stdClass Object ( [id] => 1271739 [title] => Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: Dajmo klečavcima status kioska ili štekata pa ih maknimo s trgova! [alias] => pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-dajmo-klecavcima-status-kioska-ili-stekata-pa-ih-maknimo-s-trgova [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prohujao je i ovaj 8. mart, netko je rekao da se, kao i obično, taj dan govorilo o ženama i odmah sutradan zaboravilo. E, a baš ove godine i nije bilo tako jer, evo, kad pogledam nekoliko dana unatrag, čini mi se da se o nama ženama govorilo više nego ikad.

Počelo je još u prošlu subotu, kad su se oni očajnici bacili na pod i molili Svevišnjeg da nas zavida za špaker i zamota u čednu odjeću, a kako su najavili, radit će to svake prve subote u mjesecu, kao što se u podne isprobavaju i sirene za uzbunjivanje. I jedno i drugo je štih proba za one situacije “nedajbože”, samo što nad minutom zavijanja sirene, dam se kladiti, nismo ozbiljnije zastali niti kad je počeo rat u Ukrajini, a nad ovim moliteljima bismo trebali. Njihovo mrmoljenje uz krunicu trebalo bi zabrinuti svaku od nas više od nuklearne prijetnje.

 

PONEDJELJAK:  Poziv Puljku i Ivoševiću

Ove martovske subote na Peristilu ih je dočekao transparent “Moli se u crkvi”. To bi im možda trebala reći gradska vlast i lijepo ih s trga ukloniti kao one kioske iz centra grada, jer oni ustvari prosvjeduju protiv naših prava, oni bi nas stisnuli uza zid kao i nelegalni štekati rašireni po ulicama. I zato vrlo ozbiljno pozivam Puljka i Ivoševića da o tome promisle.

Kad se prestanem zabavljati zamišljajući kako bi to bilo da se par zgodnih golih djevojaka prošeta pred njima, zamišljam grupe turista na Peristilu kako se pitaju kakav je to performans. Osim možda onih iz Poljske koji su se vjerojatno nagledali sličnih prizora, a doznajemo evo i da baš njihovi muži pomažu ovim našima.

Šef te skandalozne klecave parade u nas čuveni je povratnik iz Australije Vice Batarelo, za kojeg kažu da je povezan s poljskim ekstremistima Ordo Iuris, a to su bili glavni igrači za zabranu pobačaja u toj zemlji. Portal povezan s “obiteljašicom” Željkom Markić se nakon Noćnog marša na Dan žena zgražavao nad transparentima i porukama. A jedna od najboljih, koju ovdje potpisujem, bila je ova: Batarelo Vice ostavi se tuđe pice!

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

UTORAK: Dinamu  stiže maca na vratanca

Drage žene, drž’mo se za ruke! Muški su se ovaj tjedan, kao i svaki do sada, samo svađali, počevši od dvojice prvih u državi do vođa jednog nogometnog kluba oko kojeg se već dugo nadiže graja, a eskaliralo je sve u četvrtak, kada su se u glavnom gradu palile navijačke bengalke pred luksuznim hotelom u kojemu se odvijala navodno odlučujuća bitka za nogometni klub između navodno dviju struja, pa smo svi mi te večeri izvještaje morali slušat među udarnim vijestima.

Vjerujem da je mnogima stvar važna, ali meni je od svih komentara najviše legla izjava najpoznatijeg odvjetnika među hajdukovcima Ljube Pavasovića Viskovića: “Hajdukovci ne bi trebali komentirati ono što se događa u Dinamu. Neka oni svoju kuću uređuju kako žele, mi smo svoju uredili kako mi želimo.”

Eto baš tako, a ja bi samo dodala da Dinamu polako stiže maca na vratanca. Gledat ćemo, pratit ćemo. A bilo kakav kut gledanja u sebi ima negativan kut gledanja, rekao bi ministar genije Mario Banožić i proslavio se ovaj tjedan. He-he...

