stdClass Object ( [id] => 1317457 [title] => Svrtan: ‘Hrana nam je sve više otrovana pesticidima. U Hrvatskoj se koristi 40-ak toksičnih, a jedan je posebno opasan‘ [alias] => svrtan-hrana-nam-je-sve-vise-otrovana-pesticidima-u-hrvatskoj-se-koristi-40-ak-toksicnih-a-jedan-je-posebno-opasan [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana nekako ispod radara prolaze vijesti o radu Europske komisije vezane uz zdravu prehrambenu budućnost cijele europske zajednice.

U atmosferi ljeta i godišnjih odmora malo tko će se osvrnuti na “teške” odluke Europske komisije, koja je, primjerice, proteklog srpnja učinila sve kako bi iza zatvorenih vrata još jednom produljila višegodišnje odobrenje za korištenje najozloglašenijeg i najrasprostranjenijeg pesticida – glifosata.

Stotine znanstvenih dokaza o tome koliko je glifosat kancerogen, pa čak ni činjenica da će EFSA, Europska agencija za sigurnost hrane, tek krajem godine moći podastrijeti nove podatke o štetnosti ovog pesticida za ljudsko zdravlje i okoliš, nisu bili prepreka Europskoj komisiji da ovu kemijsku tvar ponovno pokuša progurati.

I nije samo glifosat bio u pitanju. U Komisiji se odlučivalo i o drugim izuzetno važnim temama o kojima svakako ovisi zdravlje svih Europljana.

– Lipanj i srpanj 2023. bili su puni događanja vezanih uz budućnost EU poljoprivrede. Donesen je prijedlog zakona u GMO-u i NGT-u, odnosno New Genomic Techniques, glasalo se o Zakonu o obnovi prirode, radi se na Prijedlogu uredbe o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja, a najviše nas je iznenadio ubrzani rad na ponovnom odobrenju za glifosat – kaže nam Natalija Svrtan, voditeljica kampanje “Poljoprivreda bez pesticida/Gradovi bez pesticida” u nezavisnoj organizaciji PAN Europe u Bruxellesu, ujedno i predsjednica hrvatske udruge “Zemljane staze”, koja je i članica ove europske udruge “zelenih”.

PAN Europe okuplja 49 organizacija članica iz 28 zemalja koje godinama Europskoj komisiji podastiru znanstvene dokaze o štetnosti pesticida i bore se za to da se najgori od najgorih kemijskih sredstava u poljoprivredi zamijene alternativnim načinima zaštite i uzgoja poljoprivrednih kultura. Pa čak toliko da je njihov cilj smanjiti ovisnost o pesticidima i promovirati ekološki prihvatljive alternative kemijskoj kontroli štetočina.

Glifosati

Već prije ste spominjali sumnje u zabranu glifosata. Bili ste razočarani stavom Hrvatske i ministrice poljoprivrede o glifosatu, kao i stavom građana Hrvatske.

– O glifosatu sam detaljno izvijestila, kao i o sastanku s Ministarstvom. Nismo dobili jasan odgovor o stavu Hrvatske o produljenju odobrenja za njegovo korištenje.

---

image

Stotine znanstvenih dokaza o tome koliko je glifosat kancerogen, pa čak ni činjenica da će EFSA tek krajem godine moći podastrijeti nove podatke o štetnosti ovog pesticida za ljudsko zdravlje i okoliš, nisu bili prepreka Europskoj komisiji da ovu kemijsku tvar ponovno pokuša progurati

Darko Tomaš/Cropix
---

U Komisiji se sada donose i nove odluke o genetski modificiranim proizvodima...

– Europska komisija objavila je početkom srpnja svoj novi Prijedlog zakona o novoj generaciji GMO-a, takozvanoj novoj genomskoj tehnici. Komisija predlaže deregulaciju. NGT se smatra rješenjem za smanjenje upotrebe pesticida. No to su iste vrste obmana koje smo uočili prije s konvencionalnim GMO-ima. NGT patenti koji su u pripremi usjevi su otporni na herbicide, što bi dovelo do ogromnog povećanja upotrebe pesticida.

Ovaj prijedlog protivan je volji građana i krši načelo predostrožnosti. Nije u skladu s ciljevima Europskog zelenog plana. Nove tehnike samo će koristiti sjemenskoj industriji, ostavljajući poljoprivrednike, građane i okoliš nezaštićenima i ovisnima o registriranom sjemenju i sadnom materijalu, narušavajući time još dodatno već ugroženu bioraznolikost. Sjeme korišteno u organskoj poljoprivredi ne može se registrirati i uvrstiti u “katalog” jer je pozitivna strana upravo u raznolikosti, dok sjeme u katalogu mora biti čisto, bez primjesa.

Činjenica da se hrana proizvedena NGT tehnologijom neće označavati, i to kada ne znamo dovoljno o učincima ovako proizvedene hrane, alarmantna je i dovodi u pitanje demokratičnost u EU-u. Postoje indicije o neočekivanim posljedicama primjene ovih tehnologija, i dok ne znamo dovoljno o rizicima i potencijalu ovih tehnologija, ne smije ih se koristiti, a kamoli podvaljivati građanima.

Vezano uz Zakon o obnovi prirode, konzervativci su – Europska pučka stranka kao najglasnija skupina – tražili odbacivanje tog zakona unatoč upozorenjima tisuća znanstvenika o važnosti hitnog djelovanja za zaštitu prirode. U glasanju je Zakon ipak zadržan, ali njegove su stavke znatno oslabljene.

PAN Europe je Europskom parlamentu podnio više od stotinu znanstvenih dokaza da su pesticidi štetni za zdravlje. Zašto EU parlamentarci to ne prihvaćaju, nego traže dodatna istraživanja i dokaze?

– Isto se događa i sa SUR-om, održivom upotrebom sredstava za zaštitu bilja. Konzervativci plaše poljoprivrednike i građane navodnom nestašicom hrane, tražeći odbacivanje obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe pesticida i neobaveznu integriranu zaštitu bilja, koja je obavezna još od 2014., ali budući da smo imali direktivu, a ne uredbu, nikakav napredak nije postignut.

Zato je važno imati obvezatnu integriranu zaštitu bilja i obvezna posebna pravila za usjeve kako bi se smanjilo opterećenje štetnicima i kako bi se eliminirala potreba za upotrebom sintetičkih pesticida. Čak šest tisuća znanstvenika traži od političara da zaustave gubitak bioraznolikosti i prilagode postojeće sustave klimatskim promjenama ističući važnosti Zakona o obnovi prirode i SUR-a u tom procesu.

---

image

Natalija Svrtan, voditeljica kampanje “Poljoprivreda bez pesticida/Gradovi bez pesticida” u nezavisnoj organizaciji PAN Europe u Bruxellesu, ujedno i predsjednica hrvatske udruge “Zemljane staze

Primusart
---

U izvještajima PAN Europea spominje se pojam “pestgate”. O čemu se radi?

– Pestgate se odnosi na upletanje industrije u baš sve domene poljoprivrede – od kreiranja zakona do savjetovanja poljoprivrednika. Poljoprivrednici, građani i priroda u EU-u nisu adekvatno zaštićeni od negativnih utjecaja opasnih pesticida. Nedavno su The Guardian, Le Monde, Der Spiegel i drugi mediji izvijestili o kemijskim tvrtkama koje namjerno ne dostavljaju studije o neurotoksičnosti pesticidnih tvari za koje traže tržišno odobrenje. Držanje opasnih proizvoda na tržištu, štetnih za zdravlje ljudi, član Europskog parlamenta Pascal Canfin usporedio je s “Dieselgateom”.

