StoryEditorOCM
Hrvatskaodnosi s javnošću

Vlada osniva dva nova ureda, glasnogovornik dobiva status državnog tajnika, evo i koliko će mu porasti plaća

Piše Goran Penić/JL
14. lipnja 2024. - 11:31

Vlada premijera Andreja Plenkovića, izmjenama Zakona o Vladi koji se jučer našao u Hrvatskom saboru, dobiva dva nova ureda: Ured za odnose s javnošću i Ured za socijalno partnerstvo, a osobe koje će upravljati novim uredima bit će po položaju državni tajnici i kao i dosad dužnosnici, što je naišlo na oštre kritike oporbe u Saboru.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić, koji je i dosad bio dužnosnik, ovim će izmjenama zakona biti u rangu državnog tajnika, a moći će imati više svojih zamjenika koji će biti državni dužnosnici, piše Jutarnji list.

Iz Banskih dvora poručuju da je intencija pojačati komunikacijske politike Vlade i ojačati Ured premijera, i to prema ideji samog Andreja Plenkovića. Sadašnja Milićeva zamjenica Sandra Puhovski sada bi samo trebala postati državna dužnosnica.

Tako će, zapravo, dosadašnja Služba za odnose s javnošću, koja se nalazila u okviru Ureda premijera, postati zaseban ured kojim će upravljati Milić.

Miliću bi po tome i plaća trebala nešto rasti. Naime, državni tajnici imaju koeficijent 5,70, a glasnogovornik Vlade 5,27, što znači da bi mu plaća trebala rasti za manje od 200 eura bruto. Njegova sadašnja neto plaća iznosi 1800 eura, što je drastično manje od plaća koje primaju glasnogovornici u ministarstvima, koji su državni službenici i koji su, zapravo, podređeni Miliću. I s ovom promjenom Milić će imati manju plaću od njih. Glasnogovornik ministarstva tako ima koeficijent 3,30, ali on se množi sa službeničkom osnovicom koja je stalno rasla i za ovu godinu iznosi 947,18 eura, dok ona dužnosnička iznosi 516,29 eura i nije se mijenjala u posljednjem desetljeću.

Tako glasnogovornik ministarstva sada prima 3125 eura bruto, odnosno 400 eura više od glasnogovornika Vlade. Državni tajnici, što će biti i Milić, sada imaju 183 eura bruto manju plaću od glasnogovornika ministarstva.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Nakon što su izgubili i parlamentarne i europske izbore, očekivao bih od zastupnika Mosta, gđe Dalije Orešković i nekih drugih pojedinaca da budu manje skloni populizmu i širenju neistina, a više argumentiranoj raspravi o zakonskim prijedlozima. Smisao podizanja postojeće Službe za odnose s javnošću na razinu Ureda jest da se unaprijedi javno komuniciranje Vladinih politika i da se bolje prilagode novim komunikacijskim trendovima i izazovima. Na temelju iskustava u Vladi u proteklih osam godina, u kojima smo imali brojne situacije koje su zahtijevale krizno komuniciranje, u našem trećem mandatu želimo ići korak dalje i još poboljšati komunikaciju, što je naša dužnost prema javnosti, a u interesu je i medija. To se između ostalog odnosi na predstavljanje Vladinih politika javnosti, na približavanje zakonskih prijedloga i brojnih akata građanima, kao i na društvene mreže. Tu smo učinili brojne iskorake, a sad želimo u tom pogledu biti još agilniji i prisutniji, jer se građani sve više žele informirati online putem, što od nas zahtijeva odgovarajuće prilagodbe i osposobljavanje - kaže Milić, piše Jutarnji list.

Osim što će Milićevi zamjenici biti državni dužnosnici, povećava se i broj dužnosnika u Uredu premijera, jer će i predstojnik Ureda Zvonimir Frka Petešić imati pravo na više zamjenika, koji će također biti dužnosnici. Sada je imao jednog zamjenika, kao i glavni tajnik Vlade, koji će također imati pravo na više zamjenika.

S druge strane, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo imat će pravo na jednog zamjenika.

Sve njih imenuje i razrješava Vlada na prijedlog premijera i svi odgovaraju Vladi i premijeru za svoj rad.

Zamjenici glasnogovornika i predstojnika Ureda za socijalno partnerstvo imat će plaću u rangu zamjenika glavnog tajnika, koji ima isti koeficijent koji je imao i glasnogovornik Vlade - 5,27 i plaću od 2720 eura bruto.

S plaćom će sada biti izjednačeni glasnogovornik Vlade, glavni tajnik Vlade i predstojnik Ureda premijera.

Predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo, koji je u Vladi postojao od 2000., nakon čega ga je ukinuo tadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović 2011., trebao bi biti posrednik između Vlade i sindikata i pripremati sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, piše Jutarnji list.

Mostov Nikola Grmoja jučer je poručio da se donosi "lex Milić", Dalija Orešković prozvala ga je zbog zapošljavanja prijatelja u Hrvatskim šumama, a Marija Selak Raspudić kritizirala je što se zakon donosi po hitnom postupku, dok djeca nemaju pravo na asistente.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici osnovala i novu Koordinaciju, i to za demografiju u skladu s novim ministarstvom koje je preuzeo DP-ov Ivan Šipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 11:31