StoryEditorOCM
Hrvatskaglasnogovornik vlade

Milić pojasnio ‘incident‘ s Šeksom: ‘Nikad ne bih doveo u pitanje njegov rad. Plenković? Neće on u Bruxelles

Piše Vijesti SD
29. svibnja 2024. - 09:09

Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH, rekao je u talk showu "1 na 1" na HRT-u kako je koalicija HDZ-a i DP-a utemeljena na povjerenju. Za isključivost je optužio ljevicu te naglasio da će se vidjeti je li došlo vrijeme za drugačiji pristup i jesu li spremni razgovarati o pitanjima koja su svima u interesu, prenosi Jutarnji list. 

- Brojni akteri s ljevice i ostali koji su doživjeli poraz na izborima nastoje nabacivati teze da Vlada neće izdržati i time izravno negiraju volju birača. Mi smo razgovarali sa svim političkim strankama koji nisu odbijali suradnju s HDZ-om, rekao je.

Naglasio je da su prioriteti dobrobit građana i države.

- Mi smo kroz raspodjelu resora u Vladi vodili računa da se osiguramo skladne odnose u koaliciji i da kroz raspodjelu resora na neki način osiguramo skladne odnose u koaliciji. Bilo je važno i da resori za koje su preuzeli odgovornost partneri iz Domovinskog pokreta budu dugoročno dobri i za njih, da se bave pitanjima koja su važna za budućnost Hrvatske - poljoprivreda, demografija, gospodarstvo, rekao je Milić i dodao da se novi ministri dobro snalaze, preuzimaju odgovornost u svojim resorima, vrlo intenzivno rade na tome da se pripreme i upoznaju sa svim dokumentima i sa svim svojim zaduženjima.

Naglasio je da ne žele da njihova suradnja bude talac "tlapnji ljevice koja nastoji zastrašivati hrvatske građane da je došla nekakva radikalna desnica na vlast koja će mijenjati Hrvatsku, hrvatsko društvo i stvarati neke nove navike u hrvatskom društvu".

Istaknuo je i pitanja ideološke naravi.

Voditelj Romano Bolković je naveo kako se Miliću pripisuje izjava koja naliježe na ideološke postavke DP-a, a o tome je prije govorio i premijer Andrej Plenković.

- Oporba je cijelu kampanju vodila optužujući HDZ da je korumpiran, proklamirali su govor mržnje, uveli neviđen vulgarizam na političku scenu, a sada ista ta ljevica nastoji prikazati našu koaliciju da će biti ideologizirana i unijeti ideološke razdore, što nije slučaj, rekao je Milić i za isključivost optužio ljevicu.

Kazao je da su s DP-om razgovarali o ideološkim pitanjima, a u koalicijski sporazum uvedena je odredba koja se tiče praćenja primjene interpretativne izjave u okviru konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama i borbe protiv nasilja nad ženama i djecom.

- Ona je kada smo je uveli otklonila obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni, obrazovni sustav. Nama nije intencija uvoditi elemente rodne ideologije, to je naš stav otpočetka. Neka druga pitanja tiču se komemoriranja žrtava komunističkog režima. svake godine obilježavamo blajburšku tragediju i križni put. Moramo voditi računa da je politika Vlade osuda svih totalitarnih režima. Glavna je poruka da su u prvom planu pitanja koja se tiču budućnosti hrvatskog društva, rekao je.

‘Povjerenje na osnovu svega učinjenog‘

Komentirao je i podršku manjina Vladi, kazavši da je HDZ-ova vlada uspostavila najviše standarde zaštite nacionalnih manjina te da su manjine sada našle model koji je omogućio formiranje stabilne većine i Vlade, ali i nastavak provođenja svih politika koje se tiču nacionalnih manjina.

- To je izraz njihovog povjerenja za sve što smo učinili tijekom osam godina, ustvrdio je.

Ocijenio je i da hrvatski birači razumno procjenjuju stvari i ne žele prepustiti vlast u ruke ljudima koji bi unijeli nestabilnost i neizvjesnost za koje je nepoznato kako bi se predstavili na europskoj i međunarodnoj sceni.

