stdClass Object ( [id] => 1369083 [title] => Vojni rok u više termina tijekom godine? Budući studenti zabrinuti hoće li izgubiti godinu, evo što poručuju mjerodavni [alias] => vojni-rok-u-vise-termina-tijekom-godine-buduci-studenti-zabrinuti-hoce-li-izgubiti-godinu-evo-sto-porucuju-mjerodavni [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hoće li se budući obvezni vojni rok za mladiće starije od 18 godina organizirati samo u jednom ili više termina u jednoj godini?

Što će biti s mladima koji upišu fakultete, a termini odsluženja vojnog roka poklope se s izvedbom redovite nastave i ispita? Hoće li ročnici iz vojarni ići izravno na ispite državne mature i kako će se, i kada, u tom slučaju pripremati za maturu?

Mogu li računati na to da će im njihovi profesori na fakultetima opravdati izostanak na obveznim vježbama i predavanjima zbog boravka na vojnom osposobljavanju? Hoće li, ako se ne pronađu fleksibilnija rješenja, mladići obveznici vojnog roka morati ići godinu dana kasnije na fakultet od djevojaka iz iste generacije?

Godišnje 17.000 vojnika

Niz je ovakvih i sličnih pitanja otvorila mogućnost povratka obveznog vojnog roka za mladiće starije od 18 godina, eksplozivna tema koja ne prestaje izazivati interes javnosti otkad je stigla "u eter". Premda njezini konkretni obrisi, organizacija, rokovi i drugi bitni detalji još nisu do kraja službeno ni definirani ni predstavljeni, ono što je dospjelo do medija kaže kako je plan MORH-a i Glavnog stožera OSRH da to obvezno temeljito vojno osposobljavanje traje tri mjeseca, da obveznici budu svi mladići s napunjenih 18 godina, dok bi djevojke išle dragovoljno, te da bi za to svaki mjesec dobivali naknadu od 700 eura, a vrijeme provedeno na takvoj obuci ulazilo bi u radni staž.

Računa se da će godišnje u tome sudjelovati oko 17.000 mladića, od kojih bi se oko 15 tisuća moglo uključiti u vojno osposobljavanje dok bi ostali zbog priziva savjesti mogli odslužiti civilni vojni rok. Premijer Andrej Plenković također je nedavno kazao kako su od MORH-a i ministra obrane te ostalih stručnjaka koji u tome sudjeluju zatražili da pripreme različite modele provedbe vojne obuke, a javnost će također biti uključena u izradu konačnog prijedloga putem javne rasprave (e-savjetovanja).

Iako, dakle, još ne znamo kako će na kraju konkretno rješenje o provedbi obveznog vojnog roka izgledati, sam pogled na školski kalendar, kalendar provedbe državne mature, upisa na fakultete i organizaciju akademske godine sugerira kako će trebati dosta vještine da se termin(i) služenja vojnog roka u njih uklope na način da ti mladići, završeni srednjoškolci, ni na koji način ne budu prikraćeni ni za jedan segment obrazovanja.

Nakon "zamrzavanja" služenja vojnog roka 2008. godine, podsjetimo, u školskoj godini 2009./2010. u hrvatski je obrazovni sustav uvedena novina, i to državna matura bez čijeg uspješnog polaganja nema upisa na fakultete. Prema dosadašnjim školskim kalendarima, nastavna godina za maturante - koji bi, kako sada stvari stoje, po završetku srednje škole trebali bili obveznici odsluženja vojnog roka - završava obično u drugoj polovici svibnja, nakon toga u lipnju slijedi ljetni rok državne mature, a već duboko u srpnju (u drugoj polovici) i upisi na fakultete.

Što s ponovljenom maturom?

Početak tromjesečne vojne obuke eventualno bi tako mogao pasti 1. kolovoza. Ali, u tom bi slučaju mladići koji upišu fakultet "izvisili" jedan mjesec na fakultetu jer bi obuka onda zahvatila i listopad, a akademska godina obično počinje 1. listopada. Osim toga, kolovoz je i vrijeme velikih vrućina, a koliko dosad znamo, neke od vojarni u koje bi se ti momci trebali "useliti" na tri mjeseca nalaze se, osim u kontinentalnima Bjelovaru i Požegi, još i u Puli te Sinju.

