stdClass Object ( [id] => 1369598 [title] => Stroj otkinuo ruku ženi u tvornici, ostale radnice nam pričaju: Ovo nije prva nesreća. Gazda? Misli da je nedodirljiv [alias] => stroj-otkinuo-ruku-zeni-u-tvornici-ostale-radnice-pricaju-ovo-nije-prva-nesreca-gazda-vice-i-misli-da-je-nedodirljiv [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna radnica morala je ostati bez ruke do lakta da bi se policija i inspekcije umiješale u slučaj lani otvorene pilane u petrinjskoj poslovnoj zoni Mošćenica. Za slučaj smo doznali od Luce Gašpar Šako, vijećnice Mosta u Županiji sisačko-moslavačkoj, koja je na Facebooku navela da je u tvornici u vlasništvu poduzetnika iz BiH Predraga Palavre već više žena ostalo bez prstiju što nam je potvrdila i u razgovoru za "Slobodnu" koja je prva o tome prošli tjedan pisala.

Dodala je i kako vlasnik nema uporabnu dozvolu za strojeve te da zaposleni nemaju zaštitnu odjeću i obuću za rad. Također je prozvala i policiju zbog pokušaja zataškavanja radne nesreće jer o posljednjoj koja se dogodila u ponedjeljak, 16. veljače, nisu izvijestili u svom redovnom biltenu. Inače izvještavaju o vozačima s 0,5 promila alkohola u krvi i o pronađenom jednom jointu, ogorčena je županijska vijećnica.

Mi smo dobili dojave, istina neslužbene, da to policijskim službenicima PU sisačko-moslavačke nije prvi put kad je u pitanju radna nesreća u ovoj tvornici, a potvrdili su da ih je lani bilo četiri od čega dvije s lakšim i dvije s težim ozljedama. Navodno ih je bilo puno više. Objašnjenja očekujemo u odgovoru na pitanja koje smo policiji uputili elektroničkom poštom i objavit ćemo ih čim stignu.

"Slobodna" je, podsjetimo, povodom posljednje nesreće, kontaktirala vlasnika Predraga Palavru što je on ovako komentirao: "Šta je imala radit tu di joj se to dogodilo? Išla je na mjesto gdje nije imala prakse, to je bezopasna traka, ali stavila je ruku unutra, a nije trebala. Nit se trebala tu nalaziti, nit je trebala stavljati ruku. To je isto kao da auto ide nazad, a vi stavite nogu pod kotač."

Na naše izravno pitanje znači li to da je sama kriva što je ostala bez ruke, ponovio je: "Ako ti nemaš potrebe da stavljaš nogu pod auto, zašto je stavljaš? Zašto ne razmišljaš." Dodao je da radila na bar kodovima te "da nije imala ni obaveze ni potrebe da ide gdje je išla".

Upravo suprotno svjedoče kolegice unesrećene radnice. Tvrde, naime, da je ona morala silaziti u taj dio pogona kako bi odštopala traku i kako nije jedina koja to radi.

- Ta traka se često zaštopa i mi sve silazimo u taj dio tvornice. Imale smo obuku za rad na strojevima pet minuta. Daju nam zaštitne rukavice, a kad se potrgaju same kupujemo druge. Oni koji koriste polusatni dnevni odmor to moraju nadoknađivati subotom premda na dnevni odmor imamo zakonsko pravo i premda je rečeno da će oni koji rade subotom biti ekstra plaćeni. Evo, sad su nas, nakon ove nesreće, poslali na sistematski pregled – svjedoče radnice i gotovo nijedna se ne želi predstaviti jer su u strahu za egzistenciju i obitelji. Navodno gazda nerijetko na njih vrišti i hvali se da mu nitko ništa ne može.

Demantirale su i njegovu izjavu da im je plaća 800 eura neto. U tu mizeriju je, kažu, uračunato i 50 eura za prijevoz što zakonski ne spada u dohodak. I k tome su još plaće počele stizati sa zakašnjenjem.

Vijećnica Gašpar Šako govori nam kako je i ranije upozoravala da nešto nije u redu u tvornici koja je pompozno otvorena te najavljena uz pojašnjenje vlasnika da su se odlučili za Petrinju prije svega zato što im je sirovina dostupnija te zbog još nekih pogodnosti s obzirom na to da je Petrinja grad od posebne državne skrbi.

