stdClass Object ( [id] => 1374880 [title] => Splitska odvjetnica Doris Košta o hrvatskom pravosuđu i splitskom sudu: Zašto Hrvat mora po pravdu u Strasbourg? [alias] => splitska-odvjetnica-doris-kosta-o-hrvatskom-pravosudu-i-splitskom-sudu-zasto-hrvat-mora-po-pravdu-u-strasbourg [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

S odvjetnicom Doris Košta nastavljamo naš razgovor o stanju u hrvatskom pravosuđu, o kojem je izazito kritički nastrojena. Evo nastavka njezine priče, vezane za slučaj likvidacije Karmelina Fistanića.

- Ako vi dobijete podatak a zatim ga predate vještaku, da su pronađeni tragovi na odjeći, rukama, upravljaču, identičnih barutnih GSR čestica, onda smatram da je to zahtijevalo barem dostatnu provjeru njihovih alibija i drugih radnji.

Mi smo tu privatno angažirali vještaka, gospodina Vojina Maštruka, i on je rekao "to je gotovo nemoguće", da su osobe uhitili, da se utvrdilo ovo što sam navela, a da se dalje ne poduzima ništa! To nam je na neki način i bio okidač za ovu prijavu. I što se dalje dogodilo? Državno odvjetništvo je primilo našu prijavu i odbacilo je u trenutku kada se podigla optužnica...

Takav stav i praksa vas onemogućavaju da bilo što novo "uvedete" u predmet jer u konačnici može dovesti do padanja te njihove optužnice! Iako bi osnovno trebalo biti utvrđenje materijalne istine, istina bi trebala biti cilj njihova rada, da zajedno utvrdimo tko je počinio djelo!

- Tako ide procedura, nakon što nisu napravili niti jednu radnju, onda vas puste u ruke istražnog suca. Istražni sudac nikada, gotovo nikada nije prihvatio odvjetnički prijedlog za provođenje istrage ili nekakvih drugih dokaznih radnji.

---

image

Košta na suđenju za slučaj Lora

Božidar Vukičević/Cropix
---

Na postdiplomskom je pokojni profesor Željko Horvatić rekao: "To su najopasniji suci - sidraši!" To su, znači, suci koji odluče čim pročitaju, ništa ih iz fotelje više ne može izbaciti, vjeruju državnom odvjetniku. I zato često kažem da u sudnici postoje dvije stranke – obrana s jedne strane te sud i tužilaštvo kao druga strana.

Jednako često kažem ljudima koji dolaze u moj ured da ne uzimaju odvjetnike nego da ih brane odvjetnici po službenoj dužnosti. A tek kad dođemo do Strasbourga, onda da, onda je potreban odvjetnik koji će pravilno sve sročiti.

Nedopustivo je, ne samo u kaznenim predmetima nego i kada je bilo pitanje prava na dom – zastupala sam ljude iz Župe dubrovačke gdje je danas pokojni Leko, odnosno "Sheraton" u vrlo diskutabilnoj pretvorbi stekao vlasnost hotela "Mlini" i nakon toga je iselio ljude iz jedne personalne zgrade.

Sve su osobe iseljene, a naravno da je riječ o ljudima s nižim primanjima, obitelji su im bile ugrožene. Prošli smo tada cijeli pravosudni slijed u Hrvatskoj do Ustavnog suda, koji me iz prve odbio, a kada je sud u Strasbourgu tih deset predmeta prihvatio, onda se naši sudovi pozivaju na te presude?! Zašto Hrvat mora doći do Strasbourga u obrani prava na dom?

Priča o nagodbama

- Rekla bih da moji kolege odvjetnici, a svi se bore za svoje klijente, da se neki od njih bore tako što idu na nagodbe, ne ističu ništa što bi recimo utjecalo na optužne akte. Ne suprotstavljaju se materijalnim dokazima tužiteljstva nego idu onako "ufino", neće otežavati situaciju niti čitati mala slova.

Odradit će svoje, ali na drukčiji način. Ima i nas odvjetnika koji želimo nešto promijeniti: recimo stava smo da se određena vještva "Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić", kad su u pitanju DNK tragovi ili mješoviti tragovi, ne smiju prihvatiti zdravo za gotovo.

