StoryEditorOCM
Hrvatskaposkupljenje

Novi financijski udar na vozače - rastu cijene tehničkih pregleda, odjava vozila, registracije...? Evo novih iznosa

Piše Vijesti SD
7. kolovoza 2024. - 11:38
Zagreb, 290120. Slavonska avenija. Procedura tehnickog pregleda jednog osobnog automobila u Stanici za tehnicki pregled (STP). Na fotografiji: pregled mandjeta.Darko Tomas/Cropix/Cropix

Ako je suditi prema prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehničke preglede vozila o kojem se trenutno javno raspravlja, redovni ili izvanredni tehnički pregled mopeda, motocikala ili lakih prikolica uskoro će koštati 14,19 eura - 1,89 eura više nego što koštaju sada, piše Poslovni dnevnik.

Ako prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o kojem se raspravlja do 1. rujna 2024. ne doživi promjene, tehnički pregledi osobnih automobila, priključnih vozila ili traktora koštat će 23,36 eura (poskupljenje od 3,01 eura), a oni autobusa i teretnih automobila koštat će 37,55 eura (poskupljenje od pet eura).

Prema prijedlogu, ispitivanje ispušnih plinova motornih vozila za vozila s dizelskim motorom uskoro će koštati 15,71 eura. Isto ispitivanje za vozila s BEZ-KAT motorom koštat će 8,12 eura. Vlasnici vozila s REG-KAT motorom ovo bi ispitivanje mogli plaćati 15,25 eura.

Nova cijena poslova koji prethode registraciji i produženju važenja prometne dozvole bit će 7,06 eura (poskupljenje od 96 centi), nova cijena odjave vozila, odnosno izdavanja potvrde iz evidencije bit će 2,18 eura (poskupljenje od 28 centi), nova cijena izdavanja registarskih i izvoznih pločica bit će 2,64 eura (poskupljenje od 35 centi), a novac cijena zamjene ili izdavanja nove prometne dozvole 7,92 eura (poskupljenje od 1,06 eura).

Prema prijedlogu, dodatni pregled plinskih instalacija koštat će 10,16 eura (poskupljenje od 1,35 eura), a pregled vozila radi promjene tehničkog stanja koštat će 7,59 eura (poskupljenje od 1,01 eura). Nadalje, utiskivanje broja šasije koštat će 15,25 eura (poskupljenje 2,04 eura), izdavanje pokusnih pločica i potvrde koštat će 2,64 eura (poskupljenje od 35 centi). Konačno, obrasci i registri tehničkog pregleda vlasnike vozila koštat će 1,43 eura (poskupljenje od 19 centi).

Centar za vozila Hrvatske, stručna organizacija koja se bavi tehničkim pregledima vozila u Republici Hrvatskoj, rekla je Poslovnom dnevniku da se spomenute naknade nisu mijenjale 10 godina te veće naknade ne bi trebale predstavljati problem vlasnicima vozila. "Ovaj potez smatram sasvim opravdanim. Nekoliko eura nije značajan trošak, a pridonosi sigurnosti u prometu na cestama i stabilnosti sustava tehničkog pregleda", rekao je predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić za Poslovni dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 00:47