Grad je, doznajemo, firmi isplatio čak 550 tisuća kuna poticaja. Isplate tvrtki Furnir Palavra d.o.o. iz 2018. iznosile su 150.000 kuna za poticanje kapitalnih ulaganja, zatim 2019. 250.000 kuna za poticanje kapitalnih ulaganja i 2020. godine 150.000 kao pomoć u kriznim situacijama. Potvrdila je ovo gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i istaknula kako su isplate išle u mandatu njezina prethodnika Darinka Dumbovića. Komes je svojevremeno ishvalila otvaranje tvornice kao jednu od najvećih investicija na području grada, istaknuvši dobru suradnju s investirorima i najavivši poticaje za svakog zaposlenog. Bilo je to u svibnju, a tvornica je počela s radom u rujnu. Inače je izgradnja pogona počela 2019. godine, no epidemija korone, a potom i potres odužili su čitav proces.
- Budući da je tvornica dograđivana, trebalo je ishoditi novu građevinsku dozvolu koju investitor, po mojim saznanjima, još nije pribavio - tvrdi vijećnica Mosta.

Prema njenim saznanjima, petrinjski pogon trebao je vlasniku samo zato da bi lakše prebacivao sirovinu do španjolske Valencije gdje također ima tvornicu. Ništa od ovoga nismo uspjeli provjeriti s Predragom Palavrom zato što se više ne odaziva novinarima na telefon. Njegova kći i direktorica firme za proizvodnju furnira u Bosni i Hercegovini Ana Palavra je, pak, za 24sata izrazila "duboko žaljenje i suosjećanje s ozlijeđenom djelatnicom i njezinom obitelji, s kojima su u stalnom kontaktu" te je ustvrdila između ostaloga, kako "tvornica posjeduje sve potrebne dozvole za rad, imaju instalirane nove strojeve sa svim predviđenim mjerama zaštite, zaštita na radu je obavljena po svim propisima koji to nalažu te je svaki djelatnik zadužio zaštitnu opremu, a jasno su označene sve smjernice na strojevima, kao i znakovi upozorenja". "Svi djelatnici uredno primaju svoju zarađenu plaću", dodala je.
Prilikom otvaranja petrinjske pilane kazala je da su se odlučili za tu lokaciju jer je sirovina dostupnija, a i  zbog nekih pogodnosti, jer grad Petrinja je grad od posebne državne skrbi. Firma je, izjavila je, izvozno orijentirana i u Bosni i Hercegovini. Najavila je zapošljavanje 60 ljudi, ali i povećanje ta brojke do stotinu radnika. Uposleno je, međutim, tek njih 35. Pogon u Mošćenici proteže se na 10 tisuća kvadratnih metara. U njemu su smješteni pilana, pogoni za rezanje, sušenje, skladište i uredski prostori, a moderni strojevi su uvezeni iz Brazila. Približno 90 posto proizvoda Palavra izvozi na tržišta Europske unije i Bliskog istoka.

Odgovore smo potražili i u Državnom inspektoratu RH gdje su nam rekli da su obavljena dva inspekcijska nadzora u području zaštite na radu kod poslodavca Furnir Palavra d.o.o., ne uključujući trenutni nadzor koji je u tijeku. Obećali su da će po okončanju obavijestiti javnost o rezultatima.

"Inspekcijskim nadzorom obavljenim u 2020. godini nisu bili utvrđeni nedostaci u primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu. Inspekcijskim nadzorom obavljenim u 2023. godini povodom ozljede na radu utvrđeni su nedostaci u primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu te su slijedom utvrđenog činjeničnog stanja donesene dvije upravne mjere, kojima je poslodavcu zabranjeno obavljanje poslova protivno Zakonu o zaštiti na radu i naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka u određenom roku", dodali su iz DIRH-a. Što se, pak, tiče nadzora građevinske inspekcije, izvijestili su nas da je također u tijeku i da će nas izvijestiti o nalazu.

Radnica koja je za radnim strojem ostala bez podlaktice pomalo se oporavlja, ali još je na intenzivnom liječenju.

