa 749 eura iz 2016. na sadašnjih 1178 eura. Minimalac je, ukazat će vam "zajedničari", porastao sa SDP-ovih 414 na 840 eura bruto. Ili 103 posto. Nacionalna naknada za starije osobe podigla se na 150 eura, a mirovine u drugom mandatu Plenkovićeve Vlade za 34 posto.

---

image

Plenković će u kampanji nizati ekonomske brojke i inzistirati na dojmu sigurnosti 

Ranko šuvar/Cropix
---

Upravo je HDZ uveo neradne nedjelje, podsjetit će radnike. Zaposlenost nikad veća, nezaposlenost nikad manja. HDZ-ovci će vam se također pohvaliti i da smo ušli u 38 naprednih gospodarstava svijeta; da smo 18. globalna turistička destinacija. Inzistirajući na podcrtavanju dojma stabilnosti, sigurnosti i kontinuiteta, u HDZ-u će vam s ponosom reći da je Vlada svojim paketima pomoći vrijednim više od 7,2 milijarde eura te odlukama o ograničavanju cijena i drugim mjerama zaštitila standard građana. A na čestu tezu da je rast inflacije "pojeo rast plaća" uzvratit će podatkom da je od studenoga 2022. do studenoga 2023. inflacija porasla za 4,7 posto, dok je prosječna neto plaća u istom razdoblju rasla za 14,6 posto.

Dakle, jasno je na čemu će se temeljiti kampanja HDZ-a: na tvrdnjama da su ispunili, pa i premašili, neka obećanja iz programa "Sigurna Hrvatska" s prošlih izbora.

"Jahat" će na agendi da upravo njihov ostanak na vlasti jamči stabilnost u svakom smislu. A onda će, nekako s proljeća, iz Francuske stići i četiri borbena zrakoplova Rafale, koji bi trebali razbuktati nacionalni ponos...

Sabor do ožujka, i gotovo...

"Mi smo ti koji rješavamo probleme", poručio je nekidan premijer iz Sabora. Istina, proizvode HDZ-ovci već dulje vrijeme na svim razinama i brojne afere, ali očito je procjena u vrhu stranke da im sve afere (od lokalnih šerifa do ministara) ipak ne škode toliko da bi zasjenile pohvalne makroekonomske rezultate. Isto vrijedi i za svijest da se Plenković, iako premijer u dva mandata, ipak nije upustio u velike, sistemske reforme državnih sustava. Dakle, dragi birači, itekako je moguće da će, primjerice, Gordan Grlić Radman imati još koju godinu da se, iz fotelje ministra, sjeti unijeti možda još neku "zaboravljenu", ali nezanemarivu dobit u svoju imovinsku karticu... I nikom ništa. Uostalom, kao da je bitno tko je ministar kad ih promijeniš ravno 30!

A kad će ti toliko spominjani parlamentarni izbori? U HDZ-u se, kako doznajemo, ponašaju kao da će Sabor biti raspušten već u ožujku. Podignuli su – kao uostalom i u vodećim oporbenim strankama – radnu temperaturu logistike i stranačkih pozadinaca na svim razinama, ali logično zadržavaju pravo (kao ono kad HRT istakne napomenu o pravu na izmjenu najavljenog televizijskog programa) da o raspuštanju Sabora i pokretanju procesa za raspisivanje izbora sami odluče, ovisno o procjeni kad će im to najviše odgovarati. Dakle, sve opcije su u ovom trenutku otvorene, doslovno u duhu one Jandrokovićeve izjave: "Izbori će biti negdje u drugom ili trećem tromjesečju ove godine, kad se donese politička odluka."

---

image

Nekarizmatični Peđa Grbin se nije nametnuo kao vođa oporbe
 

Damir Krajač/Cropix
---

Što u međuvremenu radi oporba? Po rejtingu vodeća oporbena stranka, SDP, vodi svoju (pred)kampanju pod egidom "Borba za dostojanstvo", a ako za nju niste dosad čuli, to je zato što je zastire sjena neuvjerljivosti nekarizmatičnog stranačkog šefa Peđe Grbina. SDP-ovci uglavnom djeluju kao da tu kampanju – odrađuju. I to birači očito "prepoznaju".