Nadalje, što će onda biti s onima koji padnu maturu ili žele popraviti ocjenu na jesenskom roku državne mature, koji obično pada krajem kolovoza i početkom rujna, a upisi na fakultete u tom roku u drugoj su polovici devetog mjeseca?

Ako se, pak, vojni rok održava u zimskom razdoblju, između dva fakultetska semestra, opet će se nešto morati "odrezati" od predavanja i izlaska na ispite.

Sve to, naravno, govorimo pod pretpostavkom da je plan mjerodavnih da nijedan mladić (ili djevojka ako to poželi) zbog služenja vojnog roka ne izgubi godinu fakulteta, odnosno da se izbjegne scenarij, kako je to nekad bilo, da muškarci iste generacije na fakultet idu godinu dana kasnije od djevojaka.

Takvu opciju ne žele ni u akademskoj zajednici, premda u ovom trenutku, barem koliko smo mogli doznati, nitko od službenih "civilnih" predstavnika iz akademske zajednice, kao ni njihovih službenih tijela, poput Rektorskog zbora, ne sudjeluje u izradi prijedloga i modela služenja obveznog vojnog roka.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ministra Radovana Fuchsa nisu nam odgovorili jesu li oni, odnosno njihovi predstavnici, uključeni u formiranje prijedloga obveznog vojnog osposobljavanja, ali čvrsto jamče:

- Obvezno služenje vojnog roka neće utjecati na polaganje državne mature niti na redovito pohađanje fakultetske nastave - kratko su odgovorili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš upit, ne predočivši nijedan prijedlog eventualnog modela prema kojemu bi u istoj (akademskoj) godini bilo moguće pohađati i redoviti studij i vojnu obvezu. Tek su nas uputili - "za ostale informacije molimo Vas da kontaktirate Ministarstvo obrane RH".

U korist studenata

Aktualni predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, također je uvjeren da će mjerodavni pronaći optimalno rješenje da se obvezni vojni rok uklopi u akademski i školski kalendar i da mladići ne gube godinu fakulteta zbog ove obveze.

- Rektorski zbor o ovoj temi još nije raspravljao i nemamo saznanja u kojem se smjeru ide. Svakako ćemo o tome dati svoje mišljenje kada bude objavljen nacrt odluke. Ne mogu, dakle, govoriti o konkretnim rješenjima jer ih nisam vidio, ali načelno mogu reći da bi se možda moglo razmišljati o više termina služenja vojnog roka, barem ljetnom i zimskom - ističe rektor Ljutić.

---

image

Dr. Dragan Ljutić 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Također, ne vidi opasnost da bi zbog tri mjeseca služenja vojnog roka studentima trebala biti ugrožena čitava godina studiranja.

- To bih očekivao kada bi vojni rok trajao godinu dana, ali ovako ne. Ponavljam, nikakvo detaljno rješenje nismo vidjeli, ali kao akademska zajednica potrudit ćemo se maksimalno izaći u susret studentima - poručuje rektor Ljutić.

Dr. Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost sa Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman", također ističe kako ne sudjeluje u izradi prijedloga modela odsluženja obveznog vojnog roka. Slaže se kako bi trebalo razmisliti o nekoliko termina tijekom godine za vojno osposobljavanje.

- Točnije, trebalo bi definirati načela prema kojima će se pozivati određeni ročnici u određenom terminu, na primjer, ovisno o tome kada je netko položio državnu maturu ili upisao fakultet - ističe dr. sc. Gordan Akrap. Ne idu svi završeni srednjoškolci na fakultet, dodaje, ne moraju svi mladi u isto vrijeme ići na služenje vojnog roka.

