stdClass Object ( [id] => 1014500 [title] => Pismo učiteljice koja otkriva kako je biti ‘s druge strane ekrana‘ nagnat će vas na razmišljanje: Ministarstvu je sve ovo poput reklame o margarinu [alias] => pismo-uciteljice-koja-otkriva-kako-je-biti-s-druge-strane-ekrana-nagnat-ce-vas-na-razmisljanje-ministarstvu-je-sve-ovo-poput-reklame-o-margarinu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

-Dragi moji, ulazimo u Veliki tjedan i pred nama je najveći kršćanski blagdan. U normalnoj nastavi, ja bi se ovaj tjedan samo igrala i igrala s djecom. Svaka igra bi bila nemetljivo organizirana, didaktička, vesela... Školu ne bi osjećali kao teret, uživali bi i oni i ja. Svaki put se pokazalio, da mi djeca tako najbolje i najbrže uče. Igra je, uz ponavljanje najvažnija za znanje!

Iskreno.. Sad nemam pojma ni što ću ni kako ću. Navikla sam da se moj rad trenutačno ogleda u dječjim očima. Odmah znam kad griješim, kad sam dosadna, kad moram promijeniti aktivnost, pojačati ili smanjiti školski, domaći, izazove, istraživanja... dati kontrolni, ukinuti kontrolni, podignuti ocjenu, smanjiti ocjenu, kazniti, pohvaliti... - započela je u pismu u kojem se obraća svojim učenicima, njihovim roditeljima, ali i ministrici znanosti i obrazovanja. prof. dr. sc. Blaženki Divjak splitska učiteljica Ljilja.

'Ne osjećam se kao učiteljica'

- U nekoj sam magli, imam ispred sebe samo svoj laptop, koji se sve češće gasi i pregrijava, i sve manje se osjećam kao učiteljica - nastavila je.

Evo što kaže za svoje kolege.

Ljutim se na kolege koje zatrpavaju komunikacijske kanale mnoštvom materijala smiksanog s raznih portala; zasipaju djecu (čitaj: roditelje), zadacima koje ni nadareni, nadprosječni učenici ne mogu samostalno riješiti; traže da se nastavni listići printaju (Tko to ima sve printer doma?) i rješavaju u prekratkom roku; zatim uslikaju pa šalju; još trebaju otpratiti TV program da bi znali zadati novu gomilu zadataka; sve te listiće treba ispraviti i još napisati opisne ocjene (kome? roditeljima?) i poslati nazad.         

Na koncu, kolege su stvarno iscrpljeni, za ekranima su po cijelu noć i dan, uz to odgovaraju na privatne upite roditelja i djece non-stop.                                                                           

A u javnosti se sve češće čuje, (da budem fina: - pitanje: Što li ti učitelji uopće rade?). Nastava je na TV-u, sjede doma i još će dobiti punu plaću, a roditelji uz svoj odrađuju i njihov posao.  A kolege se ubiše!

O tome postoji čvrsta, elektronska eviidencija, jer i ravnatelji i pedagoške službe pozorno, svakodnevno, u realnom  vremenu, prate sve grupe razrednika i njihovih učenika.

U redu, ljude je zaskočila situacija, sve to rade iz najboljih pobuda, ali od šume se ne vide stabla. Evo, i TV učiteljice su ‘pukle’ u samo tjedan dana!  

Po objavi TV programa, nastava se s 2,5 sata skratila na 59 minuta (?). A još su imale na raspolaganju kompletnu TV ekipu s 'bankom' crtića i dokumentaraca.

'Nisu ni voditeljice, ni glumice'

I draže mi je! Ono je bilo na brzinu sklepano i zbunjivalo je. Svejedno, od srca hvala TV učiteljicama što su uskočile. Nije lako stati ispred milijun ljudi, nisu one ni voditeljice ni glumice. 

I roditelji su, kaže, na rubu živaca.