Svaki DNK trag mora imati svoj ferogram, a tragično je da to ni suci ne znaju. Volim bitku – danas kada govorimo o zakonitosti poruka, naravno onih osumnjičene Josipe Rimac, živo me zanima.

Jer točno je da su se te poruke mogle koristiti u postupku ali, nakon što je uhićena u okviru nekih drugih mjera nadzora, morao je biti formiran novi predmet i donesen nalog da se i ona sluša... To u postupku koji bi morao biti jedna divna arena, borba prava i činjenica, toga nema.

---

image



 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Često upravo vi apostrofirate probleme sa sljednošću digitalnih dokaza. Bilo je toga i na suđenju Filipu Zavadlavu, ali još i više upravo na suđenju za ubojstvo Karmelina Fistanića...

- Tako je, jer i digitalni dokaz mora imati svoj "rodni list". Pokazuje nam vjerodostojnost, kad je skinut, sa čega je skinut, točno realno vrijeme.

Odmah smo od djelatnika policije u slučaju Omiš, koji su prikupljali te digitalne dokaze, dobili informacije da nisu unosili realna vremena u nekim slučajevima nego su ih uništili. A što se tiče samog "rodnog lista", to su meta i hash podaci, di su rezani i sve o tome, "to nije bitno"... Sve je bitno!

Da ne kažem da se imenuju vještaci koji uopće nisu vještaci za tu oblast. Po presudama Europskog suda je obaveza da vještačiti mogu samo vještaci te uske specijalnosti. Nama vještak patolog vještači sve – kardiologiju, infektologiju... I kad sudu prigovorite tako nešto, dobijete odgovor da "odugovlačite" postupak.

Po ZKP-u imamo još jedan veliki propust, a to je da nam se vještva stručnih osoba koje mi kao obrana angažiramo od suda apsolutno ne prihvaćaju, iako bi to trebao biti legitiman dokaz koji bi se suprotstavio vještvu koje je u spisu te se eventualno naručilo treće vještvo koje bi razriješilo nekakve nedoumice.

Vještva iz Vučetića apsolutno nisu neovisna – to su vještva koja je naručila policija ili državno odvjetništvo. Da to nisu neovisna vještva pokazuje činjenica da ih ja, kao predstavnik obrane, ne dobijem – moram ga slikat iz spisa, iako se oni plaćaju iz proračuna.

---

image
cropix
---

Tragedija je da oni tumače da osoba ne treba biti vještak sukladno Pravilniku o imenovanjima vještaka već je dostatno da je zaposlenik ustanove Centra "Ivan Vučetić", taj stav je zauzeo sud.

Naš sud u Splitu, a moram kazati da sam angažirana na sudovima diljem Hrvatske, ali takvog suda kao što je splitski nisam vidjela. Nedavno sam bila u Dubrovniku zbog tragedije u HE, to je vrlo složen predmet, međutim sudac koji rukovodi raspravom dozvoljava maksimalnu raspravu o svemu, nikad nije rečeno da je to u cilju odugovlačenja... U Splitu ne bih mogla postaviti niti deset posto tih pitanja.

Konkretno i u predmetu "Zavadlav", vidjeli smo da postoji nalog za mobilni aparat, nalog koji se odnosio samo na mobitel i SIM karticu. Utvrdila sam, uz pomoć stručnih suradnika, da nema ugrađenu karticu nego je netko treba kupiti i postaviti, što znači da to obuhvaća taj nalog. Tražila sam da se to utvrdi, jer onda taj dokaz koji je na kartici nije zakonit, a onda ni vjerodostojan.

Privremene mjere

Aktivna je bila naša sugovornica i u obrani hrvatskih građana pred Haaškim tribunalom, praktički najvećim svjetskim sudom. Na kojem se, unatoč ili baš zato, stvari odvijaju puno praktičnije, konkretnije...

- Tamo mi se sviđalo izvansudsko raspravljanje, koje nije toliko formalno ali i dalje ima određenu procesnu snagu. To su bile "statusne sjednice" na kojima smo mi kao branitelji nasuprot Carle ili Scotta, a sve je vodio tajnik suca koji je vrhunski upućen u predmet.

I onda oni govore o svojim dokazima, a mi iznesemo svoje argumente – tajnik tu procjenjuje koji su prijedlozi dovoljno kvalitetni, a koji "neće proć".

