stdClass Object ( [id] => 1323056 [title] => Silvana Uzinić: Nije, ministre, glavni problem u zaturena dva milijuna eura. Ovo je puno veći problem... [alias] => silvana-uzinic-nije-ministre-glavni-problem-u-zaturena-dva-milijuna-eura-ovo-je-puno-veci-problem [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znamo da svijet više nema političare od formata. Nekad su ministri vanjskih poslova bili face tik do šefova država. Danas su sve to manje-više bezveznjaci. Ali kakav je tek Hrvatsku dopao, e to je za priču. Čim je prvi put progovorio, svatko iole promućuran u ovoj zemlji se odma’ smrznuo od straha. I evo ga, znali smo koliko taj može težit žive vage, ali da važe lešine i da se od toga bogati, mnogi su doznali tek ovih dana.

Ma trebalo bi vidit uokolo po Uniji ima li ijedne vlade u kojoj se svaki tjedan otkrije kvarni ministar jedan. Da sam ja kojim slučajem ta Fonderlajenica, pitala bi jednom Plenkovića, kolega, pa dokle više? Jesi li imao išta bolje od tih pajaca za izabrat u ekipu? Kakve ministre imamo, lako je uočit i bez da im novinari pročačkaju mečku. Čim zinu, jasno je da gledaš i slušaš nekoga kome bi dao uvrh glave da vodi poljoprivrednu zadrugu.

Ali stoposto je to bilo jasno i mladome Andreju kad je gledao kojim će putem. Najlakše je bilo ispreskakat te uboge hadezeovce i postat im šef. E al’ ajd ti sad među tim jadom izaberi ministra! Zamislimo sad, kad ih nema niti za na prste jedne ruke da popune pristojnu vladu, kakvi li su se tek razmilili uokolo po institucijama o kojima nam život ovisi. Znate one prizore kad se o kakvoj prigodi u nekoj županiji poslažu s onim ćunkama pred kamere? Gledaš i po stoti put se opet čudiš da su takvi postali faktori.

PONEDJELJAK: Svinje umiru od kuge, a ministru račun bubri

Ovaj radni tjedan doznali smo, dakle, da je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, eto, pogriješio jer nije ažurirao imovinsku karticu, a zaradio preko dva milijuna eura. Premijer ne vidi problem, kaže ispravit će. Zaboravio. Kao kad mi zaboravimo gdje smo tutnuli sitniš. Kao da je glavni problem u zapisivanju primanja i imanja. E pa nije. Problem je što kao ministar imaš firmu za odvoženje i zbrinjavanje lešina koja je monopolist i koja radi s državom.

A je, e, vlasništvo si, kao, prenio na neko odvjetničko društvo, znamo te fore. Blesavi smo, al’ ne baš toliko. Mi pratimo već dugo sudbinu bolesnih slavonskih svinja, brinemo se za uzgajivače, brinemo ‘oće li svinjetine bit za kupit i po kojoj cijeni. A jedan ministar trlja ruke. Svinje umiru od kuge, a njemu račun bubri. Kakva priča! A ne bi je ni skužili da nije bilo kolega s Indexa jer nikako da se izvučimo početkom ovog tjedna iz trakavice o vučjaku Miletu.

“Čoviče, kad god bi prošli vikend zavirila u portale, ovi Trifunović je dobija po još petsto eura kazne”, govori mi prijateljica. I ne mo’š odolit da ne proučiš od početka šta se to u Splitu, pobogu, dogodilo sa srpskim glumcem koji neće da zaveže kera, a ni vlastitu gubicu, zbog čega je na godinu dana iz EU dobio nogu u guzicu. Mile je nevin, problem beše Sergejeva glava... Al’ vidim da se nitko nije posebno potresao osim nekih što propituju zakone po kojima ti neka policija može izdati zabranu ulaska u zemlju. Kako to? Prekršaj ili uvreda? Hm, ne znam baš. I ne proučava mi se, ali bilo bi tu materijala.

---

image

Mile je nevin, problem beše Sergejeva glava...