- Vidim da se svih mojih 18 učenika trudi, redovito pišu sve: i one bitne i one manje bitne zadaće, vi ih kontrolirate, slikate, šaljete preko internetskih veza koje vi plaćate...ali... ne znam ni za jedno dijete kako doživljava ovu izoliranost, kako spava noću, je li preplašeno, zbunjeno, što mu nedostaje, mijenja li mu se ponašanje, treba mu li više ili manje nekih neobaveznih ideja za likovni, glazbeni, tjelesni - dodala je Ljilja pa nastavila:

- I ono što mi je sad najvažnije: Kako ste Vi? Što je s Vašim strahovima? Stižete li vi s više školaraca uopće odmoriti? Što li je s Vašim poslovima? Odgovore bi prije, odmah, dobila kroz primanja..... i kako vrijeme odmiče, sve češće pomišljam baš na Vas, a manje na djecu. Njih će sve ovo samo ojačati, ma kako se činilo teško, ali....odrasle će iscrpiti. Kako ja mogu pomoći, zapitala je roditelje u svom pismu ova splitska učiteljica.

'Svi nasmiješeni'

- Da, može se reći - pa to su njihova djeca i njihova je  dužnost da se brinu za njihovo obrazovanje. Ali, jedno je brinuti se, a sasvim drugo tumačiti, printati, pomagati, rješavati, kontrolirati, ‘uz put’ zaraditi i skuhati ručak - kaže.

U Ministarstvu gledaju na ‘Školu na daljinu’ kao da je reklama o margarinu: nasmiješena mama, tata, braco i seka, savršen dom, savršena djeca...

Roditelji ne moraju ići raditi (ako slučajno imaju posao), a djeca su oduševljena što su zatvorena mjesec dana u kući i ne viđaju prijatelje,bake, djedove.                                     

Ali, zato su tu nasmješene TV učiteljice, koje unatoč čitavom timu ljudi oko sebe, padaju s nogu od umora.

Iz dana u dan smanjuju minutažu svojih predavanja, (valjda zato što djeca iz dana u dan sve više napreduju, a roditelji su se izvježbali pa sve brže i bolje tumače gradivo).

Je li ovo uvod u Orwellovu državu, pita se ova učiteljica iz Splita?

- Ne treba nam više škola, pa sve se može preko TV, puno jeftinije: neme grijanja, plaća, režija, troškova za krede i spužve. Najnaprednija djeca se neće izgubiti, njih 1 posto će isplivati i jednog dana upisati fakultete, kojih je i onako u našoj državi previše.

Ovi ostali...čemu trošit novce na njihovo obrazovanje, pa za uslužne djelatnosti je dovoljna i TV škola.

Nemam apsolutno ništa protiv uslužnih zanimanja, (pa i ja sam jedno od njih), ali imam protiv prodavanja roga za svijeću. Treba reći: car je gol!                                   

- Gospođo ministrice, hvala vam što ste omogućili kakvo-takvo obrazovanje u ovoj situaciji, ali nemojte tražiti da nacija bude oduševljena.

'Privid normalnosti'

Civilizacijska tekovina je da obrazovanje bude što prilagođenije svakom djetetu, a nisu sva djeca iz reklame za ‘margarin’.

To ste, gospođo, zaboravili dok su vam puna usta hvale samo za vaš tim,... a učitelji? Oni obični učitelji, što trenutno sjede doma, dobijaju plaću i samo smišljaju kako što jednostavnije prenijeti bar najosnovnije, kako na daljinu izmisliti neke zadatke koji ne bi bili dosadni, kako održati s djecom privid normalnosti, kako roditelje izluđene od brige za egzistenciju, bar malo poštedjeti.. jesu li oni uopće potrebni? - zaključuje naša sugovornica.

- Budite sigurni da znam što ću sa školom i ove i i duće i one iza godine, ne trebaju mi upute iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na 50 stranica, u kojima iman puno slova... a ništa nova!

Polako, ali sasvim polako, dolaze do onoga, što im stari učitelji godinama govore: ‘Ostavite se brojčanih ocjena od prvog razreda pa sve do sedmog, ili barem do petog! Smanjit ćete stres, a imat ćete opisne ocjene koje su puno realnije, konkretnije i koje pokazuju kako i što svako dijete može dalje'

Uostalom, zaključila je, to smo već imali, ali više se ne sjećam kad točno: u ovoj ili u onoj državi.

