StoryEditorOCM
HrvatskaKOMENTAR

Poglavar Bulj na nepostojeće migrante u Zagori želi poslati nekakve seoske straže. I to ne čini jer želi dobro, nego...

26. listopada 2023. - 12:36

Kako se bliže izbori, manipulantima i lovcima u mutnom sve draže postaje raspirivati javni strah od ‘barbara‘. U nedostatku ikakvih konstruktivnih ideja, migranti iznova postaju spasonosna politička tema. Trampići iz naših sokaka moraju nekako pokušati fingirati svu tu urođenu im brigu za hrvatski dom, za nacionalnu sigurnost, za silne ugroze i omraze, te svoju spremnost da u svakom trenu jurnu na podmukle hrvatske dušmane koji nikad ne spavaju.

Ako tih migrantskih nesretnika na dalmatinskim granicama baš i nema kao što je to nekad bio slučaj, onda ih svakako valja izmisliti. Ako ni scena policijskoga nasilja nad njima više baš nema ni u stranim medijima, onda valja na brzinu organizirati dobrovoljačke hajke. I krenuti u lov na ljudsku divljač bučno i uz prigodnu galamu, onako kako se nekad gonilo vukove.

image

Konačno rješenje migrantskog pitanja su seoske straže

Nikola Vilic/Cropix

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj već danima najavljuje osnutak ‘seoskih straža‘ za obranu stanovnika Cetinske krajine od migranata i njihovih mogućih ‘terorističkih napada‘. Ljudi se boje, teroristi nesmetano vršljaju naokolo, a Bruxelles nije briga, paranoidno kriči Bulj.

Proziva državu i njezine represivne organe za poroznost granice, tvrdi da je hrvatska policija nije sposobna čuvati jer je zaokupljena trećerazrednim nogometnim utakmicama. Načelnici Bulju susjednih općina listom govore da nikakav migrantski problem kod njih odavno ne postoji, no inicijator ideje o seoskim milicijama usred Schengena i Europske unije ostaje uporan: odlučno se sprema u ljuti boj protiv nevidljive vojske.

image

Migranti u zagrebačkom parku

Goran Mehkek/Cropix

Zbog uzimanja pravde i policijskog posla u svoje ruke, mlađahni Filip Zavadlav neki je dan na Županijskom sudu u Splitu osuđen na 40 godina zatvora.

Pravna država nije baš imala razumijevanja za njegove ranije patnje i vrlo objektivne frustracije. Gradonačelnik Sinja Miro Bulj na sebe također pokušava prenijeti ekskluzivno policijske i vojne prerogative, i to bez ikakve realne podloge, no umjesto osude zauzvrat očekuje izborne glasove. Onih koje uspije jeftino preplašiti pričama o migrantskim baba-rogama. Onih koje uspije uvjeriti da ovom mirnodopskom i turističkom zemljom imaju pravo upravljati samo seoski stražari i vječni branitelji.

image

Policija bezvoljno hvata migrante, pa posao preuzima Bulj

Ante Cizmic/Cropix

Ako su takvi lijek korumpiranoj i nesposobnoj vlasti, onda je taj lijek znatno gori od bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 14:52