Jakov Prkić/Cropix
---

UTORAK: Dokle smo došli kad se država morala umiješat u jogurt

Tragedija se s potresom dogodila u Maroku, a onda još veća s poplavom u Libiji. Nad sudbinom te zemlje, tko imalo prati, moglo se plakati godinama, a sad je te nesretnike pravi užas zadesio. No na tren se zgrozimo pa okrenemo glavu i rađe slušamo fantastične priče o mumijama svemiraca. Toliko za ovaj tjedan iz rubrike svijet. Ionako ne možemo ništa dok brojimo eure po dućanima i gledamo kako mjesec curi sporo, a novac brzo. Skupoća nas davi ko poplava Libiju. Eto prilike da se Vlada pokaže ko brana.

Napunili su ovaj tjedan vreće s pijeskom da nas obrane pa je onaj spisak artikala sa zamrznutim cijenama što su nam ga predstavili u četvrtak baš nalik zečjem nasipu. Možda nas i obrani, nikad se ne zna. Mliječna čokolada upola će pojeftinit. I toaletni papir. Jupiii jeee! Jogurt u čašici i bočici može koštat samo 40 centi. Zamisli dokle smo došli kad se država morala umiješat u jogurt. A ima ih koliko hoćeš vrsta, ne znaš koji bi prije dohvatio s police. Nije to kao nekad u ona tmurna vremena, kad si imao samo jedan, a cijena mu od Triglava do Vardara bila ista.

SRIJEDA: Građani se snalaze, i to vrlo dobro, kaže ekonomist Novotny

Danas, kad na tom prostoru imamo više smiješnih državica, Vučić zabavlja regiju s parizerom, a Plenković sa sirom gouda. Kakva predstava za narod.

“Hrvatska je članica europodručja od ove godine i moramo se približavati glavnim trendovima u ovom području”, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny, a i on mi je neki lik. “Taj koncept”, govori, a misli na miješanje države u tržište, “nedovoljno potiče poduzetništvo i nas da se brinemo o sebi, ali i da stvaramo nove vrijednosti za svoju obitelj i ljude oko sebe. Građani se snalaze, i to vrlo dobro – kako u socijalizmu, tako i sada”, reče Novotny sve zalažući se protiv ograničavanja cijena jer će tada, kao, i plaće ostati niske.

Sve je on to fino objasnio, da na niskim cijenama nema razvijene komunalne usluge, nema blagostanja ni dobrih bolnica, prireza, poreza... Ne sviđa mu se da Vlada brine o nama. Najvažnije je da brine o sebi i svojima, što vidimo iz dana u dan, a mi ćemo se već nekako snać.

---

image

Novotnyju se ne sviđa da Vlada brine o nama...

Damir Krajač/Cropix
---

ČETVRTAK: Sreća da se bliže izbori, darova ima za svakoga...

Dobra vijest tjedna, makar koliko se premijer naduo od ponosa zbog petog paketa mjera za građane, zapravo je uvođenje femicida u zakon kao posebno kazneno djelo. “Uvodimo posebno kazneno djelo teško ubojstvo ženske osobe, femicid, za koji će biti zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajnog zatvora”, obećao je Plenković.

Uvodi se još niz novina. U slučaju kaznenih djela protiv spolnih sloboda, žrtve će davati iskaz audiovizualnim putem. Spolno uznemiravanje, koje je dosad bilo prekršaj, prebacuje se također pod kaznene odgovornosti. Zatvorska kazna za silovanje povećava se s jedne na pet godina na tri do osam godina. Također se ukida zastara kaznenog progona izvršenja kazne za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Evala Plenkoviću! Žene su te napokon uvjerile da napraviš pravu stvar i to će ti zapamtit. Ali će i pratit kako se sve to provodi.

Jednom je netko rekao da je u Hrvatskoj najvažnije osvojit ženske birače. Ima ih više. Ne znam jedino hoće li žene koje su se ustrajno borile za svoja prava glasati baš za Plenkovićevu stranku. Inače, sreća da se bliže izbori, to u nas izgleda kao vrijeme božićnog darivanja. Za svakoga je u četvrtak Plenković nešto izvukao iz vriće. Čak i za penziće. Ludo mi je slušat ih kako se raduju zbog one crkavice šta će dobit. A žalosno je gledat s koliko novca moraju preživljavat mjesec. Oni šta će im sad dat preko sto eura jedva da imaju snage poštara dočekat. Pa kaže Novotny da nismo siroti. Ma daaj...

PETAK: Koga vi, gospodo iz Vlade, vučete za nos?