---

image

Dr. Gordan Akrap 

Božidar Vukičević/Cropix
---

- I sustavu je lakše provesti osposobljavanje u dvije ili tri smjene, a ne jednom godišnje kada bi se odjednom imalo opterećenje od oko 15 tisuća mladih. Na taj se način i financijski teret može ravnomjernije rasporediti - ističe dr. sc. Akrap, koji također smatra da će određene prilagodbe biti potrebne i u akademskom svijetu.

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu državne mature, ističe kako u svakom slučaju ne postoji mogućnost da se datumi državne mature prilagođavaju terminima vojnog roka.

Nemogući kalendar

- To je u ovoj postojećoj situaciji i kalendaru nemoguće. To bi značilo promjenu završetka nastavne godine za maturante, koja je obično u drugoj polovici svibnja, kao i datuma upisa na fakultete, što mi se sada čini neizvedivim.

Ne čini mi se mogućim ni da služenje vojnog roka počne prije 1. kolovoza, ali onda bi datum početka akademske godine trebalo pomaknuti na 1. studenog kako ti mladići ne bi gubili ništa od predavanja i vježbi.

Naravno, dok ne vidimo službene prijedloge o vojnom roku, teško je donositi bilo kakve zaključke - kaže Filipović.

---

image

Vinko Filipović

Željko Puhovski/Cropix
---

Na pitanje čini li mu se izvjesnim da bi u nekoj varijanti ročnici s obuke mogli izravno dolaziti na polaganje ispita na fakultetima, odgovara:

- Ne bih se upuštao u te zaključke. Međutim, sjetite se kako smo prije dvije godine imali maturanta torcidaša koji je na ispite državne mature doveden iz istražnog zatvora, gdje je završio nakon sukoba Torcide i policije - podsjetio je na ovu zanimljivu epizodu čelni čovjek NCVVO-a.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => eksplozivna tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => eksplozivna tema 2 0 8343 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-01 14:49:23 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-03 18:35:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-03 18:34:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vojni rok u više termina tijekom godine? Budući studenti zabrinuti hoće li izgubiti godinu, evo što poručuju mjerodavni page_title=Vojni rok u više termina tijekom godine? Budući studenti zabrinuti hoće li izgubiti godinu, evo što poručuju mjerodavni [metakey] => vojni rok [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/01\/23447463.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26440228.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/23463453.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/25253567.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Danijel Soldo\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Neko\u0107 su mladi\u0107i zbog vojnog roka upisivali fakultete godinu kasnije od djevojaka<\/p>","

Dr. Dragan Ljuti\u0107\u00a0<\/p>","

Dr. Gordan Akrap\u00a0<\/p>","

