StoryEditor
Hrvatskastegovni postupak

Zbog seksualnog uznemiravanja za kojeg ga je prijavilo dvanaest studentica, dekan zagrebačke Veterine optuženom profesoru dao otkaz

Piše PSD
21. srpnja 2021. - 21:46

Dekan Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Nenad Turk dao je otkaz profesoru kojeg je zbog seksualnog uznemiravanja prijavilo ukupno dvanaest studentica, donosi Telegram.

Odlukom dekana, u siječnju je protiv profesora pokrenut stegovni postupak te je udaljen s radnog mjesta. Sredinom svibnja Stegovno povjerenstvo Veterine zaključilo je kako je profesor “napravio tešku povredu radne dužnosti i protuzakonitim djelovanjem narušio ugled Fakulteta“.

Povjerenstvo je profesoru izreklo stegovnu mjeru otkaza ugovora o radu, a u daljnjem su postupku konzultirani Etičko povjerenstvo Veterinarskog fakulteta i Sindikalna podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

 - Etičko povjerenstvo u lipnju je dalo mišljenje u kojemu zaključuje da sporno postupanje prijavljenog profesora nije bilo u skladu s načelima Etičkog kodeksa, odnosno da je utvrđeno postojanje elemenata seksualnog uznemiravanja i kršenje članka 12 stavak 1 Etičkog kodeksa-  objasnili su im iz uprave Veterinarskog fakulteta. Na toj je osnovi dekan Turk je donio odluku o otkazu ugovora o radu.

S odlukom se usuglasila i Sindikalna podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, sve u skladu s Pravilnikom o radu Veterinarskog fakulteta.

Podsjetimo, profesor je prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja i vrijeđanja studentica u razdoblju od 2008. do 2019. godine. Studentice su prvi put pokušale prijaviti profesora još 2018., ali bez uspjeha. Dekan Turk za Telegram je objasnio kako nije mogao dalje postupati na temelju spomenute prijave budući da je ona bila neslužbena. Nakon što je upozorio profesora na ponašanje, postignut je kontraefekt te je neprikladno ponašanje kulminiralo.

S Veterinarskog fakulteta ističu da je u međuvremenu nadograđen sustav prijavljivanja kako u budućnosti ne bi bilo sličnih ekscesa. Studentima su danas na raspolaganju Ured za studente i imenovane povjerljive osobe za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti, a od veljače i Ured za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje gdje studenti mogu potražiti pomoć stručne osobe.

- Osim individualnih razgovora sa studentima, organiziran je i ciklus radionica osobnog i profesionalnog razvoja te razvoja tzv. životnih vještina na kojima se studenti upućuju kako se nositi sa strahovima i anksioznošću te različitim problemima s kojima se tijekom studiranja susreću. Radionice i individualni razgovori usmjereni su na jačanje kapaciteta studenata da se nose s problemima i za vrijeme studiranja i kasnije, pri traženju posla i razvoju karijere- zaključuju s Veterinarskog fakulteta za Telegram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 10:29