Mostovci se i dalje "nabacuju" zvučnim riječima i aferama, vabe prosvjedne birače, pa onda malo taktički desničare (Buljeve naoružane seoske straže), dok je Možemo još uvijek u kategoriji "puno htjeli, puno započeli" i daleko od uzleta na nacionalnoj razini.

I zato se logično nameće pitanje: kako to da stranke koje bi trebale biti alternativa HDZ-u ne uspijevaju pridobiti "neodlučne" na svoju stranu, nego postotak takvih još i raste? A to je zapravo pljuska upravo oporbi!

Ispada da ih birači očito ne percipiraju kao dovoljno uvjerljive i kvalitetne opcije koje bi mogle učiniti Hrvatsku boljom i poželjnijom za život (znaju li iseljeni Hrvati s početka teksta nešto o rezultatima predstojećih izbora što mi "ovdašnji" ne znamo?!). Unatoč svim povicima o korupciji u Vladi, brojnim HDZ-ovskim ministarskim i drugim aferama na kojima oporba inzistira u javnom prostoru, "neodlučni" ih baš nešto i ne "zarezuju".

A neodlučnih - more...

Naime, po zasad posljednjem objavljenom Crobarometru, broj "neodlučnih" dosegnuo je rekordnih 19,7 posto! A oni koji ponavljaju tezu da bi upravo "neodlučni" mogli odlučiti izbore – jer svi znaju da niska izlaznost i D‘Hondtova metoda preračunavanja glasova u mandate ide u prilog HDZ-u – zanemaruju jednu važnu pretpostavku. Ona glasi otprilike ovako: Nema nikakvog jamstva da bi svi "neodlučni" glasali za jednu oporbenu stranku (a znamo da zasad nema velike koalicije na obzoru!), što bi srušilo računice da je ključ za uspjeh oporbe samo u nagovaranju "neodlučnih" da iziđu na birališta. Lako je moguće da bi se i ti glasovi – raspršili.

Studije izborne apstinencije u Hrvatskoj utvrdile su postojanje dviju skupina: prvu čine birači koji su nezainteresirani za politiku ili jednostavno ne vjeruju da izlaskom na izbore mogu mijenjati politiku. Drugu skupinu čine birači koji su nezadovoljni stanjem u državi, načinom funkcioniranja demokracije i djelovanjem političke elite na vlasti.

---

image

Politolog Andrija Henjak navodi da se nezadovoljne stanjem u zemlji može ‘mobilizirati porukama novih političkih aktera koji traže promjenu modela politike i smjenu političkih elita‘

Ranko Šuvar/Cropix
---

Andrija Henjak, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u svom članku o izbornoj participaciji i potpori novim strankama u Hrvatskoj (objavljen u Analima Hrvatskog politološkog društva) zaključuje da se ove drugospomenute može "mobilizirati porukama novih političkih aktera koji traže promjenu modela politike i smjenu političkih elita".

Iako je potpora novim strankama (Most, Živi zid, Pametno...) značajno porasla na redovnim izborima 2015. i na izvanrednim 2016. godine, dok su istodobno etablirane, "stare" stranke ljevice i desnice pale na najnižu razinu ikad, ispitivanja javnog mnijenja posljednjih mjeseci nedvosmisleno sugeriraju da ćemo još pričekati potpuno stasavanje generacije birača koji će potpuno dokinuti stranački duopol HDZ-SDP i biti značajno manje ideološki i vrijednosno polarizirani nego što je to dosad bio slučaj.

Po spomenutom Crobarometru, HDZ je na 28,2 posto sigurnih i vjerojatnih birača. SDP je i dalje drugi s 12,9 posto. I onda slijedi borba za treće mjesto između Domovinskog pokreta (8,4 posto), Mosta (7,5 posto) i platforme Možemo (6,8 posto).

Pri čemu valja istaknuti da je oporba tragikomično razjedinjena: SDP je htio s Možemo, ovi su im svisoka ponudili tek "točkastu" postizbornu suradnju; Most se više ili manje otvoreno nudio svima, ali Možemo ne želi ni čuti za njih; Domovinski pokret je ionako još otprije "rezervna" HDZ-ova opcija za sastavljanje većine, i to pod egidom "ako baš ne bude druge"...