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

SRIJEDA: Umjesto  cvijeta - noga u tur

“Radili smo tolike godine tamo... dobile smo ovaj buket od premijera, prvi put da smo nešto dobile za 8. mart kao znak pažnje. Od našeg poslodavca, gdje smo radile 30 godina, nismo dobile ni karanfile.” Rekla je to Mirela Bonić, bivša sindikalna povjerenica u Orljavi, i to mi je bilo najdirljivije od svega što sam čula na Dan žena. Radnice propale firme u vlasništvu države konačno su uspjele dobiti teškom mukom stečene otpremnine. U firmi ne da nisu dobile cvijet ni pažnju, već su dobile nogom u tur i poslane su na ulicu u godinama kad ih više nitko ne želi zaposliti. Sjećam se onog bivšeg ministra Darka Horvata, a znamo kako je završio karijeru, kako se pravio da ih sluša dok su ga molile za spas.

 

Pa kako se ponašati damski kad čitamo o sudbinama tih radnica, da ne govorimo o silovanjima, o ubojstvima iz mržnje, o potplaćenosti, o ribanjima zahodskih školjki, o ruganjima... Kako ne ispisati borbene parole? U međuvremenu je Željka Markić iz udruge U ime obitelji od Vijeća za elektroničke medije dobila 11 tisuća eura, i to iz Fonda za promicanje pluralizma i svjesnosti o ravnopravnosti spolova! Udruga je prijavila projekt pod nazivom “Epidemija transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu”, a dobila je i lovu za poticanje istraživačkog novinarstva. Hej! Je li to istraživačko novinarstvo počelo s analizom poruka iz prosvjedne povorke za Međunarodni dan žena? Prestanite nas tlačiti, stoko, glasi jedan što ih ljuti.

 

ČETVRTAK: Menstrualni dopust! Al’ u Španjolskoj

Stigle su ovaj tjedan i dvije izvrsne vijesti, obje iz Španjolske. Jedna je s tamošnjeg suda koji je naložio muškarcu da bivšoj supruzi plati 204.000 eura kao kompenzaciju za 25 godina neplaćenih kućanskih poslova. Također joj mora plaćati mirovinu od 500 eura mjesečno, kao i 400 i 600 eura svojim dvjema kćerima, koje sada imaju 20 i 14 godina. Jes! Vrati koke šta si pozobala! “Kako bi on mogao nastaviti svoju karijeru, ona je ostala kod kuće čuvati djecu, bila je njegova sjena, radila je kako bi se on mogao profesionalno uzdići i postati netko”, pojasnila je njezina odvjetnica. Ovo je sjajna poruka ženama, samo je problem što bi na nekom našem sudu zadovoljštinu čekala desetljećima. Jer možda naprosto ne bi bilo zapisničara, kako smo ovaj tjedan, dok je govorio o stanju na sudovima, čuli od predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

Nego, ona druga vijest još je bolja, a govori da će ženama biti dopušteno ostati kod kuće nekoliko sati u radnom danu ili uzeti liječnički dopust ako ih menstrualna bol sprječava u radu. Novi zakon daje im pravo na trodnevni “menstrualni” dopust – s mogućnošću produljenja na pet dana – za one s bolnim mjesečnicama, koje mogu izazvati jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje. I još će im socijalno pokrit trošak bolovanja.

Sjetim se jednog kolege koji je nama ženama, a davno je to bilo, govorio kako je siguran da bi muški, kad bi imali menstruaciju, svaki mjesec bili na bolovanju i da smo lude šta to ne tražimo. “Vi ste nadrasa”, digao bi glas i prst uvis, a mi smo se stidljivo kikotale i mislile kako bi sav efekt od toga da zatražimo poštedu dok krvarimo bi taj da bi nas muški šefovi odmah stavili na rezervnu klupu. Takva uvjerenja i danas vrijede pa radije šutimo.

 

---

image
Matko Biljak
---

PETAK: Laka hrvatska Ivana Orleanska

Rijetke Splićanke progovorile su, doduše na društvenim mrežama, kako nije u redu da u splitskom HNK režira lik koji je suspendiran s Akademije dramskih umjetnosti zbog spolnog uznemiravanja, zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova te povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja. Ozren Prohić režira ni manje ni više nego operu o Mili Gojsalić, odnosno kako službeni kazališni PR u najavi premijere kaže, o lijepoj i ponosnoj poljičkoj djevojci, mučenici i narodnoj junakinji, “hrvatskoj Ivani Orleanskoj”.