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Grozota u Petrinji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Grozota u Petrinji 0 6790 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-05 12:55:17 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-05 15:21:17 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2024-03-05 15:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Stroj otkinuo ruku ženi u tvornici, ostale radnice pričaju: Ovo nije prva nesreća. Gazda? Viče i misli da je nedodirljiv page_title=Stroj otkinuo ruku ženi u tvornici, ostale radnice pričaju: Ovo nije prva nesreća. Gazda? Viče i misli da je nedodirljiv [metakey] => predrag palavra, Petrinja, Tvornica, pilana, radna nesreća [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/05\/26709824.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

tvornica petrinja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1096x626","hd_26709824_1920.jpg":"1920x1080","k_26709824_1280.jpg":"1280x1280","k_26709824_1024.jpg":"1024x1024","k_26709824_640.jpg":"640x640","k_26709824_480.jpg":"480x480","k_26709824_340.jpg":"340x340","k_26709824_220.jpg":"220x220","o_26709824_1280.jpg":"1280x731","o_26709824_1024.jpg":"1024x584","o_26709824_640.jpg":"640x365","o_26709824_480.jpg":"480x274","o_26709824_340.jpg":"340x194","o_26709824_220.jpg":"220x125","h_26709824_1280.jpg":"1280x854","h_26709824_1024.jpg":"1024x683","h_26709824_640.jpg":"640x427","h_26709824_480.jpg":"480x320","h_26709824_340.jpg":"340x227","h_26709824_220.jpg":"220x147","pp_26709824_1280.jpg":"1280x1628","pp_26709824_1024.jpg":"1024x1303","pp_26709824_640.jpg":"640x814","pp_26709824_480.jpg":"480x611","pp_26709824_340.jpg":"340x432","pp_26709824_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4517248 Threads: 2 Questions: 147238940 Slow queries: 62592 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4382934 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/stroj-otkinuo-ruku-zeni-u-tvornici-ostale-radnice-pricaju-ovo-nije-prva-nesreca-gazda-vice-i-misli-da-je-nedodirljiv-1369598 [printLink] => /vijesti/hrvatska/stroj-otkinuo-ruku-zeni-u-tvornici-ostale-radnice-pricaju-ovo-nije-prva-nesreca-gazda-vice-i-misli-da-je-nedodirljiv-1369598?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 749778 [name] => predrag palavra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 17:59:38 [main_article_id] => 0 [alias] => predrag-palavra [link] => /tag/predrag-palavra ) [1] => stdClass Object ( [id] => 426356 [name] => PETRINJA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petrinja [link] => /tag/petrinja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 526715 [name] => tvornica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tvornica [link] => /tag/tvornica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 228992 [name] => pilana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pilana [link] => /tag/pilana ) [4] => stdClass Object ( [id] => 468551 [name] => radna nesreća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radna-nesreca [link] => /tag/radna-nesreca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Grozota u Petrinji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stroj otkinuo ruku ženi u tvornici, ostale radnice nam pričaju: Ovo nije prva nesreća. Gazda? Misli da je nedodirljiv [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/05/26709824.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

tvornica petrinja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/05/26709824.jpg [title] => Cropix

tvornica petrinja

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jedna radnica morala je ostati bez ruke do lakta da bi se policija i inspekcije umiješale u slučaj lani otvorene pilane u petrinjskoj poslovnoj zoni Mošćenica. Za slučaj smo doznali od Luce Gašpar Šako, vijećnice Mosta u Županiji sisačko-moslavačkoj, koja je na Facebooku navela da je u tvornici u vlasništvu poduzetnika iz BiH Predraga Palavre već više žena ostalo bez prstiju što nam je potvrdila i u razgovoru za "Slobodnu" koja je prva o tome prošli tjedan pisala.

Dodala je i kako vlasnik nema uporabnu dozvolu za strojeve te da zaposleni nemaju zaštitnu odjeću i obuću za rad. Također je prozvala i policiju zbog pokušaja zataškavanja radne nesreće jer o posljednjoj koja se dogodila u ponedjeljak, 16. veljače, nisu izvijestili u svom redovnom biltenu. Inače izvještavaju o vozačima s 0,5 promila alkohola u krvi i o pronađenom jednom jointu, ogorčena je županijska vijećnica.

Mi smo dobili dojave, istina neslužbene, da to policijskim službenicima PU sisačko-moslavačke nije prvi put kad je u pitanju radna nesreća u ovoj tvornici, a potvrdili su da ih je lani bilo četiri od čega dvije s lakšim i dvije s težim ozljedama. Navodno ih je bilo puno više. Objašnjenja očekujemo u odgovoru na pitanja koje smo policiji uputili elektroničkom poštom i objavit ćemo ih čim stignu.