Čini se da je ovo uskraćivanje informacija samo djelić puno veće priče. Skandal je puno većih razmjera, zadržavanje opasnih pesticida na tržištu ugrožava naše zdravlje, posebice male djece, i dovodi do krize bioraznolikosti. Kako bismo to riješili, PAN Europe je zajedno s koalicijom nevladinih organizacija poslao pisma Europskoj komisiji i Europskom parlamentu s 10 zahtjeva za hitno rješavanje ovih nedostataka i nedostataka u sustavu odobravanja pesticida u EU-u. Ovo slijedi preporuke PEST odbora u Europskom parlamentu prije četiri godine koje jedva da su provedene.

U pismu upozoravamo na to da proizvođači uskraćuju relevantne informacije i odgađaju postupke te aktivno pokušavaju utjecati na znanost i propise; na neuspješan sustav ocjenjivanja, gdje industrija predstavlja vlastite studije, neovisno znanstveno istraživanje sustavno se ignorira, a načelo predostrožnosti, koje bi trebalo biti vodeće, nikada se ne provodi i da vlasti oklijevaju ili čak odbijaju poduzeti potrebne radnje koje zahtijeva zakon EU-a o pesticidima, dopuštajući opasne proizvode na tržištu i nezakonito produljujući razdoblja odobrenja na mnogo godina čak i kad je dostupan jasan dokaz štete.

Lista najgorih

Postoji lista najgorih pesticida koja se još nije privela kraju. Koliku bitku PAN Europe i ostali osviješteni “zeleni” i ekološke organizacije prolaze da bi se riješio neki štetan pesticid? Što mislite, koliko će trajati ta bitka za ukidanje najgorih pesticida?

– Vezano uz kandidate za zamjenu, 2009. godine je u EU-u uvedena nova kategorija aktivnih tvari koje nazivamo “kandidati za zamjenu”. Ona uključuje, primjerice, tvari koje su kancerogene, iznimno štetne za razvoj nerođene djece, uzrokuju endokrine poremećaje, postojane su u okolišu, nakupljaju se u tkivima ili su toksične za okoliš.

Kategorija aktivnih tvari koje nazivamo “kandidati za zamjenu” osmišljena je zato da identificira najštetnije odobrene tvari za ljude i okoliš, s namjerom da te tvari podliježu strožim pravilima o upotrebi te da se na taj način potakne njihovo postupno ukidanje.

Razdoblje odobrenja tih tvari u EU-u ne može biti dulje od sedam godina, a države članice su, prema zakonu, prilikom podnošenja zahtjeva za odobrenje sredstva za zaštitu bilja koje sadrži kandidate za zamjenu obvezne dati prednost manje štetnim alternativama. Cilj je postupno, ali potpuno ukidanje korištenja ovih tvari.

Države članice nisu uspjele postići ovaj cilj, štoviše, prema spomenutom izvješću, europska je hrana sve više onečišćena ovim najštetnijim pesticidima. Nakon 13 godina pedesetak kandidata za zamjenu još uvijek je odobreno, mnogi od njih dulje od sedam godina, koliko je maksimalno predviđeno vrijeme korištenja za ovu kategoriju otrovnih tvari.

---

image

‘Dimoksistrobin je klasificiran kao vjerojatno kancerogen i toksičan za reprodukciju, te kao postojan u okolišu. Nalazi se na našem popisu najotrovnijih 12 i treba ga odmah zabraniti za korištenje‘

Zeljko Hajdinjak/Cropix
---

Ima li u EU-u lobiranja i tko ih provodi?

– Izvješće organizacije PAN Europe otkriva da postupno ukidanje kandidata za zamjenu nije uspjelo jer su vlade slijedile smjernice napisane u bliskom partnerstvu s kemijskim divovima BASF, DuPont (sada Corteva) i Syngenta. Smjernice je napisao EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) kroz niz sastanaka njegove radne skupine za otpornost na štetnike. Industrija čini četvrtinu članstva radne skupine, uključujući dvoje iz Syngente i dvoje iz DuPonta.

Industrija je ponekad organizirala sastanke, a ponekad je brojčano nadmašivala dužnosnike dva prema jedan. Nevladine organizacije nikada nisu pozvane. PAN Europe se žalio, ali ništa se nije promijenilo. Dokument nije bio popraćen u glavnim medijima.

Neobično i kršeći vrijednosti regulatorne neovisnosti EU-a, EU je usvojio smjernice i kopirao ih u nacionalne smjernice. Oni su odgovorni za odbacivanje nekemijskih tehnika i odobravanje najotrovnijih pesticida u svakoj prilici, od zakona iz 2009. koji obuhvaća stotine slučajeva. Smjernice postižu suprotno od onoga što je zakon namjeravao, zapravo promovirajući pesticide koje prodaju tvrtke koje su ih pomogle napisati. Zato nemamo uspjeha u promoviranju integrirane zaštite bilja, koja se temelji na prevenciji pojave štetnika i smanjenju i/ili eliminiranju potrebe za korištenjem pesticida.

Što u takvim slučajevima PAN Europe, kao nezavisna organizacija, može poduzeti?

– Evo primjer dimoksistrobina – PAN Europe je podnio prošle godine tužbu Sudu Europske unije zbog šestog uzastopnog produljenja odobrenja za korištenje pesticida koji sadrže aktivnu tvar dimoksistrobin. Naime, Europska komisija sustavno produljuje odobrenje za korištenje pesticida, uključujući i one najopasnije, takozvane “kandidate za zamjenu”. Iako bi te tvari smjele biti odobrene najviše sedam godina, nakon čega bi trebala biti provedena ponovna procjena toksičnosti i opasnosti za zdravlje ljudi, prirodu i okoliš, no ove se procjene uporno odgađaju.

Komisija je trebala pregledati sva nova saznanja i rezultate studija te na temelju tih dokaza donijeti odluku o davanju dozvole za korištenje ili o zabrani korištenja ovih opasnih tvari. Zbog takve prakse brojni su opasni pesticidi i dalje na tržištu, iako će sasvim sigurno biti zabranjeni kad se napokon provede ispravna i od strane industrije neometana evaluacija.

Tvrdimo da su ova produljenja zloupotreba članka 17. Uredbe o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja. Provedbena Uredba postavlja stroge rokove za postupak ocjenjivanja i ponovnog odobravanja za podnositelje zahtjeva za odobrenje korištenja pesticida, znači za proizvođače pesticida, nadalje za države članice izvjestiteljice, Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA) i Europsku komisiju. Sukladno tome, ocjenjivanje može trajati dvije i pol godine i završiti šest mjeseci prije isteka odobrenja koje je u tijeku.

---

image

Ovako izgleda domaća poma koja se prodaje na splitskoj tržnici. Ali tko kaže da i ona nije prskana opasnim pesticidima?

