StoryEditorOCM
HrvatskaToni Turčinov

Tko je Šibenčanin (38) koji je eure Općine Murter trošio po bordelima? Kleo se u obitelj i crkvu, dijelio kroasane...

Piše V.P.
30. prosinca 2023. - 10:10

USKOK je jučer nakon provedene istrage podignuo optužnicu protiv murterskog načelnika Tonija Turčinova, poznatog po skandalu s plaćanjem "usluga" u jednom austrijskom bordelu općinskom karitcom. Tereti ga se za više kaznenih djela kojima je Općini Murter uzrokovao štetu od oko 25.000 eura.

Toni Turčinov se pravdao da je službenu karticu u bordelu upotrijebio greškom, jer je, eto slična njegovoj privatnoj. Ali tužitelje u to nije uvjerio.

Nakon otkrića afere povukao se s dužnosti županijskog vijećnika u Šibensko-kninskoj županiji, no na mjesto načelnika Općine Murter-Kornati Toni Turčinov nikad nije podnio ostavku.

image

Toni Turčinov

Niksa Stipanicev/Cropix

Turčinov je rođen 1985. godine u Šibeniku, a po struci je agronom. U Zagrebu je konobario za vrijeme studentskih dana te se nakon diplome zapošljava u Vrtnom centru. Kao voditelj odjela hortikulture u komunalnom poduzeću na Murteru radi od 2013. do 2016. i paralelno osniva OPG gdje sa suprugom i djecom proizvodi kreme od smilja, kantariona, lavande, kadulje i nevena. Općinski načelnik postaje 2016, porazio je HDZ i formirao vlast zajedno s HNS-om.

Na lokalnim izborima 2021. nastupa kao nezavisni kandidat grupe birača i u prvom krugu dobiva 50,29 posto glasova čime osvaja drugi puni mandat načelnika. Na istim izborima pridružuje se nezavisnoj listi današnjeg šibensko-kninskog župana Marka Jelića.

‘Vidim Murter kao ugodno mjesto življenja, posebno za nove mlade obitelji i naše stare, da u njemu pronađu svoj smiraj, kvalitetu života i dostojanstven život‘, reklamirao se u kampanjama.

image

Toni Turčinov

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Bio je član Hrvatske seljačke stranke (HSS), iz koje istupa i prelazi u Hrvatsku demokršćansku stranku (HDS) uz obrazloženje kako se ‘više drži crkvenih okvira‘.

- Najvažniji su nam čovjek i obitelj - kleo se Turčinov koji je tijekom turističke sezone 2019. godine, digao glas zbog kroasana.

- Žalosno je da kad dođe sezona cijene u svim dućanima skoče za 40 posto, Konzum, Tommy, Studenac, Mlinar, i svi ostali. Žalosno je da jedan kroasan dođe u Zagrebu 3 puta manje nego u Murteru - zborio je načelnik Murtera i potom, vjerovali ili ne, organizirao ‘kroasan party‘ na kojemu je podijelio 250 besplatnih kroasana za koje se ni danas ne zna tko ih je platio.

image

Toni Turčinov

Niksa Stipanicev/Cropix

Njegova plaća iznosi oko 1318 eura što je manje nego što je u dva sata potrošio u austrijskom bordelu. Tamo je u gluho doba noći općinskom karticom spiskao 1.560 eura. Svojedobno je od OPG-a dobio 40 tisuća eura jednokratnog državnog poticaja, dok na mjesečnoj bazi prima još oko 850 eura kuna subvencija.

U imovinskoj je kartici prijavio polovicu kuće od 100 kvadrata, štednju od 10 tisuća eura, skuter ali i podignuti kredit od skoro 100 tisuća eura.

Pamti se i kad je jednom mještaninu nezadovoljnom time što se na Dan državnosti na zgradi Općine nije vijorila zastava rekao: "A di ste vi na odavanju počasti, samo znaš bogohuliti i njinjati… Sram te može biti lizaču oltara i kukavice… Uvik imaš nešto za reći, a uživo si manji od makova zrna, jedva čekam da te trevim uživo, pa malo da popričamo, u četiri oka, kukavice kuva."

Priopćenje USKOK-a

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1985., 1978.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od početka 2018. do sredine 2022. godine, u Murteru te drugim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, kao načelnik Općine Murter-Kornati (dalje: Općina) koji je ovlašten u službene svrhe koristiti poslovne i bankovne kartice te uređaje za elektronsku naplatu cestarina izdanih Općini, kao i raspolagati sredstvima po računu Općine, navedeno koristio u privatne svrhe. Tako je plaćao troškove putovanja i drugih usluga ostvarenih u Hrvatskoj i inozemstvu u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, a potom je nalagao da se računi za tako učinjene privatne troškove plate na teret Općine. Na opisani način si je pribavio nepripadnu imovinsku korist od 20.902,60 eura i oštetio Općinu za navedeni iznos.

Osim toga je I. okr. u istom svojstvu, u razdoblju od svibnja 2020. do ožujka 2021. godine u Murteru, na traženje i u dogovoru s II. okr. vlasnikom obrta, s ciljem da njegovom obrtu na štetu Općine pri izvođenju građevinskih radova na uređenju športskog centra pribave nepripadnu materijalnu dobit, po provedenom postupku ograničenog prikupljanja ponuda za izvođenje navedenih radova u kojem je neistinito prikazano da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja, kao naručitelj radova sklopio ugovor s II. okr. kao izvođačem radova. Troškovnikom radova koji je sastavni dio navedenog ugovora bili su obuhvaćeni i betonski radovi. Međutim, I. okr. je u svrhu tih radova na teret Općine od drugog trgovačkog društva nabavio beton u vrijednosti od 4.205,20 eura koji je Općina i platila iako za to nije bilo osnove jer je navedeno već bilo plaćeno izvođaču radova prema spomenutom ugovoru i pripadajućem troškovniku, čime je Općina oštećena za navedeni iznos.

Turčinovo priopćenje nakon izbijanja afere

Kako sam ranije objasnio, u kasnim noćnim satima došlo je do pogreške, odnosno omaške u plaćanju s obzirom na to da je moja osobna kartica i kartica Općine izdana od iste banke i da sam omaškom upotrijebio karticu Općine, umjesto svoje kartice. Zbog navedene pogreške se ispričavam svojim sumještanima i ukazujem na činjenicu da za Općinu Murter-Kornati nije nastala nikakva materijalna šteta, s obzirom na to da sam trošak smještaja platio svojom osobnom karticom, a iznos je gotovo identičan iznosu potrošenom u navedenom noćnom klubu”, piše.

S obzirom na to da je navedeno postupanje bilo rezultat nepažnje i omaške, a nikakve namjere da trošim novac Općine Murter-Kornati na neprimjeren način, navedeni put isključivo je planiran kako bi se napravila što bolja i kvalitetnija promocija Općine Murter-Kornati, a kako bi sama Općina u budućnosti, kao i njezini mještani, ostvarili bolje turističke rezultate. Kako bih spriječio daljnje medijske napise i pritiske na svoju obitelj i suradnike, donio sam odluku da se povučem iz javnosti, kao i da podnesem ostavku na mjesto županijskog vijećnika u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije kako ne bih nanosio nikakvu štetu svojim suradnicima i aktualnom županu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:41