StoryEditorOCM
Hrvatskapoplave

U mjestu Sigetec voda prodrla u kuće, evakuirano 20-ak ljudi: ‘Trenutno je odsječen dio sela, čeka se povlačenje vode‘

Piše Hina
8. kolovoza 2023. - 10:11

U mjestu Sigetec u Koprivničko-križevačkoj županiji dravska voda je u noći sa utorka na srijedu prodrla u kuće te je evakuirano 20-ak ljudi.

"Trenutno je odsječen dio sela prema Dravi i čeka se povlačenje vode. Evakuirano je 20-ak ljudi", izvijestila je za Hinu načelnica Stožera Civilne zaštite općine Peteranec Ivana Dombaj Čižmak.

Voda je, kaže,  ušla u 10-ak kuća, od potoka Gliboki i drugog dijela Drave koja se slila s područja općine Drnje, tako da je selo opkoljeno s dvije strane.

Za održavanje komunikacije sa selom i prijevoz zaduženi su isključivo vatrogasci. Dio je trenutno prohodan preko novog mosta gdje se može jedino traktorom, ali u noći se nije dalo jer je voda bila previsoka, dodala je.

"Voda je došla u roku od sat vremena. Sve je bilo pod kontrolom do 23 sata, no iza ponoći voda je počela rapidno rasti i odjednom se razina vode digla, a na to nismo mogli utjecati koliko god smo bili spremni. Zečji nasipi su postavljeni i s jedne i s druge stran mosta i oko kuća, no, nažalost, nije izdržalo tu silnu količinu vode koja je prodrla i naočigled rasla", rekla je. 

Poplavljeni stanovnici smješteni su u Društveni dom u Sigecu. Uključili su se županijski i općinski Crveni križ, pripremili su se topli obroci, a čekaju se higijenske potrepštine, odjeća, ležajevi i deke da bi se tokom sve moglo složiti jer će sve potrajati nekoliko dana dok se voda ne povuče i vide pravi razmjeri štete, rekla je Dombaj Čižmak.

  U mjestu Torčec u Koprivničko- križevačkoj županiji u utorak ujutro oglasile su se sirene za opću opasnost zbog mogućeg nadiranja vode iz rijeke Drave. Riječ je o naselju u općini Drnje koja je već djelomično poplavljena.

Evakuirani stanovnici iz Sigeca

U prijepodnevnim satima dravska voda okružila je Starogradsku ulicu i Tore u Sigecu, a 20-ak stanovnika je evakuirano i smješteno u Društveni dom u Peterancu.

Vodostaj Šoderice nekontrolirano raste i ugrožene su vikendice. Prema hidrološkim mjerenjima DHMZ-a, vodostaj Drave u Botovu jutros je 603 centimetra, i dalje je "u crvenom".

image

Situacija na Šoderici u utorak dopodne je kritično, vikendice su pod vodom

Željko Hajdinjak/Cropix

Situacija na Šoderici u utorak dopodne je kritično, vikendice su pod vodom, a na terenu su sve raspoložive ekipe hitnih službi.

Prvi redovi vikendica su potopljeni, kao i tamošnji i kamp. 

Voda iz Drave još uvijek nadire prema jezeru Šoderica i prijeti ostatku vikendica pa se užurbano grade veći nasipi. Sve raspoložive ekipe hitnih službi su na terenu: vatrogasci i civilna zaštita, a tu su i volonteri i vikendaši. Radi se punom mehanizacijom, bageri nasipaju pijesak, postavljaju se zečji nasipi.

Prema riječima svjedoka, jezero raste od 10 do 15 centimetara u pola sata.

"Ne znamo kad će to stati. Na terenu smo, radimo, cijele noći ne spavamo. Svi smo zabrinuti", rekao je jedan od volontera.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:22