Kako sad stvari stoje, pred nama su parlamentarni izbori kakve smo već vidjeli. Prije četiri godine.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbori se bliže... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => izbori se bliže... 2 0 9006 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-19 11:53:32 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-20 07:11:51 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2024-01-19 16:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jesu li vladajući spremniji za izbore od razjedinjene oporbe, ili što će HDZ-u kampanja pored ovakve oporbe page_title=Jesu li vladajući spremniji za izbore od razjedinjene oporbe, ili što će HDZ-u kampanja pored ovakve oporbe [metakey] => izbori, Hrvatske stranke, Oporba, Plenković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26302332.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/23726011.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26377864.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26359387.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010c\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0161uvar\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Politolog Andrija Henjak navodi da se nezadovoljne stanjem u zemlji mo\u017ee \u2018mobilizirati porukama novih politi\u010dkih aktera koji tra\u017ee promjenu modela politike i smjenu politi\u010dkih elita\u2018<\/p>","

Plenkovi\u0107 \u0107e u kampanji nizati ekonomske brojke i inzistirati na dojmu sigurnosti\u00a0<\/p>","

Nekarizmati\u010dni Pe\u0111a Grbin se nije nametnuo kao vo\u0111a oporbe
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26302332_1920.jpg":"1920x1080","k_26302332_1280.jpg":"1280x1280","k_26302332_1024.jpg":"1024x1024","k_26302332_640.jpg":"640x640","k_26302332_480.jpg":"480x480","k_26302332_340.jpg":"340x340","k_26302332_220.jpg":"220x220","o_26302332_1280.jpg":"1280x853","o_26302332_1024.jpg":"1024x682","o_26302332_640.jpg":"640x426","o_26302332_480.jpg":"480x320","o_26302332_340.jpg":"340x226","o_26302332_220.jpg":"220x146","h_26302332_1280.jpg":"1280x854","h_26302332_1024.jpg":"1024x683","h_26302332_640.jpg":"640x427","h_26302332_480.jpg":"480x320","h_26302332_340.jpg":"340x227","h_26302332_220.jpg":"220x147","pp_26302332_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302332_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302332_640.jpg":"640x814","pp_26302332_480.jpg":"480x611","pp_26302332_340.jpg":"340x432","pp_26302332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23726011_1920.jpg":"1920x1080","k_23726011_1280.jpg":"1280x1280","k_23726011_1024.jpg":"1024x1024","k_23726011_640.jpg":"640x640","k_23726011_480.jpg":"480x480","k_23726011_340.jpg":"340x340","k_23726011_220.jpg":"220x220","o_23726011_1280.jpg":"1280x853","o_23726011_1024.jpg":"1024x682","o_23726011_640.jpg":"640x426","o_23726011_480.jpg":"480x320","o_23726011_340.jpg":"340x226","o_23726011_220.jpg":"220x146","h_23726011_1280.jpg":"1280x854","h_23726011_1024.jpg":"1024x683","h_23726011_640.jpg":"640x427","h_23726011_480.jpg":"480x320","h_23726011_340.jpg":"340x227","h_23726011_220.jpg":"220x147","pp_23726011_1280.jpg":"1280x1628","pp_23726011_1024.jpg":"1024x1303","pp_23726011_640.jpg":"640x814","pp_23726011_480.jpg":"480x611","pp_23726011_340.jpg":"340x432","pp_23726011_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26377864_1920.jpg":"1920x1080","k_26377864_1280.jpg":"1280x1280","k_26377864_1024.jpg":"1024x1024","k_26377864_640.jpg":"640x640","k_26377864_480.jpg":"480x480","k_26377864_340.jpg":"340x340","k_26377864_220.jpg":"220x220","o_26377864_1280.jpg":"1280x853","o_26377864_1024.jpg":"1024x682","o_26377864_640.jpg":"640x426","o_26377864_480.jpg":"480x320","o_26377864_340.jpg":"340x226","o_26377864_220.jpg":"220x146","h_26377864_1280.jpg":"1280x854","h_26377864_1024.jpg":"1024x683","h_26377864_640.jpg":"640x427","h_26377864_480.jpg":"480x320","h_26377864_340.jpg":"340x227","h_26377864_220.jpg":"220x147","pp_26377864_1280.jpg":"1280x1628","pp_26377864_1024.jpg":"1024x1303","pp_26377864_640.jpg":"640x814","pp_26377864_480.jpg":"480x611","pp_26377864_340.jpg":"340x432","pp_26377864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26359387_1920.jpg":"1920x1080","k_26359387_1280.jpg":"1280x1280","k_26359387_1024.jpg":"1024x1024","k_26359387_640.jpg":"640x640","k_26359387_480.jpg":"480x480","k_26359387_340.jpg":"340x340","k_26359387_220.jpg":"220x220","o_26359387_1280.jpg":"1280x853","o_26359387_1024.jpg":"1024x682","o_26359387_640.jpg":"640x426","o_26359387_480.jpg":"480x320","o_26359387_340.jpg":"340x226","o_26359387_220.jpg":"220x146","h_26359387_1280.jpg":"1280x854","h_26359387_1024.jpg":"1024x683","h_26359387_640.jpg":"640x427","h_26359387_480.jpg":"480x320","h_26359387_340.jpg":"340x227","h_26359387_220.jpg":"220x147","pp_26359387_1280.jpg":"1280x1628","pp_26359387_1024.jpg":"1024x1303","pp_26359387_640.jpg":"640x814","pp_26359387_480.jpg":"480x611","pp_26359387_340.jpg":"340x432","pp_26359387_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38448550 Threads: 3 Questions: 7101206358 Slow queries: 3301441 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608430299 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/jesu-li-vladajuci-spremniji-za-izbore-od-razjedinjene-oporbe-ili-sto-ce-hdz-u-kampanja-pored-ovakve-oporbe-1356796 [printLink] => /vijesti/politika/jesu-li-vladajuci-spremniji-za-izbore-od-razjedinjene-oporbe-ili-sto-ce-hdz-u-kampanja-pored-ovakve-oporbe-1356796?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 744737 [name] => Hrvatske stranke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-19 17:49:02 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatske-stranke [link] => /tag/hrvatske-stranke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 429669 [name] => oporba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oporba [link] => /tag/oporba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 316088 [name] => Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plenkovic [link] => /tag/plenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbori se bliže... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HDZ-u i ne treba kampanja pored ovakve oporbe: Grlić Radman još će koju godinu na miru dopunjavati imovinsku karticu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26302332.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir KrajaČ/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26302332.jpg [title] => Damir KrajaČ/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/23726011.jpg [title] =>

