StoryEditorOCM
Hrvatskapuni kao šipak

Proizvođač najmodernijih vojnih aviona na svijetu u neočekivanom problemu: ‘Ovo što se događa je zapravo vrlo rizično‘

Piše vedran marjanović/JL
20. svibnja 2024. - 06:50

Američki Lockheed Martin, jedan od najvećih svjetskih proizvođača borbenih zrakoplova, primoran je usporiti s proizvodnjom letjelica modela F-35 jer ih više nema gdje ‘parkirati‘, navodi portal Defense News pozivajući se na nalaze posebnog odbora Kongresa zaduženog za nadgledanje vojne proizvodnje (GAO).

- Od srpnja 2023. Pentagon odbija prihvatiti isporuku najnovijih aviona F-35 koji će biti opremljeni sustavom TR-3. Većina letjelica F-35 se proizvodi u Lockheedovoj tvornici u Fort Worthu u Texasu. Kada novi mlažnjak siđe s proizvodnih traka tvrtke, oni se pohranjuju u tom objektu dok trajni hardverski kompleti za TR-3 i njegov softver ne budu spremni – pojašnjava Defence News, dodajući kako je GAO utvrdio da kasni isporuka softvera i hardvera TR-3, samim tim kasne i ugradnja sustava u zrakoplove, proizvodnja testnih zrakoplova te njihovo isprobavanje. Osim sustava TR-3, dodaje portal, Lockheed Martin je zbog kašnjenja dobavljača deficitaran s još nekim komponentama koje se ugrađuju u F-35 po zahtjevima naručitelja.

Prema spomenutim izvorima, broj ‘primjeraka F-35‘ koji su već ‘parkirani‘ u Fort Worthu nije poznat, ali je kongresmen Rob Wittman iz Republikanske stranke izašao s upozorenjem kako bi nastavak redovite proizvodnje Lockheed Martina doveo do stotinjak zrakoplova ‘na čekanju‘ u hangarima i na pistama spomenute kompanije što je, prisnažio je Wittman, neprihvatljivo.

- Skladištenje tolikog broja potpuno novih mlažnjaka na jednom mjestu je rizično jer bi se neki ili svi mogli oštetiti. Parkirnih mjesta u Lockheedovim objektima je sve manje – komentira Defence News.

image
Jenna Dobson/Afp

Tragajući za uzrocima kašnjenja u isporuci hardvera i softvera za F-35 GAO je, prenosi portal, ustanovio da su i isporučitelji te opreme suočeni s kašnjenjem u isporuci dijelova i usluga potrebnih za proizvodnju zbog prekida opskrbnih lanaca. Drugim riječima, moguće je da i Lockheed Martin trpi posljedice prekida redovitih lanaca opskrbe uslijed sankcija koje su SAD i zapadni saveznici zaveli Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, kao i trgovinskog rata s Kinom koji je poduzela Bijela kuća i koji uzima sve više maha.

Nesporno je da poteškoće u Lockheed Martinu utječu na borbenu spremnost američke vojske. Spomenuti portal, naime, podsjeća da je nedavno Odbor za oružane snage Predstavničkog doma objavio prijedlog Zakona o autorizaciji nacionalne obrane za fiskalnu 2025., kojim bi se sljedeće godine narudžba F-35 američkih oružanih snaga od Lockheed Martina smanjila za 10 letjelica te bi narudžba iznosila 58 zrakoplova.

- Zakonodavci kažu da bi to uštedjelo otprilike milijardu dolara, koja bi se onda usmjerila za osiguravanje ispravnog rada TR-3 na F-35 - navodi Defence News. Portal raspolaže i informacijom da isporuka gotovih i testiranih F-35 američkoj vojsci ide dalje te će u srpnju ove godine naručeni zrakoplovi biti isporučeni tamošnjem ratnom zrakoplovstvu.

Kongresmen Wittman nazvao je one koji usporavaju isporuke i testiranja F-35 ‘delikventima‘ zbog važnosti tog vojnog programa za SAD, prenosi Jutarnji list.

- F-35 je ključna okosnica u našim sposobnostima taktičkog zrakoplovstva. Lockheed mora ukloniti nedostatke u proizvodnji mlažnjaka i njegovoj nadogradnji, posebno s planiranim pilotima bespilotnih letjelica Zračnih snaga koje su na putu, poznate kao kolaborativni borbeni zrakoplovi. Nadogradnje TR-3 i Block 4 bit će potrebne kako bi se maksimalno iskoristile mogućnosti korištenja i bespilotnih letjelica – upozorio je Wittman. Spomenuti sustav Blok 4 predstavlja zacrtani daljnji razvitak nadogradnje F-35 - zamišljeno je da omogući letjelici da nosi više naoružanja i bude više pripravljenija za elektronsko ratovanje.

Wittman tvrdi da su sve zakašnjele pripreme za punu produkciju F-35 Joint Strike Fightersa i bespilotnih letjelica mogle biti učinjene na vrijeme, ali to, zaključuje, nije učinjeno i sada se oružane snage SAD-a nalaze u zaostatku po tom pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 16:20