Nikola Vilic/Cropix
---

Dimoksistrobin je klasificiran kao vjerojatno kancerogen i toksičan za reprodukciju, te kao postojan u okolišu. Nalazi se na našem popisu najotrovnijih 12 i treba ga odmah zabraniti za korištenje. Šest puta uzastopce produljena mu je dozvola, bez prethodne ponovljene procjene, u potpunosti protivno zakonskim odredbama i protivno zaključcima koje je 2017. objavila “država članica izvjestiteljica”, a ti su da se ova tvar ne bi trebala ponovno odobriti.

Dimoksistrobin nije jedina vrlo toksična tvar, ima ih još barem 40-ak koje se koriste u Hrvatskoj, a koje su davno trebale biti zabranjene. U drugim zemljama EU-a koriste se i drugi vrlo opasni pesticidi, njih 50-ak, a izvan EU-a, koja ustvari ima najstrože zakone, i puno više njih.

A jasna je i pravna pozadina. U listopadu 2021. Aarhuška uredba je izmijenjena (uredba 2021/1767/EZ), dajući mogućnost civilnom društvu da ospori odobrenja pesticida na razini EU-a. Do tada, način na koji je EU preveo Aarhušku konvenciju u zakonodavstvo EU-a (uredba 1367/2006/EC) nije dopuštao takve radnje. Nakon pritužbi civilnog društva Odboru za praćenje usklađenosti s Aarhuškom konvencijom, Europska komisija bila je obvezna revidirati svoje zakonodavstvo kako bi građanima omogućila širi pristup pravdi.

Tabu-tema medicine

Kakva nam je uopće budućnost? Imamo osjećaj da je oko nas sve više ljudi oboljelih od raznih vrsta karcinoma, što može biti posljedica konzumiranja hrane kontaminirane pesticidima.

– U PAN Europe pokušavamo uvesti u zakon uzročno-posljedične veze o izloženosti pesticidima i pojave bolesti i poremećaja. Službena medicina ne govori o tome, to je tabu-tema, ovaj “narativ” nije prihvaćen i, nažalost, ne mogu u ovom trenutku službeno dati izjavu o ovome. IARC je (The International Agency for Research on Cancer), primjerice, klasificirao glifosat kao potencijalni karcinogen, ali ECHA (Europska agencija za kemikalije) i EFSA to ne priznaju. Što reći o ovome? Možemo jedino očajavati jer nas zakon ne štiti. Provedba zakona ide naruku industriji. 

 

---

Prskanje ljiljana i neurološke bolesti

Nedavno je sud u Nizozemskoj zabranio upotrebu inače dopuštenog pesticida na poljima ljiljana. Govori li to da je Nizozemska ispred svih drugih europskih zemalja, i kako se to uopće dogodilo, zahvaljujući komu ili čemu?

– Uzgajivač ljiljana na sjeveru Nizozemske više ne smije svoje polje ljiljana prskati pesticidima. Presuda je izvanredna jer su pesticidi odobreni. Međutim, sudac smatra da postoje jasne indicije o štetnosti zdravlja i okoliša te da u ovom slučaju načelo opreza prevladava nad profitom. Sud također smatra da se ne radi o proizvodnji hrane, nego o intenzivnom uzgoju ljiljana, luksuznog proizvoda, koji su intenzivno tretirani pesticidima. Činjenica da su pesticidi dopušteni zakonom i da ovaj uzgajivač čak radi više na zaštiti okoliša nego što je propisano zakonom ne isključuje potencijalno ozbiljna štetna djelovanja.

Slučaj su pred građanskim sudom pokrenuli lokalni stanovnici, strahujući od ozbiljnih neuroloških bolesti, poput Parkinsonove bolesti ili ALS-a. Uzgajivač ljiljana svaki tjedan prska koktel pesticida. On to čini u skladu s pravilima i poduzima dodatne mjere, poput male tampon-zone između polja i vrtova obližnjih stanovnika. Unatoč tome, sudac je odlučio da se stanovnici izlažu prevelikim rizicima, koji nadmašuju isplativost uzgoja ljiljana.

Prema mišljenju suda, s obzirom na niz pesticida koje koristi uzgajivač ljiljana, ne može se isključiti mogućnost da imaju neprihvatljiv štetan učinak na ljude. Na temelju trenutnih zahtjeva za autorizaciju i načina na koji se pesticidi primjenjuju, ne može se dati dovoljno jamstva da su ti rizici smanjeni na prihvatljiv minimum. Dostupna su značajna istraživanja koja pokazuju vezu između izloženosti građana pesticidima i ozbiljnih neuroloških poremećaja kao što su, kako sam već rekla, Parkinsonova, Alzheimerova i ALS bolest.

Sudac tvrdi da postoji jaz između službenog odobrenja brojnih pesticida i (ozbiljnih) učinaka koje oni mogu imati na ljude. To je osobito slučaj s neurotoksičnosti. Sudac smatra da postoje “značajna međunarodna istraživanja” koja pokazuju “uzročnu vezu” između određenih sredstava za zaštitu bilja i razvoja neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti. Organizacije koje ocjenjuju proizvode, nizozemski Ctgb i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), priznaju ovaj nedostatak. PAN Europe nedavno je zatražio od Komisije EU-a da riješi ovaj nedostatak u procjeni pesticida.

Povrh toga, dva tijela ne razmatraju učinak izloženosti “koktelima” pesticida, a sudac smatra da se još ne zna dovoljno o širim učincima na zdravlje i okoliš u dugom roku. Nedostatak znanja o izloženosti višestrukim ostacima pesticida pokrenuo je istraživački program SPRINT, koji uključuje Sveučilište Wageningen, navedeno je u presudi. Program još nije dovršen, ali prva saznanja ne umiruju. Na primjer, 170 različitih pesticida pronađeno je u Groningenu i kućama frizijskih poljoprivrednika, na farmama krumpira. Količine su velike u usporedbi s drugim zemljama.

Uzgoj ljiljana ističe se kad je riječ o upotrebi pesticida. To je biljka koju se najviše prska u Nizozemskoj. Nizozemska nacionalna zdravstvena služba GGD savjetuje zatvaranje prozora i vrata u susjedstvu tijekom tjednog prskanja, ostajanje u kući nekoliko sati, da se ne vješa rublje niti da se pušta djecu da se igraju vani. Zdravstveno vijeće preporučuje korištenje što manje pesticida koji potencijalno mogu uzrokovati neurološke poremećaje.

Moguće je da će se uzgajivač žaliti, ovo nije konačna, pravomoćna presuda, iako je presuda dobro utemeljena. U ovom sudskom slučaju sudac je imao jasno razumijevanje propisa EU-a o pesticidima. Zdravlje i okoliš moraju biti zaštićeni, iznad profita, a u slučaju sumnje potrebno je primijeniti načelo predostrožnosti. To je jasno naglašeno presudom Suda pravde EU-a o odstupanju od pesticida iz siječnja 2023.

U presudi se jasno objašnjava kako se treba primjenjivati pravo EU-a. Njime bi se trebala “osigurati visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša”, temeljena na “načelu predostrožnosti kako bi se spriječilo da aktivne tvari ili proizvodi koji se stavljaju na tržište štete zdravlju ljudi ili životinja ili okolišu”. I “cilj zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša treba imati prioritet nad ciljem poboljšanja biljne proizvodnje.”

