StoryEditorOCM

Sunčana Glavak: Interesi RH i naših građana u središtu su moga rada u EU parlamentu, učinit ću sve da se čuje glas hrvatskih građana

Piše EPP
16. lipnja 2020. - 19:33

Prošla je godina dana od formiranja Europskog parlamenta i početka novog ciklusa u institucijama Europske unije. Tijekom prve godine Hrvatska je prvi put preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak dala je svoje viđenje godine iza nas.

U raspravi o budućnosti Europske unije učinit ću sve da se čuje glas hrvatskih građana. Europa se promijenila, ali njezine vrijednosti, kao i članstvo za sve su zemlje članice prava dodana vrijednost

Svoj rad u Europskom parlamentu, osim redovnih aktivnosti sudjelovanja u odborima, usmjerila sam u kreiranje budućih politika Europske unije. Upravo je zahvaljujući hrvatskim nastojanjima nova Europska komisija kao poseban zadatak dodijelila Konferenciju o budućnosti Europe potpredsjednici Dubravki Šuici, koja je njezin nositelj. 

U Europskom sam parlamentu članica Odbora za vanjske poslove (AFET) i Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom (DSEE), te zamjenska članica u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), kao i u Izaslanstvu za odnose s SAD-om (D-US).

Dobre prakse Republike Hrvatske u borbi s COVID-19

Posljednjih mjeseci tema koronavirusa i zaštita javnog zdravlja, kao i jednaka dostupnost lijekova svima bili su u središtu rasprava u odboru ENVI. Sudjelovala sam u izradi stajališta Europske pučke stranke o Europskom paktu solidarnosti protiv pandemije koronavirusa, gdje sam istaknula važnost borbe protiv lažnih vijesti tijekom krize i važnost strateškog komuniciranja u uspješnoj borbi protiv koronavirusa, na tragu uspjeha te dobrih praksi Republike Hrvatske. Osim toga, imenovana sam izvjestiteljicom u sjeni u ime Europske pučke stranke za mišljenje odbora ENVI za izvješće Kohezijska politika i strategije regionalnog razvoja u borbi protiv klimatskih promjena. 

Nova industrijska strategija za Europu 

Riječ je o važnom i opsežnom dokumentu koji je u ožujku objavila Europska komisija, a određuje tri smjera u kojima će se kretati buduća transformacija europskih gospodarstava – zelena tranzicija, digitalna tranzicija i globalna konkurentnost. Također, pruža okvir za budući razvoj industrije koji će doprinijeti cilju da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent. Zato vjerujem da je moje imenovanje za izvjestiteljicu u sjeni EPP-a za nezakonodavno mišljenje odbora ENVI za Novu industrijsku strategiju za Europu Odbora za industriju, istraživanje i energetiku velik uspjeh za Hrvatsku.

Nužna europska suradnja u kontroli i prevenciji raka 

Aktivna sam članica MAC grupe (The MEPs Against Cancer) - skupine zastupnika Europskog parlamenta koja je osnovana 2005. godine i koja radi na poboljšanju kontrole i prevencije raka u Europi, vjerujući da europska suradnja dodaje vrijednost aktivnostima država članica. Stoga  sam preuzela organizaciju konferencija Fight and Win (Bori se i pobijedi) zbog njihove važnosti i kvalitete rasprava o karcinomu.

Hrvatska liga protiv raka kao dio aktivnosti tijekom Europskog tjedna borbe protiv raka organizirala je digitalni masterclass Dekodirajmo rak – za sljedeće desetljeće. Iako je borba protiv koronavirusa stavila druge zdravstvene teme u drugi plan, trebali bismo nastaviti aktivno raditi na podizanju javne svijesti o raku, pogotovo prevencije i ranog otkrivanja. Upravo zato u svojem sam izlaganju istaknula važnost preventivnih pregleda i podizanja svijesti o raku jer je vjerojatnost izlječenja velika ako se rak dijagnosticira dovoljno rano.

Zalažem se za ukidanje naknada za podizanje gotovine na bankomatima – tražim „financijski roaming“

Jedan od mojih prioriteta u Europskom parlamentu su i prava potrošača, a u tom smjeru ide i inicijativa stvaranja integriranog financijskog tržišta, tzv. financijski roaming za sve građane EU. Postavila sam stoga pitanje Europskoj komisiji u vezi s aktivnostima koje Komisija poduzima kako bih zaštitila građane Europske unije od dodatnih troškova za transakcije podizanja gotovine na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže.

Tržište rada još uvijek je rodno neravnopravno, moramo to promijeniti i na tome ću raditi 

Uz članstva u odborima i izaslanstvima, djelujem i u ostalim udruženjima zastupnika poput Zajednice žena Europske pučke stranke (EPPW) koja je posvećena jačanju političke emancipacije žena diljem Europe i promicanju važnih pitanja koja se tiču žena, primjerice rodne ravnopravnosti na tržištu rada i ženskog poduzetništva.

U središtu mojih parlamentarnih aktivnosti jesu i bit će interesi Republike Hrvatske i naših građana, a na platformi politika koje zastupa Vlada Republike Hrvatske.

Naše članstvo u Europskoj uniji političko je i ekonomsko postignuće koje nam omogućava aktivno sudjelovanje u stvaranju i oblikovanju politika važnih za naše građane. U izazovnim okolnostima neizvjesne budućnosti, naša uključenost u procese odlučivanja o Višegodišnjem financijskom okviru važna je za određivanje smjera Europske unije i Republike Hrvatske u narednih deset godina. Interesi Hrvatske i naših građana stoga su u središtu mojih aktivnosti u Europskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 07:10