StoryEditorOCM
PolitikaPITANJE ZA PREMIJERA

Bespravna gradnja, tri rješenja o rušenju, ovrha i na kraju kazneni postupak. Što se čeka sa smjenom Frane Barbarića?

Piše Davor krile
2. prosinca 2023. - 14:39

‘Šjor Frane, brani!‘ - poručio je Duje u mitskoj sceni u Velome mistu slici cara Franje Josipa u praškoj kafani Kod Fleka. Udarac prvim Hajdukovim balunom u kvadar s carevim likom bio je neobranjiv, a Duje i drugovi ubrzo su, kao što znamo, završili u pržunu.

Šjor Frane Barbarić, potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a i predsjednik uprave HEP-a, u aktualnoj nam državi ima puno jaču režimsku zaštitu od svojedobnog austrougarskog cara. Nakon što je na Hvaru bespravno sagradio vilu s bazenom u zaštićenom obalnom pojasu, oglušio se na niz rješenja građevinskih inspektora o njezinu rušenju i rutinski ignorirao tri novčane kazne u ukupnom iznosu od 30 tisuća eura, dobio je nedavno za bonus od voljene države i pokrenuti ovršni postupak. Svoju uzornu biografiju potom je ukrasio i kaznenom prijavom te mu je u Državnom odvjetništvu u završnoj fazi podizanje optužnice na temelju koje može biti osuđen i na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Kazneni zakon u glavi dvadeset koja obuhvaća kaznena djela protiv okoliša predviđa, naime, djelo protupravne gradnje za koje je predviđen zatvor od šest mjeseci do pet godina.

image


Bespravno izgradjena kuca sefa HEP-a Frane Barbarića
 

Ante Cizmic/

Sve te činjenice i postupci državnih institucija previše se, međutim, i dalje ne dotiču Barbarića, državnog uhljeba br. 1 s čak 63 prijavljene nekretnine u službenoj imovinskoj kartici. Maneken zemlje podobnosti, zemljak i stranački kolega aktualnoga premijera Andreja Plenkovića prkosi svim hrvatskim zakonima i pravosudnim naporima, prkosi temeljnoj političkoj gravitaciji, pa i ultimativnoj predizbornoj logici koja nalaže hitru kontrolu svake moguće iskrsle štete. Usprkos svim notornim grijesima i dalje je čvrsto zaključan i u stranačkoj i u direktorskoj fotelji glavne državne elektroenergetske tvrtke.

image

Šef HEP-a i potpredsjednik gradskog HDZ-a na zagrebačkoj špici

Josip Moler/Cropix

A nije Frane Barbarić dosad samo kršio zakon i nanosio štetu javnom interesu u svojoj privatnoj, graditeljskoj, sferi. Nema tome ni pola godine da je HEP pod njegovim mudrim vrhovništvom u čuvenoj aferi ‘Plin za cent‘ oštećen za više od 12 milijuna eura. Koje će kroz svoje račune najvjerojatnije morati naposljetku namiriti hrvatski građani, a tko drugi. Prirodni plin proizveden na hrvatskim nalazištima prodavali su znatno ispod nabavne cijene, a u jednoj od najštetnijih transakcija čak za samo 1 eurocent po MWh. Većina plina kojega je HEP skupo plaćao a prodavao bagatelno završila je kod Prvog plinarskog društva (PPD) i najbogatijeg hrvatskog poduzetnika Pavla Vujnovca. Koji sada, kakve li samo slučajnosti, voljom vlade Andreja Plenkovića postaje novodobni Ivica Todorić i za male novce i novi veliki popust kupuje cijelu Fortenova grupu, nekadašnji Agrokor.

image

Kacige neće obojici politički sačuvati glave

Luka Gerlanc/Cropix

Kakvu je sankciju Frane Barbarić pretrpio u HEP-u zbog tamošnje višemilijunske štete? Zna se: dosad apsolutno nikakvu. Buletu je hitro platio samo onaj koji je javnost i institucije upozorio na štetu: bivši šef HROTE-e Boris Abramović. Plenkovićeva Vlada promptno ga je smijenila čim je o gubicima alarmirao one koje je to morao po svojoj radnoj dužnosti.