---

‘Psihičke krize dugo će trajati‘


Doći će do raznih psihičkih kriza u izolaciji, Dugo će trajati.  Za mene je najvažnije: ostati u dječjem sjećanju što duže. U tim teškim trenucima, koji će tek doći, želja mi je da budem barem  jedno zrnce u dječjoj svijesti nekadašnjeg života.

Zato, molim da mi djeca pišu i pišu o svemu... Što se više piše, vježba se pismenost.

Šaljem domaće samo zato da ostanu u ‘igri’, dajem upute za školske radove samo da svi skupa imamo kakav takav privid normalnosti. Srećom da smo 2. razred.

Svi znaju čitati i moje mogućnosti za rad na daljinu su ogromne. Jako teško je prvašićima.  Ali, sve će se kasnije ponoviti I nadoknaditi.  

---

---

Tjedan ponavljanja


- I u ovim izvanrednim, teškim okolnostima, škola funkcionira. Istina, virtualna škola, ali funkcionira - rekla je ministrica Divjak za medije početkom ožujka.

Iako nije lako sve uskladiti, problemi i teškoće u praćenju nastave sve više izlaze na vidjelo a sada nam preostaje vidjeti i kako će u nastavi na daljinu, koja se online i televizijskim putem provodi u posljednja tri tjedna, poslije Uskrsa izgledati ocjenjivanje i vrednovanje učenika. Zadnji tjedan, uoči Uskrsa, učenici ponavljaju  do sada obrađeno gradivo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iskustvo iz ‘magle‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => iskustvo iz ‘magle‘ 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-06 17:20:16 [created_by] => 3161 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-06 19:24:23 [modified_by] => 3161 [publish_up] => 2020-04-06 19:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/06\/13219470.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13219470_1280.jpg":"1280x1280","k_13219470_1024.jpg":"1024x1024","k_13219470_640.jpg":"640x640","k_13219470_480.jpg":"480x480","k_13219470_340.jpg":"340x340","k_13219470_220.jpg":"220x220","o_13219470_1280.jpg":"1280x853","o_13219470_1024.jpg":"1024x682","o_13219470_640.jpg":"640x426","o_13219470_480.jpg":"480x320","o_13219470_340.jpg":"340x226","o_13219470_220.jpg":"220x146","h_13219470_1280.jpg":"1280x854","h_13219470_1024.jpg":"1024x683","h_13219470_640.jpg":"640x427","h_13219470_480.jpg":"480x320","h_13219470_340.jpg":"340x227","h_13219470_220.jpg":"220x147","pp_13219470_1280.jpg":"1006x1280","pp_13219470_1024.jpg":"805x1024","pp_13219470_640.jpg":"503x640","pp_13219470_480.jpg":"377x480","pp_13219470_340.jpg":"267x340","pp_13219470_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4533638 Threads: 4 Questions: 148307778 Slow queries: 63160 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4411732 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pismo-uciteljice-koja-otkriva-kako-je-biti-s-druge-strane-ekrana-nagnat-ce-vas-na-razmisljanje-ministarstvu-je-sve-ovo-poput-reklame-o-margarinu-1014500 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pismo-uciteljice-koja-otkriva-kako-je-biti-s-druge-strane-ekrana-nagnat-ce-vas-na-razmisljanje-ministarstvu-je-sve-ovo-poput-reklame-o-margarinu-1014500?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603767 [name] => škola na daljinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-16 09:04:51 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-na-daljinu [link] => /tag/skola-na-daljinu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 385201 [name] => školstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolstvo [link] => /tag/skolstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iskustvo iz ‘magle‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pismo učiteljice koja otkriva kako je biti ‘s druge strane ekrana‘ nagnat će vas na razmišljanje: Ministarstvu je sve ovo poput reklame o margarinu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3161 [name] => Magdalena Družijanić [username] => magdalena-dru-ijani [email] => magdalena-dru-ijani@sd.hr [password] => $2y$10$JXIxDssJUgxoZbkFysfuaeueqvq8U32hKOxBpdj2OqoQQuJR1ce2i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/magdalena-druzijanic-3161 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1679 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ab8dc25f8b26e838c52515eb517d1917?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/06/13219470.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Ilustracija [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/06/13219470.jpg [title] => Luka Gerlanc/HANZA MEDIAIlustracija ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

