StoryEditorOCM
Hrvatskamješavina začina

Provjerite svoje police: povlači se još jedan popularni proizvod, sadrži kancerogenu tvar

Piše VIJESTI SD
23. lipnja 2023. - 20:36

Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da se s hrvatskog tržišta povlači mješavina začina porijeklom iz Indije.

Riječ je o mješavini začina uvezenoj iz Indije u kojoj je kontrolom na tržištu i analizom uzoraka otkriven etilen oksid.

Kako je navedeno na stranicama RASFF-a, zemlja prijave bila je Njemačka, a porijeklo proizvoda Indija. Osim u Hrvatsku i Njemačku, kontaminirani je proizvod bio distribuiran u još 17 zemalja Europske unije.

Prema Američkoj agenciji za zaštitu životne sredine, etilen oksid je kancerogen, ali opasnost po zdravlje postoji samo uslijed dugotrajnog izlaganja. Toksikolog prof. dr Petar Bulat ranije je objasnio da etilen oksid može biti izuzetno opasan ako je netko izložen vioskim konectracijama ili ako izloženost malim koncentracijama jako drugo traje, piše N1.

“Velikim koncentracijama ovog plina netko može biti izložen uglavnom putem dišnih puteva. U tom slučaju prvo dolazi do nadražaja respiratornih puteva, kašljanja, suzenja očiju. Može doći i do poremećaja središnjeg živčanog sustava, ali samo u slučaju ekstremno velikih doza”, objasnio je tom prilikom toksikolog Bulat.

Međunarodna agencija za istraživanje raka svrstava etilen oksid u materije za koje postoje ograničeni dokazi da su kancerogeni.

“Amerikanci povezuju dugotrajnu izloženost etilen oksidu s pojavom raka dojke kod žena i malignitetima limfnih čvorova. Sama činjenica da se spominje u tom svjetlu govori da nije zgodno da se nađe u hrani”, kazao je profesor.

Nije ovo prvo povlačenje proizvoda u Hrvatskoj zbog ove tvari. Krajem prošle godine opozvan je sok Rabenhorst sok – dobar osjećaj – sa željezom od 0,75 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u sirovini korištenoj u proizvodnji soka, izvijestio je tada Državni inspektorat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 05:12