“S obzirom da cijena struje u Hrvatskoj ovisi o nuklearki Krško i hidrocentralama, time pokrivamo 60 posto potrošnje. Ta cijena je neovisna, još od doba Tita, o ikakvim ratovima jer su ti objekti amortizirani, a rijeke teku i teći će i dalje. Ne postoji ni jedan razlog da cijene budu na razini tržišnih cijena na europskom tržištu i Vlada nema ni jedan razlog da naplaćuje više cijene”, rekao je u petak Radimir Čačić. Mogu van reć da mi on češće zvuči pametniji od mnogih.

A onda se osvrnuo na cijene pa kazao: “To sam čuo kad sam rezao jednu gaudu koju volim i vidim cijenu od šest eura, a ovim mjerama je predviđena da se s devet spusti na šest. Ja sam ju neki dan jeo po toj cijeni, tako da ne znam što će spuštati. Ja znam da politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati.” Ništa mu nemamo za dodati. Ovo ljeto cijene su se napumpale do pucanja pa sad, kad će mrvu splasnuti, izgleda kao da su se snizile. Koga vi, gospodo iz Vlade, vučete za nos? I dokle ste naumili?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Pretres tjedna 2 0 7819 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-15 11:32:14 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-15 16:33:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-15 16:33:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Silvana Uzinić: Nije, ministre, glavni problem u zaturena dva milijuna eura. Ovo je puno veći problem... [metakey] => silvana uzinić, PREGLED TJEDNA [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/15\/23559612.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/17989048.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25606254.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Svinje umiru od kuge, a njemu ra\u010dun bubri. Kakva pri\u010da!<\/p>","

Novotnyju se ne svi\u0111a da Vlada brine o nama...<\/p>","

Mile je nevin, problem be\u0161e Sergejeva glava...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1299","hd_23559612_1920.jpg":"1920x1080","k_23559612_1280.jpg":"1280x1280","k_23559612_1024.jpg":"1024x1024","k_23559612_640.jpg":"640x640","k_23559612_480.jpg":"480x480","k_23559612_340.jpg":"340x340","k_23559612_220.jpg":"220x220","o_23559612_1280.jpg":"1280x866","o_23559612_1024.jpg":"1024x692","o_23559612_640.jpg":"640x433","o_23559612_480.jpg":"480x324","o_23559612_340.jpg":"340x230","o_23559612_220.jpg":"220x148","h_23559612_1280.jpg":"1280x854","h_23559612_1024.jpg":"1024x683","h_23559612_640.jpg":"640x427","h_23559612_480.jpg":"480x320","h_23559612_340.jpg":"340x227","h_23559612_220.jpg":"220x147","pp_23559612_1280.jpg":"1280x1628","pp_23559612_1024.jpg":"1024x1303","pp_23559612_640.jpg":"640x814","pp_23559612_480.jpg":"480x611","pp_23559612_340.jpg":"340x432","pp_23559612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_17989048_1920.jpg":"1920x1080","k_17989048_1280.jpg":"1280x1280","k_17989048_1024.jpg":"1024x1024","k_17989048_640.jpg":"640x640","k_17989048_480.jpg":"480x480","k_17989048_340.jpg":"340x340","k_17989048_220.jpg":"220x220","o_17989048_1280.jpg":"1280x829","o_17989048_1024.jpg":"1024x663","o_17989048_640.jpg":"640x414","o_17989048_480.jpg":"480x311","o_17989048_340.jpg":"340x220","o_17989048_220.jpg":"220x142","h_17989048_1280.jpg":"1280x854","h_17989048_1024.jpg":"1024x683","h_17989048_640.jpg":"640x427","h_17989048_480.jpg":"480x320","h_17989048_340.jpg":"340x227","h_17989048_220.jpg":"220x147","pp_17989048_1280.jpg":"1280x1628","pp_17989048_1024.jpg":"1024x1303","pp_17989048_640.jpg":"640x814","pp_17989048_480.jpg":"480x611","pp_17989048_340.jpg":"340x432","pp_17989048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25606254_1920.jpg":"1920x1080","k_25606254_1280.jpg":"1280x1280","k_25606254_1024.jpg":"1024x1024","k_25606254_640.jpg":"640x640","k_25606254_480.jpg":"480x480","k_25606254_340.jpg":"340x340","k_25606254_220.jpg":"220x220","o_25606254_1280.jpg":"1280x853","o_25606254_1024.jpg":"1024x682","o_25606254_640.jpg":"640x426","o_25606254_480.jpg":"480x320","o_25606254_340.jpg":"340x226","o_25606254_220.jpg":"220x146","h_25606254_1280.jpg":"1280x854","h_25606254_1024.jpg":"1024x683","h_25606254_640.jpg":"640x427","h_25606254_480.jpg":"480x320","h_25606254_340.jpg":"340x227","h_25606254_220.jpg":"220x147","pp_25606254_1280.jpg":"1280x1628","pp_25606254_1024.jpg":"1024x1303","pp_25606254_640.jpg":"640x814","pp_25606254_480.jpg":"480x611","pp_25606254_340.jpg":"340x432","pp_25606254_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4706367 Threads: 7 Questions: 159602685 Slow queries: 69204 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4719293 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-nije-ministre-glavni-problem-u-zaturena-dva-milijuna-eura-ovo-je-puno-veci-problem-1323056 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-nije-ministre-glavni-problem-u-zaturena-dva-milijuna-eura-ovo-je-puno-veci-problem-1323056?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 628971 [name] => PREGLED TJEDNA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-22 20:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => pregled-tjedna [link] => /tag/pregled-tjedna ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: Nije, ministre, glavni problem u zaturena dva milijuna eura. Ovo je puno veći problem... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/23559612.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] =>