-Dragi moji, ulazimo u Veliki tjedan i pred nama je najveći kršćanski blagdan. U normalnoj nastavi, ja bi se ovaj tjedan samo igrala i igrala s djecom. Svaka igra bi bila nemetljivo organizirana, didaktička, vesela... Školu ne bi osjećali kao teret, uživali bi i oni i ja. Svaki put se pokazalio, da mi djeca tako najbolje i najbrže uče. Igra je, uz ponavljanje najvažnija za znanje!

Iskreno.. Sad nemam pojma ni što ću ni kako ću. Navikla sam da se moj rad trenutačno ogleda u dječjim očima. Odmah znam kad griješim, kad sam dosadna, kad moram promijeniti aktivnost, pojačati ili smanjiti školski, domaći, izazove, istraživanja... dati kontrolni, ukinuti kontrolni, podignuti ocjenu, smanjiti ocjenu, kazniti, pohvaliti... - započela je u pismu u kojem se obraća svojim učenicima, njihovim roditeljima, ali i ministrici znanosti i obrazovanja. prof. dr. sc. Blaženki Divjak splitska učiteljica Ljilja.

'Ne osjećam se kao učiteljica'

- U nekoj sam magli, imam ispred sebe samo svoj laptop, koji se sve češće gasi i pregrijava, i sve manje se osjećam kao učiteljica - nastavila je.

Evo što kaže za svoje kolege.

Ljutim se na kolege koje zatrpavaju komunikacijske kanale mnoštvom materijala smiksanog s raznih portala; zasipaju djecu (čitaj: roditelje), zadacima koje ni nadareni, nadprosječni učenici ne mogu samostalno riješiti; traže da se nastavni listići printaju (Tko to ima sve printer doma?) i rješavaju u prekratkom roku; zatim uslikaju pa šalju; još trebaju otpratiti TV program da bi znali zadati novu gomilu zadataka; sve te listiće treba ispraviti i još napisati opisne ocjene (kome? roditeljima?) i poslati nazad.         

Na koncu, kolege su stvarno iscrpljeni, za ekranima su po cijelu noć i dan, uz to odgovaraju na privatne upite roditelja i djece non-stop.                                                                           

A u javnosti se sve češće čuje, (da budem fina: - pitanje: Što li ti učitelji uopće rade?). Nastava je na TV-u, sjede doma i još će dobiti punu plaću, a roditelji uz svoj odrađuju i njihov posao.  A kolege se ubiše!

O tome postoji čvrsta, elektronska eviidencija, jer i ravnatelji i pedagoške službe pozorno, svakodnevno, u realnom  vremenu, prate sve grupe razrednika i njihovih učenika.

U redu, ljude je zaskočila situacija, sve to rade iz najboljih pobuda, ali od šume se ne vide stabla. Evo, i TV učiteljice su ‘pukle’ u samo tjedan dana!  

Po objavi TV programa, nastava se s 2,5 sata skratila na 59 minuta (?). A još su imale na raspolaganju kompletnu TV ekipu s 'bankom' crtića i dokumentaraca.

'Nisu ni voditeljice, ni glumice'

I draže mi je! Ono je bilo na brzinu sklepano i zbunjivalo je. Svejedno, od srca hvala TV učiteljicama što su uskočile. Nije lako stati ispred milijun ljudi, nisu one ni voditeljice ni glumice. 

I roditelji su, kaže, na rubu živaca.