Politolog Andrija Henjak navodi da se nezadovoljne stanjem u zemlji može ‘mobilizirati porukama novih političkih aktera koji traže promjenu modela politike i smjenu političkih elita‘

Ranko Šuvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26377864.jpg [title] =>

Plenković će u kampanji nizati ekonomske brojke i inzistirati na dojmu sigurnosti 

Ranko šuvar/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26359387.jpg [title] =>

Nekarizmatični Peđa Grbin se nije nametnuo kao vođa oporbe
 

Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sjećate li se možda demografske mjere "Biram Hrvatsku – mobilnost radne snage", o kojoj se prije dvije godine trubilo na sve strane?

Ta je mjera, barem se tako planiralo, uz pomoć poticaja za samozapošljavanje trebala vratiti barem oko 4000 Hrvata iz inozemstva i povećati mobilnost unutar same Lijepe naše. I kakvi su rezultati? Stiglo je svega 447 zahtjeva, a od 327 odobrenih (podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s početka prosinca 2023.), njih 275 podnijeli su ljudi koji su se htjeli vratiti u domovinu. Toliko je, eto, današnja Hrvatska privlačna iseljenim Hrvatima. Istodobno, državu je u prvoj godini mjere "Biram Hrvatsku" napustilo tek nešto manje od 50 tisuća ljudi...

No dobar broj njih i dalje ima biračko bravo! I možda će u superizbornoj godini dati nekome svoj glas na makar jednima od triju izbora pred nama (za Europski parlament, za Sabor i predsjedničkim izborima). Ili će se pridružiti vojsci "neodlučnih" birača, čija bi izborna mobilizacija, maštaju u oporbenim redovima, mogla biti stvar koja će pomaknuti klatno omjera političkih snaga.