Tako na raspravama ide puno brže, nema "pilanja". Kod nas je stanje upravo obrnuto, prvo ti ne odobri odgodu da se upoznaš s predmetom, a onda počne postavljati pitanja iz drugog predmeta, koji uopće nije na raspravi. I još se ljuti kad ga upozoriš da to nije predmet rasprave...

Uglavnom govorimo o kaznenim predmetima, što je na neki način i fokus vašeg djelovanja. No, zastupate brojne poznate klijente u sferi građanskih odnosa, recimo vlasnika kultnog lokala "Gaga", nekad ste bili na čelu Hajduka, i to lijep broj godina. Kakvo je po tom pitanju stanje u našem pravosuđu, je li išta bolje?

- Ha, ha, ha, ne, nije stanje ništa bolje nego u kaznenim predmetima. Evo, recimo, privremene mjere: one moraju biti hitne, na neki način su antibiotik!

Međutim, mi imamo privremene mjere koje se donose dvije, tri, četiri godine nakon zahtjeva. Praktički dođemo u situaciju da prije završimo glavni predmet negoli se donese privremena mjera!

Nažalost, sjetim se često jednog predmeta u kojem je moj klijent također tražio tu privremenu mjeru – imao je zajednički račun sa suprugom na koji je kao osoba koja je dobro zarađivala polagao novac, a s kojeg je njegova tadašnja supruga kupovala nekretnine na svoje ime, a kada je došlo do rastave, zatražili smo privremenu mjeru zabrane prodaje tih nekretnina – koja se nije donijela, čovjek je ostao bez ičega da bi se na koncu – ubio!

Suci nerado izriču privremene mjere, kao uostalom i mjere sigurnosti u kaznenim postupcima kada tražimo zaštitu određene imovine, tu isto tako rijetko posežu za tim rješenjem.

- Recimo u predmetu "Zagrebačka banka" smo dobili privremenu mjeru na 49 milijuna kuna, ali spletom sretnih okolnosti, jer su i sudac i tužitelj ušli sto posto u predmet.

U tom slučaju je i podignuta optužnica (tvrtka NITOR protiv Zabe, op.a.), a da svima bude jasnije, došlo je do tzv. lihvarenja. Zlouporaba prava tako što lihvarite one koji su o vama ovisni.

U tom postupku je niz otvorenih pitanja za Zagrebačku banku – u svojim temeljnim aktima, odjeljak 4. njihova Kodeksa korporativnog upravljanja ima i financiranje terorizma i lihvarenje kao dozvoljene aktivnosti ako je to u interesu banke, ako je to odobreno "na višim razinama upravljanja Banke"!

Kad sam to spoznala, od Savjeta Hrvatske narodne banke sam tražila žurno postupanje i sankcioniranje jer je 2018. godine donesena direktiva EU-a da se sve što je vezano uz terorizam mora izbaciti...

Međutim, iz HNB-a su me uputili na Europsku središnju banku, a oni me ponovno vraćaju na HNB... Prijavila sam tu situaciju i Državnom odvjetništvu RH, smatrajući da je to nešto krajnje nezakonito, međutim do danas nisam dobila odgovor, evo već tri godine, od niti jedne institucije. To vam najbolje govori da je to sve umreženo!

Mi smo stalno u magli, ništa nemoj dirati. Donesi odluku, ukini to! Pa isto je kod ovrha, moram to kazati – imala sam klijenta kojem je banka uzela kuću.

To je strašno nepošteno, žena je bila dužna milijun kuna, a u ovrsi joj za taj dug "otišla" kuća vrijedna tri milijuna kuna! Postavljam pitanje: zašto ovršni zakon ne može prepoznati takve situacije pa se naplaćuje u onom dijelu u kojem je iznosu dug? Nego se opet pogoduje pojedincima, kriminalcima.

Rekla bih da je naša država stavila prekomjerni teret na građane, ostavila je građane same, u nekakvoj stalnoj borbi, bilo protiv birokracije, bilo protiv banaka, zbog švicaraca ili u bilo kojem drugom predmetu... Sve što danas imamo, sve neke odluke donesene u prošlosti na štetu građana, za sve je isključivo kriva država!

