StoryEditorOCM
Hrvatskasjever hrvatske

Šokantan podatak: čak četvrtina ispitanih učenika svjedočila nasilju u obitelji, petina na njega uopće nije reagirala

Piše hina
24. rujna 2024. - 10:57

Na sjednici Županijskog tima Koprivničko-križevačke županije za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji upozoreno je kako je četvrtina ispitanih svjedočila nasilju u obitelji, izvijestili su u utorak iz Županije o istraživanju udruge "Hera“ iz Križevaca.

Istraživanje koje je provedeno u partnerstvu sa Srednjom gospodarskom školom Križevci i Srednjom  školom "Ivan Seljanec" Križevci rađeno je online u pet srednjih škola Koprivničko-križevačke županije.

Ono je pokazalo da je preko 80 posto učenika i učenica upoznato s nasiljem. Nešto manje od četvrtine anketiranih je svjedočilo nekoj vrsti nasilja u obitelji, a kako je istaknula predsjednica udruge "Hera" Marina Švagelj Jažić, zabrinjava podatak da skoro 20 posto ispitanih nije reagiralo na nasilje kojem su svjedočili.

Više od četvrtine mladih koji su sudjelovali u istraživanju svjedočilo je nasilju u vezi, a 32,5 posto ispitanih doživjelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja u vezi. Više od pola ispitanika obratilo bi se za pomoć obitelji i institucijama, dok najmanji broj njih vjeruje stručnim osobama u školi.

Zaključak istraživanja pokazuje potrebu daljnjeg provođenja edukacije i preventivnih programa u školama koje će obuhvatiti i stručno osoblje, te dodatno informirati javnost o postojećim mehanizmima i resursima za prijavljivanje nasilja.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 10:57