StoryEditorOCM
HrvatskaBIZARNO IZVJEŠĆE

Rješenje šefice Sv. Duha: Dva tijela, isti stol, princip glava-noge; Otpušteni šef patologije: Ravnateljica je lagala

Piše Ivana Krnić/JL
30. svibnja 2023. - 23:03

Nakon što su se u medijima krajem travnja pojavile snimke s patologije KB-a Sveti Duh, na kojima je vidljivo da, osim u rashladnim komorama, tijela pokojnika leže na kolicima, ali i na podu, iz Uprave bolnice naložili su Unutarnji nadzor, koji je rezultirao izvanrednim otkazom šefu Fabijanu Kneževiću i pomoćnom obducentu Ivanu Merzaku - piše Ivana Krnić za Jutarnji list.

Iz bolnice su napravili Izvješće o izvidima na Zavodu za patologiju, i to s datumom 16. svibnja, do kojeg je došao Jutarnji list.

U njemu, među ostalim, stoji da je Uprava bolnice na čelu s ravnateljicom Ana-Marijom Šimundić provela niz aktivnosti. U uvodnoj napomeni stoji da je ravnateljica duboko potresena objavom snimki, ali i da "...do objave snimki Ravnateljstvo nikada nije bilo obaviješteno o kršenju Pravilnika o postupku s umirućim bolesnicima te o postupku obdukcije".

Nadalje navodi da: "nije dopušteno mrtvo tijelo polagati na pod mrtvačnice ili s mrtvim tijelom postupati na način bez pijeteta ili na način koji bi mogao dovesti do promjena i oštećenja leša".

S bolovanja na HTV

U istom dokumentu, kao jedno od rješenja, za koji ravnateljica piše da je kratkoročno, stoji uputa djelatnicima da leševe stavljaju na ista kolica zbog povećanja kapaciteta. Dakle, konkretna uputa je sljedeća: Izdane su upute o korištenju prosekturnih stolova, na koja se, po principu "glava-noge" mogu na svaki postaviti po dva tijela.

Obrazloženje je da ovaj način mogu podignuti ukupan kapacitet na 22 i to konkretno 12 u hladnjacima, plus šest na kolicima u prostoru mrtvačnice izvan hladnjaka te po dva tijela na svakom stolu. Dakle, pijetet pokojnika je narušen ako je postavljen na pod, ali nije ako je po principu "glava-noge" složen na ista kolica s drugim pokojnikom.

image

Izvješće

 

/Jutarnji List

Čak i u ovom dopisu od 16. svibnja ravnateljica izrijekom, pisanim putem, tvrdi da je za leševe na podu saznala tek kada je snimka izašla u javnosti i zanemaruje činjenicu da to nije točno jer joj je u srpnju prošle godine urudžbiran dopis u kojem je jasno naznačeno da se događa da zbog manjka kapaciteta pokojnici ponekad leže i na podu.

Ravnateljica Šimundić, ove je nedjelje gostovala u HRT-ovu formatu "Nu2" gdje je govorila i o slučaju pokojnika na podu, ali i dva pacijenta koja su preminula u čekaonici Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, gdje smrt nisu ustanovili liječnici, nego u jednom slučaju vozač saniteta, a u drugom kći pokojnika.

Sad već otpušteni šef patologije, Fabijan Knežević, prvi put se izravno obratio javnosti poslavši nam pisani demanti izjava ravnateljice u spomenutoj emisiji.

"Nekoliko je spornih stvari koje su lažno iznesene od strane Ana-Marije Šimundić u emisiji NU2. Smatram da trenutno ne bi trebalo ulaziti u drugu problematiku - smrti na hodniku", kaže Knežević i dodaje da je čudno da ravnateljica koja je na službenom bolovanju, u evidentno jako dobrom stanju, dolazi kao gost na javnu TV i daje intervju.

image

Izvješće
 

/Jutarnji List

- Izjava da ja nisam nikada upozoravao na probleme nije točna. Upućena su tri dopisa. Dva imaju moj potpis, a jedan moje službene zamjenice dr. Ranogajec i glavne tehničarke - govori Knežević, uz priloženu dokumentaciju.

DORH istražuje

Kaže i kako je Šimundić izjavila da je sporni e-mail, tzv. vapaj, potpisala tehničarka, a izostavila njegovu službenu zamjenicu dr. Ranogajec, za što tvrdi da je također netočno jer tvrdi da je e-mail sam sastavio i poslao s godišnjeg tehničarki, što također predočava. Inače, bolnicu zbog drugog aktualnog problema istražuje DORH i krim policija.

Riječ je o preminulima u čekaonici Hitne, a inspekcija Ministarstva zdravstva prijavila je slučaj DORH-u zbog sumnje u kaznena djela trgovanje utjecajem, krivotvorenje dokumentacije i nesavjesnog liječenja. Na sva detaljna pitanja oko ovog slučaja Jutarnji list već pet dana čeka odgovore, dok je u međuvremenu Šimundić gostovala na televiziji.

image

Izvješće
 

/Jutarnji List

"Projekt za proširenje kapaciteta je izrađen"

S obzirom na evidentan problem s manjkom kapaciteta za tijela pokojnika, što je najizraženije bilo za vrijeme epidemije koronavirusa, Ana - Marija Šimundić je rekla da su odmah krenuli u projekt proširenja mrtvačnice.

- Moja je želja bila odmah nabaviti rashladne uređaje jer mi se to činilo kao najjednostavnije rješenje, međutim, u razgovoru s djelatnicima patologije smo zapravo shvatili da nema prostora.

Nažalost, naša mrtvačnica je mala, vrlo skučena, ona je projektirana 2018., ja samo mogu zamisliti kakva je situacija bila za vrijeme covida, kada je broj umrlih bio puno veći - kazala je Šimundić u "Nu2"

Smijenjeni šef patologije Knežević i to demantira uz dokumentaciju i izvedbena rješenja.

"Šimundić neistinito izjavljuje da nije pristupila proširenju mrtvačnice jer nema dovoljno prostora za to, pa se od tog odustalo.

Naime, ja sam s mag. ing. arh. Filipom Kožulom napravio cijeli projekt koji je ravnateljica dobila još 11. studenoga 2022., iz kojega jasno proizlazi da se može učinkovito povećati broj jedinica za preminule unutar postojećih kapaciteta", zaključio je Fabijan Knežević - piše Ivana Krnić za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:20