(NASTAVLJA SE)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priče iz sudnice (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => priče iz sudnice (2) 2 0 10379 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-19 10:42:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mario Matana [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-23 19:13:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-23 19:13:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitska odvjetnica Doris Košta o hrvatskom pravosuđu i splitskom sudu: Zašto Hrvat mora po pravdu u Strasbourg? page_title=Splitska odvjetnica Doris Košta o hrvatskom pravosuđu i splitskom sudu: Zašto Hrvat mora po pravdu u Strasbourg? [metakey] => Doris Košta, Slučaj Fistanić, odvjetnici, Josipa Rimac, splitski sud [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26782847.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/709483.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26782817.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/943460.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Doris Ko\u0161ta: Takav sud kao \u0161to je splitski nisam vidjela<\/p>","

Ko\u0161ta na su\u0111enju za slu\u010daj Lora<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["31:44","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1303","hd_26782847_1920.jpg":"1920x1080","k_26782847_1280.jpg":"1280x1280","k_26782847_1024.jpg":"1024x1024","k_26782847_640.jpg":"640x640","k_26782847_480.jpg":"480x480","k_26782847_340.jpg":"340x340","k_26782847_220.jpg":"220x220","o_26782847_1280.jpg":"1280x868","o_26782847_1024.jpg":"1024x694","o_26782847_640.jpg":"640x434","o_26782847_480.jpg":"480x325","o_26782847_340.jpg":"340x230","o_26782847_220.jpg":"220x149","h_26782847_1280.jpg":"1280x854","h_26782847_1024.jpg":"1024x683","h_26782847_640.jpg":"640x427","h_26782847_480.jpg":"480x320","h_26782847_340.jpg":"340x227","h_26782847_220.jpg":"220x147","pp_26782847_1280.jpg":"1280x1628","pp_26782847_1024.jpg":"1024x1303","pp_26782847_640.jpg":"640x814","pp_26782847_480.jpg":"480x611","pp_26782847_340.jpg":"340x432","pp_26782847_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1137","hd_709483_1920.jpg":"1920x1080","k_709483_1280.jpg":"1280x1280","k_709483_1024.jpg":"1024x1024","k_709483_640.jpg":"640x640","k_709483_480.jpg":"480x480","k_709483_340.jpg":"340x340","k_709483_220.jpg":"220x220","o_709483_1280.jpg":"1280x758","o_709483_1024.jpg":"1024x606","o_709483_640.jpg":"640x379","o_709483_480.jpg":"480x284","o_709483_340.jpg":"340x201","o_709483_220.jpg":"220x130","h_709483_1280.jpg":"1280x854","h_709483_1024.jpg":"1024x683","h_709483_640.jpg":"640x427","h_709483_480.jpg":"480x320","h_709483_340.jpg":"340x227","h_709483_220.jpg":"220x147","pp_709483_1280.jpg":"1280x1628","pp_709483_1024.jpg":"1024x1303","pp_709483_640.jpg":"640x814","pp_709483_480.jpg":"480x611","pp_709483_340.jpg":"340x432","pp_709483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3038","hd_26782817_1920.jpg":"1920x1080","k_26782817_1280.jpg":"1280x1280","k_26782817_1024.jpg":"1024x1024","k_26782817_640.jpg":"640x640","k_26782817_480.jpg":"480x480","k_26782817_340.jpg":"340x340","k_26782817_220.jpg":"220x220","o_26782817_1280.jpg":"1280x2025","o_26782817_1024.jpg":"1024x1620","o_26782817_640.jpg":"640x1012","o_26782817_480.jpg":"480x759","o_26782817_340.jpg":"340x537","o_26782817_220.jpg":"220x348","h_26782817_1280.jpg":"1280x854","h_26782817_1024.jpg":"1024x683","h_26782817_640.jpg":"640x427","h_26782817_480.jpg":"480x320","h_26782817_340.jpg":"340x227","h_26782817_220.jpg":"220x147","pp_26782817_1280.jpg":"1280x1628","pp_26782817_1024.jpg":"1024x1303","pp_26782817_640.jpg":"640x814","pp_26782817_480.jpg":"480x611","pp_26782817_340.jpg":"340x432","pp_26782817_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1594x1106","hd_943460_1920.jpg":"1920x1080","k_943460_1280.jpg":"1280x1280","k_943460_1024.jpg":"1024x1024","k_943460_640.jpg":"640x640","k_943460_480.jpg":"480x480","k_943460_340.jpg":"340x340","k_943460_220.jpg":"220x220","o_943460_1280.jpg":"1280x888","o_943460_1024.jpg":"1024x710","o_943460_640.jpg":"640x444","o_943460_480.jpg":"480x333","o_943460_340.jpg":"340x235","o_943460_220.jpg":"220x152","h_943460_1280.jpg":"1280x854","h_943460_1024.jpg":"1024x683","h_943460_640.jpg":"640x427","h_943460_480.jpg":"480x320","h_943460_340.jpg":"340x227","h_943460_220.jpg":"220x147","pp_943460_1280.jpg":"1280x1628","pp_943460_1024.jpg":"1024x1303","pp_943460_640.jpg":"640x814","pp_943460_480.jpg":"480x611","pp_943460_340.jpg":"340x432","pp_943460_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7869511 Threads: 3 Questions: 1645388531 Slow queries: 4891099 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111635434 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/splitska-odvjetnica-doris-kosta-o-hrvatskom-pravosudu-i-splitskom-sudu-zasto-hrvat-mora-po-pravdu-u-strasbourg-1374880 [printLink] => /vijesti/hrvatska/splitska-odvjetnica-doris-kosta-o-hrvatskom-pravosudu-i-splitskom-sudu-zasto-hrvat-mora-po-pravdu-u-strasbourg-1374880?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311954 [name] => doris košta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => doris-kosta [link] => /tag/doris-kosta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 753007 [name] => Slučaj Fistanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-23 20:13:40 [main_article_id] => 0 [alias] => slucaj-fistanic [link] => /tag/slucaj-fistanic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 366630 [name] => odvjetnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odvjetnici [link] => /tag/odvjetnici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 341733 [name] => josipa rimac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josipa-rimac [link] => /tag/josipa-rimac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 602655 [name] => splitski sud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-28 13:05:27 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-sud [link] => /tag/splitski-sud ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priče iz sudnice (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitska odvjetnica Doris Košta o hrvatskom pravosuđu i splitskom sudu: Zašto Hrvat mora po pravdu u Strasbourg? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-09-49-08-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26782847.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Doris Košta: Takav sud kao što je splitski nisam vidjela