Po posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, broj neodlučnih raste. Gledate li na Hrvatsku kroz naočale s dioptrijom vladajućih, dakle kroz ružičaste naočale premijera Andreja Plenkovića, nema razloga za malodušnost. Shvatili ste, to znači da nema ni razloga za neke drastične promjene! "Poruka" je jasna: Slušajte Jacquesa Houdeka, ali samo ono kad pjeva "HDZ zna!".

A kad se Plenković uhvati brojki...

Jer gurnut će vam pod nos makroekonomske statističke podatke koji govore da gotovo živimo u idili. Evo, na primjer, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj tijekom studenoga, kažu podaci Eurostata, porasla je za 2,6 posto u odnosu na listopad, što će reći da, uz Dansku i Švedsku, bilježimo najveći rast. Istodobno, industrijska se proizvodnja u zoni eura i čitavoj Europskoj uniji smanjila (najviše u Grčkoj, 4,1 posto).

Sigurno ste već negdje čuli kako smo u razdoblju od 2021. do 2023. imali drugi najbrži gospodarski rast u EU-u (odmah nakon Irske). HDZ-ovci će se, kao premijer Plenković nekidan na saborskom "aktualcu", pohvaliti da je za vrijeme SDP-ove koalicijske vlade prosječna plaća rasla 24, a za HDZ-ove vladavine za 430 eura, ili 18 puta više. Sa 749 eura iz 2016. na sadašnjih 1178 eura. Minimalac je, ukazat će vam "zajedničari", porastao sa SDP-ovih 414 na 840 eura bruto. Ili 103 posto. Nacionalna naknada za starije osobe podigla se na 150 eura, a mirovine u drugom mandatu Plenkovićeve Vlade za 34 posto.

---

image

Plenković će u kampanji nizati ekonomske brojke i inzistirati na dojmu sigurnosti 

Ranko šuvar/Cropix
---

Upravo je HDZ uveo neradne nedjelje, podsjetit će radnike. Zaposlenost nikad veća, nezaposlenost nikad manja. HDZ-ovci će vam se također pohvaliti i da smo ušli u 38 naprednih gospodarstava svijeta; da smo 18. globalna turistička destinacija. Inzistirajući na podcrtavanju dojma stabilnosti, sigurnosti i kontinuiteta, u HDZ-u će vam s ponosom reći da je Vlada svojim paketima pomoći vrijednim više od 7,2 milijarde eura te odlukama o ograničavanju cijena i drugim mjerama zaštitila standard građana. A na čestu tezu da je rast inflacije "pojeo rast plaća" uzvratit će podatkom da je od studenoga 2022. do studenoga 2023. inflacija porasla za 4,7 posto, dok je prosječna neto plaća u istom razdoblju rasla za 14,6 posto.

Dakle, jasno je na čemu će se temeljiti kampanja HDZ-a: na tvrdnjama da su ispunili, pa i premašili, neka obećanja iz programa "Sigurna Hrvatska" s prošlih izbora.

"Jahat" će na agendi da upravo njihov ostanak na vlasti jamči stabilnost u svakom smislu. A onda će, nekako s proljeća, iz Francuske stići i četiri borbena zrakoplova Rafale, koji bi trebali razbuktati nacionalni ponos...

Sabor do ožujka, i gotovo...

"Mi smo ti koji rješavamo probleme", poručio je nekidan premijer iz Sabora. Istina, proizvode HDZ-ovci već dulje vrijeme na svim razinama i brojne afere, ali očito je procjena u vrhu stranke da im sve afere (od lokalnih šerifa do ministara) ipak ne škode toliko da bi zasjenile pohvalne makroekonomske rezultate. Isto vrijedi i za svijest da se Plenković, iako premijer u dva mandata, ipak nije upustio u velike, sistemske reforme državnih sustava. Dakle, dragi birači, itekako je moguće da će, primjerice, Gordan Grlić Radman imati još koju godinu da se, iz fotelje ministra, sjeti unijeti možda još neku "zaboravljenu", ali nezanemarivu dobit u svoju imovinsku karticu... I nikom ništa. Uostalom, kao da je bitno tko je ministar kad ih promijeniš ravno 30!