Vinko Filipovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"652x326","hd_23447463_1920.jpg":"1920x1080","k_23447463_1280.jpg":"1280x1280","k_23447463_1024.jpg":"1024x1024","k_23447463_640.jpg":"640x640","k_23447463_480.jpg":"480x480","k_23447463_340.jpg":"340x340","k_23447463_220.jpg":"220x220","o_23447463_1280.jpg":"1280x640","o_23447463_1024.jpg":"1024x512","o_23447463_640.jpg":"640x320","o_23447463_480.jpg":"480x240","o_23447463_340.jpg":"340x170","o_23447463_220.jpg":"220x110","h_23447463_1280.jpg":"1280x854","h_23447463_1024.jpg":"1024x683","h_23447463_640.jpg":"640x427","h_23447463_480.jpg":"480x320","h_23447463_340.jpg":"340x227","h_23447463_220.jpg":"220x147","pp_23447463_1280.jpg":"1280x1628","pp_23447463_1024.jpg":"1024x1303","pp_23447463_640.jpg":"640x814","pp_23447463_480.jpg":"480x611","pp_23447463_340.jpg":"340x432","pp_23447463_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1173","hd_26440228_1920.jpg":"1920x1080","k_26440228_1280.jpg":"1280x1280","k_26440228_1024.jpg":"1024x1024","k_26440228_640.jpg":"640x640","k_26440228_480.jpg":"480x480","k_26440228_340.jpg":"340x340","k_26440228_220.jpg":"220x220","o_26440228_1280.jpg":"1280x782","o_26440228_1024.jpg":"1024x625","o_26440228_640.jpg":"640x391","o_26440228_480.jpg":"480x293","o_26440228_340.jpg":"340x207","o_26440228_220.jpg":"220x134","h_26440228_1280.jpg":"1280x854","h_26440228_1024.jpg":"1024x683","h_26440228_640.jpg":"640x427","h_26440228_480.jpg":"480x320","h_26440228_340.jpg":"340x227","h_26440228_220.jpg":"220x147","pp_26440228_1280.jpg":"1280x1628","pp_26440228_1024.jpg":"1024x1303","pp_26440228_640.jpg":"640x814","pp_26440228_480.jpg":"480x611","pp_26440228_340.jpg":"340x432","pp_26440228_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1407","hd_23463453_1920.jpg":"1920x1080","k_23463453_1280.jpg":"1280x1280","k_23463453_1024.jpg":"1024x1024","k_23463453_640.jpg":"640x640","k_23463453_480.jpg":"480x480","k_23463453_340.jpg":"340x340","k_23463453_220.jpg":"220x220","o_23463453_1280.jpg":"1280x938","o_23463453_1024.jpg":"1024x750","o_23463453_640.jpg":"640x469","o_23463453_480.jpg":"480x351","o_23463453_340.jpg":"340x249","o_23463453_220.jpg":"220x161","h_23463453_1280.jpg":"1280x854","h_23463453_1024.jpg":"1024x683","h_23463453_640.jpg":"640x427","h_23463453_480.jpg":"480x320","h_23463453_340.jpg":"340x227","h_23463453_220.jpg":"220x147","pp_23463453_1280.jpg":"1280x1628","pp_23463453_1024.jpg":"1024x1303","pp_23463453_640.jpg":"640x814","pp_23463453_480.jpg":"480x611","pp_23463453_340.jpg":"340x432","pp_23463453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25253567_1920.jpg":"1920x1080","k_25253567_1280.jpg":"1280x1280","k_25253567_1024.jpg":"1024x1024","k_25253567_640.jpg":"640x640","k_25253567_480.jpg":"480x480","k_25253567_340.jpg":"340x340","k_25253567_220.jpg":"220x220","o_25253567_1280.jpg":"1280x853","o_25253567_1024.jpg":"1024x682","o_25253567_640.jpg":"640x426","o_25253567_480.jpg":"480x320","o_25253567_340.jpg":"340x226","o_25253567_220.jpg":"220x146","h_25253567_1280.jpg":"1280x854","h_25253567_1024.jpg":"1024x683","h_25253567_640.jpg":"640x427","h_25253567_480.jpg":"480x320","h_25253567_340.jpg":"340x227","h_25253567_220.jpg":"220x147","pp_25253567_1280.jpg":"1280x1628","pp_25253567_1024.jpg":"1024x1303","pp_25253567_640.jpg":"640x814","pp_25253567_480.jpg":"480x611","pp_25253567_340.jpg":"340x432","pp_25253567_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7902925 Threads: 1 Questions: 1649062954 Slow queries: 4901615 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111736051 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/vojni-rok-u-vise-termina-tijekom-godine-buduci-studenti-zabrinuti-hoce-li-izgubiti-godinu-evo-sto-porucuju-mjerodavni-1369083 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vojni-rok-u-vise-termina-tijekom-godine-buduci-studenti-zabrinuti-hoce-li-izgubiti-godinu-evo-sto-porucuju-mjerodavni-1369083?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289636 [name] => vojni rok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojni-rok [link] => /tag/vojni-rok ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => eksplozivna tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vojni rok u više termina tijekom godine? Budući studenti zabrinuti hoće li izgubiti godinu, evo što poručuju mjerodavni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/23447463.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Danijel Soldo/Cropix [mainImageDesc] =>

Nekoć su mladići zbog vojnog roka upisivali fakultete godinu kasnije od djevojaka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/23447463.jpg [title] =>

Nekoć su mladići zbog vojnog roka upisivali fakultete godinu kasnije od djevojaka

Danijel Soldo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26440228.jpg [title] =>

Dr. Dragan Ljutić 

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/23463453.jpg [title] =>

Dr. Gordan Akrap 

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/25253567.jpg [title] =>

Vinko Filipović

Željko Puhovski/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hoće li se budući obvezni vojni rok za mladiće starije od 18 godina organizirati samo u jednom ili više termina u jednoj godini?