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26782847.jpg [title] =>

Doris Košta: Takav sud kao što je splitski nisam vidjela

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/709483.jpg [title] =>

Košta na suđenju za slučaj Lora

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26782817.jpg [title] =>



 

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/943460.jpg [title] => cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

S odvjetnicom Doris Košta nastavljamo naš razgovor o stanju u hrvatskom pravosuđu, o kojem je izazito kritički nastrojena. Evo nastavka njezine priče, vezane za slučaj likvidacije Karmelina Fistanića.

- Ako vi dobijete podatak a zatim ga predate vještaku, da su pronađeni tragovi na odjeći, rukama, upravljaču, identičnih barutnih GSR čestica, onda smatram da je to zahtijevalo barem dostatnu provjeru njihovih alibija i drugih radnji.

Mi smo tu privatno angažirali vještaka, gospodina Vojina Maštruka, i on je rekao "to je gotovo nemoguće", da su osobe uhitili, da se utvrdilo ovo što sam navela, a da se dalje ne poduzima ništa! To nam je na neki način i bio okidač za ovu prijavu. I što se dalje dogodilo? Državno odvjetništvo je primilo našu prijavu i odbacilo je u trenutku kada se podigla optužnica...

Takav stav i praksa vas onemogućavaju da bilo što novo "uvedete" u predmet jer u konačnici može dovesti do padanja te njihove optužnice! Iako bi osnovno trebalo biti utvrđenje materijalne istine, istina bi trebala biti cilj njihova rada, da zajedno utvrdimo tko je počinio djelo!

- Tako ide procedura, nakon što nisu napravili niti jednu radnju, onda vas puste u ruke istražnog suca. Istražni sudac nikada, gotovo nikada nije prihvatio odvjetnički prijedlog za provođenje istrage ili nekakvih drugih dokaznih radnji.