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što jedemo? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => što jedemo? 2 0 13419 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-03 10:02:11 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-24 16:35:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-24 16:35:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svrtan: 'Hrana nam je sve više otrovana pesticidima. U Hrvatskoj se koristi 40-ak toksičnih, a jedan je posebno opasan' [metakey] => Natalija Svrtan, Europska agencija za sigurnost hrane, pesticidi, Glifosat [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25494757.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25381470.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/23497869.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/22008478.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25244118.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/11494840.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, privatni album","Primusart","Darko Toma\u0161\/Cropix","Zeljko Hajdinjak\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u201dPestgate se odnosi na upletanje industrije u ba\u0161 sve domene poljoprivrede \u2013 od kreiranja zakona do savjetovanja poljoprivrednika\u201d<\/p>","

Natalija Svrtan<\/strong>, voditeljica kampanje \u201cPoljoprivreda bez pesticida\/Gradovi bez pesticida\u201d u nezavisnoj organizaciji PAN Europe u Bruxellesu, ujedno i predsjednica hrvatske udruge \u201cZemljane staze<\/p>","

Stotine znanstvenih dokaza o tome koliko je glifosat kancerogen, pa \u010dak ni \u010dinjenica da \u0107e EFSA tek krajem godine mo\u0107i podastrijeti nove podatke o \u0161tetnosti ovog pesticida za ljudsko zdravlje i okoli\u0161, nisu bili prepreka Europskoj komisiji da ovu kemijsku tvar ponovno poku\u0161a progurati<\/p>","

\u2018Dimoksistrobin je klasificiran kao vjerojatno kancerogen i toksi\u010dan za reprodukciju, te kao postojan u okoli\u0161u. Nalazi se na na\u0161em popisu najotrovnijih 12 i treba ga odmah zabraniti za kori\u0161tenje\u2018<\/p>","","

Ovako izgleda doma\u0107a poma koja se prodaje na splitskoj tr\u017enici. Ali tko ka\u017ee da i ona nije prskana opasnim pesticidima?<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1823x1215","hd_25494757_1920.jpg":"1920x1080","k_25494757_1280.jpg":"1280x1280","k_25494757_1024.jpg":"1024x1024","k_25494757_640.jpg":"640x640","k_25494757_480.jpg":"480x480","k_25494757_340.jpg":"340x340","k_25494757_220.jpg":"220x220","o_25494757_1280.jpg":"1280x853","o_25494757_1024.jpg":"1024x682","o_25494757_640.jpg":"640x426","o_25494757_480.jpg":"480x319","o_25494757_340.jpg":"340x226","o_25494757_220.jpg":"220x146","h_25494757_1280.jpg":"1280x854","h_25494757_1024.jpg":"1024x683","h_25494757_640.jpg":"640x427","h_25494757_480.jpg":"480x320","h_25494757_340.jpg":"340x227","h_25494757_220.jpg":"220x147","pp_25494757_1280.jpg":"1280x1628","pp_25494757_1024.jpg":"1024x1303","pp_25494757_640.jpg":"640x814","pp_25494757_480.jpg":"480x611","pp_25494757_340.jpg":"340x432","pp_25494757_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25381470_1920.jpg":"1920x1080","k_25381470_1280.jpg":"1280x1280","k_25381470_1024.jpg":"1024x1024","k_25381470_640.jpg":"640x640","k_25381470_480.jpg":"480x480","k_25381470_340.jpg":"340x340","k_25381470_220.jpg":"220x220","o_25381470_1280.jpg":"1280x853","o_25381470_1024.jpg":"1024x682","o_25381470_640.jpg":"640x426","o_25381470_480.jpg":"480x320","o_25381470_340.jpg":"340x226","o_25381470_220.jpg":"220x146","h_25381470_1280.jpg":"1280x854","h_25381470_1024.jpg":"1024x683","h_25381470_640.jpg":"640x427","h_25381470_480.jpg":"480x320","h_25381470_340.jpg":"340x227","h_25381470_220.jpg":"220x147","pp_25381470_1280.jpg":"1280x1628","pp_25381470_1024.jpg":"1024x1303","pp_25381470_640.jpg":"640x814","pp_25381470_480.jpg":"480x611","pp_25381470_340.jpg":"340x432","pp_25381470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x670","hd_23497869_1920.jpg":"1920x1080","k_23497869_1280.jpg":"1280x1280","k_23497869_1024.jpg":"1024x1024","k_23497869_640.jpg":"640x640","k_23497869_480.jpg":"480x480","k_23497869_340.jpg":"340x340","k_23497869_220.jpg":"220x220","o_23497869_1280.jpg":"1280x670","o_23497869_1024.jpg":"1024x536","o_23497869_640.jpg":"640x335","o_23497869_480.jpg":"480x251","o_23497869_340.jpg":"340x177","o_23497869_220.jpg":"220x115","h_23497869_1280.jpg":"1280x854","h_23497869_1024.jpg":"1024x683","h_23497869_640.jpg":"640x427","h_23497869_480.jpg":"480x320","h_23497869_340.jpg":"340x227","h_23497869_220.jpg":"220x147","pp_23497869_1280.jpg":"1280x1628","pp_23497869_1024.jpg":"1024x1303","pp_23497869_640.jpg":"640x814","pp_23497869_480.jpg":"480x611","pp_23497869_340.jpg":"340x432","pp_23497869_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_22008478_1920.jpg":"1920x1080","k_22008478_1280.jpg":"1280x1280","k_22008478_1024.jpg":"1024x1024","k_22008478_640.jpg":"640x640","k_22008478_480.jpg":"480x480","k_22008478_340.jpg":"340x340","k_22008478_220.jpg":"220x220","o_22008478_1280.jpg":"1280x812","o_22008478_1024.jpg":"1024x650","o_22008478_640.jpg":"640x406","o_22008478_480.jpg":"480x304","o_22008478_340.jpg":"340x215","o_22008478_220.jpg":"220x139","h_22008478_1280.jpg":"1280x854","h_22008478_1024.jpg":"1024x683","h_22008478_640.jpg":"640x427","h_22008478_480.jpg":"480x320","h_22008478_340.jpg":"340x227","h_22008478_220.jpg":"220x147","pp_22008478_1280.jpg":"1280x1628","pp_22008478_1024.jpg":"1024x1303","pp_22008478_640.jpg":"640x814","pp_22008478_480.jpg":"480x611","pp_22008478_340.jpg":"340x432","pp_22008478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25244118_1920.jpg":"1920x1080","k_25244118_1280.jpg":"1280x1280","k_25244118_1024.jpg":"1024x1024","k_25244118_640.jpg":"640x640","k_25244118_480.jpg":"480x480","k_25244118_340.jpg":"340x340","k_25244118_220.jpg":"220x220","o_25244118_1280.jpg":"1280x853","o_25244118_1024.jpg":"1024x682","o_25244118_640.jpg":"640x426","o_25244118_480.jpg":"480x320","o_25244118_340.jpg":"340x226","o_25244118_220.jpg":"220x146","h_25244118_1280.jpg":"1280x854","h_25244118_1024.jpg":"1024x683","h_25244118_640.jpg":"640x427","h_25244118_480.jpg":"480x320","h_25244118_340.jpg":"340x227","h_25244118_220.jpg":"220x147","pp_25244118_1280.jpg":"1280x1628","pp_25244118_1024.jpg":"1024x1303","pp_25244118_640.jpg":"640x814","pp_25244118_480.jpg":"480x611","pp_25244118_340.jpg":"340x432","pp_25244118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_11494840_1920.jpg":"1920x1080","k_11494840_1280.jpg":"1280x1280","k_11494840_1024.jpg":"1024x1024","k_11494840_640.jpg":"640x640","k_11494840_480.jpg":"480x480","k_11494840_340.jpg":"340x340","k_11494840_220.jpg":"220x220","o_11494840_1280.jpg":"1280x852","o_11494840_1024.jpg":"1024x681","o_11494840_640.jpg":"640x426","o_11494840_480.jpg":"480x319","o_11494840_340.jpg":"340x226","o_11494840_220.jpg":"220x146","h_11494840_1280.jpg":"1280x854","h_11494840_1024.jpg":"1024x683","h_11494840_640.jpg":"640x427","h_11494840_480.jpg":"480x320","h_11494840_340.jpg":"340x227","h_11494840_220.jpg":"220x147","pp_11494840_1280.jpg":"1280x1628","pp_11494840_1024.jpg":"1024x1303","pp_11494840_640.jpg":"640x814","pp_11494840_480.jpg":"480x611","pp_11494840_340.jpg":"340x432","pp_11494840_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4507682 Threads: 3 Questions: 146536140 Slow queries: 62249 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4362770 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/svrtan-hrana-nam-je-sve-vise-otrovana-pesticidima-u-hrvatskoj-se-koristi-40-ak-toksicnih-a-jedan-je-posebno-opasan-1317457 [printLink] => /vijesti/hrvatska/svrtan-hrana-nam-je-sve-vise-otrovana-pesticidima-u-hrvatskoj-se-koristi-40-ak-toksicnih-a-jedan-je-posebno-opasan-1317457?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 682155 [name] => Natalija Svrtan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-24 09:27:00 [main_article_id] => 0 [alias] => natalija-svrtan [link] => /tag/natalija-svrtan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 680380 [name] => Europska agencija za sigurnost hrane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-08 07:53:28 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-agencija-za-sigurnost-hrane [link] => /tag/europska-agencija-za-sigurnost-hrane ) [2] => stdClass Object ( [id] => 414164 [name] => pesticidi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pesticidi [link] => /tag/pesticidi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 465049 [name] => glifosat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glifosat [link] => /tag/glifosat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što jedemo? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svrtan: ‘Hrana nam je sve više otrovana pesticidima. U Hrvatskoj se koristi 40-ak toksičnih, a jedan je posebno opasan‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25494757.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, privatni album [mainImageDesc] =>