Inače, legenda kaže da je Mila Gojsalić silovana u šatoru Ahmed-paše pa je za odmazdu zapalila skladište baruta u turskom taboru poginuvši zajedno s Turcima. Po Poljicima se i dandanas potiho priča kako je ustvari bila “laka žena” zaljubljena u toga nekog turskog pašu pa ionako više nije imala izbora nego poginuti zajedno s njim. Zamisli, laka žena. Kako god, ona je junakinja iz 1530. godine, ali takvih danas ima koliko hoćeš.

Od ostalih važnih vijesti prošlog tjedna mogla bi se izdvojiti tek ona o drastičnom poskupljenju jaja, kojemu nitko ne zna pravi razlog. Kažu, moguće je da je to zato što ima sve više kokoši koje slobodno šeću. Pa vi sad vidite!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => inventura 2 0 7487 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-10 12:37:45 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-10 19:47:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-10 19:47:52 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 693 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: Dajmo klečavcima status kioska ili štekata pa ih maknimo s trgova! [metakey] => silvana uzinić, tjedni pretres, 8. mart, klečavci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/10\/24435030.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/10\/24326126.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/10\/24471707.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/10\/24462621.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Matko Biljak"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24435030_1920.jpg":"1920x1080","k_24435030_1280.jpg":"1280x1280","k_24435030_1024.jpg":"1024x1024","k_24435030_640.jpg":"640x640","k_24435030_480.jpg":"480x480","k_24435030_340.jpg":"340x340","k_24435030_220.jpg":"220x220","o_24435030_1280.jpg":"1280x853","o_24435030_1024.jpg":"1024x682","o_24435030_640.jpg":"640x426","o_24435030_480.jpg":"480x320","o_24435030_340.jpg":"340x226","o_24435030_220.jpg":"220x146","h_24435030_1280.jpg":"1280x854","h_24435030_1024.jpg":"1024x683","h_24435030_640.jpg":"640x427","h_24435030_480.jpg":"480x320","h_24435030_340.jpg":"340x227","h_24435030_220.jpg":"220x147","pp_24435030_1280.jpg":"1280x1628","pp_24435030_1024.jpg":"1024x1303","pp_24435030_640.jpg":"640x814","pp_24435030_480.jpg":"480x611","pp_24435030_340.jpg":"340x432","pp_24435030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1418","hd_24326126_1920.jpg":"1920x1080","k_24326126_1280.jpg":"1280x1280","k_24326126_1024.jpg":"1024x1024","k_24326126_640.jpg":"640x640","k_24326126_480.jpg":"480x480","k_24326126_340.jpg":"340x340","k_24326126_220.jpg":"220x220","o_24326126_1280.jpg":"1280x945","o_24326126_1024.jpg":"1024x756","o_24326126_640.jpg":"640x472","o_24326126_480.jpg":"480x354","o_24326126_340.jpg":"340x251","o_24326126_220.jpg":"220x162","h_24326126_1280.jpg":"1280x854","h_24326126_1024.jpg":"1024x683","h_24326126_640.jpg":"640x427","h_24326126_480.jpg":"480x320","h_24326126_340.jpg":"340x227","h_24326126_220.jpg":"220x147","pp_24326126_1280.jpg":"1280x1628","pp_24326126_1024.jpg":"1024x1303","pp_24326126_640.jpg":"640x814","pp_24326126_480.jpg":"480x611","pp_24326126_340.jpg":"340x432","pp_24326126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24471707_1920.jpg":"1920x1080","k_24471707_1280.jpg":"1280x1280","k_24471707_1024.jpg":"1024x1024","k_24471707_640.jpg":"640x640","k_24471707_480.jpg":"480x480","k_24471707_340.jpg":"340x340","k_24471707_220.jpg":"220x220","o_24471707_1280.jpg":"1280x853","o_24471707_1024.jpg":"1024x682","o_24471707_640.jpg":"640x426","o_24471707_480.jpg":"480x320","o_24471707_340.jpg":"340x226","o_24471707_220.jpg":"220x146","h_24471707_1280.jpg":"1280x854","h_24471707_1024.jpg":"1024x683","h_24471707_640.jpg":"640x427","h_24471707_480.jpg":"480x320","h_24471707_340.jpg":"340x227","h_24471707_220.jpg":"220x147","pp_24471707_1280.jpg":"1280x1628","pp_24471707_1024.jpg":"1024x1303","pp_24471707_640.jpg":"640x814","pp_24471707_480.jpg":"480x611","pp_24471707_340.jpg":"340x432","pp_24471707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_24462621_1920.jpg":"1920x1080","k_24462621_1280.jpg":"1280x1280","k_24462621_1024.jpg":"1024x1024","k_24462621_640.jpg":"640x640","k_24462621_480.jpg":"480x480","k_24462621_340.jpg":"340x340","k_24462621_220.jpg":"220x220","o_24462621_1280.jpg":"1280x859","o_24462621_1024.jpg":"1024x687","o_24462621_640.jpg":"640x429","o_24462621_480.jpg":"480x322","o_24462621_340.jpg":"340x228","o_24462621_220.jpg":"220x147","h_24462621_1280.jpg":"1280x854","h_24462621_1024.jpg":"1024x683","h_24462621_640.jpg":"640x427","h_24462621_480.jpg":"480x320","h_24462621_340.jpg":"340x227","h_24462621_220.jpg":"220x147","pp_24462621_1280.jpg":"1280x1628","pp_24462621_1024.jpg":"1024x1303","pp_24462621_640.jpg":"640x814","pp_24462621_480.jpg":"480x611","pp_24462621_340.jpg":"340x432","pp_24462621_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4466974 Threads: 6 Questions: 144249581 Slow queries: 61490 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4299664 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-dajmo-klecavcima-status-kioska-ili-stekata-pa-ih-maknimo-s-trgova-1271739 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-dajmo-klecavcima-status-kioska-ili-stekata-pa-ih-maknimo-s-trgova-1271739?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 708807 [name] => tjedni pretres [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-10 20:48:40 [main_article_id] => 0 [alias] => tjedni-pretres [link] => /tag/tjedni-pretres ) [2] => stdClass Object ( [id] => 374331 [name] => 8. mart [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => 8-mart [link] => /tag/8-mart ) [3] => stdClass Object ( [id] => 708808 [name] => klečavci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-10 20:48:40 [main_article_id] => 0 [alias] => klecavci [link] => /tag/klecavci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: Dajmo klečavcima status kioska ili štekata pa ih maknimo s trgova! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24435030.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24435030.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24326126.jpg [title] => Josko Supic/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24471707.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24462621.jpg [title] => Matko Biljak ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prohujao je i ovaj 8. mart, netko je rekao da se, kao i obično, taj dan govorilo o ženama i odmah sutradan zaboravilo. E, a baš ove godine i nije bilo tako jer, evo, kad pogledam nekoliko dana unatrag, čini mi se da se o nama ženama govorilo više nego ikad.