Što će biti s mladima koji upišu fakultete, a termini odsluženja vojnog roka poklope se s izvedbom redovite nastave i ispita? Hoće li ročnici iz vojarni ići izravno na ispite državne mature i kako će se, i kada, u tom slučaju pripremati za maturu?

Mogu li računati na to da će im njihovi profesori na fakultetima opravdati izostanak na obveznim vježbama i predavanjima zbog boravka na vojnom osposobljavanju? Hoće li, ako se ne pronađu fleksibilnija rješenja, mladići obveznici vojnog roka morati ići godinu dana kasnije na fakultet od djevojaka iz iste generacije?

Godišnje 17.000 vojnika

Niz je ovakvih i sličnih pitanja otvorila mogućnost povratka obveznog vojnog roka za mladiće starije od 18 godina, eksplozivna tema koja ne prestaje izazivati interes javnosti otkad je stigla "u eter". Premda njezini konkretni obrisi, organizacija, rokovi i drugi bitni detalji još nisu do kraja službeno ni definirani ni predstavljeni, ono što je dospjelo do medija kaže kako je plan MORH-a i Glavnog stožera OSRH da to obvezno temeljito vojno osposobljavanje traje tri mjeseca, da obveznici budu svi mladići s napunjenih 18 godina, dok bi djevojke išle dragovoljno, te da bi za to svaki mjesec dobivali naknadu od 700 eura, a vrijeme provedeno na takvoj obuci ulazilo bi u radni staž.

Računa se da će godišnje u tome sudjelovati oko 17.000 mladića, od kojih bi se oko 15 tisuća moglo uključiti u vojno osposobljavanje dok bi ostali zbog priziva savjesti mogli odslužiti civilni vojni rok. Premijer Andrej Plenković također je nedavno kazao kako su od MORH-a i ministra obrane te ostalih stručnjaka koji u tome sudjeluju zatražili da pripreme različite modele provedbe vojne obuke, a javnost će također biti uključena u izradu konačnog prijedloga putem javne rasprave (e-savjetovanja).

Iako, dakle, još ne znamo kako će na kraju konkretno rješenje o provedbi obveznog vojnog roka izgledati, sam pogled na školski kalendar, kalendar provedbe državne mature, upisa na fakultete i organizaciju akademske godine sugerira kako će trebati dosta vještine da se termin(i) služenja vojnog roka u njih uklope na način da ti mladići, završeni srednjoškolci, ni na koji način ne budu prikraćeni ni za jedan segment obrazovanja.

Nakon "zamrzavanja" služenja vojnog roka 2008. godine, podsjetimo, u školskoj godini 2009./2010. u hrvatski je obrazovni sustav uvedena novina, i to državna matura bez čijeg uspješnog polaganja nema upisa na fakultete. Prema dosadašnjim školskim kalendarima, nastavna godina za maturante - koji bi, kako sada stvari stoje, po završetku srednje škole trebali bili obveznici odsluženja vojnog roka - završava obično u drugoj polovici svibnja, nakon toga u lipnju slijedi ljetni rok državne mature, a već duboko u srpnju (u drugoj polovici) i upisi na fakultete.

Što s ponovljenom maturom?

Početak tromjesečne vojne obuke eventualno bi tako mogao pasti 1. kolovoza. Ali, u tom bi slučaju mladići koji upišu fakultet "izvisili" jedan mjesec na fakultetu jer bi obuka onda zahvatila i listopad, a akademska godina obično počinje 1. listopada. Osim toga, kolovoz je i vrijeme velikih vrućina, a koliko dosad znamo, neke od vojarni u koje bi se ti momci trebali "useliti" na tri mjeseca nalaze se, osim u kontinentalnima Bjelovaru i Požegi, još i u Puli te Sinju.