”Pestgate se odnosi na upletanje industrije u baš sve domene poljoprivrede – od kreiranja zakona do savjetovanja poljoprivrednika”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25494757.jpg [title] =>

”Pestgate se odnosi na upletanje industrije u baš sve domene poljoprivrede – od kreiranja zakona do savjetovanja poljoprivrednika”

Shutterstock, privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25381470.jpg [title] =>

Natalija Svrtan, voditeljica kampanje “Poljoprivreda bez pesticida/Gradovi bez pesticida” u nezavisnoj organizaciji PAN Europe u Bruxellesu, ujedno i predsjednica hrvatske udruge “Zemljane staze

Primusart ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/23497869.jpg [title] =>

Stotine znanstvenih dokaza o tome koliko je glifosat kancerogen, pa čak ni činjenica da će EFSA tek krajem godine moći podastrijeti nove podatke o štetnosti ovog pesticida za ljudsko zdravlje i okoliš, nisu bili prepreka Europskoj komisiji da ovu kemijsku tvar ponovno pokuša progurati

Darko Tomaš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/22008478.jpg [title] =>

‘Dimoksistrobin je klasificiran kao vjerojatno kancerogen i toksičan za reprodukciju, te kao postojan u okolišu. Nalazi se na našem popisu najotrovnijih 12 i treba ga odmah zabraniti za korištenje‘

Zeljko Hajdinjak/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25244118.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/11494840.jpg [title] =>

Ovako izgleda domaća poma koja se prodaje na splitskoj tržnici. Ali tko kaže da i ona nije prskana opasnim pesticidima?

Nikola Vilic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana nekako ispod radara prolaze vijesti o radu Europske komisije vezane uz zdravu prehrambenu budućnost cijele europske zajednice.

U atmosferi ljeta i godišnjih odmora malo tko će se osvrnuti na “teške” odluke Europske komisije, koja je, primjerice, proteklog srpnja učinila sve kako bi iza zatvorenih vrata još jednom produljila višegodišnje odobrenje za korištenje najozloglašenijeg i najrasprostranjenijeg pesticida – glifosata.

Stotine znanstvenih dokaza o tome koliko je glifosat kancerogen, pa čak ni činjenica da će EFSA, Europska agencija za sigurnost hrane, tek krajem godine moći podastrijeti nove podatke o štetnosti ovog pesticida za ljudsko zdravlje i okoliš, nisu bili prepreka Europskoj komisiji da ovu kemijsku tvar ponovno pokuša progurati.

I nije samo glifosat bio u pitanju. U Komisiji se odlučivalo i o drugim izuzetno važnim temama o kojima svakako ovisi zdravlje svih Europljana.

– Lipanj i srpanj 2023. bili su puni događanja vezanih uz budućnost EU poljoprivrede. Donesen je prijedlog zakona u GMO-u i NGT-u, odnosno New Genomic Techniques, glasalo se o Zakonu o obnovi prirode, radi se na Prijedlogu uredbe o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja, a najviše nas je iznenadio ubrzani rad na ponovnom odobrenju za glifosat – kaže nam Natalija Svrtan, voditeljica kampanje “Poljoprivreda bez pesticida/Gradovi bez pesticida” u nezavisnoj organizaciji PAN Europe u Bruxellesu, ujedno i predsjednica hrvatske udruge “Zemljane staze”, koja je i članica ove europske udruge “zelenih”.

PAN Europe okuplja 49 organizacija članica iz 28 zemalja koje godinama Europskoj komisiji podastiru znanstvene dokaze o štetnosti pesticida i bore se za to da se najgori od najgorih kemijskih sredstava u poljoprivredi zamijene alternativnim načinima zaštite i uzgoja poljoprivrednih kultura. Pa čak toliko da je njihov cilj smanjiti ovisnost o pesticidima i promovirati ekološki prihvatljive alternative kemijskoj kontroli štetočina.

Glifosati

Već prije ste spominjali sumnje u zabranu glifosata. Bili ste razočarani stavom Hrvatske i ministrice poljoprivrede o glifosatu, kao i stavom građana Hrvatske.

– O glifosatu sam detaljno izvijestila, kao i o sastanku s Ministarstvom. Nismo dobili jasan odgovor o stavu Hrvatske o produljenju odobrenja za njegovo korištenje.

---

image

Stotine znanstvenih dokaza o tome koliko je glifosat kancerogen, pa čak ni činjenica da će EFSA tek krajem godine moći podastrijeti nove podatke o štetnosti ovog pesticida za ljudsko zdravlje i okoliš, nisu bili prepreka Europskoj komisiji da ovu kemijsku tvar ponovno pokuša progurati

Darko Tomaš/Cropix
---

U Komisiji se sada donose i nove odluke o genetski modificiranim proizvodima...