Svinje umiru od kuge, a njemu račun bubri. Kakva priča!

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/23559612.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Svinje umiru od kuge, a njemu račun bubri. Kakva priča!

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/17989048.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix

Novotnyju se ne sviđa da Vlada brine o nama...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25606254.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Mile je nevin, problem beše Sergejeva glava...

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Znamo da svijet više nema političare od formata. Nekad su ministri vanjskih poslova bili face tik do šefova država. Danas su sve to manje-više bezveznjaci. Ali kakav je tek Hrvatsku dopao, e to je za priču. Čim je prvi put progovorio, svatko iole promućuran u ovoj zemlji se odma’ smrznuo od straha. I evo ga, znali smo koliko taj može težit žive vage, ali da važe lešine i da se od toga bogati, mnogi su doznali tek ovih dana.

Ma trebalo bi vidit uokolo po Uniji ima li ijedne vlade u kojoj se svaki tjedan otkrije kvarni ministar jedan. Da sam ja kojim slučajem ta Fonderlajenica, pitala bi jednom Plenkovića, kolega, pa dokle više? Jesi li imao išta bolje od tih pajaca za izabrat u ekipu? Kakve ministre imamo, lako je uočit i bez da im novinari pročačkaju mečku. Čim zinu, jasno je da gledaš i slušaš nekoga kome bi dao uvrh glave da vodi poljoprivrednu zadrugu.

Ali stoposto je to bilo jasno i mladome Andreju kad je gledao kojim će putem. Najlakše je bilo ispreskakat te uboge hadezeovce i postat im šef. E al’ ajd ti sad među tim jadom izaberi ministra! Zamislimo sad, kad ih nema niti za na prste jedne ruke da popune pristojnu vladu, kakvi li su se tek razmilili uokolo po institucijama o kojima nam život ovisi. Znate one prizore kad se o kakvoj prigodi u nekoj županiji poslažu s onim ćunkama pred kamere? Gledaš i po stoti put se opet čudiš da su takvi postali faktori.

PONEDJELJAK: Svinje umiru od kuge, a ministru račun bubri

Ovaj radni tjedan doznali smo, dakle, da je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, eto, pogriješio jer nije ažurirao imovinsku karticu, a zaradio preko dva milijuna eura. Premijer ne vidi problem, kaže ispravit će. Zaboravio. Kao kad mi zaboravimo gdje smo tutnuli sitniš. Kao da je glavni problem u zapisivanju primanja i imanja. E pa nije. Problem je što kao ministar imaš firmu za odvoženje i zbrinjavanje lešina koja je monopolist i koja radi s državom.

A je, e, vlasništvo si, kao, prenio na neko odvjetničko društvo, znamo te fore. Blesavi smo, al’ ne baš toliko. Mi pratimo već dugo sudbinu bolesnih slavonskih svinja, brinemo se za uzgajivače, brinemo ‘oće li svinjetine bit za kupit i po kojoj cijeni. A jedan ministar trlja ruke. Svinje umiru od kuge, a njemu račun bubri. Kakva priča! A ne bi je ni skužili da nije bilo kolega s Indexa jer nikako da se izvučimo početkom ovog tjedna iz trakavice o vučjaku Miletu.