Zašto je, štono bi rekli jezični romantičari, tome tako? Na to pitanje ne zna odgovor baš svatko. Šef HEP-a i drugi čovjek zagrebačkog HDZ-a s premijerom navodno dijeli još mnoge dobro čuvane tajne. Kako ih dobro čuvaju i on i premijer javnost je za iste posve uskraćena, te prepuštena s vremena na vrijeme o istima slušati samo ono što okolo šire opozicijske političke grupacije. Najglasniji i najrječitiji su u ovoj temi ljudi iz Mosta s kojima je Plenkovićev HDZ nekad koalirao i dijelio vlast, pa valjda o svemu nekog vraga i znaju.

A oni uglas govore kako je Frane Barbarić zaštićen od političke odgovornosti temeljem kodeksa tzv. ‘hvarskog energetskog kartela‘. U ovoj neformalnoj zemljačko-političkoj grupaciji su navodno sam premijer, šef HEP-a, državni tajnik za energetiku Ivo Milatić i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić. Tjednik Nacional svojedobno je pisao o znakovitoj poluprijetećoj Barbarićevoj poruci samome Plenkoviću na jednome sastanku povodom tzv. ‘Plinske afere‘: ‘Ako ja počnem pričati, mi bi mogli kartati skupa sljedećih deset godina‘... Navodno se premijer dugog jezika svojega zemljaka prilično plaši i zato oklijeva s radikalnijim potezima u njegovu smjeru.

image

Premijera čekaju zavičajni ‘bolni rezovi‘

Ranko Suvar/Cropix

Svojedobno je o štetnim postupcima Frane Barbarića za HDZ u cjelini jasno i glasno bio progovorio i zamjenik predsjednika stožerne stranke te bivši osječki župan Ivan Anušić. ‘Čovjek koji je na tako bitnoj i jakoj poziciji ne smije sebi dopustiti da gradi kuću ilegalno‘, upozorio je Anušić u izjavi za televiziju. Na pitanje hoće li afere INA i HEP štetiti HDZ-u na izborima, Anušić je tad kazao da ima isti odgovor kao i na kugu: ‘Ne samo afera HEP, nego i sve afere u političkom smislu su nešto najgore što se može dogoditi jednoj stranci.‘

Pozvao je i ‘onoga koji odlučuje o kadrovima u vladi‘ na bezodvlačno i nužno djelovanje u slučaju Barbarić. No, nakon što je nedavno naglo uskočio u fotelju ministra obrane, Ivan Anušić je o Frani Barbariću jednako naglo zanijemio. Dao je samo izjavu kako mu je premijer o toj temi ‘objasnio mnoge stvari‘. Mnogi smatraju da je Andrej Plenković Ivana Anušića i uskrisio na ministarsku i poziciju potpredsjednika Vlade samo kako bi ga ušutkao u unutarstranačkom i kritičarskom smislu.

image

Ivanu Anušiću usta su zatvorena ministarskom foteljom

Sasa Buric/Cropix

Ali, koliko god prezao od nužnih i logičnih konzekvenci, čini se da ususret izborima Andrej Plenković ipak neće uspjeti dulje izbjegavati ‘bolne rezove‘, pa makar se i doživotno zamjerio Frani Barbariću. ‘Šjor Frane‘ se dosad uopće nije morao sam od ničega braniti: umjesto njega sve je lopte i udarce u škinu požrtvovno primao premijer.

Barbarićevo ime je, međutim, postalo crvena krpa za birače, a on živi sinonim za politički zaštićenog krnju, premda je odavno zreo za smjenu i ritualno spaljivanje. Ako u roku od osam dana ne krene sam u rušenje bespravno izgrađene hvarske vile u obalnome pojasu, država će je sama morati početi rušiti. Eto još jednog spektakla za oporbene oči i uši uoči Božića i uoči zahuktavanja neformalne parlamentarne kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 01:30