StoryEditorOCM
Hrvatskakasniji početak

Zadnji tjedni nastave bili su iznimno naporni: pokrenuta je inicijativa za odgodom početka nastave u rujnu!

Piše Vijesti sd
4. srpnja 2024. - 07:52

Sljedeća školska godina počinje 2. rujna, a ovih se dana ponovno raspravlja o odgodi. Pokrenuta je inicijativa za odgodom početka nastave prenosi HRT, jer, kako se navodi, početkom rujna još uvijek je jako vruće, a i turistička sezona još traje.

Ideju o kasnijem početku školske godine podupiru primorske županije jer je učenicima teško sjediti u učionicama koje većinom, nisu klimatizirane. Zadarski ravnatelji podržavaju prijedlog ako se ukinu zimski praznici u veljači.

- Što se tiče uvjeta u školama i s obzirom na to da većina učionica u našem gradu nisu klimatizirane, bilo bi dobro da nastava krene što kasnije, a da što prije završi, kaže Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Š. K. Benje.

- Podržavam ideju da nastava počne kasnije u rujnu. Međutim, ono što držim još većim problemom i na što bih htjela skrenuti pozornost je da nastava posljednjih godina završava dosta kasno. Moram priznati da su zadnja dva tjedna bila iznimno naporna, kako za učenike, tako i za učitelje, govori Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića.

image
Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

- Ja sam u svojoj školi provela kroz nastavničko vijeće anketu i velik dio profesora se složio da bi bilo dobro da se odgodi početak školske godine, kaže Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Učenicima i profesorima zbog velikih vrućina sve je teže raditi i tijekom lipnja, a školska godina završava u drugoj polovici mjeseca.

- Smatram da bismo trebali razmišljati u smjeru da nastava završi ranije i da počne kasnije kako bi taj nastavni proces bio što kvalitetniji. Imamo zaista dosta praznika tijekom godine pa mislim da se to može korigirati, ističe Matešić za HRT.

Na prošlotjednoj Županijskoj skupštini, zadarski župan izjavio je kako će podržati ovu inicijativu, iako konačnu odluku donosi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2024 07:58