Počelo je još u prošlu subotu, kad su se oni očajnici bacili na pod i molili Svevišnjeg da nas zavida za špaker i zamota u čednu odjeću, a kako su najavili, radit će to svake prve subote u mjesecu, kao što se u podne isprobavaju i sirene za uzbunjivanje. I jedno i drugo je štih proba za one situacije “nedajbože”, samo što nad minutom zavijanja sirene, dam se kladiti, nismo ozbiljnije zastali niti kad je počeo rat u Ukrajini, a nad ovim moliteljima bismo trebali. Njihovo mrmoljenje uz krunicu trebalo bi zabrinuti svaku od nas više od nuklearne prijetnje.

 

PONEDJELJAK:  Poziv Puljku i Ivoševiću

Ove martovske subote na Peristilu ih je dočekao transparent “Moli se u crkvi”. To bi im možda trebala reći gradska vlast i lijepo ih s trga ukloniti kao one kioske iz centra grada, jer oni ustvari prosvjeduju protiv naših prava, oni bi nas stisnuli uza zid kao i nelegalni štekati rašireni po ulicama. I zato vrlo ozbiljno pozivam Puljka i Ivoševića da o tome promisle.

Kad se prestanem zabavljati zamišljajući kako bi to bilo da se par zgodnih golih djevojaka prošeta pred njima, zamišljam grupe turista na Peristilu kako se pitaju kakav je to performans. Osim možda onih iz Poljske koji su se vjerojatno nagledali sličnih prizora, a doznajemo evo i da baš njihovi muži pomažu ovim našima.

Šef te skandalozne klecave parade u nas čuveni je povratnik iz Australije Vice Batarelo, za kojeg kažu da je povezan s poljskim ekstremistima Ordo Iuris, a to su bili glavni igrači za zabranu pobačaja u toj zemlji. Portal povezan s “obiteljašicom” Željkom Markić se nakon Noćnog marša na Dan žena zgražavao nad transparentima i porukama. A jedna od najboljih, koju ovdje potpisujem, bila je ova: Batarelo Vice ostavi se tuđe pice!