“Čoviče, kad god bi prošli vikend zavirila u portale, ovi Trifunović je dobija po još petsto eura kazne”, govori mi prijateljica. I ne mo’š odolit da ne proučiš od početka šta se to u Splitu, pobogu, dogodilo sa srpskim glumcem koji neće da zaveže kera, a ni vlastitu gubicu, zbog čega je na godinu dana iz EU dobio nogu u guzicu. Mile je nevin, problem beše Sergejeva glava... Al’ vidim da se nitko nije posebno potresao osim nekih što propituju zakone po kojima ti neka policija može izdati zabranu ulaska u zemlju. Kako to? Prekršaj ili uvreda? Hm, ne znam baš. I ne proučava mi se, ali bilo bi tu materijala.

---

image

Mile je nevin, problem beše Sergejeva glava...

Jakov Prkić/Cropix
---

UTORAK: Dokle smo došli kad se država morala umiješat u jogurt

Tragedija se s potresom dogodila u Maroku, a onda još veća s poplavom u Libiji. Nad sudbinom te zemlje, tko imalo prati, moglo se plakati godinama, a sad je te nesretnike pravi užas zadesio. No na tren se zgrozimo pa okrenemo glavu i rađe slušamo fantastične priče o mumijama svemiraca. Toliko za ovaj tjedan iz rubrike svijet. Ionako ne možemo ništa dok brojimo eure po dućanima i gledamo kako mjesec curi sporo, a novac brzo. Skupoća nas davi ko poplava Libiju. Eto prilike da se Vlada pokaže ko brana.

Napunili su ovaj tjedan vreće s pijeskom da nas obrane pa je onaj spisak artikala sa zamrznutim cijenama što su nam ga predstavili u četvrtak baš nalik zečjem nasipu. Možda nas i obrani, nikad se ne zna. Mliječna čokolada upola će pojeftinit. I toaletni papir. Jupiii jeee! Jogurt u čašici i bočici može koštat samo 40 centi. Zamisli dokle smo došli kad se država morala umiješat u jogurt. A ima ih koliko hoćeš vrsta, ne znaš koji bi prije dohvatio s police. Nije to kao nekad u ona tmurna vremena, kad si imao samo jedan, a cijena mu od Triglava do Vardara bila ista.

SRIJEDA: Građani se snalaze, i to vrlo dobro, kaže ekonomist Novotny

Danas, kad na tom prostoru imamo više smiješnih državica, Vučić zabavlja regiju s parizerom, a Plenković sa sirom gouda. Kakva predstava za narod.

“Hrvatska je članica europodručja od ove godine i moramo se približavati glavnim trendovima u ovom području”, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny, a i on mi je neki lik. “Taj koncept”, govori, a misli na miješanje države u tržište, “nedovoljno potiče poduzetništvo i nas da se brinemo o sebi, ali i da stvaramo nove vrijednosti za svoju obitelj i ljude oko sebe. Građani se snalaze, i to vrlo dobro – kako u socijalizmu, tako i sada”, reče Novotny sve zalažući se protiv ograničavanja cijena jer će tada, kao, i plaće ostati niske.

Sve je on to fino objasnio, da na niskim cijenama nema razvijene komunalne usluge, nema blagostanja ni dobrih bolnica, prireza, poreza... Ne sviđa mu se da Vlada brine o nama. Najvažnije je da brine o sebi i svojima, što vidimo iz dana u dan, a mi ćemo se već nekako snać.

---

image

Novotnyju se ne sviđa da Vlada brine o nama...

Damir Krajač/Cropix
---

ČETVRTAK: Sreća da se bliže izbori, darova ima za svakoga...

Dobra vijest tjedna, makar koliko se premijer naduo od ponosa zbog petog paketa mjera za građane, zapravo je uvođenje femicida u zakon kao posebno kazneno djelo. “Uvodimo posebno kazneno djelo teško ubojstvo ženske osobe, femicid, za koji će biti zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajnog zatvora”, obećao je Plenković.

