StoryEditor
Hrvatskaovršna oluja

U šest mjeseci Fina je zaprimila 217.655 ovrha: evo kako građani mogu besplatno provjeriti jesu li na popisu dužnika

16. listopada 2020. - 00:03
ilustracija/Shutterstock, Cropix

Financijska agencija (Fina) je 18. travnja 2020. zastala s provedbom ovrhe po osnovama za plaćanje za 235.000 potrošača, u iznosu od 16 milijardi kuna, od čega je 6,3 mlrd. kamata.
Šest mjeseci kasnije, u ponedjeljak 19. listopada, agonija blokiranih se nastavlja jer istječe zastoj u provedbi ovrha kojim je Vlada Republike Hrvatske zbog pandemije koronavirusa privremeno olakšala blokiranima život.

Moratorija na ovrhama više nema. "Obveze se moraju izvršavati, svatko tko preuzima obveze, mora biti u stanju i ispunjavati ih", poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Kako doznajemo, Fina je u razdoblju od travnja do rujna 2020. godine zaprimila 217.655 ovrha te se očekuje još 145.000 rješenja o ovrsi izdanih od javnih bilježnika. Kako kažu u Fini, prema podacima Hrvatske javnobilježničke komore, kod javnih bilježnika zaprimljeno je oko 170.000 prijedloga, od kojih se očekuje da će postati pravomoćno njih oko 145.000, ili 85 posto.

Fina je na svojim mrežnim stranicama preporučila građanima koji imaju nepodmireno dugovanje ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga, da to besplatno provjere preko servisa e-Blokade. Također, Fina savjetuje te građane da otvaranjem zaštićenog računa osiguraju priljev novca koji se ne može ovršiti.

– Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena u Fini naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku. Ako dužnik/ovršenik ima dovoljno novca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prebaciti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik može dalje normalno raspolagati novcima na svom računu – pojašnjavaju u Financijskoj agenciji.

Nadalje, navode kako oni dužnici koji nemaju dovoljno novca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini.

– Fina će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine. Npr. ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3000 kuna, dok se 1000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom novac prebacuje ovrhovoditelju za otplatu duga – pojasnili su također.

Građani mogu besplatno preko servisa e-Blokade, kojemu pristupaju preko sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu.

Fina je na svojim internetskim stranicama objavila i videoupute za korištenje servisa e-Blokade.

Trenutno je kod prijave u sustav navedeno kako Fina u razdoblju od petka 16. 10. 2020. u 16 sati do ponedjeljka 19. 10. 2020. u 8 sati provodi tehničke aktivnosti u sustavu provedbe ovrhe na novčanim sredstvima. Tijekom trajanja navedenih aktivnosti usluga e-Blokade neće biti dostupna za korištenje.

Usluga omogućuje:

Usluga e-Blokade građanima omogućuje uvid i preuzimanje:

- podataka iz njihovog Očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje,

- podataka iz specifikacije izvršenja osnova za plaćanje,

- podataka o redoslijedu osnove za plaćanje,

 - slika dokumenata osnova za plaćanje koje su evidentirane u Fini,

- otvaranje i zatvaranje posebnog računa ovršenika (zaštićenog računa) i

- podataka iz sustava provedbe jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 12:15