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

UTORAK: Dinamu  stiže maca na vratanca

Drage žene, drž’mo se za ruke! Muški su se ovaj tjedan, kao i svaki do sada, samo svađali, počevši od dvojice prvih u državi do vođa jednog nogometnog kluba oko kojeg se već dugo nadiže graja, a eskaliralo je sve u četvrtak, kada su se u glavnom gradu palile navijačke bengalke pred luksuznim hotelom u kojemu se odvijala navodno odlučujuća bitka za nogometni klub između navodno dviju struja, pa smo svi mi te večeri izvještaje morali slušat među udarnim vijestima.

Vjerujem da je mnogima stvar važna, ali meni je od svih komentara najviše legla izjava najpoznatijeg odvjetnika među hajdukovcima Ljube Pavasovića Viskovića: “Hajdukovci ne bi trebali komentirati ono što se događa u Dinamu. Neka oni svoju kuću uređuju kako žele, mi smo svoju uredili kako mi želimo.”

Eto baš tako, a ja bi samo dodala da Dinamu polako stiže maca na vratanca. Gledat ćemo, pratit ćemo. A bilo kakav kut gledanja u sebi ima negativan kut gledanja, rekao bi ministar genije Mario Banožić i proslavio se ovaj tjedan. He-he...

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

SRIJEDA: Umjesto  cvijeta - noga u tur

“Radili smo tolike godine tamo... dobile smo ovaj buket od premijera, prvi put da smo nešto dobile za 8. mart kao znak pažnje. Od našeg poslodavca, gdje smo radile 30 godina, nismo dobile ni karanfile.” Rekla je to Mirela Bonić, bivša sindikalna povjerenica u Orljavi, i to mi je bilo najdirljivije od svega što sam čula na Dan žena. Radnice propale firme u vlasništvu države konačno su uspjele dobiti teškom mukom stečene otpremnine. U firmi ne da nisu dobile cvijet ni pažnju, već su dobile nogom u tur i poslane su na ulicu u godinama kad ih više nitko ne želi zaposliti. Sjećam se onog bivšeg ministra Darka Horvata, a znamo kako je završio karijeru, kako se pravio da ih sluša dok su ga molile za spas.

 

Pa kako se ponašati damski kad čitamo o sudbinama tih radnica, da ne govorimo o silovanjima, o ubojstvima iz mržnje, o potplaćenosti, o ribanjima zahodskih školjki, o ruganjima... Kako ne ispisati borbene parole? U međuvremenu je Željka Markić iz udruge U ime obitelji od Vijeća za elektroničke medije dobila 11 tisuća eura, i to iz Fonda za promicanje pluralizma i svjesnosti o ravnopravnosti spolova! Udruga je prijavila projekt pod nazivom “Epidemija transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu”, a dobila je i lovu za poticanje istraživačkog novinarstva. Hej! Je li to istraživačko novinarstvo počelo s analizom poruka iz prosvjedne povorke za Međunarodni dan žena? Prestanite nas tlačiti, stoko, glasi jedan što ih ljuti.

 

ČETVRTAK: Menstrualni dopust! Al’ u Španjolskoj

Stigle su ovaj tjedan i dvije izvrsne vijesti, obje iz Španjolske. Jedna je s tamošnjeg suda koji je naložio muškarcu da bivšoj supruzi plati 204.000 eura kao kompenzaciju za 25 godina neplaćenih kućanskih poslova. Također joj mora plaćati mirovinu od 500 eura mjesečno, kao i 400 i 600 eura svojim dvjema kćerima, koje sada imaju 20 i 14 godina. Jes! Vrati koke šta si pozobala! “Kako bi on mogao nastaviti svoju karijeru, ona je ostala kod kuće čuvati djecu, bila je njegova sjena, radila je kako bi se on mogao profesionalno uzdići i postati netko”, pojasnila je njezina odvjetnica. Ovo je sjajna poruka ženama, samo je problem što bi na nekom našem sudu zadovoljštinu čekala desetljećima. Jer možda naprosto ne bi bilo zapisničara, kako smo ovaj tjedan, dok je govorio o stanju na sudovima, čuli od predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

Nego, ona druga vijest još je bolja, a govori da će ženama biti dopušteno ostati kod kuće nekoliko sati u radnom danu ili uzeti liječnički dopust ako ih menstrualna bol sprječava u radu. Novi zakon daje im pravo na trodnevni “menstrualni” dopust – s mogućnošću produljenja na pet dana – za one s bolnim mjesečnicama, koje mogu izazvati jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje. I još će im socijalno pokrit trošak bolovanja.