- Vidim da se svih mojih 18 učenika trudi, redovito pišu sve: i one bitne i one manje bitne zadaće, vi ih kontrolirate, slikate, šaljete preko internetskih veza koje vi plaćate...ali... ne znam ni za jedno dijete kako doživljava ovu izoliranost, kako spava noću, je li preplašeno, zbunjeno, što mu nedostaje, mijenja li mu se ponašanje, treba mu li više ili manje nekih neobaveznih ideja za likovni, glazbeni, tjelesni - dodala je Ljilja pa nastavila:

- I ono što mi je sad najvažnije: Kako ste Vi? Što je s Vašim strahovima? Stižete li vi s više školaraca uopće odmoriti? Što li je s Vašim poslovima? Odgovore bi prije, odmah, dobila kroz primanja..... i kako vrijeme odmiče, sve češće pomišljam baš na Vas, a manje na djecu. Njih će sve ovo samo ojačati, ma kako se činilo teško, ali....odrasle će iscrpiti. Kako ja mogu pomoći, zapitala je roditelje u svom pismu ova splitska učiteljica.

'Svi nasmiješeni'

- Da, može se reći - pa to su njihova djeca i njihova je  dužnost da se brinu za njihovo obrazovanje. Ali, jedno je brinuti se, a sasvim drugo tumačiti, printati, pomagati, rješavati, kontrolirati, ‘uz put’ zaraditi i skuhati ručak - kaže.

U Ministarstvu gledaju na ‘Školu na daljinu’ kao da je reklama o margarinu: nasmiješena mama, tata, braco i seka, savršen dom, savršena djeca...

Roditelji ne moraju ići raditi (ako slučajno imaju posao), a djeca su oduševljena što su zatvorena mjesec dana u kući i ne viđaju prijatelje,bake, djedove.                                     

Ali, zato su tu nasmješene TV učiteljice, koje unatoč čitavom timu ljudi oko sebe, padaju s nogu od umora.

Iz dana u dan smanjuju minutažu svojih predavanja, (valjda zato što djeca iz dana u dan sve više napreduju, a roditelji su se izvježbali pa sve brže i bolje tumače gradivo).

Je li ovo uvod u Orwellovu državu, pita se ova učiteljica iz Splita?

- Ne treba nam više škola, pa sve se može preko TV, puno jeftinije: neme grijanja, plaća, režija, troškova za krede i spužve. Najnaprednija djeca se neće izgubiti, njih 1 posto će isplivati i jednog dana upisati fakultete, kojih je i onako u našoj državi previše.

Ovi ostali...čemu trošit novce na njihovo obrazovanje, pa za uslužne djelatnosti je dovoljna i TV škola.

Nemam apsolutno ništa protiv uslužnih zanimanja, (pa i ja sam jedno od njih), ali imam protiv prodavanja roga za svijeću. Treba reći: car je gol!                                   

- Gospođo ministrice, hvala vam što ste omogućili kakvo-takvo obrazovanje u ovoj situaciji, ali nemojte tražiti da nacija bude oduševljena.

'Privid normalnosti'

Civilizacijska tekovina je da obrazovanje bude što prilagođenije svakom djetetu, a nisu sva djeca iz reklame za ‘margarin’.

To ste, gospođo, zaboravili dok su vam puna usta hvale samo za vaš tim,... a učitelji? Oni obični učitelji, što trenutno sjede doma, dobijaju plaću i samo smišljaju kako što jednostavnije prenijeti bar najosnovnije, kako na daljinu izmisliti neke zadatke koji ne bi bili dosadni, kako održati s djecom privid normalnosti, kako roditelje izluđene od brige za egzistenciju, bar malo poštedjeti.. jesu li oni uopće potrebni? - zaključuje naša sugovornica.

- Budite sigurni da znam što ću sa školom i ove i i duće i one iza godine, ne trebaju mi upute iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na 50 stranica, u kojima iman puno slova... a ništa nova!

Polako, ali sasvim polako, dolaze do onoga, što im stari učitelji godinama govore: ‘Ostavite se brojčanih ocjena od prvog razreda pa sve do sedmog, ili barem do petog! Smanjit ćete stres, a imat ćete opisne ocjene koje su puno realnije, konkretnije i koje pokazuju kako i što svako dijete može dalje'

Uostalom, zaključila je, to smo već imali, ali više se ne sjećam kad točno: u ovoj ili u onoj državi.