---

image

Košta na suđenju za slučaj Lora

Božidar Vukičević/Cropix
---

Na postdiplomskom je pokojni profesor Željko Horvatić rekao: "To su najopasniji suci - sidraši!" To su, znači, suci koji odluče čim pročitaju, ništa ih iz fotelje više ne može izbaciti, vjeruju državnom odvjetniku. I zato često kažem da u sudnici postoje dvije stranke – obrana s jedne strane te sud i tužilaštvo kao druga strana.

Jednako često kažem ljudima koji dolaze u moj ured da ne uzimaju odvjetnike nego da ih brane odvjetnici po službenoj dužnosti. A tek kad dođemo do Strasbourga, onda da, onda je potreban odvjetnik koji će pravilno sve sročiti.

Nedopustivo je, ne samo u kaznenim predmetima nego i kada je bilo pitanje prava na dom – zastupala sam ljude iz Župe dubrovačke gdje je danas pokojni Leko, odnosno "Sheraton" u vrlo diskutabilnoj pretvorbi stekao vlasnost hotela "Mlini" i nakon toga je iselio ljude iz jedne personalne zgrade.

Sve su osobe iseljene, a naravno da je riječ o ljudima s nižim primanjima, obitelji su im bile ugrožene. Prošli smo tada cijeli pravosudni slijed u Hrvatskoj do Ustavnog suda, koji me iz prve odbio, a kada je sud u Strasbourgu tih deset predmeta prihvatio, onda se naši sudovi pozivaju na te presude?! Zašto Hrvat mora doći do Strasbourga u obrani prava na dom?

Priča o nagodbama

- Rekla bih da moji kolege odvjetnici, a svi se bore za svoje klijente, da se neki od njih bore tako što idu na nagodbe, ne ističu ništa što bi recimo utjecalo na optužne akte. Ne suprotstavljaju se materijalnim dokazima tužiteljstva nego idu onako "ufino", neće otežavati situaciju niti čitati mala slova.

Odradit će svoje, ali na drukčiji način. Ima i nas odvjetnika koji želimo nešto promijeniti: recimo stava smo da se određena vještva "Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić", kad su u pitanju DNK tragovi ili mješoviti tragovi, ne smiju prihvatiti zdravo za gotovo.

Svaki DNK trag mora imati svoj ferogram, a tragično je da to ni suci ne znaju. Volim bitku – danas kada govorimo o zakonitosti poruka, naravno onih osumnjičene Josipe Rimac, živo me zanima.

Jer točno je da su se te poruke mogle koristiti u postupku ali, nakon što je uhićena u okviru nekih drugih mjera nadzora, morao je biti formiran novi predmet i donesen nalog da se i ona sluša... To u postupku koji bi morao biti jedna divna arena, borba prava i činjenica, toga nema.

---

image



 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Često upravo vi apostrofirate probleme sa sljednošću digitalnih dokaza. Bilo je toga i na suđenju Filipu Zavadlavu, ali još i više upravo na suđenju za ubojstvo Karmelina Fistanića...

- Tako je, jer i digitalni dokaz mora imati svoj "rodni list". Pokazuje nam vjerodostojnost, kad je skinut, sa čega je skinut, točno realno vrijeme.

Odmah smo od djelatnika policije u slučaju Omiš, koji su prikupljali te digitalne dokaze, dobili informacije da nisu unosili realna vremena u nekim slučajevima nego su ih uništili. A što se tiče samog "rodnog lista", to su meta i hash podaci, di su rezani i sve o tome, "to nije bitno"... Sve je bitno!

Da ne kažem da se imenuju vještaci koji uopće nisu vještaci za tu oblast. Po presudama Europskog suda je obaveza da vještačiti mogu samo vještaci te uske specijalnosti. Nama vještak patolog vještači sve – kardiologiju, infektologiju... I kad sudu prigovorite tako nešto, dobijete odgovor da "odugovlačite" postupak.

Po ZKP-u imamo još jedan veliki propust, a to je da nam se vještva stručnih osoba koje mi kao obrana angažiramo od suda apsolutno ne prihvaćaju, iako bi to trebao biti legitiman dokaz koji bi se suprotstavio vještvu koje je u spisu te se eventualno naručilo treće vještvo koje bi razriješilo nekakve nedoumice.

Vještva iz Vučetića apsolutno nisu neovisna – to su vještva koja je naručila policija ili državno odvjetništvo. Da to nisu neovisna vještva pokazuje činjenica da ih ja, kao predstavnik obrane, ne dobijem – moram ga slikat iz spisa, iako se oni plaćaju iz proračuna.