– Europska komisija objavila je početkom srpnja svoj novi Prijedlog zakona o novoj generaciji GMO-a, takozvanoj novoj genomskoj tehnici. Komisija predlaže deregulaciju. NGT se smatra rješenjem za smanjenje upotrebe pesticida. No to su iste vrste obmana koje smo uočili prije s konvencionalnim GMO-ima. NGT patenti koji su u pripremi usjevi su otporni na herbicide, što bi dovelo do ogromnog povećanja upotrebe pesticida.

Ovaj prijedlog protivan je volji građana i krši načelo predostrožnosti. Nije u skladu s ciljevima Europskog zelenog plana. Nove tehnike samo će koristiti sjemenskoj industriji, ostavljajući poljoprivrednike, građane i okoliš nezaštićenima i ovisnima o registriranom sjemenju i sadnom materijalu, narušavajući time još dodatno već ugroženu bioraznolikost. Sjeme korišteno u organskoj poljoprivredi ne može se registrirati i uvrstiti u “katalog” jer je pozitivna strana upravo u raznolikosti, dok sjeme u katalogu mora biti čisto, bez primjesa.

Činjenica da se hrana proizvedena NGT tehnologijom neće označavati, i to kada ne znamo dovoljno o učincima ovako proizvedene hrane, alarmantna je i dovodi u pitanje demokratičnost u EU-u. Postoje indicije o neočekivanim posljedicama primjene ovih tehnologija, i dok ne znamo dovoljno o rizicima i potencijalu ovih tehnologija, ne smije ih se koristiti, a kamoli podvaljivati građanima.

Vezano uz Zakon o obnovi prirode, konzervativci su – Europska pučka stranka kao najglasnija skupina – tražili odbacivanje tog zakona unatoč upozorenjima tisuća znanstvenika o važnosti hitnog djelovanja za zaštitu prirode. U glasanju je Zakon ipak zadržan, ali njegove su stavke znatno oslabljene.

PAN Europe je Europskom parlamentu podnio više od stotinu znanstvenih dokaza da su pesticidi štetni za zdravlje. Zašto EU parlamentarci to ne prihvaćaju, nego traže dodatna istraživanja i dokaze?

– Isto se događa i sa SUR-om, održivom upotrebom sredstava za zaštitu bilja. Konzervativci plaše poljoprivrednike i građane navodnom nestašicom hrane, tražeći odbacivanje obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe pesticida i neobaveznu integriranu zaštitu bilja, koja je obavezna još od 2014., ali budući da smo imali direktivu, a ne uredbu, nikakav napredak nije postignut.

Zato je važno imati obvezatnu integriranu zaštitu bilja i obvezna posebna pravila za usjeve kako bi se smanjilo opterećenje štetnicima i kako bi se eliminirala potreba za upotrebom sintetičkih pesticida. Čak šest tisuća znanstvenika traži od političara da zaustave gubitak bioraznolikosti i prilagode postojeće sustave klimatskim promjenama ističući važnosti Zakona o obnovi prirode i SUR-a u tom procesu.

---

image

Natalija Svrtan, voditeljica kampanje “Poljoprivreda bez pesticida/Gradovi bez pesticida” u nezavisnoj organizaciji PAN Europe u Bruxellesu, ujedno i predsjednica hrvatske udruge “Zemljane staze

Primusart
---

U izvještajima PAN Europea spominje se pojam “pestgate”. O čemu se radi?

– Pestgate se odnosi na upletanje industrije u baš sve domene poljoprivrede – od kreiranja zakona do savjetovanja poljoprivrednika. Poljoprivrednici, građani i priroda u EU-u nisu adekvatno zaštićeni od negativnih utjecaja opasnih pesticida. Nedavno su The Guardian, Le Monde, Der Spiegel i drugi mediji izvijestili o kemijskim tvrtkama koje namjerno ne dostavljaju studije o neurotoksičnosti pesticidnih tvari za koje traže tržišno odobrenje. Držanje opasnih proizvoda na tržištu, štetnih za zdravlje ljudi, član Europskog parlamenta Pascal Canfin usporedio je s “Dieselgateom”.

Čini se da je ovo uskraćivanje informacija samo djelić puno veće priče. Skandal je puno većih razmjera, zadržavanje opasnih pesticida na tržištu ugrožava naše zdravlje, posebice male djece, i dovodi do krize bioraznolikosti. Kako bismo to riješili, PAN Europe je zajedno s koalicijom nevladinih organizacija poslao pisma Europskoj komisiji i Europskom parlamentu s 10 zahtjeva za hitno rješavanje ovih nedostataka i nedostataka u sustavu odobravanja pesticida u EU-u. Ovo slijedi preporuke PEST odbora u Europskom parlamentu prije četiri godine koje jedva da su provedene.

U pismu upozoravamo na to da proizvođači uskraćuju relevantne informacije i odgađaju postupke te aktivno pokušavaju utjecati na znanost i propise; na neuspješan sustav ocjenjivanja, gdje industrija predstavlja vlastite studije, neovisno znanstveno istraživanje sustavno se ignorira, a načelo predostrožnosti, koje bi trebalo biti vodeće, nikada se ne provodi i da vlasti oklijevaju ili čak odbijaju poduzeti potrebne radnje koje zahtijeva zakon EU-a o pesticidima, dopuštajući opasne proizvode na tržištu i nezakonito produljujući razdoblja odobrenja na mnogo godina čak i kad je dostupan jasan dokaz štete.

Lista najgorih

Postoji lista najgorih pesticida koja se još nije privela kraju. Koliku bitku PAN Europe i ostali osviješteni “zeleni” i ekološke organizacije prolaze da bi se riješio neki štetan pesticid? Što mislite, koliko će trajati ta bitka za ukidanje najgorih pesticida?

– Vezano uz kandidate za zamjenu, 2009. godine je u EU-u uvedena nova kategorija aktivnih tvari koje nazivamo “kandidati za zamjenu”. Ona uključuje, primjerice, tvari koje su kancerogene, iznimno štetne za razvoj nerođene djece, uzrokuju endokrine poremećaje, postojane su u okolišu, nakupljaju se u tkivima ili su toksične za okoliš.

Kategorija aktivnih tvari koje nazivamo “kandidati za zamjenu” osmišljena je zato da identificira najštetnije odobrene tvari za ljude i okoliš, s namjerom da te tvari podliježu strožim pravilima o upotrebi te da se na taj način potakne njihovo postupno ukidanje.

Razdoblje odobrenja tih tvari u EU-u ne može biti dulje od sedam godina, a države članice su, prema zakonu, prilikom podnošenja zahtjeva za odobrenje sredstva za zaštitu bilja koje sadrži kandidate za zamjenu obvezne dati prednost manje štetnim alternativama. Cilj je postupno, ali potpuno ukidanje korištenja ovih tvari.

Države članice nisu uspjele postići ovaj cilj, štoviše, prema spomenutom izvješću, europska je hrana sve više onečišćena ovim najštetnijim pesticidima. Nakon 13 godina pedesetak kandidata za zamjenu još uvijek je odobreno, mnogi od njih dulje od sedam godina, koliko je maksimalno predviđeno vrijeme korištenja za ovu kategoriju otrovnih tvari.