"Slobodna" je, podsjetimo, povodom posljednje nesreće, kontaktirala vlasnika Predraga Palavru što je on ovako komentirao: "Šta je imala radit tu di joj se to dogodilo? Išla je na mjesto gdje nije imala prakse, to je bezopasna traka, ali stavila je ruku unutra, a nije trebala. Nit se trebala tu nalaziti, nit je trebala stavljati ruku. To je isto kao da auto ide nazad, a vi stavite nogu pod kotač."

Na naše izravno pitanje znači li to da je sama kriva što je ostala bez ruke, ponovio je: "Ako ti nemaš potrebe da stavljaš nogu pod auto, zašto je stavljaš? Zašto ne razmišljaš." Dodao je da radila na bar kodovima te "da nije imala ni obaveze ni potrebe da ide gdje je išla".

Upravo suprotno svjedoče kolegice unesrećene radnice. Tvrde, naime, da je ona morala silaziti u taj dio pogona kako bi odštopala traku i kako nije jedina koja to radi.

- Ta traka se često zaštopa i mi sve silazimo u taj dio tvornice. Imale smo obuku za rad na strojevima pet minuta. Daju nam zaštitne rukavice, a kad se potrgaju same kupujemo druge. Oni koji koriste polusatni dnevni odmor to moraju nadoknađivati subotom premda na dnevni odmor imamo zakonsko pravo i premda je rečeno da će oni koji rade subotom biti ekstra plaćeni. Evo, sad su nas, nakon ove nesreće, poslali na sistematski pregled – svjedoče radnice i gotovo nijedna se ne želi predstaviti jer su u strahu za egzistenciju i obitelji. Navodno gazda nerijetko na njih vrišti i hvali se da mu nitko ništa ne može.

Demantirale su i njegovu izjavu da im je plaća 800 eura neto. U tu mizeriju je, kažu, uračunato i 50 eura za prijevoz što zakonski ne spada u dohodak. I k tome su još plaće počele stizati sa zakašnjenjem.

Vijećnica Gašpar Šako govori nam kako je i ranije upozoravala da nešto nije u redu u tvornici koja je pompozno otvorena te najavljena uz pojašnjenje vlasnika da su se odlučili za Petrinju prije svega zato što im je sirovina dostupnija te zbog još nekih pogodnosti s obzirom na to da je Petrinja grad od posebne državne skrbi.

Grad je, doznajemo, firmi isplatio čak 550 tisuća kuna poticaja. Isplate tvrtki Furnir Palavra d.o.o. iz 2018. iznosile su 150.000 kuna za poticanje kapitalnih ulaganja, zatim 2019. 250.000 kuna za poticanje kapitalnih ulaganja i 2020. godine 150.000 kao pomoć u kriznim situacijama. Potvrdila je ovo gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i istaknula kako su isplate išle u mandatu njezina prethodnika Darinka Dumbovića. Komes je svojevremeno ishvalila otvaranje tvornice kao jednu od najvećih investicija na području grada, istaknuvši dobru suradnju s investirorima i najavivši poticaje za svakog zaposlenog. Bilo je to u svibnju, a tvornica je počela s radom u rujnu. Inače je izgradnja pogona počela 2019. godine, no epidemija korone, a potom i potres odužili su čitav proces.
- Budući da je tvornica dograđivana, trebalo je ishoditi novu građevinsku dozvolu koju investitor, po mojim saznanjima, još nije pribavio - tvrdi vijećnica Mosta.