A kad će ti toliko spominjani parlamentarni izbori? U HDZ-u se, kako doznajemo, ponašaju kao da će Sabor biti raspušten već u ožujku. Podignuli su – kao uostalom i u vodećim oporbenim strankama – radnu temperaturu logistike i stranačkih pozadinaca na svim razinama, ali logično zadržavaju pravo (kao ono kad HRT istakne napomenu o pravu na izmjenu najavljenog televizijskog programa) da o raspuštanju Sabora i pokretanju procesa za raspisivanje izbora sami odluče, ovisno o procjeni kad će im to najviše odgovarati. Dakle, sve opcije su u ovom trenutku otvorene, doslovno u duhu one Jandrokovićeve izjave: "Izbori će biti negdje u drugom ili trećem tromjesečju ove godine, kad se donese politička odluka."

---

image

Nekarizmatični Peđa Grbin se nije nametnuo kao vođa oporbe
 

Damir Krajač/Cropix
---

Što u međuvremenu radi oporba? Po rejtingu vodeća oporbena stranka, SDP, vodi svoju (pred)kampanju pod egidom "Borba za dostojanstvo", a ako za nju niste dosad čuli, to je zato što je zastire sjena neuvjerljivosti nekarizmatičnog stranačkog šefa Peđe Grbina. SDP-ovci uglavnom djeluju kao da tu kampanju – odrađuju. I to birači očito "prepoznaju".

Mostovci se i dalje "nabacuju" zvučnim riječima i aferama, vabe prosvjedne birače, pa onda malo taktički desničare (Buljeve naoružane seoske straže), dok je Možemo još uvijek u kategoriji "puno htjeli, puno započeli" i daleko od uzleta na nacionalnoj razini.

I zato se logično nameće pitanje: kako to da stranke koje bi trebale biti alternativa HDZ-u ne uspijevaju pridobiti "neodlučne" na svoju stranu, nego postotak takvih još i raste? A to je zapravo pljuska upravo oporbi!

Ispada da ih birači očito ne percipiraju kao dovoljno uvjerljive i kvalitetne opcije koje bi mogle učiniti Hrvatsku boljom i poželjnijom za život (znaju li iseljeni Hrvati s početka teksta nešto o rezultatima predstojećih izbora što mi "ovdašnji" ne znamo?!). Unatoč svim povicima o korupciji u Vladi, brojnim HDZ-ovskim ministarskim i drugim aferama na kojima oporba inzistira u javnom prostoru, "neodlučni" ih baš nešto i ne "zarezuju".

A neodlučnih - more...

Naime, po zasad posljednjem objavljenom Crobarometru, broj "neodlučnih" dosegnuo je rekordnih 19,7 posto! A oni koji ponavljaju tezu da bi upravo "neodlučni" mogli odlučiti izbore – jer svi znaju da niska izlaznost i D‘Hondtova metoda preračunavanja glasova u mandate ide u prilog HDZ-u – zanemaruju jednu važnu pretpostavku. Ona glasi otprilike ovako: Nema nikakvog jamstva da bi svi "neodlučni" glasali za jednu oporbenu stranku (a znamo da zasad nema velike koalicije na obzoru!), što bi srušilo računice da je ključ za uspjeh oporbe samo u nagovaranju "neodlučnih" da iziđu na birališta. Lako je moguće da bi se i ti glasovi – raspršili.

Studije izborne apstinencije u Hrvatskoj utvrdile su postojanje dviju skupina: prvu čine birači koji su nezainteresirani za politiku ili jednostavno ne vjeruju da izlaskom na izbore mogu mijenjati politiku. Drugu skupinu čine birači koji su nezadovoljni stanjem u državi, načinom funkcioniranja demokracije i djelovanjem političke elite na vlasti.

---

image

Politolog Andrija Henjak navodi da se nezadovoljne stanjem u zemlji može ‘mobilizirati porukama novih političkih aktera koji traže promjenu modela politike i smjenu političkih elita‘

Ranko Šuvar/Cropix
---

Andrija Henjak, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u svom članku o izbornoj participaciji i potpori novim strankama u Hrvatskoj (objavljen u Analima Hrvatskog politološkog društva) zaključuje da se ove drugospomenute može "mobilizirati porukama novih političkih aktera koji traže promjenu modela politike i smjenu političkih elita".