Uvodi se još niz novina. U slučaju kaznenih djela protiv spolnih sloboda, žrtve će davati iskaz audiovizualnim putem. Spolno uznemiravanje, koje je dosad bilo prekršaj, prebacuje se također pod kaznene odgovornosti. Zatvorska kazna za silovanje povećava se s jedne na pet godina na tri do osam godina. Također se ukida zastara kaznenog progona izvršenja kazne za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Evala Plenkoviću! Žene su te napokon uvjerile da napraviš pravu stvar i to će ti zapamtit. Ali će i pratit kako se sve to provodi.

Jednom je netko rekao da je u Hrvatskoj najvažnije osvojit ženske birače. Ima ih više. Ne znam jedino hoće li žene koje su se ustrajno borile za svoja prava glasati baš za Plenkovićevu stranku. Inače, sreća da se bliže izbori, to u nas izgleda kao vrijeme božićnog darivanja. Za svakoga je u četvrtak Plenković nešto izvukao iz vriće. Čak i za penziće. Ludo mi je slušat ih kako se raduju zbog one crkavice šta će dobit. A žalosno je gledat s koliko novca moraju preživljavat mjesec. Oni šta će im sad dat preko sto eura jedva da imaju snage poštara dočekat. Pa kaže Novotny da nismo siroti. Ma daaj...

PETAK: Koga vi, gospodo iz Vlade, vučete za nos?

“S obzirom da cijena struje u Hrvatskoj ovisi o nuklearki Krško i hidrocentralama, time pokrivamo 60 posto potrošnje. Ta cijena je neovisna, još od doba Tita, o ikakvim ratovima jer su ti objekti amortizirani, a rijeke teku i teći će i dalje. Ne postoji ni jedan razlog da cijene budu na razini tržišnih cijena na europskom tržištu i Vlada nema ni jedan razlog da naplaćuje više cijene”, rekao je u petak Radimir Čačić. Mogu van reć da mi on češće zvuči pametniji od mnogih.

A onda se osvrnuo na cijene pa kazao: “To sam čuo kad sam rezao jednu gaudu koju volim i vidim cijenu od šest eura, a ovim mjerama je predviđena da se s devet spusti na šest. Ja sam ju neki dan jeo po toj cijeni, tako da ne znam što će spuštati. Ja znam da politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati.” Ništa mu nemamo za dodati. Ovo ljeto cijene su se napumpale do pucanja pa sad, kad će mrvu splasnuti, izgleda kao da su se snizile. Koga vi, gospodo iz Vlade, vučete za nos? I dokle ste naumili?

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/Cropix Damir Krajač/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Damjan Tadić/Cropix

Svinje umiru od kuge, a njemu račun bubri. Kakva priča!

Damir Krajač/Cropix

Novotnyju se ne sviđa da Vlada brine o nama...

Jakov Prkić/Cropix

Mile je nevin, problem beše Sergejeva glava...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-nije-ministre-glavni-problem-u-zaturena-dva-milijuna-eura-ovo-je-puno-veci-problem-1323056 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ead7e7c8e384fb55f75b8a9bd7b7ed08d6361696 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+Nije%2C+ministre%2C+glavni+problem+u+zaturena+dva+milijuna+eura.+Ovo+je+puno+ve%C4%87i+problem...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-nije-ministre-glavni-problem-u-zaturena-dva-milijuna-eura-ovo-je-puno-veci-problem-1323056 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-nije-ministre-glavni-problem-u-zaturena-dva-milijuna-eura-ovo-je-puno-veci-problem-1323056 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Silvana Uzinić: Nije, ministre, glavni problem u zaturena dva milijuna eura. Ovo je puno veći problem...

15. rujna 2023. - 18:33

Znamo da svijet više nema političare od formata. Nekad su ministri vanjskih poslova bili face tik do šefova država. Danas su sve to manje-više bezveznjaci. Ali kakav je tek Hrvatsku dopao, e to je za priču. Čim je prvi put progovorio, svatko iole promućuran u ovoj zemlji se odma’ smrznuo od straha. I evo ga, znali smo koliko taj može težit žive vage, ali da važe lešine i da se od toga bogati, mnogi su doznali tek ovih dana.

Ma trebalo bi vidit uokolo po Uniji ima li ijedne vlade u kojoj se svaki tjedan otkrije kvarni ministar jedan. Da sam ja kojim slučajem ta Fonderlajenica, pitala bi jednom Plenkovića, kolega, pa dokle više? Jesi li imao išta bolje od tih pajaca za izabrat u ekipu? Kakve ministre imamo, lako je uočit i bez da im novinari pročačkaju mečku. Čim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:47