---

‘Psihičke krize dugo će trajati‘


Doći će do raznih psihičkih kriza u izolaciji, Dugo će trajati.  Za mene je najvažnije: ostati u dječjem sjećanju što duže. U tim teškim trenucima, koji će tek doći, želja mi je da budem barem  jedno zrnce u dječjoj svijesti nekadašnjeg života.

Zato, molim da mi djeca pišu i pišu o svemu... Što se više piše, vježba se pismenost.

Šaljem domaće samo zato da ostanu u ‘igri’, dajem upute za školske radove samo da svi skupa imamo kakav takav privid normalnosti. Srećom da smo 2. razred.

Svi znaju čitati i moje mogućnosti za rad na daljinu su ogromne. Jako teško je prvašićima.  Ali, sve će se kasnije ponoviti I nadoknaditi.  

---

---

Tjedan ponavljanja


- I u ovim izvanrednim, teškim okolnostima, škola funkcionira. Istina, virtualna škola, ali funkcionira - rekla je ministrica Divjak za medije početkom ožujka.

Iako nije lako sve uskladiti, problemi i teškoće u praćenju nastave sve više izlaze na vidjelo a sada nam preostaje vidjeti i kako će u nastavi na daljinu, koja se online i televizijskim putem provodi u posljednja tri tjedna, poslije Uskrsa izgledati ocjenjivanje i vrednovanje učenika. Zadnji tjedan, uoči Uskrsa, učenici ponavljaju  do sada obrađeno gradivo.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/HANZA MEDIA
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pismo-uciteljice-koja-otkriva-kako-je-biti-s-druge-strane-ekrana-nagnat-ce-vas-na-razmisljanje-ministarstvu-je-sve-ovo-poput-reklame-o-margarinu-1014500 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5bd5b13f581bfc2c9fb349aa0e82844f55a24617 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pismo+u%C4%8Diteljice+koja+otkriva+kako+je+biti+%E2%80%98s+druge+strane+ekrana%E2%80%98+nagnat+%C4%87e+vas+na+razmi%C5%A1ljanje%3A+Ministarstvu+je+sve+ovo+poput+reklame+o+margarinu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpismo-uciteljice-koja-otkriva-kako-je-biti-s-druge-strane-ekrana-nagnat-ce-vas-na-razmisljanje-ministarstvu-je-sve-ovo-poput-reklame-o-margarinu-1014500 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpismo-uciteljice-koja-otkriva-kako-je-biti-s-druge-strane-ekrana-nagnat-ce-vas-na-razmisljanje-ministarstvu-je-sve-ovo-poput-reklame-o-margarinu-1014500 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iskustvo iz ‘magle‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaiskustvo iz ‘magle‘

Pismo učiteljice koja otkriva kako je biti ‘s druge strane ekrana‘ nagnat će vas na razmišljanje: Ministarstvu je sve ovo poput reklame o margarinu

6. travnja 2020. - 21:13

-Dragi moji, ulazimo u Veliki tjedan i pred nama je najveći kršćanski blagdan. U normalnoj nastavi, ja bi se ovaj tjedan samo igrala i igrala s djecom. Svaka igra bi bila nemetljivo organizirana, didaktička, vesela... Školu ne bi osjećali kao teret, uživali bi i oni i ja. Svaki put se pokazalio, da mi djeca tako najbolje i najbrže uče. Igra je, uz ponavljanje najvažnija za znanje!

Iskreno.. Sad nemam pojma ni što ću ni kako ću. Navikla sam da se moj rad trenutačno ogleda u dječjim očima. Odmah znam kad griješim, kad sam dosadna, kad moram promijeniti aktivnost, pojačati ili smanjiti školski, domaći, izazove, istraživanja... dati kontrolni, ukinuti kontrolni, podignuti ocjenu, smanjiti ocjenu, kazniti, pohvaliti... - započela je u pismu u kojem se obraća svojim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 15:48