---

image

‘Dimoksistrobin je klasificiran kao vjerojatno kancerogen i toksičan za reprodukciju, te kao postojan u okolišu. Nalazi se na našem popisu najotrovnijih 12 i treba ga odmah zabraniti za korištenje‘

Zeljko Hajdinjak/Cropix
---

Ima li u EU-u lobiranja i tko ih provodi?

– Izvješće organizacije PAN Europe otkriva da postupno ukidanje kandidata za zamjenu nije uspjelo jer su vlade slijedile smjernice napisane u bliskom partnerstvu s kemijskim divovima BASF, DuPont (sada Corteva) i Syngenta. Smjernice je napisao EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) kroz niz sastanaka njegove radne skupine za otpornost na štetnike. Industrija čini četvrtinu članstva radne skupine, uključujući dvoje iz Syngente i dvoje iz DuPonta.

Industrija je ponekad organizirala sastanke, a ponekad je brojčano nadmašivala dužnosnike dva prema jedan. Nevladine organizacije nikada nisu pozvane. PAN Europe se žalio, ali ništa se nije promijenilo. Dokument nije bio popraćen u glavnim medijima.

Neobično i kršeći vrijednosti regulatorne neovisnosti EU-a, EU je usvojio smjernice i kopirao ih u nacionalne smjernice. Oni su odgovorni za odbacivanje nekemijskih tehnika i odobravanje najotrovnijih pesticida u svakoj prilici, od zakona iz 2009. koji obuhvaća stotine slučajeva. Smjernice postižu suprotno od onoga što je zakon namjeravao, zapravo promovirajući pesticide koje prodaju tvrtke koje su ih pomogle napisati. Zato nemamo uspjeha u promoviranju integrirane zaštite bilja, koja se temelji na prevenciji pojave štetnika i smanjenju i/ili eliminiranju potrebe za korištenjem pesticida.

Što u takvim slučajevima PAN Europe, kao nezavisna organizacija, može poduzeti?

– Evo primjer dimoksistrobina – PAN Europe je podnio prošle godine tužbu Sudu Europske unije zbog šestog uzastopnog produljenja odobrenja za korištenje pesticida koji sadrže aktivnu tvar dimoksistrobin. Naime, Europska komisija sustavno produljuje odobrenje za korištenje pesticida, uključujući i one najopasnije, takozvane “kandidate za zamjenu”. Iako bi te tvari smjele biti odobrene najviše sedam godina, nakon čega bi trebala biti provedena ponovna procjena toksičnosti i opasnosti za zdravlje ljudi, prirodu i okoliš, no ove se procjene uporno odgađaju.

Komisija je trebala pregledati sva nova saznanja i rezultate studija te na temelju tih dokaza donijeti odluku o davanju dozvole za korištenje ili o zabrani korištenja ovih opasnih tvari. Zbog takve prakse brojni su opasni pesticidi i dalje na tržištu, iako će sasvim sigurno biti zabranjeni kad se napokon provede ispravna i od strane industrije neometana evaluacija.

Tvrdimo da su ova produljenja zloupotreba članka 17. Uredbe o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja. Provedbena Uredba postavlja stroge rokove za postupak ocjenjivanja i ponovnog odobravanja za podnositelje zahtjeva za odobrenje korištenja pesticida, znači za proizvođače pesticida, nadalje za države članice izvjestiteljice, Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA) i Europsku komisiju. Sukladno tome, ocjenjivanje može trajati dvije i pol godine i završiti šest mjeseci prije isteka odobrenja koje je u tijeku.

---

image

Ovako izgleda domaća poma koja se prodaje na splitskoj tržnici. Ali tko kaže da i ona nije prskana opasnim pesticidima?

Nikola Vilic/Cropix
---

Dimoksistrobin je klasificiran kao vjerojatno kancerogen i toksičan za reprodukciju, te kao postojan u okolišu. Nalazi se na našem popisu najotrovnijih 12 i treba ga odmah zabraniti za korištenje. Šest puta uzastopce produljena mu je dozvola, bez prethodne ponovljene procjene, u potpunosti protivno zakonskim odredbama i protivno zaključcima koje je 2017. objavila “država članica izvjestiteljica”, a ti su da se ova tvar ne bi trebala ponovno odobriti.

Dimoksistrobin nije jedina vrlo toksična tvar, ima ih još barem 40-ak koje se koriste u Hrvatskoj, a koje su davno trebale biti zabranjene. U drugim zemljama EU-a koriste se i drugi vrlo opasni pesticidi, njih 50-ak, a izvan EU-a, koja ustvari ima najstrože zakone, i puno više njih.

A jasna je i pravna pozadina. U listopadu 2021. Aarhuška uredba je izmijenjena (uredba 2021/1767/EZ), dajući mogućnost civilnom društvu da ospori odobrenja pesticida na razini EU-a. Do tada, način na koji je EU preveo Aarhušku konvenciju u zakonodavstvo EU-a (uredba 1367/2006/EC) nije dopuštao takve radnje. Nakon pritužbi civilnog društva Odboru za praćenje usklađenosti s Aarhuškom konvencijom, Europska komisija bila je obvezna revidirati svoje zakonodavstvo kako bi građanima omogućila širi pristup pravdi.

Tabu-tema medicine

Kakva nam je uopće budućnost? Imamo osjećaj da je oko nas sve više ljudi oboljelih od raznih vrsta karcinoma, što može biti posljedica konzumiranja hrane kontaminirane pesticidima.

– U PAN Europe pokušavamo uvesti u zakon uzročno-posljedične veze o izloženosti pesticidima i pojave bolesti i poremećaja. Službena medicina ne govori o tome, to je tabu-tema, ovaj “narativ” nije prihvaćen i, nažalost, ne mogu u ovom trenutku službeno dati izjavu o ovome. IARC je (The International Agency for Research on Cancer), primjerice, klasificirao glifosat kao potencijalni karcinogen, ali ECHA (Europska agencija za kemikalije) i EFSA to ne priznaju. Što reći o ovome? Možemo jedino očajavati jer nas zakon ne štiti. Provedba zakona ide naruku industriji. 

 

---

Prskanje ljiljana i neurološke bolesti

Nedavno je sud u Nizozemskoj zabranio upotrebu inače dopuštenog pesticida na poljima ljiljana. Govori li to da je Nizozemska ispred svih drugih europskih zemalja, i kako se to uopće dogodilo, zahvaljujući komu ili čemu?

– Uzgajivač ljiljana na sjeveru Nizozemske više ne smije svoje polje ljiljana prskati pesticidima. Presuda je izvanredna jer su pesticidi odobreni. Međutim, sudac smatra da postoje jasne indicije o štetnosti zdravlja i okoliša te da u ovom slučaju načelo opreza prevladava nad profitom. Sud također smatra da se ne radi o proizvodnji hrane, nego o intenzivnom uzgoju ljiljana, luksuznog proizvoda, koji su intenzivno tretirani pesticidima. Činjenica da su pesticidi dopušteni zakonom i da ovaj uzgajivač čak radi više na zaštiti okoliša nego što je propisano zakonom ne isključuje potencijalno ozbiljna štetna djelovanja.

Slučaj su pred građanskim sudom pokrenuli lokalni stanovnici, strahujući od ozbiljnih neuroloških bolesti, poput Parkinsonove bolesti ili ALS-a. Uzgajivač ljiljana svaki tjedan prska koktel pesticida. On to čini u skladu s pravilima i poduzima dodatne mjere, poput male tampon-zone između polja i vrtova obližnjih stanovnika. Unatoč tome, sudac je odlučio da se stanovnici izlažu prevelikim rizicima, koji nadmašuju isplativost uzgoja ljiljana.