Nadalje, što će onda biti s onima koji padnu maturu ili žele popraviti ocjenu na jesenskom roku državne mature, koji obično pada krajem kolovoza i početkom rujna, a upisi na fakultete u tom roku u drugoj su polovici devetog mjeseca?

Ako se, pak, vojni rok održava u zimskom razdoblju, između dva fakultetska semestra, opet će se nešto morati "odrezati" od predavanja i izlaska na ispite.

Sve to, naravno, govorimo pod pretpostavkom da je plan mjerodavnih da nijedan mladić (ili djevojka ako to poželi) zbog služenja vojnog roka ne izgubi godinu fakulteta, odnosno da se izbjegne scenarij, kako je to nekad bilo, da muškarci iste generacije na fakultet idu godinu dana kasnije od djevojaka.

Takvu opciju ne žele ni u akademskoj zajednici, premda u ovom trenutku, barem koliko smo mogli doznati, nitko od službenih "civilnih" predstavnika iz akademske zajednice, kao ni njihovih službenih tijela, poput Rektorskog zbora, ne sudjeluje u izradi prijedloga i modela služenja obveznog vojnog roka.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ministra Radovana Fuchsa nisu nam odgovorili jesu li oni, odnosno njihovi predstavnici, uključeni u formiranje prijedloga obveznog vojnog osposobljavanja, ali čvrsto jamče:

- Obvezno služenje vojnog roka neće utjecati na polaganje državne mature niti na redovito pohađanje fakultetske nastave - kratko su odgovorili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš upit, ne predočivši nijedan prijedlog eventualnog modela prema kojemu bi u istoj (akademskoj) godini bilo moguće pohađati i redoviti studij i vojnu obvezu. Tek su nas uputili - "za ostale informacije molimo Vas da kontaktirate Ministarstvo obrane RH".

U korist studenata

Aktualni predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, također je uvjeren da će mjerodavni pronaći optimalno rješenje da se obvezni vojni rok uklopi u akademski i školski kalendar i da mladići ne gube godinu fakulteta zbog ove obveze.

- Rektorski zbor o ovoj temi još nije raspravljao i nemamo saznanja u kojem se smjeru ide. Svakako ćemo o tome dati svoje mišljenje kada bude objavljen nacrt odluke. Ne mogu, dakle, govoriti o konkretnim rješenjima jer ih nisam vidio, ali načelno mogu reći da bi se možda moglo razmišljati o više termina služenja vojnog roka, barem ljetnom i zimskom - ističe rektor Ljutić.

---

image

Dr. Dragan Ljutić 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Također, ne vidi opasnost da bi zbog tri mjeseca služenja vojnog roka studentima trebala biti ugrožena čitava godina studiranja.

- To bih očekivao kada bi vojni rok trajao godinu dana, ali ovako ne. Ponavljam, nikakvo detaljno rješenje nismo vidjeli, ali kao akademska zajednica potrudit ćemo se maksimalno izaći u susret studentima - poručuje rektor Ljutić.

Dr. Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost sa Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman", također ističe kako ne sudjeluje u izradi prijedloga modela odsluženja obveznog vojnog roka. Slaže se kako bi trebalo razmisliti o nekoliko termina tijekom godine za vojno osposobljavanje.

- Točnije, trebalo bi definirati načela prema kojima će se pozivati određeni ročnici u određenom terminu, na primjer, ovisno o tome kada je netko položio državnu maturu ili upisao fakultet - ističe dr. sc. Gordan Akrap. Ne idu svi završeni srednjoškolci na fakultet, dodaje, ne moraju svi mladi u isto vrijeme ići na služenje vojnog roka.

---

image

Dr. Gordan Akrap 

Božidar Vukičević/Cropix
---

- I sustavu je lakše provesti osposobljavanje u dvije ili tri smjene, a ne jednom godišnje kada bi se odjednom imalo opterećenje od oko 15 tisuća mladih. Na taj se način i financijski teret može ravnomjernije rasporediti - ističe dr. sc. Akrap, koji također smatra da će određene prilagodbe biti potrebne i u akademskom svijetu.