---

image
cropix
---

Tragedija je da oni tumače da osoba ne treba biti vještak sukladno Pravilniku o imenovanjima vještaka već je dostatno da je zaposlenik ustanove Centra "Ivan Vučetić", taj stav je zauzeo sud.

Naš sud u Splitu, a moram kazati da sam angažirana na sudovima diljem Hrvatske, ali takvog suda kao što je splitski nisam vidjela. Nedavno sam bila u Dubrovniku zbog tragedije u HE, to je vrlo složen predmet, međutim sudac koji rukovodi raspravom dozvoljava maksimalnu raspravu o svemu, nikad nije rečeno da je to u cilju odugovlačenja... U Splitu ne bih mogla postaviti niti deset posto tih pitanja.

Konkretno i u predmetu "Zavadlav", vidjeli smo da postoji nalog za mobilni aparat, nalog koji se odnosio samo na mobitel i SIM karticu. Utvrdila sam, uz pomoć stručnih suradnika, da nema ugrađenu karticu nego je netko treba kupiti i postaviti, što znači da to obuhvaća taj nalog. Tražila sam da se to utvrdi, jer onda taj dokaz koji je na kartici nije zakonit, a onda ni vjerodostojan.

Privremene mjere

Aktivna je bila naša sugovornica i u obrani hrvatskih građana pred Haaškim tribunalom, praktički najvećim svjetskim sudom. Na kojem se, unatoč ili baš zato, stvari odvijaju puno praktičnije, konkretnije...

- Tamo mi se sviđalo izvansudsko raspravljanje, koje nije toliko formalno ali i dalje ima određenu procesnu snagu. To su bile "statusne sjednice" na kojima smo mi kao branitelji nasuprot Carle ili Scotta, a sve je vodio tajnik suca koji je vrhunski upućen u predmet.

I onda oni govore o svojim dokazima, a mi iznesemo svoje argumente – tajnik tu procjenjuje koji su prijedlozi dovoljno kvalitetni, a koji "neće proć".

Tako na raspravama ide puno brže, nema "pilanja". Kod nas je stanje upravo obrnuto, prvo ti ne odobri odgodu da se upoznaš s predmetom, a onda počne postavljati pitanja iz drugog predmeta, koji uopće nije na raspravi. I još se ljuti kad ga upozoriš da to nije predmet rasprave...

Uglavnom govorimo o kaznenim predmetima, što je na neki način i fokus vašeg djelovanja. No, zastupate brojne poznate klijente u sferi građanskih odnosa, recimo vlasnika kultnog lokala "Gaga", nekad ste bili na čelu Hajduka, i to lijep broj godina. Kakvo je po tom pitanju stanje u našem pravosuđu, je li išta bolje?

- Ha, ha, ha, ne, nije stanje ništa bolje nego u kaznenim predmetima. Evo, recimo, privremene mjere: one moraju biti hitne, na neki način su antibiotik!

Međutim, mi imamo privremene mjere koje se donose dvije, tri, četiri godine nakon zahtjeva. Praktički dođemo u situaciju da prije završimo glavni predmet negoli se donese privremena mjera!

Nažalost, sjetim se često jednog predmeta u kojem je moj klijent također tražio tu privremenu mjeru – imao je zajednički račun sa suprugom na koji je kao osoba koja je dobro zarađivala polagao novac, a s kojeg je njegova tadašnja supruga kupovala nekretnine na svoje ime, a kada je došlo do rastave, zatražili smo privremenu mjeru zabrane prodaje tih nekretnina – koja se nije donijela, čovjek je ostao bez ičega da bi se na koncu – ubio!

Suci nerado izriču privremene mjere, kao uostalom i mjere sigurnosti u kaznenim postupcima kada tražimo zaštitu određene imovine, tu isto tako rijetko posežu za tim rješenjem.

- Recimo u predmetu "Zagrebačka banka" smo dobili privremenu mjeru na 49 milijuna kuna, ali spletom sretnih okolnosti, jer su i sudac i tužitelj ušli sto posto u predmet.

U tom slučaju je i podignuta optužnica (tvrtka NITOR protiv Zabe, op.a.), a da svima bude jasnije, došlo je do tzv. lihvarenja. Zlouporaba prava tako što lihvarite one koji su o vama ovisni.

