StoryEditorOCM
HrvatskaKASNO, ALI...

Višnja Starešina: Presuda ratnom zločincu Vasiljeviću konačno je izvukla na vidjelo ulogu KOS-a u agresiji na Hrvatsku

25. ožujka 2023. - 09:32
Da se za sustavne ratne zločine, koje je JNA sa srpskim vojskama počinila u Hrvatskoj, ikada sudilo najodgovornijima u tom sustavu, šef KOS-a Aleksandar Vasiljević svakako bi imao počasno mjesto na optuženičkoj klupi. Umjesto toga, on je postao onaj koji optužuje Emica Elvedji/CROPIXEmica Elvedji/Cropix

U odsutnosti i u medijskoj tišini, pred županijskim sudom u Osijeku ovih je dana na 20 godina zatvora prvostupanjski osuđen general Aleksandar Vasiljević, ratni šef Uprave bezbednosti JNA, kolokvijalno KOS-a.

Osuđen je za zločine nad hrvatskim zarobljenicima i civilima u logorima, koje je kao šef KOS-a ujesen 1991., u jeku rata JNA i srpskih vojski protiv Hrvatske, osnivao na teritoriju Hrvatske i Srbije, a njegovi su ljudi iz KOS-ove strukture de facto upravljali tim logorima u kojima je ubijeno najmanje 19 hrvatskih ratnih zarobljenika, tisuće njih zlostavljano, žene sustavno silovane. I to je tek jedan mali dio ratnih zločina koji su nad hrvatskim ratnim zarobljenicima i civilima počinjeni kroz strukturu KOS-a.

Drugi segment ratnih zločina počinjenih kroz KOS-ovu strukturu ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 02:06