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu državne mature, ističe kako u svakom slučaju ne postoji mogućnost da se datumi državne mature prilagođavaju terminima vojnog roka.

Nemogući kalendar

- To je u ovoj postojećoj situaciji i kalendaru nemoguće. To bi značilo promjenu završetka nastavne godine za maturante, koja je obično u drugoj polovici svibnja, kao i datuma upisa na fakultete, što mi se sada čini neizvedivim.

Ne čini mi se mogućim ni da služenje vojnog roka počne prije 1. kolovoza, ali onda bi datum početka akademske godine trebalo pomaknuti na 1. studenog kako ti mladići ne bi gubili ništa od predavanja i vježbi.

Naravno, dok ne vidimo službene prijedloge o vojnom roku, teško je donositi bilo kakve zaključke - kaže Filipović.

---

image

Vinko Filipović

Željko Puhovski/Cropix
---

Na pitanje čini li mu se izvjesnim da bi u nekoj varijanti ročnici s obuke mogli izravno dolaziti na polaganje ispita na fakultetima, odgovara:

- Ne bih se upuštao u te zaključke. Međutim, sjetite se kako smo prije dvije godine imali maturanta torcidaša koji je na ispite državne mature doveden iz istražnog zatvora, gdje je završio nakon sukoba Torcide i policije - podsjetio je na ovu zanimljivu epizodu čelni čovjek NCVVO-a.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Danijel Soldo/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Željko Puhovski/Cropix
Danijel Soldo/Cropix

Nekoć su mladići zbog vojnog roka upisivali fakultete godinu kasnije od djevojaka

Božidar Vukičević/Cropix

Dr. Dragan Ljutić 

Božidar Vukičević/Cropix

Dr. Gordan Akrap 

Željko Puhovski/Cropix

Vinko Filipović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vojni-rok-u-vise-termina-tijekom-godine-buduci-studenti-zabrinuti-hoce-li-izgubiti-godinu-evo-sto-porucuju-mjerodavni-1369083 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3840a8179646df5f5c5f8d623c0d7f52a70f2795 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vojni+rok+u+vi%C5%A1e+termina+tijekom+godine%3F+Budu%C4%87i+studenti+zabrinuti+ho%C4%87e+li+izgubiti+godinu%2C+evo+%C5%A1to+poru%C4%8Duju+mjerodavni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvojni-rok-u-vise-termina-tijekom-godine-buduci-studenti-zabrinuti-hoce-li-izgubiti-godinu-evo-sto-porucuju-mjerodavni-1369083 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvojni-rok-u-vise-termina-tijekom-godine-buduci-studenti-zabrinuti-hoce-li-izgubiti-godinu-evo-sto-porucuju-mjerodavni-1369083 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => eksplozivna tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaeksplozivna tema

Vojni rok u više termina tijekom godine? Budući studenti zabrinuti hoće li izgubiti godinu, evo što poručuju mjerodavni

Piše Marijana Cvrtila
3. ožujka 2024. - 19:34

Hoće li se budući obvezni vojni rok za mladiće starije od 18 godina organizirati samo u jednom ili više termina u jednoj godini?

Što će biti s mladima koji upišu fakultete, a termini odsluženja vojnog roka poklope se s izvedbom redovite nastave i ispita? Hoće li ročnici iz vojarni ići izravno na ispite državne mature i kako će se, i kada, u tom slučaju pripremati za maturu?

Mogu li računati na to da će im njihovi profesori na fakultetima opravdati izostanak na obveznim vježbama i predavanjima zbog boravka na vojnom osposobljavanju? Hoće li, ako se ne pronađu fleksibilnija rješenja, mladići obveznici vojnog roka morati ići godinu dana kasnije na fakultet od djevojaka iz iste generacije?

Godišnje 17.000 vojnika

Niz je ovakvih i sličnih pitanja otvorila mogućnost povratk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 21:06