U tom postupku je niz otvorenih pitanja za Zagrebačku banku – u svojim temeljnim aktima, odjeljak 4. njihova Kodeksa korporativnog upravljanja ima i financiranje terorizma i lihvarenje kao dozvoljene aktivnosti ako je to u interesu banke, ako je to odobreno "na višim razinama upravljanja Banke"!

Kad sam to spoznala, od Savjeta Hrvatske narodne banke sam tražila žurno postupanje i sankcioniranje jer je 2018. godine donesena direktiva EU-a da se sve što je vezano uz terorizam mora izbaciti...

Međutim, iz HNB-a su me uputili na Europsku središnju banku, a oni me ponovno vraćaju na HNB... Prijavila sam tu situaciju i Državnom odvjetništvu RH, smatrajući da je to nešto krajnje nezakonito, međutim do danas nisam dobila odgovor, evo već tri godine, od niti jedne institucije. To vam najbolje govori da je to sve umreženo!

Mi smo stalno u magli, ništa nemoj dirati. Donesi odluku, ukini to! Pa isto je kod ovrha, moram to kazati – imala sam klijenta kojem je banka uzela kuću.

To je strašno nepošteno, žena je bila dužna milijun kuna, a u ovrsi joj za taj dug "otišla" kuća vrijedna tri milijuna kuna! Postavljam pitanje: zašto ovršni zakon ne može prepoznati takve situacije pa se naplaćuje u onom dijelu u kojem je iznosu dug? Nego se opet pogoduje pojedincima, kriminalcima.

Rekla bih da je naša država stavila prekomjerni teret na građane, ostavila je građane same, u nekakvoj stalnoj borbi, bilo protiv birokracije, bilo protiv banaka, zbog švicaraca ili u bilo kojem drugom predmetu... Sve što danas imamo, sve neke odluke donesene u prošlosti na štetu građana, za sve je isključivo kriva država!

(NASTAVLJA SE)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Doris Košta: Takav sud kao što je splitski nisam vidjela

Božidar Vukičević/Cropix

Košta na suđenju za slučaj Lora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splitska-odvjetnica-doris-kosta-o-hrvatskom-pravosudu-i-splitskom-sudu-zasto-hrvat-mora-po-pravdu-u-strasbourg-1374880 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=286663fff63e65301fd46f04769d6ead5e329389 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitska+odvjetnica+Doris+Ko%C5%A1ta+o+hrvatskom+pravosu%C4%91u+i+splitskom+sudu%3A+Za%C5%A1to+Hrvat+mora+po+pravdu+u+Strasbourg%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplitska-odvjetnica-doris-kosta-o-hrvatskom-pravosudu-i-splitskom-sudu-zasto-hrvat-mora-po-pravdu-u-strasbourg-1374880 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplitska-odvjetnica-doris-kosta-o-hrvatskom-pravosudu-i-splitskom-sudu-zasto-hrvat-mora-po-pravdu-u-strasbourg-1374880 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priče iz sudnice (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapriče iz sudnice (2)

Splitska odvjetnica Doris Košta o hrvatskom pravosuđu i splitskom sudu: Zašto Hrvat mora po pravdu u Strasbourg?

Piše Mario Matana
23. ožujka 2024. - 20:13

S odvjetnicom Doris Košta nastavljamo naš razgovor o stanju u hrvatskom pravosuđu, o kojem je izazito kritički nastrojena. Evo nastavka njezine priče, vezane za slučaj likvidacije Karmelina Fistanića.

- Ako vi dobijete podatak a zatim ga predate vještaku, da su pronađeni tragovi na odjeći, rukama, upravljaču, identičnih barutnih GSR čestica, onda smatram da je to zahtijevalo barem dostatnu provjeru njihovih alibija i drugih radnji.

Mi smo tu privatno angažirali vještaka, gospodina Vojina Maštruka, i on je rekao "to je gotovo nemoguće", da su osobe uhitili, da se utvrdilo ovo što sam navela, a da se dalje ne poduzima ništa! To nam je na neki način i bio okidač za ovu prijavu. I što se dalje dogodilo? Državno odvjetništvo je primilo našu prijavu i odbacilo je u trenutku kada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 11:49