Sjetim se jednog kolege koji je nama ženama, a davno je to bilo, govorio kako je siguran da bi muški, kad bi imali menstruaciju, svaki mjesec bili na bolovanju i da smo lude šta to ne tražimo. “Vi ste nadrasa”, digao bi glas i prst uvis, a mi smo se stidljivo kikotale i mislile kako bi sav efekt od toga da zatražimo poštedu dok krvarimo bi taj da bi nas muški šefovi odmah stavili na rezervnu klupu. Takva uvjerenja i danas vrijede pa radije šutimo.

 

---

image
Matko Biljak
---

PETAK: Laka hrvatska Ivana Orleanska

Rijetke Splićanke progovorile su, doduše na društvenim mrežama, kako nije u redu da u splitskom HNK režira lik koji je suspendiran s Akademije dramskih umjetnosti zbog spolnog uznemiravanja, zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova te povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja. Ozren Prohić režira ni manje ni više nego operu o Mili Gojsalić, odnosno kako službeni kazališni PR u najavi premijere kaže, o lijepoj i ponosnoj poljičkoj djevojci, mučenici i narodnoj junakinji, “hrvatskoj Ivani Orleanskoj”.

Inače, legenda kaže da je Mila Gojsalić silovana u šatoru Ahmed-paše pa je za odmazdu zapalila skladište baruta u turskom taboru poginuvši zajedno s Turcima. Po Poljicima se i dandanas potiho priča kako je ustvari bila “laka žena” zaljubljena u toga nekog turskog pašu pa ionako više nije imala izbora nego poginuti zajedno s njim. Zamisli, laka žena. Kako god, ona je junakinja iz 1530. godine, ali takvih danas ima koliko hoćeš.

Od ostalih važnih vijesti prošlog tjedna mogla bi se izdvojiti tek ona o drastičnom poskupljenju jaja, kojemu nitko ne zna pravi razlog. Kažu, moguće je da je to zato što ima sve više kokoši koje slobodno šeću. Pa vi sad vidite!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadic/Cropix Josko Supic/Cropix/Cropix Goran Mehkek/Cropix Matko Biljak
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-dajmo-klecavcima-status-kioska-ili-stekata-pa-ih-maknimo-s-trgova-1271739 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=677b802a58c01977c96de518be60d7f38cc802f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pretres+radnog+tjedna+Silvane+Uzini%C4%87%3A+Dajmo+kle%C4%8Davcima+status+kioska+ili+%C5%A1tekata+pa+ih+maknimo+s+trgova%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-dajmo-klecavcima-status-kioska-ili-stekata-pa-ih-maknimo-s-trgova-1271739 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-dajmo-klecavcima-status-kioska-ili-stekata-pa-ih-maknimo-s-trgova-1271739 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskainventura

Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: Dajmo klečavcima status kioska ili štekata pa ih maknimo s trgova!

Piše Silvana Uzinić
10. ožujka 2023. - 20:47

Prohujao je i ovaj 8. mart, netko je rekao da se, kao i obično, taj dan govorilo o ženama i odmah sutradan zaboravilo. E, a baš ove godine i nije bilo tako jer, evo, kad pogledam nekoliko dana unatrag, čini mi se da se o nama ženama govorilo više nego ikad.

Počelo je još u prošlu subotu, kad su se oni očajnici bacili na pod i molili Svevišnjeg da nas zavida za špaker i zamota u čednu odjeću, a kako su najavili, radit će to svake prve subote u mjesecu, kao što se u podne isprobavaju i sirene za uzbunjivanje. I jedno i drugo je štih proba za one situacije “nedajbože”, samo što nad minutom zavijanja sirene, dam se kladiti, nismo ozbiljnije zastali niti kad je počeo rat u Ukrajini, a nad ovim moliteljima bismo trebali. Njihovo mrmoljenje uz krunicu trebalo bi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:17