Prema njenim saznanjima, petrinjski pogon trebao je vlasniku samo zato da bi lakše prebacivao sirovinu do španjolske Valencije gdje također ima tvornicu. Ništa od ovoga nismo uspjeli provjeriti s Predragom Palavrom zato što se više ne odaziva novinarima na telefon. Njegova kći i direktorica firme za proizvodnju furnira u Bosni i Hercegovini Ana Palavra je, pak, za 24sata izrazila "duboko žaljenje i suosjećanje s ozlijeđenom djelatnicom i njezinom obitelji, s kojima su u stalnom kontaktu" te je ustvrdila između ostaloga, kako "tvornica posjeduje sve potrebne dozvole za rad, imaju instalirane nove strojeve sa svim predviđenim mjerama zaštite, zaštita na radu je obavljena po svim propisima koji to nalažu te je svaki djelatnik zadužio zaštitnu opremu, a jasno su označene sve smjernice na strojevima, kao i znakovi upozorenja". "Svi djelatnici uredno primaju svoju zarađenu plaću", dodala je.
Prilikom otvaranja petrinjske pilane kazala je da su se odlučili za tu lokaciju jer je sirovina dostupnija, a i  zbog nekih pogodnosti, jer grad Petrinja je grad od posebne državne skrbi. Firma je, izjavila je, izvozno orijentirana i u Bosni i Hercegovini. Najavila je zapošljavanje 60 ljudi, ali i povećanje ta brojke do stotinu radnika. Uposleno je, međutim, tek njih 35. Pogon u Mošćenici proteže se na 10 tisuća kvadratnih metara. U njemu su smješteni pilana, pogoni za rezanje, sušenje, skladište i uredski prostori, a moderni strojevi su uvezeni iz Brazila. Približno 90 posto proizvoda Palavra izvozi na tržišta Europske unije i Bliskog istoka.

Odgovore smo potražili i u Državnom inspektoratu RH gdje su nam rekli da su obavljena dva inspekcijska nadzora u području zaštite na radu kod poslodavca Furnir Palavra d.o.o., ne uključujući trenutni nadzor koji je u tijeku. Obećali su da će po okončanju obavijestiti javnost o rezultatima.

"Inspekcijskim nadzorom obavljenim u 2020. godini nisu bili utvrđeni nedostaci u primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu. Inspekcijskim nadzorom obavljenim u 2023. godini povodom ozljede na radu utvrđeni su nedostaci u primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu te su slijedom utvrđenog činjeničnog stanja donesene dvije upravne mjere, kojima je poslodavcu zabranjeno obavljanje poslova protivno Zakonu o zaštiti na radu i naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka u određenom roku", dodali su iz DIRH-a. Što se, pak, tiče nadzora građevinske inspekcije, izvijestili su nas da je također u tijeku i da će nas izvijestiti o nalazu.

Radnica koja je za radnim strojem ostala bez podlaktice pomalo se oporavlja, ali još je na intenzivnom liječenju.

 

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix
Cropix

tvornica petrinja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/stroj-otkinuo-ruku-zeni-u-tvornici-ostale-radnice-pricaju-ovo-nije-prva-nesreca-gazda-vice-i-misli-da-je-nedodirljiv-1369598 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6d4fb7504c2210751e03f7f7be12648393f392a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stroj+otkinuo+ruku+%C5%BEeni+u+tvornici%2C+ostale+radnice+nam+pri%C4%8Daju%3A+Ovo+nije+prva+nesre%C4%87a.+Gazda%3F+Misli+da+je+nedodirljiv&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstroj-otkinuo-ruku-zeni-u-tvornici-ostale-radnice-pricaju-ovo-nije-prva-nesreca-gazda-vice-i-misli-da-je-nedodirljiv-1369598 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstroj-otkinuo-ruku-zeni-u-tvornici-ostale-radnice-pricaju-ovo-nije-prva-nesreca-gazda-vice-i-misli-da-je-nedodirljiv-1369598 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Grozota u Petrinji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaGrozota u Petrinji

Stroj otkinuo ruku ženi u tvornici, ostale radnice nam pričaju: Ovo nije prva nesreća. Gazda? Misli da je nedodirljiv

Piše Silvana Uzinić
5. ožujka 2024. - 16:00

Jedna radnica morala je ostati bez ruke do lakta da bi se policija i inspekcije umiješale u slučaj lani otvorene pilane u petrinjskoj poslovnoj zoni Mošćenica. Za slučaj smo doznali od Luce Gašpar Šako, vijećnice Mosta u Županiji sisačko-moslavačkoj, koja je na Facebooku navela da je u tvornici u vlasništvu poduzetnika iz BiH Predraga Palavre već više žena ostalo bez prstiju što nam je potvrdila i u razgovoru za "Slobodnu" koja je prva o tome prošli tjedan pisala.

Dodala je i kako vlasnik nema uporabnu dozvolu za strojeve te da zaposleni nemaju zaštitnu odjeću i obuću za rad. Također je prozvala i policiju zbog pokušaja zataškavanja radne nesreće jer o posljednjoj koja se dogodila u ponedjeljak, 16. veljače, nisu izvijestili u svom redovnom biltenu. Inače...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 11:15