Iako je potpora novim strankama (Most, Živi zid, Pametno...) značajno porasla na redovnim izborima 2015. i na izvanrednim 2016. godine, dok su istodobno etablirane, "stare" stranke ljevice i desnice pale na najnižu razinu ikad, ispitivanja javnog mnijenja posljednjih mjeseci nedvosmisleno sugeriraju da ćemo još pričekati potpuno stasavanje generacije birača koji će potpuno dokinuti stranački duopol HDZ-SDP i biti značajno manje ideološki i vrijednosno polarizirani nego što je to dosad bio slučaj.

Po spomenutom Crobarometru, HDZ je na 28,2 posto sigurnih i vjerojatnih birača. SDP je i dalje drugi s 12,9 posto. I onda slijedi borba za treće mjesto između Domovinskog pokreta (8,4 posto), Mosta (7,5 posto) i platforme Možemo (6,8 posto).

Pri čemu valja istaknuti da je oporba tragikomično razjedinjena: SDP je htio s Možemo, ovi su im svisoka ponudili tek "točkastu" postizbornu suradnju; Most se više ili manje otvoreno nudio svima, ali Možemo ne želi ni čuti za njih; Domovinski pokret je ionako još otprije "rezervna" HDZ-ova opcija za sastavljanje većine, i to pod egidom "ako baš ne bude druge"...

Kako sad stvari stoje, pred nama su parlamentarni izbori kakve smo već vidjeli. Prije četiri godine.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir KrajaČ/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko šuvar/Cropix Damir Krajač/Cropix
Ranko Šuvar/Cropix

Politolog Andrija Henjak navodi da se nezadovoljne stanjem u zemlji može ‘mobilizirati porukama novih političkih aktera koji traže promjenu modela politike i smjenu političkih elita‘

Ranko šuvar/Cropix

Plenković će u kampanji nizati ekonomske brojke i inzistirati na dojmu sigurnosti 

Damir Krajač/Cropix

Nekarizmatični Peđa Grbin se nije nametnuo kao vođa oporbe
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/jesu-li-vladajuci-spremniji-za-izbore-od-razjedinjene-oporbe-ili-sto-ce-hdz-u-kampanja-pored-ovakve-oporbe-1356796 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e4707a04d4bc3201b5a891242e0d35a85a01572 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HDZ-u+i+ne+treba+kampanja+pored+ovakve+oporbe%3A+Grli%C4%87+Radman+jo%C5%A1+%C4%87e+koju+godinu+na+miru+dopunjavati+imovinsku+karticu+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fjesu-li-vladajuci-spremniji-za-izbore-od-razjedinjene-oporbe-ili-sto-ce-hdz-u-kampanja-pored-ovakve-oporbe-1356796 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fjesu-li-vladajuci-spremniji-za-izbore-od-razjedinjene-oporbe-ili-sto-ce-hdz-u-kampanja-pored-ovakve-oporbe-1356796 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbori se bliže... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikaizbori se bliže...

HDZ-u i ne treba kampanja pored ovakve oporbe: Grlić Radman još će koju godinu na miru dopunjavati imovinsku karticu

Piše Hrvoje Prnjak
19. siječnja 2024. - 17:48

Sjećate li se možda demografske mjere "Biram Hrvatsku – mobilnost radne snage", o kojoj se prije dvije godine trubilo na sve strane?

Ta je mjera, barem se tako planiralo, uz pomoć poticaja za samozapošljavanje trebala vratiti barem oko 4000 Hrvata iz inozemstva i povećati mobilnost unutar same Lijepe naše. I kakvi su rezultati? Stiglo je svega 447 zahtjeva, a od 327 odobrenih (podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s početka prosinca 2023.), njih 275 podnijeli su ljudi koji su se htjeli vratiti u domovinu. Toliko je, eto, današnja Hrvatska privlačna iseljenim Hrvatima. Istodobno, državu je u prvoj godini mjere "Biram Hrvatsku" napustilo tek nešto manje od 50 tisuća ljudi...

No dobar broj njih i dalje ima biračko bravo! I možda će u superizbornoj godini dati nekome svoj gl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:41