Komentirao je mogućnost konstruktivnog dijaloga s oporbom, podsjetivši da je Plenković pozvao na konsenzus te da će se vidjeti je li došlo vrijeme za drugačiji pristup i jesu li spremni razgovarati o pitanjima koja su svima u interesu.

Predsjednički izbori u Hrvatskoj

- Građani će moći ocijeniti mandat Zorana Milanovića, koji će ostati upamćen po tome što je sudjelovao na parlamentarnim izborima, kršeći Ustav i na kraju je na njima doživio težak poraz od Andreja Plenkovića, nakon što je na neki način dezavuirao cijelu funkciju predsjednika Republike, ustavni poredak, demokratske vrijednosti koji su minimum za izbornu utakmicu. Mandat će mu ostati zabilježen po proruskim stavovima, po oklijevanju oko iskazivanja potpore Ukrajini kao žrtve ruske agresije i po tome da je unio govor mržnje te snizio razinu političke kulture i dijaloga u hrvatskom društvu i na političkoj sceni, smatra Milić.

Kaže da će građani na izborima donijeti svoj sud, ali da je zbog svega navedenog isključena mogućnost da bilo tko iz Vlade razgovara s Milanovićem o bilo kojoj temi.

- On je sam krivac takvog pristupa, sam je krivac zašto je SDP tako prošao na parlamentarnim izborima i neka se zamisle birači i ljevice što da bivaju ako slijede slijepo Milanovića kao što su ga slijedili u nekoliko posljednjih političkih utakmica. Prije svega ne mislim na birače ljevice, nego upravo na predstavnike SDP-a. Mi imamo svoj put, nećemo se puno niti zamarati njime i fokusirani smo na svoje bitke, poručio je.

‘Častan i odgovoran posao‘

Naglašava da je dužnost državnog dužnosnika častan posao, koji zahtijeva veliku odgovornost.

- No, neprirodno je da postoji situacija da ministar ima manju plaću od državnog tajnika. Stvari se moraju dovesti u balans u sustavu.

Rekao je i da Plenković nema namjeru otići u Bruxelles te da mu je namjera ostati premijer i raditi na dobrobit Hrvatske.

- Koristimo osnaženi međunarodni položaj Hrvatske za ostvarivanje strateških ciljeva i realizaciju brojnih projekata diljem zemlje za povećanje kvalitete života građana, rekao je.

Komentirao je tzv. lex AP i naglasio da nikome nije intencija otežavati i usporavati novinarski rad.

Otklonjene su mogućnosti da novinari budu meta primjene tog zakona, novinari su zaštićeni i nisu cilj zakona. Cilj je spriječiti zlouporabe koje pojedinci rade, ne samo novinari, kako bi manipulirajući podacima iz nejavne faze postupka plasirali ih u eter, radi nečijih političkih i drugih probitaka.

- Ja bih bio zadnji koji bi bio u Vladi koja bi progonila novinare. Tu smo da odgovaramo na sva pitanja, rekao je.

Medijska interpretacija

Bolković ga je podsjetio na jednu priliku kada se stekao dojam da je od Vladimira Šeksa tražio da se odmakne od Plenkovića na nekoj presici.

- To je primjer kada malo i medijske interpretacije uzmu maha. Gospodina Šeksa iznimno poštujem, on je institucija na našoj političkoj sceni. I danas su njegova razmišljanja itekako korisna i važna. Nikad nijednim potezom ne bih doveo u pitanje njegov rad i njegovo prisustvo bilo gdje. A ovdje se očito radilo o jednoj malo pretjeranoj interpretaciji jednog kolege novinara, koju sam ja kasnije i objasnio i naravno da nije bila intencija nigdje udaljavati gospodina Šeksa, objasnio je.

Odgovorio je i na pitanje kako to da nije išao u Sabor, s obzirom na to da je 6 godina glasnogovornik Vlade, a preko 10 godina radi s Andrejem Plenkovićem.

- Ostat ću ovdje zasad i davati doprinos koliko god maksimalno mogu, i truditi se raditi za dobrobit Vlade, stranke i biti maksimalno biti dostupan novinarima, poručio je na kraju HRT-ove emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 09:10