Prema mišljenju suda, s obzirom na niz pesticida koje koristi uzgajivač ljiljana, ne može se isključiti mogućnost da imaju neprihvatljiv štetan učinak na ljude. Na temelju trenutnih zahtjeva za autorizaciju i načina na koji se pesticidi primjenjuju, ne može se dati dovoljno jamstva da su ti rizici smanjeni na prihvatljiv minimum. Dostupna su značajna istraživanja koja pokazuju vezu između izloženosti građana pesticidima i ozbiljnih neuroloških poremećaja kao što su, kako sam već rekla, Parkinsonova, Alzheimerova i ALS bolest.

Sudac tvrdi da postoji jaz između službenog odobrenja brojnih pesticida i (ozbiljnih) učinaka koje oni mogu imati na ljude. To je osobito slučaj s neurotoksičnosti. Sudac smatra da postoje “značajna međunarodna istraživanja” koja pokazuju “uzročnu vezu” između određenih sredstava za zaštitu bilja i razvoja neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti. Organizacije koje ocjenjuju proizvode, nizozemski Ctgb i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), priznaju ovaj nedostatak. PAN Europe nedavno je zatražio od Komisije EU-a da riješi ovaj nedostatak u procjeni pesticida.

Povrh toga, dva tijela ne razmatraju učinak izloženosti “koktelima” pesticida, a sudac smatra da se još ne zna dovoljno o širim učincima na zdravlje i okoliš u dugom roku. Nedostatak znanja o izloženosti višestrukim ostacima pesticida pokrenuo je istraživački program SPRINT, koji uključuje Sveučilište Wageningen, navedeno je u presudi. Program još nije dovršen, ali prva saznanja ne umiruju. Na primjer, 170 različitih pesticida pronađeno je u Groningenu i kućama frizijskih poljoprivrednika, na farmama krumpira. Količine su velike u usporedbi s drugim zemljama.

Uzgoj ljiljana ističe se kad je riječ o upotrebi pesticida. To je biljka koju se najviše prska u Nizozemskoj. Nizozemska nacionalna zdravstvena služba GGD savjetuje zatvaranje prozora i vrata u susjedstvu tijekom tjednog prskanja, ostajanje u kući nekoliko sati, da se ne vješa rublje niti da se pušta djecu da se igraju vani. Zdravstveno vijeće preporučuje korištenje što manje pesticida koji potencijalno mogu uzrokovati neurološke poremećaje.

Moguće je da će se uzgajivač žaliti, ovo nije konačna, pravomoćna presuda, iako je presuda dobro utemeljena. U ovom sudskom slučaju sudac je imao jasno razumijevanje propisa EU-a o pesticidima. Zdravlje i okoliš moraju biti zaštićeni, iznad profita, a u slučaju sumnje potrebno je primijeniti načelo predostrožnosti. To je jasno naglašeno presudom Suda pravde EU-a o odstupanju od pesticida iz siječnja 2023.

U presudi se jasno objašnjava kako se treba primjenjivati pravo EU-a. Njime bi se trebala “osigurati visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša”, temeljena na “načelu predostrožnosti kako bi se spriječilo da aktivne tvari ili proizvodi koji se stavljaju na tržište štete zdravlju ljudi ili životinja ili okolišu”. I “cilj zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša treba imati prioritet nad ciljem poboljšanja biljne proizvodnje.”

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, privatni album Primusart Darko Tomaš/Cropix Zeljko Hajdinjak/Cropix Vlado Kos/Cropix Nikola Vilic/Cropix
Shutterstock, privatni album

”Pestgate se odnosi na upletanje industrije u baš sve domene poljoprivrede – od kreiranja zakona do savjetovanja poljoprivrednika”

Primusart

Natalija Svrtan, voditeljica kampanje “Poljoprivreda bez pesticida/Gradovi bez pesticida” u nezavisnoj organizaciji PAN Europe u Bruxellesu, ujedno i predsjednica hrvatske udruge “Zemljane staze

Darko Tomaš/Cropix

Stotine znanstvenih dokaza o tome koliko je glifosat kancerogen, pa čak ni činjenica da će EFSA tek krajem godine moći podastrijeti nove podatke o štetnosti ovog pesticida za ljudsko zdravlje i okoliš, nisu bili prepreka Europskoj komisiji da ovu kemijsku tvar ponovno pokuša progurati

Zeljko Hajdinjak/Cropix

‘Dimoksistrobin je klasificiran kao vjerojatno kancerogen i toksičan za reprodukciju, te kao postojan u okolišu. Nalazi se na našem popisu najotrovnijih 12 i treba ga odmah zabraniti za korištenje‘

Nikola Vilic/Cropix

Ovako izgleda domaća poma koja se prodaje na splitskoj tržnici. Ali tko kaže da i ona nije prskana opasnim pesticidima?

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/svrtan-hrana-nam-je-sve-vise-otrovana-pesticidima-u-hrvatskoj-se-koristi-40-ak-toksicnih-a-jedan-je-posebno-opasan-1317457 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=084f0c53c391815bd7026cf0f881d7d4e90b089e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svrtan%3A+%E2%80%98Hrana+nam+je+sve+vi%C5%A1e+otrovana+pesticidima.+U+Hrvatskoj+se+koristi+40-ak+toksi%C4%8Dnih%2C+a+jedan+je+posebno+opasan%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvrtan-hrana-nam-je-sve-vise-otrovana-pesticidima-u-hrvatskoj-se-koristi-40-ak-toksicnih-a-jedan-je-posebno-opasan-1317457 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvrtan-hrana-nam-je-sve-vise-otrovana-pesticidima-u-hrvatskoj-se-koristi-40-ak-toksicnih-a-jedan-je-posebno-opasan-1317457 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što jedemo? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskašto jedemo?

Svrtan: ‘Hrana nam je sve više otrovana pesticidima. U Hrvatskoj se koristi 40-ak toksičnih, a jedan je posebno opasan‘

24. kolovoza 2023. - 18:35
”Pestgate se odnosi na upletanje industrije u baš sve domene poljoprivrede – od kreiranja zakona do savjetovanja poljoprivrednika”Shutterstock, privatni album

Ovih dana nekako ispod radara prolaze vijesti o radu Europske komisije vezane uz zdravu prehrambenu budućnost cijele europske zajednice.

U atmosferi ljeta i godišnjih odmora malo tko će se osvrnuti na “teške” odluke Europske komisije, koja je, primjerice, proteklog srpnja učinila sve kako bi iza zatvorenih vrata još jednom produljila višegodišnje odobrenje za korištenje najozloglašenijeg i najrasprostranjenijeg pesticida – glifosata.

Stotine znanstvenih dokaza o tome koliko je glifosat kancerogen, pa čak ni činjenica da će EFSA, Europska agencija za sigurnost hrane, tek krajem godine moći podastrijeti nove podatke o štetnosti ovog pesticida za ljudsko zdravlje i okoliš, nisu bili prepreka Europskoj komisiji da ovu kemijsku tvar ponovno pokuša progurati.

I nije samo g...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:36